Caldes de Montbui

Totes les notícies

Roda de Premsa 23-11-2018

Seguim lluitant per tenir habitatge social i comprem 5 pisos

Des de l’Ajuntament som conscients que hi ha realitats al marge de la societat del benestar i qui pateix molt i pel més bàsic, com tenir un sostre on viure, menjar, pagar el lloguer, l’aigua, la llum, el gas…, etc.   Des dels Serveis Socials municipals intentem atendre totes aquestes demandes bàsiques amb les eines que tenim a l’abast com el rebost solidari, per posar un exemple. Una de les necessitats més difícils de cobrir des dels ens locals és ajudar a garantir el dret a l’habitatge. Per això, des de l’Ajuntament, aquests últims anys s’està ajudant a rehabilitar i a fer reformes bàsiques a pisos amb la finalitat d’incloure’ls a la borsa de lloguer social, s’està projectant la construcció d’habitatge de lloguer social i s’han començat a comprar pisos per adjudicar-los a aquelles famílies que ho necessitin com a mesura d’emergència temporal amb un lloguer social. Aquest any, hem invertit 427.817,09€ per a la compra de cinc habitatges en l’exercici del dret de tanteig i retracte. D’aquests, un ja s’ha adjudicat, un altre està escripturat i en procés d’adjudicar i els altres tres estan pendents d’escripturar i d’adjudicar. Així doncs, se sumen a un altre pis que l’Ajuntament ja va posar a disposició de lloguer social ara fa dos anys.   No és una solució definitiva, però és una empenta per aquelles famílies que es troben en situacions límit.  

Inaugurem la nova Plaça de la Font del Lleó amb companyia del president del Parlament, Roger Torrent

Aquest diumenge, [25 de novembre] el president del Parlament, Roger Torrent va acompanyar a l’alcalde Jordi Solé, el senador Bernat Picornell  i els membres del consistori en l’acte d’inauguració de la re urbanització de l’emblemàtica plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui. La nova plaça serà l’epicentre dels principals esdeveniments culturals i festius de la vila i respon a un procés participatiu que va recollir les prioritats d’entitats i veïns. El resultat és una plaça pensada per a les persones i les famílies: amable, lliure de cotxes, accessible, diàfana, sense barreres ni esglaons. L’espai manté l’essència històrica i cultural i realça els elements patrimonials i termals amb una nova font accessible a tothom. Un circuït tancat d’aigua termal projectarà l’antiga “natatio” romana, una de les més grans de Catalunya. Els mesos d’hivern, en contrast amb el fred, el vapor donarà singularitat al conjunt. Al sòl es conserven les llambordes originals (polides i tallades linealment), disposades per mostrar i donar protagonisme als elements patrimonials com les Termes o la Font del Lleó. Tot l’espai està construït en un únic pla per facilitar la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat. També es conserven els fanals, s’han replicat els bancs antics de pedra i s´hi ha plantat alzines, els arbres que ja antigament envoltaven les termes romanes. Jordi Solé va ressaltar l’obra de la nova plaça com a culminació de 12 anys de transformació del municipi, “ l’exemple del que hem volgut fer sempre pel poble: fer-lo més agradable, accessible i també més conegut”. S’hi va referir com la plaça del segle XXI inspirada en la història i el patrimoni termal de la vila, “hem volgut posar en el valor els 2000 anys d’història, les termes romanes, l’aigua termal, les llambordes...” en un espai accessible i amable, sense barreres i sense cotxes. L’alcalde va recordar que la plaça no va ser projectada en un despatx, sinó que les idees principals són el resultat d’un procés participatiu dels veïns i les entitats.

Comencem a recollir els primers fruits del PEC, a El Toc

Aquest mes de novembre posem en pràctica l’ampliació del servei d’El Toc, l’espai de dinamització juvenil de Caldes, una proposta que va sorgir en el I Fòrum d’Educació, que es va celebrar ara fa un any. Aquesta serà una prova pilot i així també donarem resposta a una de les demandes que van fer els joves calderins i que forma part del Pla Local de Joventut que hem treballat des de l’Ajuntament. El nou servei implica més dinamització, un reforç pels divendres a la tarda i l’obertura de l’espai els dissabtes a la tarda, de dos quarts de cinc a les nou del vespre. Tot plegat, complimenta la tasca professional de la dinamitzadora oferint monitoratge i programació d’activitats de lleure amb una vessant educativa. Aquests serveis que es coordinen amb la dinàmica habitual de El Toc i amb l’acció dels educadors de carrer. Tot això està complementat amb l’elaboració d’un estudi d’usos de El Toc i el recull del feedback constant dels joves i del projecte. Precisament, el 17 de novembre que ve se celebrarà el II Fòrum de l’Educació, espai on ara fa un any es va debatre aquesta necessitat dels joves. El d’aquest any portarà el lema: “Seguim? Ens necessitem!” i bàsicament servirà per posar al dia la tasca feta fins ara en els quatre àmbits del PEC (Projecte Educatiu de Caldes) que són: Escola, Fora Escola, Transició Escola-Feina i Formació Permanent i Poble Educador. Tota la feina que s’ha fet al llarg d’aquest any en múltiples sessions de treball serà exposada pels membres del Grup Impulsor i, més important encara, es presentaran les accions concretes que es faran d’acord amb els compromisos municipals adquirits en cada àmbit. Destaquem la implementació d’una treballadora social que fa de referent per a les famílies amb fills amb necessitats educatives específiques; accions que s’han dut a terme al Centre Cívic per tal de millorar els espais per a entitats i l’elaboració d’un projecte d’assessorament, orientació i acompanyament socioeducatiu per a alumnes que es desvinculen del sistema educatiu abans de qualificar-se (16-18 anys), entre d’altres.

Núria Carné, regidora de Comunicació i Informació Ciutadana, Desenvolupament Econòmic i Esports [ERC]

Exportem a Europa el patrimoni històric i termal de Caldes

El 4 d’octubre passat vam anar a Ourense, Galícia, a presentar la candidatura de Caldes de Montbui per formar part de l’EHTTA, que és la European Historical Thermal Towns Association, és a dir, l’Associació Europea de Viles Termals Històriques. Aquest era l’últim pas per incorporar-nos-hi com a membres, després de més de dos anys de feina des de l’Ajuntament, i concretament la Regidoria de Turisme i Termalisme. A l’Assemblea General vam fer una presentació del patrimoni calderí i també es va ratificar l’informe favorable que va emetre el Comitè Científic de l’Associació. És, doncs, un pas endavant, i som el primer poble termal de Catalunya que forma part d’aquesta xarxa europea, ja que complim tots els requisits com a vila termal amb tradició històrica. Aquesta entitat sense ànim de lucre està formada per 40 ciutats termals europees de 14 països diferents: Bèlgica, Croàcia, República Txeca, Hongria, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Romania, Espanya, Turquia i el Regne Unit. Així doncs, des d’aquest octubre, també formem part de la Ruta Cultural Europea, validada pel Consell d’Europa, assolint així uns estàndards de qualitat com a vila termal. I què implica, això? Doncs, a grans trets, que entrem en estratègies de comunicació europees, que ens permetran intercanviar experiències per conèixer altres formes de gestió dels recursos termals i turístics i aplicar-les a casa nostra adaptant-les a les nostres singularitats, i que també entrem a formar part de projectes europeus de formació i de promoció turística subvencionats per la Comissió Europea. Per tant,  guanyem visibilitat i posicionament dins del mercat termal europeu. Caldes de Montbui, doncs, serà exportat fora de les nostres fronteres i serà present a fires termals, entrarem a una web internacional de l’EHTTA, apareixerem en totes les seves publicacions (guies turístiques, xarxes socials, conferències, jornades tècniques…), formarem part del projecte “The Thermal Atlas of Europe” (que es troba en la seva tercera fase), col·laborarem estratègicament amb l’Associació Europea de balnearis (ESPA), i assistirem a trobades i fires com Termatalia, per exemple.

Caldes de Montbui concedeix la Medalla d’Honor de la Vila a Raül Romeva

El passat dissabte 29 de setembre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, l’alcalde Jordi Solé, acompanyat pel Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall va fer entrega de la distinció a Diana Riba, companya del Raül Romeva. A l’acte hi van assistir, a més de la Diana i la Montserrat Rueda, mare de l’homenatjat, el delegat del Govern, Juli Fernández, la directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia així com la majoria dels regidors i regidores del Consistori, representants del Grup de Suport a Raül Romeva i més d’un centenar de veïns i veïnes de Caldes que omplien a vessar la sala de Plens i trencaren l’acte en diverses ocasions amb sentits aplaudiments per expressar el seu suport al Raül  i l’escalf a la seva família. Després del visionat d’un vídeo sobre la trajectòria de Raül Romeva i el seu vincle amb Caldes de Montbui, va intervenir Pep Gaspar, representant del Grup de Suport a Raül Romeva i  impulsors del reconeixement “hem d’estar orgullosos de la seva vàlua, valors i conviccions democràtics” Ernest Maragall va pronunciar unes emotives paraules adreçades al Raül i la seva família “Malgrat tot guanyarem i el Raül serà lliure” per, seguidament, fer l’entrega de la Medalla d’Honor de la vila a Diana Riba. La medalla es va representar amb una insígnia de solapa, entregada pel conseller Maragall, i una peça escultòrica de l’artista calderina Àngels Llop. Diana Riba va llegir una carta del Conseller on mostrava el seu agraïment pel gest que  “no l’entenc com un gest individual, sinó col·lectiu, i pel qual us dono les gràcies, també en nom dels meus companys i companyes empresonats o a l’exili”...”Vàrem fer un referèndum, sí. No ho neguem, ans al contrari. Ho reivindiquem. Mai, mai, demanar a la gent que s’expressi i fer-ho possible, pot ser considerat un delicte, de fet no ho és. La política ha de servir per escoltar la gent, i per canalitzar les aspiracions col·lectives.

Discurs de la Portaveu municipal d'ERC a Caldes de Montbui, Núria Carné. #Diada2018

Alcalde, regidores i regidors, senyores i senyors, amics i amigues, bon dia a tots. Com molts de vosaltres ja sabeu, sóc periodista de professió i tot i que des de fa uns mesos no exerceixo com a tal, al preparar el discurs vaig tirar d’hemeroteca per veure què havia dit en els anys anteriors. I aleshores hem vaig adonar que a diferència de les Diades anteriors, del 2015, 2016 i 2017, ens ha passat un fet molt important, transcendent, un fet que, al meu entendre, ha estat un punt d'inflexió per a molta gent, parlo de l’ú d’octubre. L’any passat, quan érem aquí mateix, encara no havíem viscut en les nostres pròpies carns la repressió de l’estat espanyol, la impotència de veure com la seva policia vinguda i posada en un vaixell de piolins ens venia a atonyinar per posar una papereta dins d’una urna i sobretot, veure com de gran, digne i pacífic és el poble català. I com units, el poble va vèncer i efectivament com deia el vicepresident  Junqueras -ara injustament empresonat- «hi haurà urnes, hi haurà paperetes i votarem en referèndum», mentre la Soraya anava dient que no n’hi hauria. Per cert, ahir ella va anunciar que es retirava de la política. Tornant a l’1 d’octubre, segur que molts de nosaltres tenim gravades a la memòria imatges dels col·legis electorals de matinada, plens de gent organitzada fent guàrdia, l’entrada de les urnes per l’ajuntament a mitja tarda amb els aplaudiments de la gent que va venir de tots els col·legis fins aquí per ajudar a custodiar les urnes, una plaça del Lleó plena de gom a gom com mai! Recordo també les hores de molta tensió esperant que arribessin les vuit del vespre ja per tancar i començar el recompte... les persones que feien guàrdia a les afores del poble controlant si venien o no les furgonetes, els centenars de missatges al mòbil amb amenaces... Però també recordo com queien les paperetes pel balcó de l’Ajuntament, al final del recompte, en el qual a Caldes es va imposar el SÍ al referèndum amb un 92%.

L’Ajuntament de Caldes de Montbui aprova en Ple la concessió de la Medalla d’Honor de la Vila al Conseller Raül Romeva

El Ple extraordinari celebrat a l’Ajuntament de Caldes de Montbui el passat dilluns 10 de setembre va aprovar per unanimitat la concessió de la Medalla d’Honor de la vila al conseller Raül Romeva. "Raül Romeva, vinculat a la Cultura de la Pau i la defensa del Medi Ambient i la Solidaritat, ha portat el nom de Caldes arreu. Caldes de Montbui és una vila amb una extensa trajectòria de la defensa de la pau, la solidaritat i els drets humans, valors que històricament han estat relacionats amb el nom de la vila i amb el tarannà de les seves entitats i la seva població..." Segons recull l’expedient que proposa l’atorgament de la Medalla "... la relació entre Raül Romeva i Caldes de Montbui afavoreix que Caldes esdevingui una vila universal en la defensa d’aquests valors i fa augmentar el prestigi de les accions solidàries, reivindicatives i compromeses promogudes per la ciutadania o per l’Ajuntament, i això el fa mereixedor d’un dels reconeixements honorífics que atorga l’Ajuntament". L’acte de lliurament de la Medalla d’Honor de la vila tindrà lloc el proper dissabte 29 de setembre, a l’esposa de Raül Romeva, Diana Riba. El Conseller continua empresonat des del passat 23 de març. Jordi Solé, Alcalde de Caldes de Montbui, explicava així els motius pels quals el grup municipal d’ERC hi votaria a favor: “Hi ha molts motius per concedir aquest reconeixement de la vila al Raül Romeva però en destacaria tres: Primer, per la seva trajectòria acadèmica i política on ha excel·lit com a professor en matèria de relacions internacionals i cultura de la pau; com activista sobre el terreny, a Bòsnia Hercegovina, en la construcció de la pau després del conflicte; com a polític en 10 anys d’eurodiputat en el parlament europeu on ha deixat molt bona imatge i record i després com a primer Conseller d’Exteriors de la història a la Generalitat de Catalunya. El segon motiu és més un agraïment pel seu compromís democràtic, amb la justícia social, amb la llibertat individual i col·lectiva i amb la llibertat del país; el compromís amb el mandat pel qual es va realitzar el referèndum del 1 d’Octubre, ara segrestat per un estat venjatiu i per uns poders que l’únic que volen és, a través dels presos polítics, que tots plegats estiguem escarmentats.

La Nit de les Idees 2018

A La Nit de les Idees brilla l’esperit emprenedor

Escoltàvem recentment en una entrevista a Lluís Llongueras, un dels perruquers amb més renom del país, que “l’èxit no és tenir una idea, perquè tothom en té, sinó que l’èxit és tirar-la endavant, materialitzar-la”. A la “Nit de les idees”, que se celebra el mateix dia que escrivim aquest article, el que valorem és aquest esperit emprenedor, d’empenta, de ser proactius, d’imaginar un projecte i ser capaços de buscar les eines i els recursos per fer-lo realitat. És a dir, que el que comença com un somni pugui acabar en negoci o empresa. Enguany, hem tingut menys projectes que a l’edició anterior però de molta qualitat. Per tant, hem valorat positivament que hi hagi un descens de la quantitat però una millora en la qualitat. Creiem que aquest fet també evidencia una nova situació relacionada amb el context social i econòmic. Fa uns anys, quan l’ull de l’huracà de la crisi econòmica estava sobre nostre, moltes persones que es van quedar sense feina van veure la necessitat de reinventar-se com fos i van crear petites empreses. Ara, la situació ha canviat. És cert que seguim tenint atur al municipi (taxa del 9,36% d’atur), però també és cert que ha baixat molt. Tot i això, des de la Regidoria de Desenvolupament Econòmic seguim fent moltes polítiques de treball i de promoció econòmica. Us convidem a donar un cop d’ull al nostre web:  Així doncs, podem dir que en general les persones que avui en dia es “tiren a la piscina” de crear una empresa acostumen a estar més motivades per aquest esperit emprenedor pur que no pas per una necessitat de trobar alguna sortida laboral. I això ho hem detectat en tots els projectes multidisciplinaris i empreses que s’han presentat als premis en aquesta edició, la tercera ja (2014, 2016 i 2018). Tots ells, orientats a la innovació industrial i tecnològica, als serveis de proximitat i comerç i també relacionats amb l’oci, la salut i el benestar.   Felicitats a tots, als guanyadors i als que us hi heu presentat; heu fet una gran feina! Fotografia: Ajuntament de Caldes de Montbui  

Isidre Pineda

Isidre Pineda elegit candidat d'ERC Caldes a les eleccions municipals de 2019

L’actual 1r Tinent d’Alcalde agafarà el relleu de l’alcalde i eurodiputat Jordi Solé i liderarà el projecte republicà a les properes municipals.   L’Assemblea Local d’ Esquerra Republicana de Catalunya a Caldes de Montbui, celebrada ahir dimarts 26 de juny de 2018, d’acord amb els estatuts i el Reglament de Règim Intern, ha elegit Isidre Pineda com a candidat a les eleccions municipals de 2019. Pineda, de 31 anys, és actualment primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Caldes, responsable de les regidories de Cultura i Patrimoni; Turisme i Termalisme; Participació Ciutadana i Voluntariat i Cooperació, i forma part de l’equip de govern d’ERC liderat per l’Alcalde Jordi Solé des del 2011.   Després de presentar l’única candidatura que optava a encapçalar el projecte republicà a Caldes i d’obtenir un suport majoritari en nombre d’avals, els militants d’ERC han confiat en Isidre Pineda com a candidat per seguir liderant el projecte municipalista de transformació i millora de Caldes.   En la seva intervenció, l’ escollit com a alcaldable per ERC ha destacat “el millor cicle polític” que ha viscut la vila termal gràcies a l’ impuls de l’Alcalde Jordi Solé, i que ha de marcar el camí a seguir els propers anys. Pineda ha esbossat els eixos programàtics de la seva candidatura: Sostenibilitat i espais públics, cohesió social i igualtat d’oportunitats, promoció turística i cultural de la vila i Govern Obert i bona gestió dels serveis i, finalment, també ha posat de manifest “la maduresa del projecte republicà al poble” subratllant “l’estabilitat i fiabilitat dels nostres governs”. Per això ha animat a l’entorn d’Esquerra “a mantenir el nivell d’exigència que ha convertit Caldes en un referent en molts sentits”.   [Isidre Pineda i Moncusí (31 anys). Actualment és el primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Caldes i regidor del Govern Municipal des del 2011. Durant aquestes dues legislatures ha estat regidor de Turisme i Termalisme, Cultura i Patrimoni, Participació Ciutadana i Voluntariat, Cooperació, Acció Social i Habitatge.