Caldes de Montbui

Totes les notícies

Jornades Economia

Caldes presenta les millor dades d’ atur des del 2009

El 9,36% d’atur registrat a la nostra vila i l’11,21% de mitjana del Vallès Oriental són indicadors que el passat 6 de juny vam poder explicar a la XV Jornades d’Economia i Empresa Familiar en un clar missatge d’optimisme sobre l’estat de salut de l’economia calderina. Cada vegada menys gent és a troba sense feina i la reactivació econòmica convida a l’esperança després d’anys molt durs de crisi econòmica. És per això que hem de seguir treballant i concentrant els esforços de l’Ajuntament perquè les 776 persones de la nostra vila registrades a l’atur el darrer mes puguin aconseguir reincorporar-se al món laboral. Certament aquesta millora va acompanyada d’una preocupant tendència a nivell nacional que ens porta cap a un entorn laboral amb cada cop més precarietat i en evident estancament salarial. La feina cada cop és menys estable i els sous més baixos, per això cal seguir lluitant i reivindicant que aquest no és el camí òptim cap a la igualtat i la cohesió social. En aquest sentit és important destacar la tasca que es porta a terme des del departament de Treball de l’Ajuntament i concretament des de l’equipament de la Piqueta en matèria de formació, assessorament i cerca de feina. Precisament des d’aquest departament s’organitza «la 3a Nit de les Idees» el proper 29 de juny, on podrem descobrir el gran esperit emprenedor dels calderins i calderines a la festa destinada a les empreses del nostre poble. Aquest certamen, que té com a objectiu premiar les millors propostes empresarials dels darrers dos anys, és també un reconeixement als esforços a la promoció econòmica que molts emprenedors/es materialitzen a Caldes des de diferents àmbits. Serà una nova forma de comprovar la creativitat i esperit de superació de molts calderins i calderines que lluiten cada dia per sortir d’una crisi que volem deixar enrere definitivament. (Article publicat al Calderí del 19/06/18)

Recordar la nostra història, encarar el futur de Caldes

Des del Govern Municipal tenim molt clar que recordar i explicar el nostre passat és treballar directament en la cohesió del nostre municipi. Per això l'Ajuntament convoca per tercer any la Beca de recerca històrica local. Enguany el tema de la investigació serà la premsa calderina. Aquest passat cap de setmana, s’ha acabat al Museu Thermalia l’exposició de recerca històrica sobre l’emblemàtic edifici de la Torre Marimon: un espai apreciat per molts calderins i calderines que representa d’una forma simbòlica la porta d’entrada a la nostra vila des de Barcelona. Parlar de la Torre Marimon és parlar de la història agrària de Caldes tot fent un recorregut des de la Mancomunitat de Catalunya fins arribar a l’actual Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàriaes (IRTA), evidenciant i posant en valor que el nostre poble té un passat molt relacionat amb la terra i la pagesia que a dia d’avui encara és viu. La recerca sobre la història de la Torre Marimon ha destacat per la seva importància històrica i tenia l’objectiu d’apropar-la tot donant a conèixer l’espai al municipi. A més, ha estat feta per un jove investigador calderí a través de la beca de recerca històrica municipal. Un projecte que atorga l’oportunitat de comissariar l’exposició al museu Thermalia visualitzant així la feina de recerca feta per aquesta persona. En definitiva, la beca de recerca històrica proposa treballar la història a partir dels nostres talents de futur. Aquest projecte de recuperació de la memòria va començar ja amb exposicions com la del Tricentenari, Les Pedreres (feta també per una jove investigadora), els 80 anys de l’esclat de la Guerra Civil o també la història de l’electricitat a Caldes a través de l’Electra, i amb la voluntat de que tingui continuïtat amb projectes futurs. Just ara es convoca la beca de recerca històrica local 2018-2019 amb termini de l’1 al 30 de juny. Enguany es tracta d’una beca per l’estudi de la premsa calderina i el comissariat d’una exposició sobre aquest tema al Museu Thermalia l’any 2019.

Jordi Solé: “no seré el cap de llista d’ERC el maig vinent..."

L’alcalde Jordi Solé va anunciar aquest divendres (25-05), durant una trobada a l’Ateneu Centre Democràtic de Caldes de Montbui, que no es presentarà a les properes eleccions municipals per revalidar l’alcaldia: “no seré el cap de llista d’ERC el maig vinent, perquè en política, tal i com passa en la vida, tot són etapes". Solé va conversar amb la periodista Gemma Permanyer sobre els principals reptes en els que treballa l’equip de govern d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament:  La sostenibilitat, la cohesió social, el posicionament de la vila i l’enfortiment institucional i democràtic. “Afrontem el repte de la sostenibilitat, la millora de la mobilitat i l’eficiència energètica; hem baixat la factura energètica del poble, optem per vehicles elèctrics..." “Treballem per la cohesió social, acollir la diversitat – a Caldes hi viuen persones de més de 60 nacionalitats diferents d’origen – i no ens podem permetre que ningú caigui en el forat de la pobresa, per això potenciem els serveis socials i també l’accés a l’habitatge." “La nostra singularitat és l’aigua termal, treballem per aconseguir posicionar Caldes com a destí termal de qualitat sense oblidar els altres sectors econòmics que tenim al municipi i que estem en una regió molt industrialitzada, a l’àrea metropolitana de Barcelona.” En aquest sentit, l’alcalde es va referir al futur nou parc termal com un projecte complementari i beneficiós també pels agents termals. “Podem gaudir dels beneficis d’un entorn natural molt conservat i un patrimoni arquitectònic i artístic relacionat amb el termalisme... A Caldes com en ninguna altra vila, l’aigua termal és present, es pot tocar.” Pel que fa al quart repte del govern municipal, l’enfortiment institucional i democràtic de l’Ajuntament, l’alcalde va exposar el seu convenciment en les virtuts del servei públic gestionat amb rigor exigència i responsabilitat. Jordi Solé va respondre les preguntes dels/les assistents/es a l’acte sobre els àmbits de la cultura, l’habitatge, les principals obres urbanístiques en marxa i també sobre el paper que ha de jugar l’Ajuntament en la defensa de la democràcia, la denúncia de la repressió i l’amenaça dels drets civils que patim.

Objectiu Zero Emissions

Des del Govern municipal havíem detectat la necessitat de substituir part de la flota de vehicles de l'Ajuntament i Serveis Municipals. Totes les millores que iniciem, estan basades en les tres "E" Eficàcia - Eficiència i efectivitat, aquest cop però hem afegit una quarta "E" - ELÈCTRICS!   La flota ja compta amb 9 vehicles elèctrics entre els quals podem trobar turismes, furgonetes,  una motocicleta i un Segway que s'afegeixen a les 3 bicicletes que ja es feien servir a l'Ajuntament. Aquest doncs ha estat el tret de sortida amb el que hem donat un salt quantitatiu en la utilització de models de transport sostenible amb Zero emissions. Les administracions tenim la responsabilitat de donar exemple i fomentar la utilització de vehicles elèctrics per aconseguir una mobilitat mes sostenible. A més a més de la millora reduint emissions contaminants aquest canvi repercutirà positivament en el cost de manteniment dels vehicles adquirits.  Cal destacar que hem aconseguit que bona part d'aquests vehicles fossin subvencionats per altres administracions fins aconseguir la quantia de 24.500,00 €.  En paral·lel, l’Ajuntament i l' Electra Caldense Energia SA, estem treballant per oferir 4 punts de càrrega de vehicles elèctrics per a la ciutadania. Aquestos seran gratuïts durant un període de dos anys (dos a Les Cremades i dos al Tint). Alhora també  afegirem un carregador de bicicletes elèctriques que se situarà a la pl. Font del Lleó, just davant l’edifici consistorial.  Cada dia som més a prop del poble que volem! (Article publicat al Calderí del 22-05-18)

David Través clou el cicle de trobades obertes #MesAProp d’ERC a Caldes de Montbui

David Través, regidor de Joventut i de Govern Obert d’ERC a l’Ajuntament de Caldes de Montbui va protagonitzar (el dimarts 24 d’abril) l’última de les trobades obertes del cicle #MesAprop, on anuncià la menció obtinguda per l’Ajuntament de Caldes de Montbui al lliurament dels guardons d’Infoparticipa 2017. El regidor va començar la seva exposició posant en valor el Pla Local de Joventut, el full de ruta de les polítiques de joventut elaborat a partir de la participació de més de 400 joves de la vila. Aquest pla està en l’origen de nous projectes d’èxit com el “Km0”, amb l’objectiu d’acompanyar i millorar la transició de l’escola al mercat de treball des de l’espai juvenil el Toc, projecte iniciat recentment i que esta tenint una molt bona acceptació. Aquest darrer any, el Toc ha acollit més de 15.000 visites de joves. Un punt clau de l’àrea de Joventut a Caldes és el dinamisme del “Nervi Jove”, els pressupostos participatius dels joves. S’ha ampliat l’edat de participació, donant l’oportunitat de participar a aquells joves que ja son majors d’edat i que molts d’ells ja no estudien a Caldes. Alhora també s’ha integrat les Xarxes Socials en el procés de votació de les propostes per tal d’acostar-los encara mes als Joves. El regidor ha destacat també projectes de l’àrea de Joventut relacionats amb d’altres regidories i en especial, el projecte AIRE, compartit amb Acció Social: una parella d’educadors socials són al carrer detectant  situacions de risc, oferint eines, dinamitzant i programant activitats orientades als joves més vulnerables. El futur immediat passa pel desenvolupament del Pla Local de Joventut del qual s’han descobert aspectes com la creació del Consell de Joves, la potenciació dels Premis de Batxillerat o la construcció de la segona fase del Skate Park. Pel que fa a l’àrea de Govern Obert s’ha posat en valor la feina de l’OAC (Oficina d’Atenció Ciutadana), que va assolir al 2017 el nombre de 26.

Millorem les opcions d’aparcament a Caldes de Montbui

Aquest dimecres, dia 2 de maig, va entrar en funcionament la nova regulació horària d'aparcament, anomenada popularment la "zona blava". Des del Govern Municipal tenim molt present el caràcter impopular d'aquesta iniciativa, però entenem que és la millor fórmula per aconseguir pal·liar un dels principals problemes que hi ha ara mateix al nucli urbà de la nostra vila: la manca d'aparcament. Tenint en compte que els calderins i calderines seguiran gaudint de l'hora i mitja gratuïta que a dia d'avui ja permet la zona blava de disc horari, això no hauria de suposar cap canvi pels residents que paguen l'impost sobre vehicles de tracció mecànica a Caldes. Al contrari: d'aquesta forma aconseguirem triplicar la rotació d'aparcaments, s'acabarà amb la picaresca de "canviar l'hora" i s'aconseguirà generar moltes més opcions per estacionar el vehicle. La forma de funcionar és senzilla: només cal anotar la matrícula al parquímetre o bé utilitzar l'app ElParking per senyalitzar l'hora d'arribada. Així els calderins i calderines disposen d'1 hora i 30 minuts gratuïts tal com estem habituats de manera automàtica. Les zones blaves a les quals s'aplica aquesta nova regulació seran les mateixes on fins ara s'ha utilitzat el disc horari, i els horaris, de dilluns a dissabte de 9 a 14 h i de 17 a 20 h. Els diumenges i els dies festius l'aparcament continuarà sent gratuït, així com també el mes d'agost. Cal tenir en compte també que hi ha dues zones d'estacionament en zona blava: la Zona A serà l'àrea d'aparcament al centre i la Zona B el pàrquing de l'Estació. Aquesta iniciativa, proposada com a acció pel Pla de Mobilitat Municipal també pretén que els vehicles no hagin de donar tantes voltes pel centre de la vila tot buscant aparcament. Estem convençuts que l'augment de la rotació millorà l'oferta d'aparcament a Caldes tot garantint els drets dels residents de la nostra vila, basats en la tradicional hora i mitja gratuïta.  

El Ple de Caldes aprova una moció per l'alliberament dels presos polítics ...

Moció que presentaren els Grups Municipals d'ERC, CiU i SOM Caldes per l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l'estat espanyol. S’aprova amb els vots a favor d’ERC, SC, PDeCAT, PSC, UPC i el vot en contra del PP. Text de la moció: «Catalunya ha tornat a patir, altra vegada, un nou atac repressiu per part del govern de Mariano Rajoy i el bloc del 155, conjurats amb el poder judicial i policial de l’estat. L’onada repressiva contra els catalans i les catalanes és majúscula i el govern espanyol està disposat a tot, fins i tot a vulnerar els drets civils, polítics i humans més bàsics per tal d’erradicar qualsevol signe de dignitat del poble català. Intenten esclafar la voluntat de la sobirania popular empresonant injustament els nostres legítims representants públics, tots ells gent de pau. El passat divendres 23 de març quedarà gravat a la memòria del nostre país com un nou dia trist i negre. L’empresonament injust, arbitrari i abusiu dels diputats i diputades Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, i l’exili de Marta Rovira tornarà a ressonar en els annals de la història del nostre país com un nou episodi fosc de repressió i de vulneració dels principis democràtics més elementals. Un escenari que queda agreujat per la recent detenció del President legítim de Catalunya, Carles Puigdemont, totalment incomprensible davant la comunitat internacional. Un divendres negre no només pel poble català sinó també pel poble espanyol, on cada vegada i amb més intensitat els seus ciutadans estan perdent els drets i llibertats més bàsics i inviolables en qualsevol país que es pretengui a si mateix com a democràtic i civilitzat. Davant d’aquesta nova injustícia, d’aquesta ignomínia, d’aquest acte d’autoritarisme intransigent que ens recorda de manera inevitable les èpoques més fosques de l’Espanya del segle XX, des del món local no podem restar impertèrrits i ens alcem per dir sense vacil·lar que continuarem defensant les nostres idees polítiques.

El Ple de Caldes aprova una moció d'ERC per a l'ampliació de l'equipament educatiu

La Moció fou presentada pel grup municipal d'ERC al Ple de l'Ajuntament de Caldes de Montbui del mes de març, per a l'ampliació de l'equipament educatiu que acull l'Institut Pic del Vent i l'Escola El Calderí; coincidint amb l’aprovació, en la mateixa sessió plenària, de la cessió d’un espai al departament d’Educació de la Generalitat per a la construcció de nous mòduls que han de servir per al funcionament dels centres escolars. Tots els grups van donar suport a la reivindicació d’aquesta moció. El grup municipal d'ERC de l'Ajuntament de Caldes proposà al Ple l'adopció dels següents ACORDS: Primer.- Demanar al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que incloguin una partida dins dels pressupostos de l'any 2018 per a l’ampliació de l’Institut Pic del Vent. Segon.- Instar al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a agilitar i accelerar al màxim el procés de les obres d’ampliació de l’edifici de l'institut Pic del Vent per tal de disposar dels espais necessaris per acollir els alumnes de l’Escola El Calderí en una edificació definitiva i que tots dos centres disposin dels espais necessaris pel seu funcionament d’acord amb el previst al projecte executiu aprovat pel Govern de la Generalitat en data 20 de novembre de 2012. Tercer.- Informar d'aquests acords al President de la Generalitat de Catalunya, a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya i al Consell Escolar Municipal de Caldes de Montbui." Pots descarregar la moció aquí: http://locals.esquerra.cat/caldesmontbui/document/8192

Isidre Pineda: El Mercat de l'olla i la caldera ha estat un èxit

“La desena edició del Mercat de l’olla i la caldera ha estat un èxit, una de les millors que hem gaudit... amb el component especial de descobrir “l’anada d’Olla”, una nova secció que hem incorporat amb la intenció que siguin els calderins i calderines qui ens proposin nous reptes cada any”. El regidor de Turisme i Termalisme de Caldes de Montbui, Isidre Pineda (ERC) en la valoració del Mercat explicava que “un dels objectius d’aquesta edició -amb la plaça de la Font del Lleó en obres-, i del salt del pont de l’anada d’Olla, era acostar els visitants cap el Passeig de la Riera i el seu itinerari turístic, arribant fins el pont romànic”. En total, unes 20.000 persones han visitat el Mercat de l’olla i la caldera. S’hi han repartit més de 5.000 racions de llegums cuinades amb aigua termal i foc de llenya i el Museu Thermalia ha rebut unes 600 visites. “L’anada de l’olla 2018” consistia en el salt del pont des del pont de Can Rius. Es van atrevir a saltar vuitanta valents i valentes, durant els dos dies del Mercat. Fins el 25 de març podem gaudir també de l’activitat “Se’ns en va l’olla”, en la qual els restaurants calderins ofereixen plats inspirats en aquesta cita anual, amb productes de proximitat.