Caldes de Montbui

Totes les notícies

Roser Guiteras: “L’Educació és cosa de tots”

Roser Guiteras, regidora d’Educació i Formació Permanent de Caldes de Montbui ha protagonitzat, aquest passat dimarts 30 de gener, el cicle de xerrades #MesAProp, organitzat per la Secció local d’ ERC, amb l’objectiu d’apropar la feina dels regidors i les regidores de l’ equip de govern de l’ Ajuntament a la ciutadania. En la primera part de la seva presentació, Roser Guiteras ha fet un repàs de la feina que fa la regidoria d’Educació: la gestió de la inversió en millores a les escoles –uns 50.000 € l’any-, la formació del professorat o les activitats inter-escolars com ara, les més conegudes ’”anem al teatre”, el “SardaTIC”, el “Gran Dictat”, el “Lècxit”... I d’altres com ara la psicòloga municipal, la natació a les escoles, la col·laboració amb el campus Ítaca de la UAB o amb la xarxa TET. En aquest punt, la regidora ha posat en valor la participació a Escola Nova 21... “un projecte perquè les escoles, en xarxa, explorin noves formes d’ensenyar”. Però, sens dubte, la regidora ha volgut destacar el Projecte Educatiu de Ciutat PEC iniciat el 2016 el qual, en el I Fòrum d’Educació de Caldes, celebrat el passat mes d’octubre, va descriure 8 línies estratègiques i 16 accions que s’estan ja actualment treballant per materialitzar-les... "El PEC s’ha dut a terme mitjançant un procés participatiu del poble... perquè l’educació és cosa de tots”. Pel que fa a la Formació Permanent, Roser Guiteras ha destacat en primer lloc l’ampliació de l’oferta d’estudis post-obligatoris amb la posada en marxa aquest any passat de dos nous Cicles Formatius: un de Programació de motlles i matrius a l’Institut Manolo Hugué i l’altre de Cures auxiliars d’infermeria a l’Escola Pia; ambdós programes a partir de la demanda laboral i en col·laboració amb el sector empresarial i sanitari. Finalment a la conversa amb els assistents a la trobada s’ha valorat la feina de l’Escola d’Adults que aquest curs ha obert 23 grups amb més de 300 alumnes i la formació del català a més de les activitats de dinamització de l’Oficina del Català com els Voluntaris per la Llengua, l’edició dels Lèxics o el repte de l'“endevínala”.

Raül Romeva: “Tenim la gent, la determinació i la democràcia”

Aquest matí (17 desembre) la secció local d’ERC Caldes de Montbui ha celebrat a la sala noble de Can Rius l’acte de campanya per les eleccions del 21D, amb la sorpresa de la visita del conseller Raül Romeva. Hi ha intervingut Marta Vilaret, candidata del Vallès Oriental a les eleccions del 21D, l’alcalde de la vila i eurodiputat Jordi Solé i el mateix Raül Romeva qui s’ha afegit als parlaments. Marta Vilaret ha demanat una majoria el més àmplia possible per construir una república per tothom “estem molt convençuts del que volem fer i molt preparats per fer-ho”... “Som garantia d’honradesa, de bon govern i de polítiques socials.” Jordi Solé s’ha referit a les darreres declaracions de Borrell i Sáenz de Santamaria, “Som els únics que podem derrotar els indignes perquè això va de dignitat” ... “Som la gent del bon govern i ho demostrem allí on governem: els dels pressupostos més socials, la reducció del deute públic, la llei de la renda garantida, el tancament de la model.” “Hem de recuperar la dignitat, la llibertat i la República.” En Jordi Solé s’ha referit també a Europa, “Els hi demanàvem que defensessin els nostres drets i no ho han fet, el Sr. Juncker ha preferit donar suport al líder del partit més corrupte d’Europa que defensar els nostres drets” “Europa s’adonarà del seu error i de que Europa necessita 60 Catalunyes.” Raül Romeva ha expressat la convicció en la victòria del 21D “Hem de recuperar les institucions, la dignitat i seguir construint la república. I trigarem el que triguem.” “Ho farem perquè tenim la gent, la determinació i no hi volem excloure ningú.” “Això va de dignitat i de democràcia o de retrocedir 80 anys enrere”. L’Oriol Junqueras, cap de llista d’ERC i empresonat a Estremera per la justícia espanyola ha estat present en tot moment. Raül Romeva ha recordat finalment les seves paraules: “Aixequeu-vos i continueu caminant endavant.” Un cop finalitzat l’acte, s’ha convidat al Raül Romeva a despenjar el gran cartell que penjava del balcó de la casa de la vila, demanant el seu alliberament.

Violència de gènere, es pot aturar?

El dissabte 25 de novembre, el Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones vam dir NO a la violència de gènere amb un acte celebrat a l’Espai Jove El Toc i organitzat conjuntament per la Secretaria de la Dona d’ERC i les JERC de Caldes de Montbui. A l’acte hi van intervenir el Dr. Antonio del Cerro, professor titular del Departament de Psicologia Social de la UB i Davinia Martínez, advocada especialitzada en violència de gènere de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sabadell i va estar moderat per Angeles Live, representant de la Sectorial de la Dona de la Secció Local d’ERC Caldes de Montbui. Antonio del Cerro va analitzar els diferents perfils del maltractador, desmuntant tòpics ja que alguns d’ells són difícilment detectables, i com beuen d’una cultura que massa vegades justifica la violència de gènere. Va fer èmfasi en la necessitat de tenir cura en l’educació per les competències relacionals, l’autoestima i el reconeixement de la diversitat. Per la seva part Davinia Martínez es va centrar en el fracàs de la legislació pel que fa a la prevenció de la violència de gènere i en la “tortura” que suporten les víctimes quan s’enfronten a procediments, generalment llargs, per la càrrega emocional que representa i les seqüeles que deixen aquests processos. Per això va demanar una coordinació entre els advocats i els psicòlegs com es fa en altres casos. Ambdós ponents es van referir a la preocupant involució de la societat pel que fa a l’augment de denúncies dels casos de violència masclista entre els joves menors d’edat. Després de la conversa amb els dos ponents es va llegir el Manifest d’Esquerra Republicana i les JERC “Per una República feminista lliure de violència masclista” i la violinista Montserrat Estrada va posar fi a l’acte interpretant diverses peces musicals.   

Declaració institucional sobre els fets de l’1 d’octubre

MANIFEST INSTITUCIONAL DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI AMB MOTIU DELS FETS OCORREGUTS AL VOLTANT DE LA CELEBRACIÓ DEL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA L’alcalde, Jordi Solé, ha emès el comunicat d’agraïment a la ciutadania que va fer possible la jornada electoral de l’1 d’octubre i de rebuig als episodis de violència que han deixat més de 800 víctimes En el mateix acte, acompanyat per membres del govern, Solé ha anunciat que l’Ajuntament de Caldes de Montbui secundarà la vaga general convocada al país per demà dimarts 3 d’octubre i es decretaran, per tant, serveis essencials de l’administració pública. A la compareixença, l’alcaldia ha convidat també les formacions de Som Caldes i de PDeCAT. SC s’ha afegit a les mostres de rebuig i de crida al seguiment de la vaga general convocada per demà i PDeCAT ha recolzat la iniciativa però no ha pogut ser present per motius laborals dels seus representants. (Via Ajuntament de Caldes de Montbui)  CONTINGUT Aquest Ajuntament es manté al costat de la immensa majoria que en pau, amb valentia i amb fermesa ha defensat les urnes i la llibertat, i en contra de l’exercici gratuït i repulsiu de violència per part de l’Estat i la policia espanyols L’Ajuntament de Caldes de Montbui trasllada avui la seva profunda admiració, respecte, orgull, estima i agraïment a totes les persones que ahir van fer possible la celebració del Referèndum d’autodeterminació de Catalunya a Caldes de Montbui. A la ciutadania, representants de l’administració, membres de les meses, càrrecs electes i defensors i defensores del sistema democràtic i de les llibertats ciutadanes que ahir vareu protegir els col·legis electorals i les urnes, moltes gràcies per fer-ho amb tanta dignitat.  Volem fer un agraïment explícit als Mossos d’Esquadra per haver actuat d’una manera raonable i digna d’allò que esperem de la nostra Policia i, com a responsable màxim de la Policia Local, un agraïment explícit a aquest cos també pel seu comportament mesurat i responsable.

Tenim un poble increïble ...

Discurs de Núria Carné, Portaveu del Grup Municipal d'ERC a Caldes de Montbui. Acte institucional de la Diada 2017. Alcalde, regidores i regidors, amics i amigues, bon dia a tots. Mireu, començaré reconeixent una cosa. Potser a alguns els semblarà estrany, ja que en política no es fa massa sovint, però a mi no em suposa res fer-ho. L'any passat, quan preparava aquest mateix discurs, tenia l'esperança i de fet així ho vaig manifestar, que fos l'últim any que en un 11 de setembre commemorem una derrota i la lluita del Segadors de l'any 1714 i esperava, sincerament, que aquest 2017, fos realment una Diada diferent, tenint ja una nova República catalana. Les coses però, s'han dilatat una mica en el temps però vaja, després d'esperar 300 anys, ja no ens vindrà d'uns mesos, mentre fem les coses ben fetes, com sembla que s'estan fent. Per tant, tornem a estar, una Diada més aquí, però aquest any amb la sensació que una cosa molt grossa està apunt de passar.  Tenim la convicció ferma de fer el referèndum l'1 d'Octubre, moment en el qual els que vulguin un nou estat independent i els que no, podran expressar-se. Bé, això és  el que passaria en un país normal. Els partidaris i detractors estarien fent les seves respectives campanyes, la del SÍ i la del NO i es defensaria cada postura legítimament, com no podria ser d'una altra manera. Ara, com que l'estat espanyol no és un estat NORMAL, mentre aquí fem coses normals com demanar el vot pel sí, donant arguments i explicant tot allò que es pot explicar -menys ensenyar totes les cartes al rival que està decidit a capar-ho tot-... Allà, a les espanyes, han decidit no acceptar que estem decidits a divorciar-nos amistosament i en comptes de fer campanya pel NO i donar arguments perquè ens quedem... ells han decidit fer el ridícul. Sí el ridícul, com? Entrant a impremtes, a mitjans de comunicació, amenaçant, sancionant, denunciant, empapelant en definitiva a càrrecs polítics, fent por als ciutadans.

Ciutadania i diversitat a la nova república catalana

Ahir dijous 13 de juliol  vam celebrar a la Plaça de Catalunya de Caldes de Montbui l’acte “Ciutadania i diversitat” que va reunir a tres diputats de tres cambres parlamentàries diferents on ERC hi té representació: Ana Surra, diputada al Congrés de Diputats d’Espanya, Chakir el Homrani, diputat al Parlament de Catalunya i Jordi Solé, eurodiputat al Parlament Europeu i alcalde de Caldes de Montbui.   Els tres polítics des de la perspectiva de la seva feina a les tres cambres i des de la seva pròpia vivència (Ana Surra és d’origen Uruguaià, Chakir de família procedent del Marroc) van parlar sobre com construir una societat combatent qualsevol tipus de discriminació, on la diversitat sigui viscuda i entesa com quelcom natural; una societat acollidora, cohesionada, inclusiva i solidària, en la nova república catalana; model d’integració per Europa.   Chakir el Homrani, sobre com afrontem la gestió de la diversitat des de l'administració va dir que “el repte és garantir la igualtat d'oportunitats i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació", "el paradigma proposat per l'estat espanyol és la Llei d'estrangeria que tracta els nou vinguts com estrangers sempre, com si la nacionalitat fos un dret sanguini... “el nostre objectiu és fer una bona Llei de Ciutadania"... "Catalunya vol ser un país d'acollida; ara tenim l'oportunitat de construir una societat millor."   Ana Surra va ironitzar sobre el fet que ella ja va néixer en una república i que ara participa del procés i lluita com a diputada al Congreso de los Diputados en un partit que reconeix la diversitat i la integra en totes les instàncies. “Añoro la libertad para llevar adelante un proyecto .. sé que podemos y debemos construir una república como queremos.”   Jordi Solé, eurodiputat i Alcalde de Caldes, es va referir a la revolta democràtica que vivim i en la qual s'integra una ciutadania molt diversa. "La diversitat forma part d'un mateix projecte que mira al futur i és una oportunitat per Europa".

Jaume Mauri: "Volem reconquerir l’espai públic per millorar la qualitat de vida dels veïns”

Jaume Mauri, tercer tinent d'alcalde, regidor d'Espais Públics, Serveis i Sostenibilitat de Caldes de Montbui va participar ahir / dimarts 27 de juny, en el cicle de converses #MesAProp, organitzat per la Secció local d’ ERC, amb l’objectiu d’apropar la feina dels regidors i les regidores de l’ equip de govern de l’ Ajuntament a la ciutadania. El regidor va obrir la seva exposició reiterant la invitació feta des del consistori a la ciutadania a participar en la inauguració del Camí Orbital (divendres 30 de juny)  fent el trajecte complet a peu. El Camí Orbital és un projecte en el qual l’Ajuntament ha treballat el darrer any amb l’objectiu d’encerclar la vila en un recorregut de prop de 5 Km que transita pels principals elements paisatgístics,  històrics, i naturals de l’entorn urbà de Caldes de Montbui. A continuació Jaume Mauri va destacar  projectes rellevants dels àmbits de l’Espai Públic i la Sostenibilitat a Caldes de Montbui i sobre els quals va anar fluint el diàleg amb els assistents. L’èxit assolit pels Banys Termals El Safareig, obrint l’aigua termal al poble (des de la seva posada en marxa ha rebut més de 23.000 usuaris i l’atenció de molts mitjans de comunicació) fa que l’àmbit del regidor lideri un projecte d’ampliació per l’any que ve, molt singular també, en forma de banys naturalitzats, en els quals els horts i les piscines termals s’entrellacin i es relacionin. La remodelació de l’emblemàtic espai de la Plaça de la Font del Lleó s’està duent a terme mitjançant un procés participatiu i amb l’objectiu clar de posar en valor el patrimoni i fer-la accessible per a tothom. Amb aportacions dels calderins i les necessitats dels usos i serveis s’ha anat definint el projecte. Jaume Mauri va destacar i avançar que s’hi afegirà una altra font d’aigua termal, accessible, integrada en un circuit d’aigua que dibuixarà el perímetre de l’antiga natatio romana. A l’hivern, l’aigua fumejant crearà un efecte espectacular.

Pilar Aznar: “L’Ajuntament de Caldes és el 3er ens local de Catalunya en nombre de Certificats d’Acollida"

Pilar Aznar, quarta tinenta d'alcalde, regidora d'Acció Social i Igualtat d'Oportunitats i Gent Gran de Caldes de Montbui va participar aquest passat dimarts 30 de maig, en el cicle de xerrades obertes #MesAProp, organitzat per la Secció local d’ ERC, amb l’objectiu d’apropar la feina dels regidors i les regidores de l’ equip de govern de l’ Ajuntament a la ciutadania. La regidora va destacar en la seva presentació algun dels projectes que lidera des de Serveis Socials de l’Ajuntament: El servei de primera acollida, el projecte Mentoria, el protocol contra la violència de gènere, el projecte “Aire” d’educadors de carrer, l’Oficina de l’habitatge i l’esforç del consistori per aconseguir més lloguer accessible i social i el programa “Caldes, ciutat amiga de la gent gran”. El servei de Primera Acollida, que s’ofereix de manera conjunta amb la Generalitat, implica una tasca molt important per promoure i impartir tres grans blocs de formació -en llengua, coneixements laborals i de l’entorn- que permeten l'obtenció del Certificat d'Acollida i donen eines a les persones arribades d’altres països (el 6,9% de la població de Caldes) per facilitar-los el viure i treballar i acompanyar-los així en el seu procés d'integració. Les diferents convocatòries de formació impulsades per l’Ajuntament des del juliol de 2016 han fet de Caldes de Montbui el 3er ens local en nombre de Certificats d’Acollida atorgats, fruit de la voluntat d’acollir i facilitar la integració. En aquest sentit la regidora va explica que ja és tot a punt perquè Caldes pugui acollir la primera família de refugiats i acompanyar-los des de Serveis Socials en el seu procés d’integració a la vila. Pilar Aznar va voler també destacar l’equip de Serveis Socials de l’Ajuntament, la seva capacitat de treball, i esforç. En la conversa amb els assistents a la trobada es va parlar de la manca d’habitatge i a preus accessibles a Caldes. Pilar Aznar va posar en valor la feina de l’Oficina de l’Habitatge pel que fa a l’assessorament i acompanyament legal gratuït i el conveni amb la PAH –a caldes aquest any s’ha aturat 8 desnonaments-; I la política de subvencions a propietaris de pisos buits per augmentar el nombre de lloguers accessibles.

Vicenç Personat ens apropa a les grans obres de la legislatura

Vicenç Personat, segon tinent d'alcalde, regidor d’Urbanisme, Planejament Territorial i Activitats i Recursos Humans de Caldes de Montbui ha estat el ponent de la xerrada del  cicle #MesAProp d’aquest mes d’abril -celebrada ahir dimarts dia 25-. El regidor ha fet un repàs de les principals actuacions dutes a terme durant l’any passat en les seves àrees de gestió, de les quals ha destacat: En l’àmbit dels Recursos Humans els avenços en protecció de riscos o els 21 convenis de pràctiques per a nois i noies estudiants. En l’àmbit de les Activitats la revisió i regularització dels guals què ha permès legalitzar 1.800 guals a Caldes. I en l’àmbit de l’Obra Pública l’execució d’obres tan singulars com la restauració del Pont Romànic, la finalització del Passeig de la Riera o la reurbanització del carrer Font i Boet i la Plaça Marquès. Pel que fa a les obres planificades aquest any, els projectes que han generat més atenció i preguntes per part dels assistents han estat el nou aparcament de Raval Canyelles i la seva afectació sobre les Hortes de Baix i la construcció del pas soterrat de la C59 per unir el nucli urbà amb el Polígon de la Borda. Vicenç Personat ha mostrat amb detall les característiques del nou pàrquing i ha explicat que “no hi ha motiu real per la polèmica, l’aparcament es construirà sobre sol urbanitzable” ... “si alguna cosa ens preocupava i hem tingut cura a l’hora de dissenyar el projecte era minimitzar l’impacte sobre la Riera i les hortes”. L’obra de l’aparcament s’integra en una intervenció més global que inclou reconquerir pels vianants la Plaça del Sindicat -ara destinada a aparcament-, què es convertirà en un espai de lleure i la creació d’una zona verda de més de 1.000 m2 de jardí i hortes a la coberta del pàrquing i al Passeig Raval Canyelles, creant un mirador singular de la Riera i les Hortes de Baix.  Finalment , després del torn de preguntes, el segon tinent d’alcalde i responsable també de l’àrea de Recursos Humans ha posat en valor els treballadors i treballadores  de l’Ajuntament; “sense la seva feina i implicació seria impossible tirar endavant tots aquests projectes”.