Caldes de Montbui

Notícia

Jaume Mauri: "Volem reconquerir l’espai públic per millorar la qualitat de vida dels veïns”

Jaume Mauri, tercer tinent d'alcalde, regidor d'Espais Públics, Serveis i Sostenibilitat de Caldes de Montbui va participar ahir / dimarts 27 de juny, en el cicle de converses #MesAProp, organitzat per la Secció local d’ ERC, amb l’objectiu d’apropar la feina dels regidors i les regidores de l’ equip de govern de l’ Ajuntament a la ciutadania.

El regidor va obrir la seva exposició reiterant la invitació feta des del consistori a la ciutadania a participar en la inauguració del Camí Orbital (divendres 30 de juny)  fent el trajecte complet a peu. El Camí Orbital és un projecte en el qual l’Ajuntament ha treballat el darrer any amb l’objectiu d’encerclar la vila en un recorregut de prop de 5 Km que transita pels principals elements paisatgístics,  històrics, i naturals de l’entorn urbà de Caldes de Montbui. A continuació Jaume Mauri va destacar  projectes rellevants dels àmbits de l’Espai Públic i la Sostenibilitat a Caldes de Montbui i sobre els quals va anar fluint el diàleg amb els assistents.

L’èxit assolit pels Banys Termals El Safareig, obrint l’aigua termal al poble (des de la seva posada en marxa ha rebut més de 23.000 usuaris i l’atenció de molts mitjans de comunicació) fa que l’àmbit del regidor lideri un projecte d’ampliació per l’any que ve, molt singular també, en forma de banys naturalitzats, en els quals els horts i les piscines termals s’entrellacin i es relacionin.

La remodelació de l’emblemàtic espai de la Plaça de la Font del Lleó s’està duent a terme mitjançant un procés participatiu i amb l’objectiu clar de posar en valor el patrimoni i fer-la accessible per a tothom. Amb aportacions dels calderins i les necessitats dels usos i serveis s’ha anat definint el projecte. Jaume Mauri va destacar i avançar que s’hi afegirà una altra font d’aigua termal, accessible, integrada en un circuit d’aigua que dibuixarà el perímetre de l’antiga natatio romana. A l’hivern, l’aigua fumejant crearà un efecte espectacular. A més, la informació obtinguda amb la intervenció arqueològica permetrà crear una visita virtual en tecnologia 3D de les instal·lacions termals de fa 2.000 anys i una maqueta a escala que milloraran la difusió del patrimoni històric.

Connectar les urbanitzacions i equipaments municipals com ara el cementiri amb el centre de la vila és un dels objectius de la regidoria, el qual obtindrà una fita important el 2019 amb el pas soterrat de la C-59 al Polígon La Borda. Jaume Mauri va anunciar que es treballa en la creació d’una xarxa de Vies Verdes per fer a peu o amb bicicleta que uniran les urbanitzacions amb el centre, concretament amb l’estació d’autobusos.
 “Reconquerir l’espai públic pels vianants” 
Amb aquest lema en Jaume Mauri va sintetitzar l’esperit d’un seguit d’intervencions sobre l’espai públic i negociacions amb d’altres administracions que impulsa des de l’Ajuntament i que creu indispensables per assegurar un futur més sostenible i una més gran qualitat de vida i salut pels calderins.

Es treballa per trobar la solució al pas de la B1413 per Caldes que fa que alguns carrers (Homs i Santa Teresa) suportin un trànsit de gairebé 20.000 cotxes dia.

S’iniciarà una campanya d’ampliació de les voreres fins a 1,20 m d'alguns carrers en l’eix Pi i Margall – Fontcuberta, que permetrà millorar l’accessibilitat i pacificar la convivència entre veïns i vehicles, sobretot en els carrers estrets, de menys de 7 m d’amplada.

 “Els cotxes ens han pres el carrer; hem de canviar el xip, no és sostenible.”
En aquest sentit s’ha dut a terme l’Estudi de Mobilitat Urbana, un projecte de poble, no de govern, que busca el pacte amb tothom: forces polítiques i col·lectius afectats. Dins d’aquest estudi hi ha el Pla d’Aparcaments que preveu la implantació de zona blava de pagament (1 hora i mitja gratuïta pels veïns) la qual ha de permetre augmentar la rotació dels vehicles. Actualment 1 de cada 4 cotxes aparcats a la zona blava no es mou de lloc quan finalitza el període fixat. la zona blava projectada permetrà multiplicar per 6 la capacitat de places d’aparcament a la vila.

A més d’aquests temes que van acaparar el diàleg entre els assistents, el regidor Jaume Mauri va voler referir-se finalment a d’altres projectes en els quals treballa: La re municipalització del servei de recollida de deixalles; el conveni inter-municipal d’una zona de taxi; els arranjaments de carrers i serveis en les urbanitzacions com a la Font dels Enamorats; la renovació de l’enllumenat per fases a llums de led; el pla director de l’arbrat o el control genètic dels fems de gossos.

#MesAProp és un cicle de trobades, programades l’ últim dimarts de cada mes a les 20 h obertes a qualsevol ciutadà /na de Caldes que hi vulgui assistir i participar.