Camp de Tarragona

Totes les notícies

Diari de campanya. Republicanisme des de la base

Portem setmanes de campanya, mesos, diria jo. I les sensacions, en totes les campanyes, en tots els actes, en totes les trobades que mantenim, amb la societat a la que volem representar, és la mateixa: ganes, enormes, de fer república des d’arreu: municipis, Europa, Madrid o Catalunya. Tant se val. La gent, els catalans, hem entès que cal ser en tots els espais on es decideixen coses que ens afecten com a ciutadans. No podem menysprear cap espai de poder ni de representació. Cap. Cal que els catalans estem arreu. I per fi ho hem entès. Per això, m’il·lusiona l’esperit d’equip de les persones que conformem ERC, ja sigui en les llistes, o els assessors, els treballadors, els voluntaris, tots plegats. Esquerra som un partit cohesionat, fort, amb empenta, amb ganes i energia per liderar el canvi. I a Tarragona, ho farem de la mà d’en Pau Ricomà, el candidat més honest i preparat, i a Europa, amb la nostra candidata Helle Kettner, una líder natural brillant, que dona gruix al, ja de per si, importantíssim grup de les Republicanes. Per Catalunya, per la seva gent, pels presos i per les preses polítiques i exiliades, per tots i per a tothom, farem d’aquesta primavera, la primavera republicana. Si al 1931 la república va començar pels municipis, aquest 2019 la guanyarem per desbordament democràtic.    

Diari de campanya. Governar des del senyAmb la proposta d'Esquerra Republicana queda clar que l'equip liderat per l'alcalde Eduard Rovira seguirà fent bona feina els pròxims anys  En un moment trist per Torredembarra per la pèrdua del fill del poble, en Xavi Zaragoza mort divendres passat als 34 anys, vam trobar un punt de llum amb la presentació de la candidatura d'Esquerra Republicana de Torredembarra. 
 
L'equip liderat per l'alcalde de la vila, Eduard Rovira, es va mostrar determinat a seguir fent feina per Torredembarra amb seny com ho han fet els darrers quatre anys. Tant Rovira com alguns dels regidors destacaven que el consistori de la Torre venia d'un temps complicat i que la feina feta durant aquesta legislatura havia estat marcada per la voluntat d'endreçar les coses i governar bé, cosa que ha fet Eduard Rovira junt amb el seu equip. Ja van omplir d'il·lusió i esperança Torredembarra quan van entrar a governar i és el que volen seguir fent ara. Mitjançant els discursos dels candidats, quedava més que clar que Esquerra Republicana de Torredembarra governarà amb realisme en la gestió, transparència i participació ciutadana.

 A l'acte de presentació de la candidatura d'Esquerra Republicana a Torredembarra també hi van intervenir el senador Bernat Picornell i la candidata a les eleccions europees Helle Kettner, tos dos van dedicar part del seu discurs al Xavi Zaragoza que va marxar molt abans d'hora. Bernat Picornell va recordar la petició de l'empresonat Raül Romeva de sortir a guanyar totes les eleccions. "Hem guanyat les generals i volem guanyar les municipals i les europees," remarcava Picornell des de dalt de l'escenari a Cal Maiam. 

 La continuada repressió també va marcar el discurs tant del Picornell com de la i Kettner. La candidata a les europees insistia en la importància de portar el republicanisme català al Parlament Europeu per fer entendre a la Unió Europea què defensar la democràcia i la llibertat a Catalunya és defensar el futur democràtic d'Europa també.

Diari de campanya. Les candidatures que tornen

Ahir vaig anar al Pla de Santa Maria a acompanyar la candidatura d'ERC que es presenta a aquestes Municipals després de molts anys. L'encapçala el Josep Maria Canela i és una llista de persones molt preparades i de diferents àmbits professionals, associatius, formatius, etc. Dones i homes de totes les edats que combinen experiència amb joventut. Acompanyen al Josep Maria, que és mestre, la Maria Bernardo, una jove de 25 anys que és fisioterapeuta, el Raül Casellas, freelance per un despatx d'Arquitectura i que ha estat i està implicat en moltes entitats culturals del Pla, la Júlia Estrada, que és llicenciada en ADE i actualment estudia Integració Social, el Xavi Rosell, que emprèn un nou projecte laboral com a comercial, l'Eva Sancho, que treballa en una botiga, el Pep Núñez, informàtic i casteller, la Margarida Estalella, que té un negoci de menjar preparat, l'Antonio Teixidó, que treballa a la indústria alimentària, l'Antònia Quintana i l'Anton Maria Pàmies, que fa uns anys van ser regidors, la Nuri Estrada, una referent al poble pel seu compromís amb la llengua i el país i el Josep Portas, que també va ser regidor. Estic segura que les planenques i els planencs valoraran la potència d'aquesta llista i que aquest 26 de maig, tal com va passar el 28 d'abril, el Pla tornarà a demostrar que és republicà. Molta sort i molts vots gent d'ERC del Pla de Santa Maria!!!!

Diari de campanya. Sensacions del primer dia

Si hem de definir les impressions que candidats, equips, voluntaris i demés gent que treballa en pro de la causa senten en les primeres hores d'aquesta campanya de ben segur que encertem amb el denominador en comú: l'entusiasme. Moltes persones que creuen, treballen i comparteixen el projecte que Esquerra té en 84 dels municipis del Camp de Tarragona on es presenta llista van arrencar la campanya puntuals a les dotze de la nit fent la tradicional enganxada de cartells que dona el tret de sortida oficial als quinze dies de campanya previs a les eleccions. Què els uneix a tots ells? Doncs les ganes, la feina, la il·lusió de portar a cadascuna de les localitats un Impuls Republicà que carregui les piles a les poblacions adormides; o bé que trenqui amb males praxis instaurades en governs locals massa arrelades a causa d'una durada excessivament llarga de càrrecs electes que acumulen mandats i mandats a les seves esquenes. Els sopars previs a l'enganxada de cartells van reunir una munió de gent alegre, somrient, que afronta els reptes d'unes municipals amb la millor de les intencions: treballar pel poble, per fer una vida més còmoda als seus convilatans, per contribuir a la solució dels problemes propis del dia a dia, per afavorir la convivència, per resoldre la divergència d'opinions... Les idees dels grup d'Esquerra de cada població son fruit de millorar tots aquests aspectes sempre sota el paraigües de la llibertat i el diàleg. Tots aquests entusiastes s'hi deixaran la pell, en podeu estar segurs.

Diari de campanya. Curiositat per conèixer com es consolida un projecte que ha capgirat el municipi

La presentació oficial de la llista d'Esquerra Torredembarra, encapçalada per Eduard Rovira, va acollir tan públic com l'aforament del local permetia. Les persones que conformen la llista estan fortament vinculades a la Torre i són ben conegudes per tothom, ja que la majoria d'elles provenen de la 'família dels...' o de 'ca...' però així i tot van ser molts els curiosos del mateix municipi que es van acostar fins al Bar El Sabó per saber qui forma part de la candidatura. La feina feta en el govern municipal en aquest mandat que ara finalitza ha estat un revulsiu en la vida política de la localitat, ja que ha suposat l'arribada d'una estabilitat més que necessària al municipi donat que és el primer que s'ha pogut completar des de fa 24 anys. L'indret escollit per la presentació no va ser gratuït: antigament era una fàbrica de sabó i després va ser el centre republicà. Així, l'ambient que suscita el lloc acompanyava perfectament la filosofia en què s'inspira els projecte d'Esquerra a Torredembarra: donar un #ImpulsRepublicà al municipi, que impregni la política que es fa des de l'Ajuntament de pràctiques netes, transparents i honestes i que tot això es tradueixi amb un progrés que faci millor la vida dels torrencs i torrenques. Perquè al cap i a la fi és aquest l'objectiu final de la gent que decideix participar en els projectes polítics. I per fer-ho, es necessiten carregaments de ganes i empenta i tones d'il·lusió, i d'això, tal com es va poder veure a la Torre, en tenen bones provisions.  

Diari de campanya. Un equip de persones treballadores a Perafort

La ruta per presentar candidats i candidates per les Municipals ja fa dies que ha començat. Aquest diumenge vaig ser a Perafort, per acompanyar el Jordi Cacho i el seu equip a la carpa que havien organitzat davant l’església. Em va cridar l’atenció la canallada que els acompanyava. Havien preparat un taller per entretenir els més menuts, mentre ells donaven a conèixer el seu projecte polític en un municipi que fa més de dues dècades que està governat pel mateix alcalde. Ganes de canvi, d’impulsar les activitats al poble i d’evitar que es converteixi només en un municipi dormitori, són algunes de les principals inquietuds d’un equip de gent amb moltes ganes de fer coses per Perafort i Puigdelfí. Només un apunt, a dos quarts de dues del migdia –recordem que era diumenge- el Jordi, el cap de llista, va haver de marxar perquè entrava a treballar, fa torns en una empresa de l’Alt Camp; i minuts abans se n’havia anat la Marina, la número 2 de la llista, que entre setmana treballa com a enginyera i el cap de setmana fa d’extra al restaurant del poble. Persones normals i corrents, treballadores, somniadores, amb ganes de millorar Perafort, ah, i amb sensibilitat per conciliar la vida “política” i la família. Tallers pensats per la canalla, sempre són d’agrair! Gràcies, Rebeca.  

Esquerra Republicana presenta el rècord històric de candidatures al Baix Camp amb 24 llistes del total de 28 municipis que pertanyen a aquesta comarca

Les llistes presentades són 24; disset d’elles sota les sigles d’ERC, sis com Acord Municipal i una com a coalició d’ERC i MES (Moviment d’Esquerres)   Respecte les darreres eleccions municipals del 2015 ERC presenta llista en 3 municipis més, aquestes localitats són: Maspujols, Duesaigües i La Febró. Això vol dir que es cobreix un 99.20% del cens de tot el Baix Camp. De les 24 candidatures n’hi ha 4 que són cocandidatures: Vandellòs – Hospitalet, l’Aleixar, Arbolí i La Febró. Les dues primeres estan encapçalades per dues dones i les altres per un home i una dona, respectivament. Així, amb les 28 persones que es presenten com a números 1 s’ha assolit la paritat total a la comarca amb 14 dones i 14 homes. Cal destacar doncs, el rellevant paper que juguen les dones, fet que fins ara no s’havia aconseguit mai. Tot seguit repassem la relació d’alcaldables del Baix Camp, 14 opten a la reelecció i els 14 restants es presenten per primer vegada:   Reus – Noemí Llauradó (Repeteix) Cambrils – Camí Mendoza (Repeteix) Mont-roig i Miami – Irene Aragonés (Repeteix) Riudoms – Ricard Gili Vandellòs-Hospitalet- Raquel Gené i Esmeralda Saladié La Selva del Camp – Jordi Vinyals (Repeteix) Castellvell del Camp – Josep Sabaté (Repeteix) Montbrió del Camp – Carmina Blay Les Borges del Camp – Rosa Abelló (Repeteix) Vinyols i els Arcs- Arnau Guasch (Repeteix) Alforja – Sergi Abril Almoster – Àngel Xifré (Repeteix) Riudecols – Bea Mayordomo (Repeteix) Riudecanyes – Ernest Roigé (Repeteix) Botarell – Lluís Escoda (Repeteix) L’Aleixar – Pep Anglès i Ana Maria Velázquez Maspujols – Cristina Gros Vilaplana – Josep Bigorra Vilanova d’Escornalbou – Sergi Ciurana (Repeteix) L’Albiol – Andreu Carrasco (Repeteix) Duesaigües – Noèlia Tarragó Colldejou – Jordi Sierra (Repeteix) Arbolí – Magda Seriol i Meritxell Romanos La Febró – Joan Carles Santos i Lourdes Martorell     Actualment, Esquerra o Acord Municipal té l’alcaldia en 9 municipis i 78 regidors.

ERC es posiciona com la formació política més forta el 28A

VOTS. El canvi de tendència que s'ha imposat en aquestes eleccions avala un anàlisi més reposat dels resultats obtinguts. Amb les xifres damunt la taula afirmem categòricament que ERC obté el rècord històric de vots a la demarcació de Tarragona amb 113.472 papertes dipositades a les urnes, el que suposa un 27,24% del total. L’anterior rècord datava del 21 de desembre del 2017 – en les eleccions al Parlament de Catalunya – el nombre de vots aleshores va ser de 104.832. Si comparem els resultats del 28A amb les darreres eleccions Generals, celebrades l’any 2016, ERC guanya 46.000 vots ja que llavors se’n van aconseguir 67.759, el que representava gairebé el 20%, en canvi aquesta vegada puja fins al 27,24%. També la participació ha estat més elevada que ara fa 3 anys, concretament 16 punts per damunt. Aquest augment s’ha concentrat en més vots per a ERC i per al PSC, amb aquest ordre respectivament. La pujada de vots més alta, respecte del 2016, la té ERC i això explica el triomf històric. REPRESENTACIÓ. Per primera vegada, a la demarcació de Tarragona, ERC passa d’1 a 2 diputats al Congrés i manté els tres senadors que va obtenir el 2016. Si tenim en compte que a la demarcació de Tarragona s’elegeixen 6 diputats i 4 senadors, Esquerra Republicana de Catalunya aporta la meitat dels 10 representants (2 diputats i 3 senadors), és a dir, que el 50% de la representació total que s’ha escollit ha anat a parar a les sigles d’ERC. Cal recordar que abans de les eleccions generals de 2015, ERC tenia zero representants a les Corts per Tarragona. Així doncs, l’evolució que el partit ha fet en tan sols 4 anys ha estat més que significativa a les comarques de Tarragona. Hi ha un precedent de victòria per part d’ERC a les eleccions europees de 2014 però en aquella ocasió la participació a la demarcació va ser del 44.77%, en canvi la registrada aquest 28A arriba gairebé el 76%. Per tant, l’èxit aconseguit ara té molt més mèritque no pas en les darreres votacions al Parlament Europeu.

ERC suma un diputat més a Tarragona amb una participació històrica

Els republicans revaliden els tres senadors obtinguts el 2016 i assoleixen per primera vegada dos escons al Congrés. D’aquesta manera ERC aconsegueix la meitat dels deu representants (sis diputats i quatre senadors) que es trien a la circumscripció de Tarragona.   Esquerra Republicana de Catalunya guanya les eleccions i obté un resultat històric a la demarcació. Per primera vegada els d’Oriol Junqueras sumen dos diputats al Congrés. Norma Pujol acompanyarà a Jordi Salvador, que revalida l’escó, i es converteix així en la primera diputada ebrenca republicana. Pel que fa al Senat, Miquel Aubà, Laura Castel i Josep Rufà repetiran com a representants de Tarragona. ERC torna a aconseguir tres dels quatre senadors tarragonins en unes eleccions amb una participació històrica de gairebé el 76%.   Els republicans s’han mostrat molt satisfets pels resultats que “evidencien la voluntat del poble català de retornar el conflicte polític a la política i no als tribunals”, tal com ha afirmat el reelegit Jordi Salvador. I ha afegit: “Catalunya ha confiat en el projecte d’Esquerra Republicana de Catalunya de manera majoritària i això és un missatge no només al govern de l’Estat sinó també al món”. Per la seva banda, la senadora Laura Castel ha agraït la confiança dels electors i s’ha compromès a seguir treballant de manera incansable per defensar els interessos del territori a Madrid i als fòrums internacionals. “La defensa d’unes infraestructures dignes, un Estat lliure de corrupció i la protecció dels drets socials i nacionals seguirà sent la nostra prioritat”.   La recent escollida diputada flixanca Norma Pujol ha valorat molt positivament el fet que per primera vegada Esquerra hagi sumat  dos escons a la circumscripció de Tarragona, i que també per primer cop un d’aquests sigui ostentat per una representant de les Terres de l’Ebre. “Treballarem amb entusiasme i rigor per defensar els drets civils i polítics dels nostres companys i companyes represaliats però també els de tota la ciutadania de Catalunya”.