Camp de Tarragona

Notícia

Esquerra proposa un bo vàlid durant 18 mesos perquè els allotjaments turístics compensin les cancel·lacions

Esmena allotjaments turístics
Esmena allotjaments turístics
El Grup Parlamentari Republicà al Congrés dels Diputats, a instància del diputat tarragoní Jordi Salvador Duch, ha presentat, amb data 12 de maig, una esmena al Projecte de Llei que preveu mesures extraordinàries urgents per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19. L’esmena proposa que els allotjaments turístics puguin lliurar, als usuaris que hagin hagut de cancel·lar la seva estada amb motiu de la pandèmia, un bo per la totalitat de l’import pagat per ser utilitzat en un termini de 18 mesos des de la finalització de la vigència de l'estat d'alarma.
 
D’aquesta manera, els petits empresaris de la indústria turística no es veuran obligats a descapitalitzar-se abonant els diners de les reserves. El RD 11/2020 només contempla aquesta opció per als viatges combinats dels operadors turístics i, al contrari del que apliquen altres països del nostre entorn, deixa fora a un sector tan rellevant com el dels càmpings, hostals, hotels, cases rurals i altres allotjaments turístics, que és especialment significatiu al Camp de Tarragona en ser un dels principals motors econòmics del territori.

Segons l’esmena presentada pel diputat Jordi Salvador, aquests pagaments avançats dels usuaris s'utilitzen freqüentment pels petits empresaris de la indústria turística per finançar-se sense haver de recórrer a crèdits. Si en circumstàncies normals tan sols són retornats en una petita previsió, aquest any, amb una estimació de cancel·lacions total de reserves, és molt possible que hagin de tornar la totalitat d'aquests pagaments a compte efectuats pels clients.
 
La proposta d’Esquerra, adoptada en altres països europeus, no obliga al reemborsament immediat dels diners al client, sinó que ofereix un bo que, en cas de no fer-ne ús en el proposat termini de 18 mesos, es reemborsarà llavors, al final del període, la qual cosa dota l'empresa turística d'un major marge de temps per recuperar-se econòmicament.
 
Jordi Salvador explica que “cal que càmpings, hotels, hostals, cases rurals, albergs, apartaments i altres establiments, davant l’allau de cancel·lacions que ja han rebut, puguin evitar la ruïna canviant les dates de la reserva amb un bo abans d'haver de retornar els diners”. El diputat tarragoní afegeix que “hem de salvar el teixit productiu, són moltes pimes, microempreses i empreses, i milers de treballadors que en depenen. De fet, seria fer el mateix que han realitzat altres estats on del turisme en depenen centenars de milers de llocs de treball, com són Itàlia, França o Portugal”.