Camp de Tarragona

Notícia

Raquel Sans Guerra: “Els robatoris de nadons venen de la repressió feixista i la transició els va amagar sota la catifa de les vergonyes”

L'acte celebrat avui a Tarragona.
L'acte celebrat avui a Tarragona.
La nova Llei de desaparicions forçades de menors aprovada al Parlament podrà “fer justícia i reparació democràtica” amb 21 casos no resolts a Tarragona. 
 
 
L’últim ple de la legislatura al Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de desaparicions forçades de menors. A l’hemicicle, hi van ser les persones representants de les diverses associacions de víctimes, i entre elles hi era l’Observatori de desaparicions forçades de menors que té la seu a Tarragona. Avui la diputada i candidata Raquel Sans Guerra, que va tenir un paper molt actiu en la tramitació parlamentària de la llei, i Neus Roig, responsable de l’Observatori, han recordat que a Tarragona hi ha 21 denúncies presentades.


 
Neus Roig explica que “totes les denúncies han estat arxivades, i 9 d’elles són de nadons que oficialment o van néixer morts o van morir abans de les 24 hores, que eren considerats fetus per la Llei fins el 2011 i que no estan enterrats” i afegeix que “són 9 nadons desapareguts que ara amb la nova legislació podrem buscar on són o qui els té registrats com a fills o filles propis”. Segons Roig, una altra dada important que també recull la Llei és que “obliga a estudiar d’ofici a les mares que van parir per primera vegada amb més de 50 anys d’edat”.
 
Raquel Sans, així mateix, exposa que a Catalunya hi ha “centenars de denúncies presentades pels anomenats robatoris de nadons, les desaparicions forçades de menors. La situació actual és que milers d'afectats –mares, pares, fills i filles– es veuen obligats a viure en el neguit i el patiment, incapaços d'avançar en la cerca dels seus familiars i restablir el dret fonamental a la seva identitat biològica”.
 
El que es fa amb aquesta Llei és un acte de “justícia i de reparació democràtica”, segons Sans. Aquesta Llei també serveix  per “anar a l’arrel d’un fenomen que té l’origen en la repressió feixista, que va suposar un genocidi ideològic i que aquesta transició modèlica que ens han volgut vendre ha invisibilitzat i ha amagat sota la catifa de les vergonyes”. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya treballem per la vida i el benestar de la gent. La justícia i la reparació democràtica són elements clau per avançar com a societat.