Canet de Mar

Notícia

El Punt: "El pacte de govern a Canet es trenca i l'alcalde destitueix els dos regidors d'ERC"


Els dos càrrecs de confiança, motiu de les desavinences entre els socis, també plegaran el 15 de juny

L'alcalde de Canet, Joaquim Mas (PSC), va fer oficial ahir la destitució dels dos regidors d'ERC, Òscar Figuerola i Rafel Dulsat, que deixen en minoria el govern de socialistes i Unió Municipal de Catalunya (UMdC). És el punt i final a la crònica d'una mort anunciada després que ERC manifestés la defensa dels dos càrrecs de confiança i que proposés una rebaixa del 10% del sou de tots els regidors. La resposta dels altres dos socis de govern va ser aprovar una moció en què eliminava els càrrecs de confiança perquè entenia que la seva permanència estava condicionada a la retallada del sous dels treballadors municipals.

No hi ha hagut marxa enrere ni entesa de cap mena. El tripartit de Canet integrat pel PSC, UMdC i ERC ahir es va trencar oficialment després que l'alcalde signés la destitució dels dos regidors republicans: Òscar Figuerola i Rafel Dulsat. El debat crispat sobre els dos càrrecs de confiança que ERC defensava sol contra els seus dos socis ha agilitat una situació de desconfiança que, segons asseguren els republicans, «feia molts mesos que durava».

Caça de bruixes
Per al portaveu d'ERC, Òscar Figuerola, el principal inductor d'aquest trencament ha estat el grup d'UMdC, afavorit per «una manca clara de lideratge de l'alcalde, Joaquim Mas». «Unió ha orquestrat una caça de bruixes i ha aplicat un doble joc governant i alhora reunint-se amb el principal grup de l'oposició, CiU, per debatre temes de ciutat», destaca Figuerola. Les crítiques al seu ja exsoci ho demostren. «Han tingut una actitud pròpia de gàngsters i el PSC ha caigut en la seva trampa. La revenja els ha sortit bé», es lamentava ahir Figuerola que, tot i això, assegura que el seu pas a l'oposició «no significarà cap front comú contra el govern en minoria, ni posar bastons a les rodes del desenvolupament normal de l'Ajuntament».
L'alcalde, Joaquim Mas, comenta que «decisions com aquesta no són mai fàcils», però l'argumenta pel fet que «la situació no es podia reconduir i quan uns regidors del govern no segueixen la pauta marcada per aquest mateix govern, aquests no poden continuar». En qualsevol cas, Mas agraeix als republicans la ruptura «sense donar cap cop de porta» i argumenta que «estic convençut que des de l'oposició també actuaran amb responsabilitat i bon criteri». En aquest sentit, tant l'alcalde com Òscar Figuerola asseguren que l'ombra d'una moció de censura «no és ni plantejable». Mas rebutja entrar en el creuament d'acusacions «perquè no porta enlloc, no soluciona res i en política el que no s'ha de perdre mai és l'elegància».
El tinent d'alcalde d'Unió Municipal de Catalunya, Albert Lamana, desmenteix les acusacions fetes per les files republicanes que afirmaven que el seu grup té la responsabilitat del trencament. «És absurd, totalment desproporcionat i respon a una motivació purament política», desmenteix. Lamana considera que el paper d'Unió ha estat, des del primer moment, «coherent amb una situació econòmica crítica que ens ha obligat a tocar el sou dels treballadors municipals i que evidenciava que la figura dels càrrecs de confiança ja no es podia mantenir». El tinent d'alcalde recorda que el sou d'aquestes dues figures –incloses en el seu moment dins del pacte de govern– superaven els 70.000 euros. «La rebaixa del 10% del sou dels càrrecs electes que proposava ERC representava un estalvi de 5.000 euros en un pressupost de 14 milions i feia riure».

Finalment, Albert Lamana explica que en les converses entre l'equip de govern i els sindicats de treballadors del consistori «quan se'ls va dir que s'havia de reduir el sou de la plantilla la primera condició que van posar va ser la d'eliminar els càrrecs de confiança».