Canet de Mar

Notícia

Blanca Arbell, cap de llista d’Esquerra a les eleccions municipals

  • Blanca Arbell
EN PRIMERA PERSONA: Em dic Blanca Arbell, vaig néixer a Canet fa 46 anys. Tinc dos fills, la Carlota i en Pol. He treballat tota la meva vida. De ben jove vaig deixar a mitges els estudis d’Educació Social per poder ser mare i treballar. Durant molts anys he estat al capdavant de la casa de colònies Can Brugarola, una feina que exigia el cent per cent del meu temps. El fet de ser empresària m’ha donat un bagatge important: sóc capaç de treballar sota pressió i, a més, m’agrada. Fa uns anys vaig prendre la decisió de fer altres coses i això em va portar a entrar en política i a treballar a l’Ajuntament al capdavant de l’oficina d’habitatge. He pogut fer molta feina i comprovar que per canviar allò que no t’agrada cal arremangar-se i treballar.

Què la porta a presentar-se, per primer cop, com a candidata a l’alcaldia?

Per una banda, és el que vull fer ara mateix, treballar per Canet a través de la política. Aquest s’ha convertit, per una banda, en un projecte personal que m’omple. I, per l’altra, en un projecte col·lectiu que comparteixo amb la gent d’Esquerra. Ells m’han donat tot el seu recolzament i això m’omple d’orgull i de responsabilitat.

La llista d’Esquerra, respecte fa quatre anys, s’ha renovat profundament. Com és l’equip que l’acompanya?
A l’hora d’elaborar la llista hem volgut imposar-nos algunes normes a banda de l’obligació legal de complir amb la paritat.

Quines són?
Hem cregut convenient que els membres de la llista no fossin familiars entre ells, que tinguessin edats diferents, que fossin presents al teixit associatiu de Canet i que hi haguessin militants d’Esquerra i gent independent.

Per quin motiu s’han imposat aquestes normes?

Creiem que la pluralitat és essencial. Per això comptem amb l’experiència de gent gran que ens garanteix que aprofitem coneixements, que no som novells i que toquem de peus a terra. Però també hem apostat molt pels joves perquè tenen molta empenta i aporten solucions diferents. Però, en definitiva, crec que allò que defineix a tot l’equip és que són gent preparada i emprenedora, amb les idees molt clares, acostumada a gestionar i a treballar en equip. Junts aplicarem un sistema de treball auster que es basi en la transversalitat.

Con definiria el seu programa?
Són un conjunt de propostes marcades per l’austeritat i el sentit comú.
Ja ha parlat dues vegades d’austeritat, això ho prometen tots els partits.
Si, però a nosaltres ens diferencia que no volem fer polítiques per tapar forats. La sortida de la crisi la basem en fomentar accions que ens condueixin cap al Canet que volem d’aquí a vint anys. Creiem que cal mirar al futur i, per això, les solucions a curt termini no ens serveixen.

I això com és concreta?

Per exemple, a l’hora de potenciar el polígon industrial hem de cercar indústries molt concretes, aquelles que ens aportin valor afegit. A Esquerra apostem perquè el motor de la reindustralització de Canet siguin la cultura i les noves tecnologies. Hem d’intentar captar aquest tipus d’empreses perquè es corresponen amb l’esperit artístic del nostre municipi i amb el teixit que ja s’ha començat a crear a partir de la vinguda de petites indústries audiovisuals o, per exemple, del fet que l’Institut de Canet sigui un dels pocs de Catalunya on s’imparteix el batxillerat artístic especialitzat en arts escèniques.
Hem de sortir fora de Canet a vendre’ns i convèncer empresaris perquè instal·lin la seva empresa a Canet i es creïn llocs de treball, i així atraure’n més en un cercle virtuós d’empreses innovadores i sostenibles que aprofitin tot el potencial industrial que hi ha a Canet. Avui hi ha molta gent a l’atur que té un llarg recorregut i molta experiència en la indústria manufacturera. Això també és un actiu.

En cas de governar, per on començarà?
Cal canviar el sistema de funcionament de l’Ajuntament. Ara mateix les regidories són espais estancs, no hi ha treball conjunt, no hi ha transversalitat, i això no pot ser, no ens ho podem permetre. Nosaltres preveiem quatre grans àrees que tindran el mateix pes i prioritat.

Quines són?
Promoció de la vila i el treball, territori i sostenibilitat, acció social (serveis a les persones) i economia i gestió de recursos.

Quines accions inclouen a l’àrea de Promoció de la vila?

Hi englobem totes les polítiques de promoció econòmica, turisme, cultura,comerç i societat de la informació i noves tecnologies... Aquesta és l’àrea que ha de liderar la sortida a la crisi i portar feina a Canet. Hem d’ aprofitar el bagatge del poble: la cultura i la indústria. Impulsar la cultura per atraure un nou turisme emergent que busca la natura, i en aquest sentit el senderisme, l’activitat de mar i el modernisme i Comediants ens fan atractius. Atraure més gent impulsarà l’oferta comercial i restauradora. Treballarem també per impulsar una oferta de turisme rural de mar amb petits hotels. I la tercera pota, serà anar a buscar empreses que es vulguin instal·lar al polígon. Cal més feina a Canet. Això també revitalitzarà el poble. Com he dit abans ens hem de vendre com a poble. Tenim elements per aconseguir-ho si apostem per la nostra activitat cultural, el turisme i el comerç. Ens cal atraure visitants aprofitant aquests elements.

I això com es fa?
Posant al dia tots els nostres actius. Al turisme li hem de donar comerç especialitzat, botigues que aportin un valor afegit. Hem d’apostar per productes locals. Podriem afegir-nos a l’Associació turística Slow Food (turisme que busca la qualitat i l’alimentació natural). Hem d’explotar encara més el turisme cultural i natural a través del nostre patrimoni modernista, els nostres rials, el GR que ens uneix amb Montserrat i Sitges. També creiem que cal apostar per aconseguir el museu dels Comediants, es podria convertir en un punt d’atracció que no poden tenir altres municipis.

Parlem de territori i sostenibilitat.
Aquesta àrea inclou urbanisme, medi ambient, habitatge. És l’àrea que ha d’endreçar el que tenim i preparar l’urbanisme de Canet per afrontar el futur. Cal treure al mercat els pisos tancats, allò que no s’utilitza assegurant als propietaris que en trauran un benefici. Si tenim 800 pisos buits realment cal ocupar més territori per fer-ne molts de nous?
I l’àrea de serveis a les persones?

Inclou benestar social, educació, esports, gent gran i joventut. Aquesta àrea necessitarà tots els recursos que hi puguem abocar ja que la crisi econòmica ha fet augmentar el nombre de persones vulnerables. Aquí també caldrà imaginació, fixar-nos en experiències que han funcionat en altres municipis i aplicar-les. Ens hem d’ocupar de la nostra gent gran que viu sola, necessita ajut però li fa basarda anar a Serveis Socials, i això també val per famílies catalanes que s’han quedat sense recursos i malviuen. Aquesta gent ha de ser prioritària per a nosaltres!
La darrera àrea engloba els recursos municipals.
Sí, això vol dir que parlem tant de recursos econòmics, com de recursos humans, com aquelles polítiques que afecten a governació. És a dir, els departaments que treballen per abastir la resta d’àrees garantint-los el bon funcionament.

Aquesta nova estructura municipal que plantegen suposarà canvis en el capítol de personal municipal?

Nosaltres creiem que cal optimitzar l’engranatge municipal i això no passa ni per acomiadar personal ni per crear més places. Però si que cal reorganitzar l’estructura de funcionament.
A l’Ajuntament hi ha molt bon personal però en molts casos desmotivat o mal organitzat. Cal una bona organització i exigir al màxim que els nostre treballadors treballin per tenir un poble segur, endreçat i que dediqui molts esforços a portar noves empreses que ofereixin llocs de treball i ajudar les empreses existents a continuar a Canet i, si podem, a créixer.

En pre-campanya ja han explicat que no volen gestionar sols el municipi i han proposat la creació d’un consell de ciutadania.
És clar! En aquesta planificació del Canet del futur ens cal sumar esforços, no ho pot fer l’Ajuntament tot sol mirant-se el melic. Volem comptar amb aquells canetencs que tenen visió, experiència en diversos àmbits, que s’estimen Canet. A Esquerra creiem que la millor manera d’articular totes aquestes aportacions és crear un Consell de Vila. Aquest organisme ha d’aportar una visió a llarg termini, ens ha d’ajudar a marcar un rumb.
Fa 10 anys vam ser pioners amb el Consell Municipal de Cultura. Ara tornarem a innovar. Ens cal l’opinió i la saviesa de la gent de poble per poder millorar afers concrets però també cap on ha d’anar el poble.

Cal fer un Pla General d’Ordenació Urbana i Municipal (PGOUM)?

Si, és una eina imprescindible per dibuixar el Canet del futur.
En el darrer mandat Esquerra no ha volgut que es plantegés el PGOUM. Perquè ara sí?
Perquè ara és el moment, les coses han canviat. Fa quatre anys encara estàvem sotmesos a la bombolla immobiliària. Si haguéssim posat sobre la taula la planificació d’un PGOUM ens hauríem vist sotmesos per moltes pressions de constructors i promotors. No hauríem pogut treballar lliurement prioritzant el que és millor per al poble. Però això no vol dir que, en aquest temps, Esquerra no hagi treballat des del govern per assentar les bases d’un PGOUM. S’ha fet un pla d’equipaments, un pla d’habitatge i un pla d’accessibilitat, un catàleg de masies, i s’ha posat en marxa l’Oficina d’Habitage.

Aquesta oficina també ha suposat la seva introducció a la gestió municipal. Com ha estat l’experiència?

Molt positiva. L’oficina centralitzava tota una sèrie de serveis per tal de que facilitar als canetencs els tràmits i la sol·licitud d’ajudes per accedir a l'habitatge. Era un servei que no sortia de les arques municipals sinó que, fins i tot el meu sou, sortia de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. A més, la Generalitat ens donava diners per cada acció que realitzàvem, per tant, l’oficina suposava ingressos per l’Ajuntament que, després, es revertien en els usuaris.

Però a vostè la van fer fora com a mesura d’estalvi per a l’Ajuntament.
Això és fals. Com ja he dit, el meu sou l’aportaven la Generalitat i la Diputació. El motiu pel qual els nostres socis van decidir la supressió del meu càrrec va ser una represàlia perquè Esquerra no es va fer enrere a l’hora de presentar a la consideració del ple la rebaixa d’un 10% dels sous dels regidors. I és que nosaltres no cedim als xantatges per tal de mantenir la poltrona. Plantejàvem la rebaixa perquè creiem que era necessària i, per això la vam mantenir.

Però la rebaixa es va fer efectiva?

No, els nostres ex-socis van acordar rebaixar-se el sou al mateix nivell que els funcionaris, és a dir, com a molt se’l van rebaixar un 4%.
Aquest va ser un dels detonants de la sortida d’Esquerra del govern.
Sí, però hi va haver altres motius. Nosaltres no compartíem la manera com es monopolitzaven les àrees, treballant d’esquenes els uns dels altres. Així es perden esforços pel camí i les coses no funcionen. També hi va haver temes molt concrets: Esquerra no podia entendre com el govern decidia prioritzar un camp de gespa per sobre d’un nou institut. Nosaltres vam proposar posar la gespa on estava planejat, a la nova zona esportiva, però per interessos es va forçar posar-la en un lloc que s’ha descatalogat com a camp de futbol!

Aquesta experiència fa impossible reeditar el pacte?
Ara es fa molt difícil parlar de pactes. Certament estem molt escaldats. El que tenim molt clar és que si pactem ha de ser en benefici del poble.
Esquerra és l’única opció municipal a Canet que aposta clarament per la independència de Catalunya.
L’objectiu nacional forma part de l’ADN d’Esquerra però és cert que ara estem en un moment de la història que ens hi aproxima. L’aposta per l’autodeterminació ha deixat de ser una opció minoritària, cada cop hi ha més independentistes. L’espoli que patim ja és conegut per tothom i creix la consciència que l’única manera de superar-ho és la independència. A Esquerra no defallirem. I nosaltres creiem que des dels ajuntaments, des dels municipis, és on s’ha de començar a treballar per encaminar el país cap a la llibertat.

Frases destacades:

Els motius de la candidata
‘Vull treballar per Canet a través de la política. Aquest s’ha convertit, per una banda, en un projecte personal que m’omple. I, per l’altra, en un projecte col·lectiu que comparteixo amb la gent d’Esquerra. Ells m’han donat tot el seu recolzament i això m’omple d’orgull i de responsabilitat’

La confecció de la llista
‘Hem cregut convenient que els membres de la llista no fossin familiars entre ells, que tinguessin edats diferents, que fossin presents al teixit associatiu de Canet i que hi haguessin militants d’Esquerra i gent independent’

L’equip d’Esquerra
‘Som un grup plural de gent preparada i emprenedora, amb les idees molt clares, acostumada a gestionar i a treballar en equip. Junts aplicarem un sistema de treball auster que es basi en la transversalitat’

La determinació

‘No volem fer polítiques per tapar forats. La sortida de la crisi la basem en fomentar accions que ens condueixin cap al Canet que volem d’aquí a vint anys. Creiem que cal mirar al futur i, per això, les solucions a curt termini no ens serveixen’

Els pactes post-electorals

‘Certament estem molt escaldats. El que tenim molt clar és que si pactem ha de ser en benefici del poble’

L’objectiu nacional
‘L’aposta per l’autodeterminació ha deixat de ser una opció minoritària, cada cop hi ha més independentistes (...) nosaltres creiem que des dels ajuntaments, des dels municipis, és on s’ha de començar a treballar per encaminar el país cap a la llibertat’