Cassà de la Selva

Totes les notícies

Esquerra Cassà denuncia l’increment desmesurat del preu de l’aigua que ha aprovat el govern de JxCat i el PSC

La quota fixa de l’aigua s’incrementa un 35% i la variable fins a un 25%. El ple d’aquest mes de febrer l’equip de govern de JxCat i el PSC ha aprovat l’increment del preu del servei municipal d’aigua potable de Cassà de la Selva. Esquerra Cassà denuncia que aquest increment és desmesurat, i que es fa amb base uns càlculs fets únicament per l’empresa concessionària, sense que hagin estat contrastats, i que a més això es produeix just als darrers 3 anys de la concessió del servei d’aigua. Esquerra Cassà que ha votat en contra de l’increment, ha denunciat que a més, l’any 2017 es va encarregar una auditoria de costos de la companyia que no va obtenir resultats concloents degut a que la mateixa companyia no va facilitar les dades necessàries. Davant d’això el grup d’Esquerra Cassà, ha votat en contra, perquè és totalment desproporcionat un increment del 35% de la quota fixa, i de la variable en alguns casos fins al 25%, i més quan no s’ha pogut realitzar una auditoria pública dels comptes, i sospitosament els darrers 3 anys de la concessió. Des del grup d’Esquerra s’ha anunciat que emprendran les accions corresponents per aturar aquest increment injustificat i han demanat a l’equip de govern que en un aspecte tant sensible com un bé de primera necessitat, cal fer les coses amb rigor i contrastant els números. A més puntualitzen, que per molt que es disminueixi un 2,5% l’IBI, si el rebut de l’aigua incrementa la part fixa un 35% i la variable fins a un 25% la pressió fiscal dels cassanencs augmenta forçosament. Proposta d’Esquerra Cassà per rehabilitar l’edifici de Can Frigola: Esquerra Cassà ha presentat una proposta d’acord perquè l’Ajuntament de Cassà es presenti a les subvencions de l’1,5% Cultural convocades aquest mes de gener que permetrien finançar fins un 75% de la rehabilitació de l’edifici de Can Frigola. El grup d’Esquerra ha volgut remarcar la necessitat d’aprofitar l’oportunitat per aconseguir recursos per rehabilitar aquest edifici per possibles ampliacions dels serveis de la Sala Galà, per acollir-hi noves activitats, o per ampliar altres serveis municipals existents com ara un servei de ludoteca, nous espais culturals.

Els pressupostos de l’ajuntament de Cassà pel 2020 redueixen la inversió en promoció econòmica, comerç, participació, educació i no preveuen inversions en polítiques d’habitatge.

-L’equip de govern de JxCassà i el PSC no ha ni respost les propostes fetes pel grup d’Esquerra Cassà. -El grup d’Esquerra Cassà denúncia que el pressupost de la residència no és real i no contempla els recursos necessaris per fer front a totes les despeses de personal.   Manca de rigor i diàleg per l’elaboració dels pressupostos per part de l’equip de govern: Malgrat que el grup d’Esquerra Cassà el passat mes de novembre ja va demanar la informació a l’equip de govern de JxCassà i el PSC, no han facilitat el detall dels pressupostos fins la nit de dilluns a dimarts de la mateixa setmana del ple, menys de 3 dies abans del debat en ple. Tot i així el grup d’Esquerra Cassà, com a mostra de voluntat de pacte i diàleg, malgrat no disposar de tota la informació al respecte dels pressupostos, va fer arribar més de 30 propostes a l’equip de govern el diumenge anterior, fins i tot abans que l’equip de govern aclarís la majoria d’accions que pretén dur a terme. A dia d’avui el grup d’Esquerra Cassà denuncia que JxCassà i el PSC no han ni respost les propostes fetes, cosa que consideren una falta de respecte i manca de seriositat, i més tenint en compte que Esquerra Cassà va ser la força més votada i que per tant seria bo que l’equip de govern com a mínim intentés recollir les propostes o suggeriments d’Esquerra Cassà.   Un pressupost sense els recursos necessaris per la residència geriàtrica: Malgrat que des del primer dia Esquerra Cassà ha posat sobre la taula els errors en el pressupost de la residència geriàtrica presentat per l’equip de govern de JxCassà i el PSC, el govern d’aquests partits ha presentat i aprovat uns comptes que no disposen dels recursos suficients per fer front a les nòmines i els costos de personal que actualment té la residència. Al capítol de sous i salaris del 2020, aquest any s’hi haurien d’incorporar els sous i salaris del personal de la cuina de la residència que es va subrogar l’any passat que ascendien a més 140.

El Ple de Cassà aprova la proposta d’Esquerra perquè es depurin responsabilitats dins el cos de Mossos d’Esquarda

Al ple del mes d’octubre, s’ha aprovat a proposta d’Esquerra Cassà, una moció en la qual s’acorda demanar que es depurin responsabilitats dins el cos de Mossos d’Esquadra fruit de l’actuació i violència desproporcionada ocorregudes durant el 15 d’octubre a Cassà de la Selva. Així mateix amb la mateixa moció s’ha acordat donar suport a tots els afectats i damnificats per aquesta actuació, així com la reclamació de la posada en llibertat de tots els detinguts durant les manifestacions de rebuig a la sentència condemnatòria dels líders polítics i socials catalans. Manca d’informació i rigor en la gestió dels recursos. L’Equip de govern ha dut al ple una proposta per utilitzar 400.000€ en la suposada compra d’un edifici. El grup d’Esquerra Cassà ha votat en contra de la proposta de l’equip de Govern de destinar 400.000€ a una actuació urbanística que a dia d’avui no es disposen dels projectes, ni d’una taxació, ni d’un acord de compra, i que es desconeix quin ús se li donarà, ni quin cost tindrà. A més el grup d’Esquerra ha denunciat, que no pot ser, tractant-se d’una quantitat de recursos tant important com 400.000€, es porti al ple sense donar tota la informació, sense donar tota la informació a tots els regidors, i que s’informi de manera verbal 3 dies abans del ple de la poca informació que hi ha. Des d’Esquerra Cassà, es considera una manca de responsabilitat i rigor en la gestió dels recursos municipals, i una manca d’informació als regidors del ple als quals no s’ha informat d’aquesta proposta, que denota el poc rigor en la gestió dels recursos de tots els cassanencs de l’actual govern de JxCassà i el PSC. Finalment aquesta proposta ha estat aprovada pel vot de qualitat de l’alcalde per 8 vots a favor i els 8 vots en contra del grup d’Esquerra. Canvis mediàtics, però poc efectius i socialment poc justos a les ordenances fiscals. El grup d’Esquerra s’ha abstingut en l’aprovació de les modificacions de les ordenances fiscals per l’any 2020, per una banda perquè s’incrementa el cost de la taxa de recollida d’escombraries, sense que a dia d’avui es disposi d’una planificació sobre com millorar el sistema de recollida i incrementar el percentatge de reciclatge.

Comunicat d’Esquerra Cassà de valoració del ple extraordinari en motiu de la sentència als líders independentistes, i les càrregues policials ocorregudes a Cassà.

Des del grup d’Esquerra Cassà hem aprovat la moció conjunta de l’ACM i l’AMI en rebuig a la sentència als líders independentistes. Tanmateix ens ha sorprès l’absència del regidor del PSC al ple, i ens preguntem si la presència al Ple de l’Ajuntament de Cassà serà selectiva. Per aprovar el seu sou i un càrrec de confiança sí que assisteix al ple però per debatre i posicionar-se respecte la democràcia i els nostres drets civils i polítics no. Així mateix tal com diu Jordi Cuixart, la única resposta possible a la sentència és la reincidència en l’exercici de tots i cadascun dels drets que aquesta sentència i l’Estat Espanyol ha trepitjat, i ens porta a reafirmar en que ho tornarem a fer. També hem volgut recordar les paraules d’Oriol Junqueras en tant que aquesta sentència demostra que no tenim alternativa a la de construir un nou estat, que pugui garantir els nostres drets civils i polítics i el benestar de la ciutadania. Finalment hem volgut recordar al poble de Cassà i als companys de Junts per Cassà que han escollit com a soci de govern i per aconseguir l’alcaldia al PSC, avui absent al ple. Un partit que afirma, després de la sentència,  que ningú ha estat jutjat per les seves idees, que diu que a Catalunya hi ha un naufragi polític, que aplaudeix la greu sentència que imposa 100 anys de presó als nostres líders polítics i socials i que diu que aquesta sentència ha fet justícia. Hem emplaçat als regidors i regidores de Junts per Cassà, a reflexionar-hi, perquè les decisions preses en un moment determinat, afectaran quatre anys el poble de Cassà i tal com apunta Jordi Cuixart, el compromís i la determinació han de ser absoluts. Amb aquests companys de viatge, poden garantir aquesta determinació i aquest compromís de l’ajuntament amb el poble de Cassà? Cassà es mereix això? En acabat independentment de les gestions que s’han fet des de l’equip de govern fins ara, que valorem positivament, hem instat a l’equip de govern de l’ajuntament de Cassà que estudiï la possibilitat de prendre accions al respecte de l’actuació del mossos a dintre del nostre municipi i en defensa dels ciutadans i ciutadanes agredits per tal de denunciar una actuació clarament desproporcionada de la policia autonòmica.

100 primers dies del govern de JxCat i PSC a Cassà, no podem permetre que Cassà s’aturi.

Aquest setembre, després de l’estiu hem iniciat el nou curs, igual com també hauran transcorregut els 100 primers dies del govern de JxCat i el PSC a Cassà de la Selva. Temps suficient perquè tothom es situï i es continuï amb l’acció de govern tant necessària per Cassà i sense aturar les diverses millores i projectes que havia engegat i tirat endavant l’anterior govern d’Esquerra Cassà.   Projectes aturats, endarrerits i suspesos? Des d’Esquerra Cassà tenim molt clares quines són les necessitats i les accions a prendre per seguir millorant el nostre poble, tanmateix veiem com el govern de JxCat i el PSC, de moment, no tant. Malgrat haver-hi una quantitat important de projectes engegats per l’antic govern, molts d’ells en  vies de desenvolupament, veiem amb preocupació que molts d’aquests estan quedant endarrerits, amb la pèrdua de recursos que se’n pot derivar de no desenvolupar-los, l’endarreriment de les millores o fins i tot problemes de caire econòmic o el risc de perdre alguna subvenció si no es tiren endavant quan toca.   Endarreriment en l’ampliació de les places públiques d’aparcament: La darrera legislatura es van crear diversos nous espais d’aparcament, dos dels més importants s’havien de desenvolupar aquest 2019, un aparcament de més de 40 vehicles a l’antiga fàbrica de Can Molinas que fa cantonada entre el carrer Primitiu Artigas i el carrer Hospital, i per uns 50 cotxes més a l’antiga fàbrica de Can Rich-Xiberta a la carretera provincial. Tots dos projectes ja disposaven dels recursos econòmics necessaris per adequar-se, i hi havia els corresponents convenis aprovats abans de les eleccions amb els propietaris per iniciar-se les actuacions. Tot i així, ha passat l’estiu i cap dels dos encara no es poden utilitzar per aparcament.   Cal seguir prenent mesures per la millora de la neteja de la via pública i el reciclatge: Al llarg d’aquests primers mesos del nou govern de JxCat i el PSC no s’ha pres cap nova iniciativa, que no s’hagués implementat anteriorment, contra els abocaments incontrolats, actes incívics o per la millora del reciclatge.

Esquerra Cassà mostra la seva preocupació per la indefinició de l’equip de govern de JxCat i PSC a Cassà amb el desenvolupament dels nous trams de via verda.

Esquerra Cassà mostra la seva preocupació per la indefinició de l’equip de govern de JxCat i PSC a Cassà amb el desenvolupament dels nous trams de via verda. La passada legislatura es va aconseguir una subvenció de 750.000€ pel desenvolupament de nous trams de via verda. L’equip de govern de JxCAT i el PSC va renunciar, al mes d’agost, a poder optar a una subvenció de fins a 400.000€, malgrat disposar del projecte per presentar-s’hi. L’anterior equip de govern d’Esquerra Cassà, va aconseguir una subvenció de 750.000€ per l’execució d’un nou tram de via verda, que obria nous trams de via verda, i unia Cassà amb els municipis de Sant Andreu, Campllong, Fornells i Llambilles. Aquest projecte a més va ser valorat amb la millor puntuació de tots els projectes que es van presentar a aquesta convocatòria a Catalunya. Després de les eleccions calia seguir treballant i fent passos per l’execució del projecte i no perdre la subvenció. Des d’Esquerra Cassà, s’han realitzat diverses reunions amb l’equip de govern i l’alcalde en les quals es va posar a disposició tota la informació, i com es preveia finançar tot l’import del projecte. Tanmateix d’entrada l’equip de govern de JxCAT i PSC va decidir renunciar al mes d’agost a presentar el projecte de manera individual, que ja estava redactat, a les subvencions de la Generalitat pels plans de foment turístic i les possibilitats d’aconseguir, amb un bon projecte com el que tenim, una quantitat més important de recursos d’altres administracions que podia haver arribat fins a un màxim de 400.000€. 400.000€ per tant, que segur que no es podran disposar i que hauran de sortir dels recursos de l’Ajuntament de Cassà. Malgrat tot, els responsables d’Esquerra Cassà de l’anterior equip de govern van exposar la manera com finançar aquest important projecte a l’actual equip de govern, però tot i així en aquest ple de setembre no preveu cap partida per fer front a les obres d’execució d’aquest projecte.

La pancarta ja torna a onejar al balcó de l'Ajuntament

Cassà no es pot aturar

Amb la sessió d’investidura, el cartipàs, i el primer ple de la legislatura del mes de juliol, hem començat a veure alguns dels canvis, fruït del pacte entre Junts per Cassà i el PSC. Un acord per l’alcaldia, una tinença d’alcaldia i una mitja jornada pel regidor del PSC, la contractació del número dos de la llista del PSC, o la creació d’una vicepresidència (que fins ara no havia existit mai) a la residència geriàtrica pel regidor del PSC. De moment estem parlant només de càrrecs i retribucions però seguim sense conèixer quins són els acords programàtics als quals diuen que van arribar Junts per Cassà i el PSC. Un pacte de govern no ha de ser només un repartiment de càrrecs sinó que ha d’anar associat a una sèrie d’accions que es volen dur a terme amb aquest govern entre Junts per Cassà i el PSC, cosa que a dia d’avui, de moment, desconeixem. Es Retiraran semàfors de la carretera provincial tal com es va dir al debat electoral?, es deixaran de prestar polítiques en l’àmbit educatiu? Es modificarà la plantilla de l’Ajuntament? Quines inversions vol dur a terme l’actual govern de Junts per Cassà? Ambdues formacions han repetit diverses vegades que tenen un acord programàtic, però aquests acords fins a dia d’avui encara no els coneixem. Instem, tal com vam demanar al passat ple municipal sense obtenir resposta, al govern de Junts per Cassà i el PSC a fer públic el pacte de govern  amb tots els acords als que van arribar. Quan parlem de transparència caldria començar per aquí.   Tots els regidors d’Esquerra han fet el traspàs de les seves àrees Des d’Esquerra Cassà, seguim compromesos amb el nostre poble, per aquest motiu entre els mesos de juny i principis de juliol tots els regidors d’Esquerra Cassà es van reunir amb els nous regidors `per tal de fer-los el traspàs de cadascuna de les àrees, exposant l’estat de tots els projectes de cada àrea i aquells aspectes on cal parar-hi més compte. Una diferència important respecte l’any 2015 amb un traspàs quasi inexistent.

Aportacions des d'Esquerra Cassà al Ple de juliol

Al Ple de Juliol, des d'Esquerra Cassà hem fet les següents aportacions, treballant cada dia pel nostre municipi: Hem preguntat sobre l'estat dels pressupostos participatius, les polítiques de participació no es poden aturar. Hem demanat l'estat del procés participatiu del pla de mobilitat. La millora de la mobilitat i la circulació a Cassà és molt important i cal seguir fent actuacions de manera consensuada entre l'ajuntament i la ciutadania. Ens hem interessat per l'estat d'actuacions importants pel municipi com, la substitució de l'enllumenat de la carretera provincial, la renovació de la coberta del pavelló del foment, o l'adequació dels nous aparcaments públics al carrer Primitiu Artigas. Hem demanat de nou conèixer el contingut del pacte entre JxCAT i el PSC, la ciutadania té el dret a conèixer el contingut d'aquest pacte. Hem fet entrega d'una nova pancarta de "Republiquem" per tal que l'ajuntament pugui reposar la que es va fer malbé i seguir mostrant el suport de l'Ajuntament de Cassà de la Selva amb la construcció de la República. Finalment, també hem demanat informació al voltant de la proposta de mancomunar els serveis de la policia local feta pel regidor de governació, la seguretat és un tema molt important i cal que en parlem i decidim entre tots els grups polítics abans de fer qualsevol canvi important.  

El cost dels sous i salaris dels polítics de govern de l’Ajuntament de Cassà pujaran més d’un 70% amb el nou cartipàs de JxCat i PSC.

-Les dedicacions de polítics passen d’una a quatre amb la proposta de cartipàs de JxCat i el PSC.   -Esquerra Cassà demana que es faci públic el contingut de l’acord entre JxCat i el PSC per tal que tota la ciutadana pugui conèixer el seu contingut.   El ple de cartipàs d’aquest divendres 28 ha aprovat la creació de 3 noves dedicacions per a regidors, fins a dia d’avui només l’alcalde tenia dedicació a l’Ajuntament de Cassà.   Aquest fet comporta un increment de les retribucions a polítics de més del 70% amb un increment total de més de 41.000€ anuals per aquest concepte.   Respecte l’anterior legislatura, els regidors que formen part de l’equip de govern passen de 7 a 9 membres. A priori, l’augment de regidors hauria de permetre una millor distribució de les tasques de govern. Cal recordar que el passat equip de govern estava format només per la dedicació completa de l’alcalde i sense cap altre regidor amb dedicació. Ara, tot i augmentar en 2 regidors l’equip de govern, l’alcalde continua tenint dedicació completa, però 3 de les regidories passen a tenir dedicació parcial.   Absència de diàleg, pluralitat i consens en l’elaboració del cartipàs i la composició de les comissions i consells   Des d’Esquerra posen de manifest que l’actual equip de govern no s’ha volgut asseure a parlar ni informar de la composició del cartipàs ni el sistema de funcionament de l’Ajuntament que n’ha de sortir d’aquest.   Des d’Esquerra es planteja la possibilitat que en tots els òrgans de l’ajuntament les decisions que es prenguin s’hagin de fer a partir de l’acord i el diàleg i que sigui necessari com a mínim l’acord de 2 dels 3 grups del consistori per tirar endavant qualsevol proposta. Fet que no es produeix en la proposta de cartipàs, ja que en tots els consells i comissions el grup de JxCat té la majoria per tirar endavant totes les propostes sense consensuar-ho amb la resta grups.   Així mateix des d’Esquerra Cassà, hem mostrat el nostre desacord per modificar els estatuts de la Residència Geriàtrica per tal que el representant del PSC sigui nomenat Vicepresident Segon, una vicepresidència que no s’havia creat mai fins ara.