Cassà de la Selva

Totes les notícies

El grup d’ERC presenta la proposta d’ordenances fiscals amb més bonificacions socials i per impulsar l’activitat al centre històric de Cassà

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Cassà de la Selva durà al ple del mes d’octubre la proposta d’ordenances fiscals per l’any 2017. Les modificacions proposades es caracteritzen per la congelació de la majoria de taxes, impostos i preus públics, i per la incorporació de bonificacions de caràcter social, i d’altres que busquen revitalitzar el nucli històric del municipi, promoure que la gent jove i les activitats econòmiques es quedin al poble, a banda de noves bonificacions mediambientals. Més bonificacions socials Les ordenances fiscals de l’any vinent inclouran descomptes a les taxes de clavegueram i escombraries per jubilats, famílies nombroses i monoparentals. També s’establirà una nova tarifa social en la taxa del subministrament d’aigua en funció de la renda familiar disponible i serà equivalent a la taxa reduïda per pensionistes. La bonificació per a famílies nombroses en l’IBI augmentarà del 20 al 25% i s’inclourà un descompte del 30% per als propietaris que cedeixin els habitatges a la borsa de lloguer social i s’ocupin efectivament. Impuls al nucli històric, l’activitat econòmica i l’ocupació Per revitalitzar el nucli històric i l’activitat econòmica es proposarà una bonificació del 60% de l’IBI durant 4 anys per als immobles del barri vell on es comenci una activitat econòmica, comercial o cultural, al mateix temps que gaudiran d’una bonificació del 95% de l’impost de construccions els que vulguin realitzar una obra en aquesta zona. Per fomentar l’ocupació d’habitatges i que els joves es quedin al municipi, s’incorporarà una nova bonificació del 50% de l’impost de construccions per aquells joves o parelles de menys de 35 anys que facin obres de nova construcció, rehabilitació o reforma de llars que esdevinguin la seva residència habitual. El govern d’ERC també proposarà al ple de la corporació l’aprovació d’una bonificació del 2,5% de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per cada nou contracte indefinit que realitzin les empreses del municipi.

Seguim endavant!

El darrer 11 de setembre les places i carrers del nostre país es van omplir, un any més, de gent a favor de la proclamació de la República Catalana. Cal remarcar el caràcter cívic i festiu de les manifestacions que s’han dut a terme any rere any on, malgrat la concentració i mobilització de milions de persones, no s’ha produït mai cap incident, cosa que fa que aquest moviment sigui una autèntica revolució dels somriures. Tanmateix, si bé la mobilització popular es va avançar a l’escenari polític amb les seves aspiracions des de l’inici d’aquest procés, la situació a nivell institucional ha canviat radicalment al llarg de l’últim any. És la primera vegada després de la transició que hi ha una majoria absoluta i un Govern clarament independentista al Parlament de Catalunya, una unió que malgrat les diferències polítiques i ideològiques entre tots els que la conformen té molt clar quin és el seu objectiu: la construcció de la República Catalana. Per arribar a aquest punt i per tal de generar la màxima seguretat i les majors garanties democràtiques a tots els ciutadans, ens cal el desenvolupament de tres lleis elementals: la llei de la Hisenda Pública catalana, la llei de la Seguretat Social Catalana i la Llei de Transitorietat Jurídica. El Govern de la Generalitat ha estat treballant i treballa des de l’inici del 2016 amb el desenvolupament d’aquestes tres lleis fonamentals. La de l’Hisenda Pública catalana ha de permetre a la República Catalana recaptar els seus propis impostos; la de la Seguretat Social ha de garantir el pagament de les pensions de jubilació, les prestacions i els subsidis d’atur i el pagament de les prestacions de la seguretat social a aquells treballadors que ho requereixin; finalment, la llei de Transitorietat Jurídica ha de garantir el procediment pel qual es vagi passant paulatinament de la Llei Espanyola a la Llei Catalana en tots els àmbits a través d’establir en tot moment el règim jurídic d’aplicació i evitant possibles buits legals.

La Salle Cassà rep el guardó Josep Dalmàs promogut per la secció local d’ERC

El col·legi La Salle Cassà va rebre ahir el XII guardó Josep Dalmàs pels seus 135 anys d’ensenyament al municipi. L’entrega del premi es va fer en el marc d’homenatge a l’alcalde Josep Dalmàs, darrer batlle cassanenc de la República al qual cada 11 de setembre se li fa aquest acte de record. L’alcalde, Martí Vallès, va explicar que el guardó era enguany pel col·legi La Salle Cassà pel “paper transcendental que ha tingut al municipi al llarg de la seva història”. El director del centre escolar, Miquel Casagran, va agrair el reconeixement acompanyat d’altres membres de la comunitat educativa i va recordar que el mateix alcalde Dalmàs havia estudiat a la Salle Cassà, igual que molts altres cassanencs. L’acte va acabar amb una ofrena floral al monument de Josep Dalmàs i amb el cant dels Segadors. .  

Un estiu amb molts projectes a la via pública

El mes de juliol i agost l’àrea de Via Pública de l’Ajuntament de Cassà no ha estat de vacances. Ben al contrari. Els primers mesos de l’any s’ha estat treballant per preparar tots els projectes que han anat naixent aquests dos mesos d’estiu. El juliol hem asfaltat o millorat l’asfaltatge de diversos punts de la via pública, entre ells l’aparcament de la piscina municipal o el PAV3, dues accions molt reclamades per gran part dels usuaris d’aquestes infraestructures. Hem asfaltat el caminet de darrere del Maxi Dia o el que hi ha just darrere de la piscina coberta que puja fins al carrer Llagostera. També hem fet altres actuacions a camins veïnals com el veïnat de Serinyà o Mont-Roig. Aquesta era només la primera fase i ara ja estem treballant amb el projecte de la segona fase d’enguany: l’asfaltatge d’una llista de carrers del poble, entre els quals hi ha el carrer Marina, la rambla Onze de Setembre, el carrer Ample o el carrer Cervantes. La llista de vies per millorar és llarga i anirem programant les actuacions al llarg dels anys de forma progressiva, intentant donar resposta a les necessitats més evidents del poble ja que totes les zones de Cassà són per a nosaltres igual d’importants. Més enllà de l’asfaltatge també hem començat altres projectes importants com la creació dels camins escolars segurs. El nou curs vindrà marcat per uns itineraris més segurs al carrer Xavier Carbó, Germà Agustí i Estació que permetran a les famílies de l’escola Aldric, la Llar d’Infants i la Salle deixar anar sols a la mainada fins als centres escolars amb més seguretat. Aquest és un projecte important perquè potencia l’autonomia dels infants i també consciencia a la població de la necessitat de reduir l’ús dels vehicles motoritzats. Dues accions que s’emmarquen en el pla de Cassà poble educador i que s’han treballat conjuntament amb les associacions de famílies dels col·legis implicats i també s’han explicat prèviament a tots els seus veïns.

L'Ajuntament escolta als cassanencs

Un dels pilars fonamentals del govern d’ERC a l’Ajuntament de Cassà de la Selva fins a dia d’avui ha estat la participació. Per a nosaltres la implicació de la ciutadania és fonamental a l’hora de tirar endavant projectes que afecten a col·lectius concrets. Des del primer moment participació ha estat sinònim de reunions amb entitats, restauradors, empresaris surers, alcaldes de veïnats, industrials, personal educatiu, artistes o veïns. Ara el concepte de la participació fa un pas més i es tradueix en iniciatives innovadores per Cassà de la Selva, concretament en els pressupostos participatius i el pla estratègic. El mes de juliol, per primera vegada, els residents de Cassà han tingut l’oportunitat de fer propostes per decidir el destí de 35.000 € del pressupost municipal. El procés dels pressupostos participatius es promou des de fa anys a diversos municipis i hem considerat important introduir-lo a Cassà. A diferència del que alguns puguin pensar, aquests no són diners que ens sobrin o que no sabem a què destinar, sinó que estan reservats específicament per aquesta iniciativa participativa. Es tracta d’una eina que ens ha de permetre caminar cap a una altra manera de fer política, capaç de generar intel·ligència col·lectiva, sinèrgies socials i augmentar la transparència i la confiança. El que pretenem amb els pressupostos participatius és fer un exercici de pedagogia i corresponsabilitat ciutadana per donar sentit al significat de participar en els assumptes públics. Al mateix temps, a través d’aquest procés, volem que els ciutadans prenguin consciència del cost de les obres i serveis que l’Ajuntament realitza i l’ús dels recursos públics. El calendari dels pressupostos participatius de Cassà està ben pautat. El mes de juliol hem recollit les propostes que s’ordenaran durant el mes d’agost; al setembre convocarem a la ciutadania a un taller participatiu per debatre totes les idees rebudes i prioritzar-les en actuacions concretes, les quals seran sotmeses a una votació final el mes d’octubre.

Portem al Ple Municipal una moció de suport a la reforma horària juntament amb l'associació Dóna Vida

El Ple Municipal de juliol va aprovar per unanimitat la moció de suport a la reforma horària que varem presentar i treballar juntament amb l'associació cassanenca Dóna Vida. Amb aquest acord el consistori cassanenc es compromet a donar suport a les mesures que facin possible fer la transició cap a la reforma horària formulada en un moment concret en el temps i la qual ha de permetre impulsar uns horaris beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania. El que es demana a la moció és passar d’uns horaris propis de l’era industrial a uns que s’adaptin a les necessitats de la nova societat del coneixement i del consum, amb més complexitat social i augment progressiu de les desigualtats. El nostre grup municipal ha demanat a l'associació cassanenca Dóna Vida que treballa per la conciliació familiar que faci propostes concretes per tal que el municipi de Cassà comenci a avançar cap aquest nou model.  Llegeix tota la moció

La plaça de la Coma, el cor de Cassà

Orgullosos del nostre poble

La feina del govern ens permet contactar amb molta gent, entitats i associacions del poble. Cada vegada que ho fem sentim un profund orgull de ser cassanencs. Amb la marca Cassà volem transmetre aquest sentiment de pertinença a un poble en el qual destaquen, entre d’altres, la música, el suro i les Gavarres, juntament amb altres elements que ens diferencien. Quan parlem de música, trobem la Nit del Músics, emblemàtica i única a Catalunya. Si pensem en un altre poble d’una dimensió similar a Cassà és difícil trobar una Escola de Música i una Jove Orquestra com la nostra, amb un futur esplèndid. Si pensem en algunes de les manifestacions musicals del nostre poble, el “Cassà es vesteix de música” és una bona mostra de totes les iniciatives musicals nascudes aquí. El ‘Solfejant’ s’ha convertit en un festival de música d’estiu referent a les comarques gironines. Al novembre estrenem, per primera vegada, el festival de música dels avis ‘Càntut’. A banda d’això, tenim un munt de cassanencs repartits pel món fent música de tota mena. No hi ha dubte que tenim suficients motius per reivindicar amb orgull la dita de “Cassà, terra de músics”. Pel que fa al suro, no podem oblidar que som un dels pobles productors de taps de suro més importants del món. Ens hem proposat que se’ns conegui cada dia més com a vila surera. Per això hem tirat endavant iniciatives com la ruta transfronterera del suro, hem presentat l’itinerari de la ruta del suro a la vila de Cassà apadrinada per en Joaquim Nadal, hem organitzat a Can Trinxeria l’exposició “Cassà, vila surera” i promourem noves apostes vinculades a aquest món. Amb tot, hem buscat i seguirem buscant la col·laboració amb els agents econòmics de Cassà, especialment els de la indústria surera. Si ens fixem en les Gavarres, cal dir que des de Cassà tenim una de les millors entrades al massís, amb la joia dels aqüeductes de can Vilallonga, un bé cultural d’interès nacional, o la mateixa finca de can Vilallonga, que funciona com a centre d’interpretació de la natura i que estem decidits a potenciar.

Fem balanç d'un any reanimant Cassà

Aquest mes de juny estem repartint a diversos punts del municipi el bulletí en el qual fem balanç d'aquest any reanimant Cassà. La publicació recull les actuacions més destacades que hem fet durant aquest any i les que preveiem fer abans que finalitzi el 2016.  Durant els propers dies l'alcalde, els regidors i els membres de la llista d'ERC Cassà el distribuiran a les diferents llars del municipi per recollir les propostes i suggeriments dels cassanencs. Consulta el butlletí municipal d'ERC Cassà

El camp de futbol és una de les inversions previstes per aquest any

No caldrà demanar un nou crèdit, reduïm l’endeutament i durem a terme un pla d’asfaltatge

El tancament del pressupost del 2015 ha permès a l’Ajuntament de Cassà de la Selva incorporar 1.195.116,41€ de romanents disponibles. Amb la introducció d’aquests diners addicionals al pressupost del 2016 hem optat per continuar reduint l’endeutament, però al mateix temps planificar inversions importants en el manteniment de camins veïnals i l’asfaltatge d’alguns carrers. És per això que enguany liquidarem 400.000 € addicionals d’endeutament i evitarem demanar un nou crèdit de 344.000 € per finançar obres necessàries com el canvi de gespa del camp de futbol, la coberta de l’escola Puig d’Arques o les millores a la piscina municipal. Al mateix temps que s’arrenjaran els camins veïnals i es repararan alguns dels carrers més malmesos.   En total, aquest any reduirem l’endeutament de l’Ajuntament de Cassà de la Selva més de 20 punts percentuals. Preveiem que a finals de 2016 hi hagi un endeutament total de 4.550.000 €, més d’1.157.000 € menys de deute respecte el final del 2015. Al mateix temps podrem finançar les inversions previstes amb recursos propis, sense haver d’endeutar-nos ni incrementar taxes, fet molt important ja que és poc freqüent. El 2015 s’ha gastat el 92,78% del previst a les partides del pressupost (l’any 2014 es va executar un 90,84% de les despeses), un percentatge molt superior al que van executar la mitjana dels ajuntaments de la demarcació de Girona l’any 2014 que va ser el 77% dels seus pressupostos. Per altra banda el 2015 també han augmentat els ingressos. S’ha recaptat més del pressupostat, concretament un 104,3% aquest 2015, més que el 102,69% del 2014, i més que el 95% de mitjana dels ajuntaments de la província de Girona l’any 2014. Cal matisar que el preu de les taxes i els impostos no ha incrementat, el que ha augmentat és el nombre de persones que paguen i, per tant, la recaptació total. Dit d’una altra manera, amb els mateixos preus hi ha més persones que paguen.