Cassà de la Selva

Notícia

La programació cultural d'hivern i els pressupostos participatius, dos projectes que ja s'han consolidat entre els cassanencs

Aquest mes d’octubre ha començat la programació cultural d’hivern a Cassà. Molta gent l’estava esperant. La programació cultural és sinònim de tornar-se a trobar cada dues setmanes a l’espai del Casal per seguir les Nits de la Coma, és sinònim d’escoltar les novetats literàries de Cassà o de reunir-se els diumenges a la tarda a La Sala per veure propostes teatrals per grans i petits que ens fan pensar o simplement que ens permeten estar entretinguts. La creació de tots aquests espais s’ha aconseguit amb la publicació d’un llibret que agrupa la programació cultural estable de Cassà. Una prova és Les Nits de la Coma: tenim un grup de públic fidel, d’unes 50 persones, però el més interessant és que sempre hi ha gent nova, de Cassà o de fora, que ve a passar les nits del divendres veient teatre. Cassà, poc a poc, es va consolidant com un referent cultural a les comarques gironines amb apostes potents com el Festival Càntut, la MACCA, les Nits de la Coma o el Solfejant.

Estem orgullosos de poder comptar amb com a mínim dos actes culturals per setmana fins al mes de desembre. Tal i com diu al llibret de la programació cultural el regidor de cultura, Josep Ferrer, “els actes culturals poden arribar a ser importants en la vida d’un poble” perquè “ens permeten entendre més bé els altres, ser més tolerants amb les nostres diferències, ajudar-nos a conviure enmig de les discrepàncies.” Totes aquestes activitats culturals ens donen personalitat, criteri, opinió i plaer i, per tant, entenem que la cultura és un motor de mobilització del nostre poble. Esperem que gaudiu totes les propostes programades amb molta il·lusió des de la Biblioteca Municipal, el cineclub Vuitimig, la Sala, el Vermut de Lletres, les Nits de la Coma i les xerrades.  

Aquest mes d’octubre també ha culminat el procés dels pressupostos participatius i estem molt satisfets amb la resposta dels ciutadans. D’entrada vàrem rebre més de 150 propostes que després van ser prioritzades per una trentena de persones que van participar al taller participatiu el mes de juny. La participació en les dues primeres fases va ser alta però la resposta de la gent encara ha estat més decisiva aquest mes de setembre amb els 657 cassanencs que han participat en la votació final. Això és una mostra que aquest projecte s’ha consolidat i que, a més, ha arribat a diferents col·lectius de cassanencs, un dels objectius que ens havíem proposat. És especialment rellevant la implicació dels joves, així com la participació de les famílies amb mainada que han seguit defensant aquelles inversions que més els poden afavorir.

Per a nosaltres, els pressupostos participatius són una de les eines amb les que fem la nova política ja que ens serveixen per assolir alguns d’aquests objectius: implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics; generar corresponsabilitat en la presa de decisions, així com intel·ligència col·lectiva en benefici del poble i dels interessos públics; fomentar la implicació, tant de les persones associades com de les no associades, en la presa de decisions públiques; seguir identificant les principals necessitats del poble i fer partícips tots els cassanencs de les solucions posant a la seva disposició eines de democràcia deliberativa i directa; i, finalment, disposar d’un pressupost municipal que s’adapti al màxim possible a les necessitats dels cassanencs.

Gràcies a tots els que hi heu participat! Ja estem treballant per fer realitat els projectes que han estat escollits.