Castellbell i el Vilar

Notícia

L’educació dels 0 als 3 anys, un pilar de la República

Una de les primeres notícies del recentment constituït Govern de la Generalitat, és la recuperació de les eines econòmiques. Recordem que Catalunya ha estat intervinguda històricament i de facto, amb un dèficit fiscal de més de 9 mil milions d’euros anuals i conseqüentment, l’aixecament de les mesures del 155 també s’han deixat notar. D’entrada, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ja ha anunciat el desbloqueig de 800 milions d’€, 300 dels quals aniran a les entitats del Tercer Sector, un dels més castigats i més importants perquè tenen cura de la part de la societat més dèbil: la gent que no es pot valdre per sí sola.
En la mateixa línia, aquesta setmana el Conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha afirmat que la Generalitat complirà les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que reconeixia el deute de finançament de les escoles bressol municipals. A Castellbell i el Vilar, segons l’Ajuntament, 148.000€ corresponents als cursos 2012/13, 2013/14 i 2014/15. El Conseller Bargalló sosté que la voluntat del Govern és que a partir dels propers Pressupostos, la Generalitat torni a participar de forma directa en la coresponsabilitat del finançament de l’etapa dels 0 als 3 anys.
Val a dir que la participació i el compromís de la Generalitat derivaven de convenis anuals amb cadascun dels ajuntaments i per tant, quan va deixar de renovar els convenis, no quedava clar si legalment continuava tenint l’obligació de finançar el servei. Mentres la Generalitat no responia, la Diputació ha anat cobrint una bona part dels ingressos de les escoles bressol. No obstant això, la voluntat política del nou Conseller sembla clara i fora de dubtes, per tal de pagar un import de compensació. De fet, els arguments que estableix la sentència han de ser validats pel Suprem, qui podria decidir que tot plegat representa, o pot representar, una amenaça per al propi govern de l’Estat en tot allò que ha deixat de finançar.
Com que encara no disposem de les dades de la liquidació del Pressupost del 2017 a Castellbell i el Vilar, només sabem els ingressos i les despeses de la nostra escola bressol dels anys 2011 fins al 2016. 
En aquest període veiem l’aportació de l’Ajuntament (492.852,9€), fent un esforç molt important el 2016. També com la Diputació s’ha involucrat (207.338,3€), sobretot els anys ’14 i ’15 per compensar la manca de diners aportats per la Generalitat. Veiem l’esforç de les famílies (408.200,8€) i finalment, la caiguda de les aportacions de la Generalitat (114.000€), que haurien de ser semblants al de les famílies i l’Ajuntament. 
Durant aquests anys difícils on ha calgut un esforç pressupostari municipal extraordinari per garantir el funcionament de l’escola bressol, el grup d’ERC ha donat suport a l’equip de govern socialista en l’aposta del Consistori per mantenir oberta l’escola. Durant aquests anys, han hagut veus que qüestionaven la viabilitat econòmica d’aquest servei, i cal recordar i posar en valor l’esforç del col·lectiu de professionals i dels pares i mares d’alumnes que els han fet suport, per tal de garantir també no sols el servei, sinó la qualitat pedagògica.