Castellbell i el Vilar

Notícia

El Parc Rural del Montserrat, una opció de futur

El Parc Rural de Montserrat és un projecte de dinamització econòmica per a la promoció del sector agrari, forestal, ramader i alimentari d’un determinat nombre de municipis propers a la muntanya de Montserrat, que actua com a pol d’activitat.

Els objectius
•    Neteja del bosc. Poder entrar ramats. La seva pastura farà reduir el risc d’incendis.
•    L’existència de ramats d’ovelles, cabres i vaques pot portar a la creació d’escorxadors de baix volum, com els que ja existeixen a les zones del Moianès i el Lluçanes, millorar el comerç i consum Km0 i el sector de la restauració.
•    Millorar la biodiversitat. Millor control de la fauna transmisora de malalties. Recordar que la febre porcina va començar amb el contacte de porcs senglars infectats amb porcs sans de granges. 
•    L’existència d’animals que fan llet obre la possibilitat de construir obradors per fer formatges que pot esdevenir una activitat compartida entre varis artesans productors.
•    Es pot iniciar un “banc de terres”. Actualment, moltes explotacions de caire familiar s’acaben en jubilar-se els propietaris pagesos. La recuperació de la vinya i la producció i consum de Biomasa. Actualment s’està portant d’Osona.
•    Es vol retenir el talent i que la gent no marxi dels pobles. I encara més, es vol generar llocs de treball perquè vingui o retorni gent de les ciutats.
•    Paral·lelament, els centres educatius hauran d’ofertar graus adients i relacionats amb l’activitat ramadera, forestal I alimentaria per tal de formar el nostre jovent.
•    Activar un niu d’empreses amb transferència tecnològica del sector agroalimentari i forestal.
•    Es vol recuperar la natura com a espai de gaudi i d’ocupació.

Cal pertànyer al Parc Rural per poder accedir a ajuts
La Diputació de Barcelona informa i ajuda a tramitar els ajuts i subvencions de la UE a tots els municipis, ja sigui individualment o a través dels Consells Comarcals, però la idea del Projecte Rural de Montserrat ve a ser una proposta concreta i articulada d’una part del territori que comparteix proximitat, caracterísques i interesos. 
16 municipis propers a Montserrat estan treballant en la constitució d’una agrupació en forma d’associació. Piera i Hostalets de Pierola volen afegir-se, i sorprenentment, l’equip de govern de Castellbell i el Vilar ha decidit sortir-ne. 

L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar decideix abandonar aquest projecte
L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar ha anunciat que abandona aquest projecte i argumenta que “un ajuntament no pot aportar diners públics a una associació de municipis, perquè seria prevaricar”. 
Costa de creure que l’assessorament legal d’un ajuntament com Castellbell i el Vilar tingui més validesa que el de molts altres i de més grans, com Olesa, Esparraguera o Piera, i fins i tot, més que la Diputació de Barcelona, que gestiona ajuts i subvencions amb altres associacions de municipis. Més aviat sembla que es tracta d’una manca de voluntat política.
Des del Grup Municipal d’ERC de Castellbell i el Vilar creiem que és un gravíssim error estratègic deixar perdre aquesta oportunitat de Promoció Econòmica pel poble, i demanem a l’equip de govern socialista que reconsideri la seva decisió. Ja vam quedar fora dels Portals de Montserrat fa anys, per deixadesa.