Castelldefels

Totes les notícies


Castell de castelldefels

Castelldefels, els fets de l'1 d'octubre

L’1 d’octubre va ser el dia que el poble de Catalunya va agafar les regnes del seu destí. Aquell dia, el republicanisme va defensar el dret a decidir lliurement el futur del país. Com a vivència col·lectiva cal que tots i totes posem el nostre gra de sorra per documentar-la i acumular experiències que siguin el motor per al desplegament de la República Catalana, una república que ha destapat les febleses democràtiques d’un Estat i d’un model d’Europa incapaces d’assumir la voluntat dels seus ciutadans. Castelldefels, una de les 20 ciutats més grans dels país, va formar part d’aquesta obra col·lectiva. I ho va fer tant la seva ciutadania com el seu govern municipal. Aquest és el relat documentat d’aquells fets, tant en els seus dies previs com els posteriors, que l’Executiva local d’Esquerra Republicana volem compartir amb vosaltres.  

Full Republicà 41. Una ciutat com tu

Una ciutat com tu

Us presentem el número 41 del Full Republicà d'ERC Castelldefels. Us parlem del model de ciutat que desenvolupem com a partit al govern de la ciutat. Posem en valor la defensa de la memòria històrica, el nostre entorn natural, el transport públic i la vertebració del territori així com de les mesures que estem aplicant per millorar el servei de neteja. En resum, estem compromesos amb un Castelldefels participatiu, obert, integrador i sostenible.  

Independentisme, AMI, Castelldefels, Dret a Decidir

L’independentisme es reforça al govern de Castelldefels

Després de les darreres eleccions municipals, PSC, Movem, ERC, CSPot i PDeCAT vam signar un pacte de governabilitat que permetia la constitució d’un govern plural responent a les majories socials expressades a les urnes. Fruït d’aquest acord, el nou govern plural amb el suport de PDeCAT, hem tirat endavant el Pla d’Acció Municipal (PAM) i hem aprovat els dos darrers pressupostos.                 A la ja àmplia majoria dins de l’actual govern plural en favor del Dret a Decidir, la incorporació dels dos regidors del PDeCAT reforça l’espai independentista. En aquest sentit, des d’Esquerra Republicana de Catalunya, valorem molt positivament la seva incorporació en tant que amplia tant la base de representativitat com la pluralitat de l’actual govern.

igualtat

Compromesos amb les polítiques d'igualtat

Fa un parell de dies vam acompanyar el diputat d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia en la seva visita al Centre Montserrat Roig de Castelldefels. Continuem treballant, des del món local per desenvolupar polítiques públiques d'igualtat així com també per desplegar la Llei contra l'homofòbia aprovada pel Parlament. "Parlament, Diputació i Ajuntaments treballem plegats en el desenvolupament de les polítiques d'igualtat", Antoni Garcia

Lourdes Armengol

“Demanem que Manuel Reyes (PP) deixi d’amagar-se darrera dels tècnics municipals per tapar els pèssims resultats de la seva gestió política”

"L’informe de la sindicatura de comptes posa en dubte la gestió política de les dues principals apostes del PP durant l’anterior mandat: la zona blava de la platja (Valoriza) i la neteja viària" "Durant l’anterior mandat es van rescindir els contractes de 25 persones que treballaven a les àrees més compromeses amb el dia a dia de la ciutadania: Edificis, Via Pública i Urbanisme" "Estem redactant un Codi Ètic que presentarem als nostres socis de govern i als representants sindicals per tal que sigui un referent per a una bona gestió dels recursos municipals i garantia de bon govern" Lourdes Armengol, Regidora de Règim Interior i Tecnologies de la Informació 6a tinenta d'alcaldia Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)  El Govern municipal de Castelldefels ha donat suport a l’informe que ha publicat aquesta setmana la Sindicatura de Comptes, informe que assenyala una dotzena d’irregularitats en diferents procediments de contractació l’any 2013. Entre aquestes irregularitats destaquem les corresponents a contractes importants: la zona verda i blava de la platja i el de neteja viària. En tots dos casos, els arguments esgrimits per la Sindicatura són els mateixos que els utilitzats per ERC quan érem a l’oposició. Pel que fa al primer, el govern del PP va adjudicar la concessió de l’aparcament regulat de la platja contra el criteri expressat per l’oposició. Una setmana després d’adjudicar-lo va haver de modificar-ne les condicions davant les queixes veïnals. Aquestes modificacions van permetre que Valoriza demandés l’Ajuntament per valor d’1.5 milions d’euros per danys i perjudicis. Les negociacions dutes a terme per l’actual govern municipal han permès desjudicialitzar el cas i limitar el cost per a la ciutadania fins a 800.000 euros. Pel que fa al segon, el contracte de la neteja viària, vam denunciar que l’equip de Manuel Reyes (PP) volia imposar una contractació administrativa especial quan, d’acord amb la llei, havia de ser una contractació de servei.

Aprovats pressupostos municipals 2017 amb clara prioritat cap a l'atenció a les persones

El Ple Municipal de novembre 2016 ha aprovat els pressupostos municipals per 2017, uns pressupostos on donen prioritat a l'atenció a les persones, especialment a les més vulnerables, incrementant aquelles partides que són més socials. També posem en valor el nostre entorn mediambiental, el patrimoni històric i arquitectònic. El nostre és un projecte de futur. I ho podem fer gràcies a l’optimització dels recursos municipals, amb una bona gestió econòmica i prenent decisions valentes, com la municipalització del servei de la neteja o el tancament de l'empres municipal Castelldefels Projeccions. Com a Administració més propera a la ciutadania tenim el deure d’atendre i de donar respostes a les necessitats de les persones. Mentre que les polítiques neoliberals de Madrid i de Brusel·les han abandonades, des dels ajuntaments sentim que han de ser el centre de la gestió política per tal de construir una societat més justa i sense exclusions. Tot seguit vegeu una breu crònica de la intervenció al Ple del regidor d'Hisenda i president d'Esquerra Castelldefels, Toni Casas: En nom del grup municipal d'Esquerra Castelldefels, Casas ha explicat al Ple que el pressupost municipal d’enguany prioritza l’atenció a les persones: Serveis Socials, la recuperació del patrimoni històric de la ciutat i posa en valor l’entorn natural de Castelldefels: model de platge i seguiment espai dunar. Des de totes les àrees s’ha treballat en un nou model de gestió basat en el control de la despesa, ajustant els pressupostos a criteris d’eficiència, amb l’assignació de recursos segons prioritats i resultats i d’eficàcia en el seu ús, és a dir per obtenir els resultats desitjats de la forma més econòmica. Ha destacat que són uns pressupostos que racionalitzen la despesa pública i aposten per la millora de la qualitat. En aquest sentit es va prendre en el seu dia la decisió de tancar l'empresa municipal Castelldefels Projeccions i de Remunicipalitzar el servei de neteja i recollida de la brossa.

Jordi Maresma i Toni Casas

Memòria històrica, reparació i reconeixement

Durant aquests mesos de mandat, hem fet de la recuperació de la memòria històrica un dels eixos fonamentals de la programació cultural a Castelldefels. Ho hem fet amb Un Cel de Plom, la història de Neus Català, darrera supervivent del camp de concentració nazi per a dones de Ravensbrück. També amb una xerrada a la Biblioteca (ja amb el nom recuperat de Ramon Fernàndez Jurado) sobre com els nostres conciutadans de més edat, van viure en primera persona les conseqüències del cop d’estat feixista. O amb el viatge que, gràcies al programa Acosta’t a la Cultura, s’ha fet al Museu de l’Exili, el camp de concentració d’Argelers i la Maternitat d’Elna. Encara ens queda molta feina per endavant. També estem esforçant-nos per recuperar els noms i les vides d’aquells col·lectius que massa vegades han quedat als marges dels llibres d’història. L’exposició Resistents i Deportades que hem pogut veure a la Sala Margarida Xirgu, gràcies a la col·laboració amb l’Amical Mauthausen, o l’obra teatral Diari d’una Miliciana, programada dins la Festa Major d’Hivern, volen posar accent en una memòria històrica que també incorpori el compromís de les dones. Per les dones i homes d’Esquerra Republicana la recuperació de la memòria històrica és una obligació. No oblidem ni que la primera llei de desconnexió aprovada al Parlament de Catalunya anul·la els judicis sumaríssims del franquisme, ni que aquest mes la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa les primeres proves d’ADN per tal de posar nom a les restes dels desapareguts. No podem construir una societat democràticament avançada sense reconèixer i reparar els qui van lluitar per fer-la possible. Jordi Maresma (regidor de Cultura)  

Can Baixeras

Aprovem la compra de Can Baixeras

Compromesos en la conservació del patrimoni de la nostra ciutat i com a membres de l'equip de govern municipal hem aprovat al ple municipal la compra de la masia de Can Baixeras a la Diagonal, en ple centre urbà

El nostre regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Jordi Maresma amb el puny alçat a la Diada al costat d'altres regidors

Les audiències de veïnat, un espai de trobada

Des de que vam arribar a govern ens vam fixar com a una de les nostres principals prioritats crear espais de participació i de proximitat amb els veïns i veïnes de Castelldefels. Un compromís que s’ha visualitzat en el procés de participació per definir el Pla d’Actuació Municipal, que s’ha fet de forma arrelada al territori dels nostres barris. En les properes setmanes iniciarem el procés de desplegament de les Audiències de Veïnat. La voluntat és construir entre tots i totes espais on els veïns puguin trobar-se regularment amb representants polítics del govern i plantejar les seves propostes de millora, tant de l’espai públic com de convivència per tal d’anar avançant en la definició d’un model de ciutat millor en el qual tothom sigui escoltat, hi tingui cabuda i s’hi senti partícip. Aquestes audiències són el segon pas per acostar la institució municipal i a la ciutadania. El primer ha estat el desplegament progressiu de la policia de proximitat, en el que representa un canvi de model respecte l’anterior mandat. Dotar-nos d’una nova estructura de governança participada és la millor manera de construir un Castelldefels plural, capaç d’avançar en la definició d’un model de ciutat compartit en el qual l’imprescindible siguis tu. Jordi Maresma Regidor de Participació Ciutadana