Catalunya Central

Totes les notícies

Laura Vilagrà

Laura Vilagrà: «Hem de fer aliances amb els nostres territoris i assolir una veu conjunta»

Avui, destaquem l'entrevista que el diari Regió 7 fa a la companya Laura Vilagrà. "DAVID BRICOLLÉ | MANRESA Laura Vilagrà (ERC) continua pujant graons consecutius en la seva trajectòria pel camí de la política i la gestió pública. Després de ser alcaldessa de Santpedor durant tres mandats, càrrec que va compaginar en alguns períodes amb el de consellera comarcal i diputada al Parlament, avui farà el traspàs de poders per esdevenir formalment nova delegada del Govern per al Bages, el Moianès, el Berguedà, el Solsonès, l´Anoia i Osona. A Regió7 l'hem entrevistat i aquest és el resum de les frases més destacades: «No vull ser una acompanyant de consellers; vull donar perfil propi a la delegació fent un pla de mandat» «Hem de fer aliances estratègiques amb els nostres territoris i assolir una veu conjunta, tot i que evidentment cada comarca té les seves legítimes reivindicacions» «Un dels aspectes que ens han d´unir a les sis comarques és la de fer aquest mapa de les nostres potencialitats comunes i complementàries. Perquè per aquesta via hi haurà recursos» «Una de les primeres persones que em va trucar quan es va conèixer el meu futur nomenament va ser l´alcalde de Manresa [Valentí Junyent] per dir-me que de seguida que fos possible faríem una visita d´obres als antics jutjats, ja que és on Manresa té pensat situar les delegacions territorials» «El que penso és que aquesta Catalunya Central primer ens l´hem de creure nosaltres. Si no és així, ningú de més amunt se la creurà» «Prefereixo mirar què és el que podem fer per tenir més visualització, més que no pas pensar que hi ha qui ha treballat maliciosament contra la Catalunya Central, perquè segur que no és així» «Puigdemont ve del món local i d´un àmbit no metropolità. Per això crec que criteris com els de la descentralització els té molt clars» «Dels descomptes a l´autopista cal veure si el Govern pot donar una resposta més àmplia, perquè la d´ara sembla que té un impacte molt petit» «L´opció de desdoblar una carretera [C-55] és un escenari a llarg termini, que el que hauríem d´aconseguir és que entrés a l´agenda política, perquè realment no hi és» «Crec que hem de funcionar molt de corretja de transmissió del que el Govern vagi fent en el seu procés, i també a l´inrevés, perquè el territori, els ajuntaments, han estat molt importants en aquest procés de camí cap a la independència»"

La republicana Laura Vilagrà serà nomenada la nova Delegada del Govern

Després del nomenament del 130è president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i la presa de càrrec dels consellers i conselleres de la nova legislatura, la coalició de Junts pel Sí, fruit de l’acord entre CDC i ERC, segueix treballant en la formació del nou govern, que ha de centrar-se en el procés cap a la independència i el pla de xoc social.   En aquest sentit, i després de la negociació entre totes les forces polítiques implicades, Esquerra entoma la Delegació de la Catalunya Central nomenant la santpedorenca, Laura Vilagrà com a Delegada del Govern.   Vilagrà és actual membre de l’executiva regional de la Catalunya Central, a més d’haver estat membre de l’executiva nacional d’Esquerra i prèviament de les JERC. Exalcadessa de Santpedor, és llicenciada per la UAB en Ciències Polítiques i de l’Administració, a més d’haver cursat ESADE Business School de la Universitat Ramon Llull, i acaba d’obtenir un màster en Direcció Pública.   La seva experiència tant al món municipal, com al Consell Comarcal del Bages i al mateix Parlament de Catalunya, l’han avalat per entomar aquest càrrec i treballar des del govern cap al territori. Vilagrà afirma que “valoro molt aquesta oportunitat i ens posarem a treballar de seguida pel territori i en especial per la Catalunya Central; a banda de ser la Delegada del Govern al territori, sobretot vull ser, la Delegada del territori al Govern”. “Cal crear consens per posicionar la Catalunya Central per tal que es faci més visible en tot el marc català”, conclou Laura Vilagrà. 

Esquerra creix de manera espectacular en les comarques de la Catalunya Central

Esquerra Republicana de Catalunya ha tret uns molt bons resultats arreu del país en les darreres eleccions al Congrés dels Diputats, i a la Catalunya Central no ha estat una excepció. Malgrat la victòria de En Comú Podem en molts municipis de la regió central, ERC ha crescut de manera espectacular, quedant entre la segona i tercera força en les sis comarques de la Catalunya Central, Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Solsonès i Osona. En el cas del Moianès, ERC es va imposar en tots els municipis, exceptuant-ne quatre, on Democràcia i Llibertat va ser la primera força. Pel que fa al Bages, el partit republicà va obtenir la majoria de vots en cinc municipis, sent la força que al Bages repeteix més en segona posició, fins a 15 vegades, per davant de DiL. A l’Anoia, Esquerra ha crescut de manera espectacular, tot i haver quedat tercera. El 2011 va treure poc més de 4.400 vots, que en aquestes darreres eleccions van augmentar fins a 10569. En el cas d’Osona, Democràcia i Llibertat guanya als grans municipis de la comarca, tot i que amb retrocés respecte el 2011, i és ERC qui creix en molts municipis, com el cas de la comarca del Solsonès, en què Esquerra es va imposar a la capital, com a primera força. 

Els alcaldes d’ERC de la Catalunya Central es reuneixen amb diputats provincials i parlamentaris

El passat divendres, 20 de novembre, al restaurant Els Solers de Santpedor, una quarantena d’alcaldes, alcaldesses, regidors i presidents comarcals d’Esquerra de la Catalunya Central, varen compartir taula amb els diputats provincials i parlamentaris d’ERC, amb el que fou una primera trobada de càrrecs electes de la regió, per intercanviar opinions, informació i posar en relleu els temes més candents del territori. Així, Dionís Guiteras i Jordi Fàbrega, com a diputats provincials d’ERC a la Diputació de Barcelona, i David Rodríguez i Alba Vergés, com a diputats al Parlament de Catalunya d’aquest nou mandat, varen explicar als alcaldes, alcaldesses, regidors i presidents de les federacions comarcals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, el Moianès i el Solsonès, tots els serveis que tant la Diputació com el Parlament, posa a disposició dels ajuntaments. Per la seva banda, els càrrecs electes presents varen exposar els temes més rellevants que tenen com a territori. Un dels punts que va aparèixer fou l’estat de la carretera C-55 i les vies de comunicació de la Catalunya Central cap a l’àrea metropolitana, així com l’efectivitat del transport públic, en especial, el ferroviari. Primera jornada de treball Aquesta va ser la primera de moltes jornades de treball, que des de l’Executiva Regional d’Esquerra a la Catalunya Central, presidida per Lluís Oliveras, es va dur a terme al territori, amb la voluntat de crear sinèrgies entres els càrrecs municipals de la Catalunya Central i els seus representants als òrgans supramunicipals, com les diputacions.   Per als propers mesos i durant tot el mandat, es preveuen altres jornades de treball.

Mirella Cortés (Sallent), candidata de la regional de la Catalunya Central al Congrés dels Diputats

Aquest dimarts, 3 de novembre, es va celebrar al Centre Recreatiu de Santa Maria d’Oló (Moianès), el congrés de la Federació Regional de la Catalunya Central, en què es va escollir la primera persona candidata a les llistes d’ERC per al Congrés dels Diputats.   Així, es va aprovar per una àmplia majoria, la candidatura presentada per Mirella Cortés. La candidata, exalcaldessa de Sallent, és la secretària de Política Municipal d’ERC al Bages. Mestra de formació, ha tingut una llarga trajectòria com a alcaldessa de Sallent en el mandat 2003 – 2007 i ha estat regidora del mateix ajuntament fins aquest 2015. També ha estat membre del Consell Nacional d’ERC i participa activament en el teixit associatiu municipal.   En el mateix congrés, també es varen presentar la resta de persones candidates de la regional a les eleccions del 20 de desembre, una llista formada per Meritxell Benedí, de Castellterçol; David Prat, d’Igualada i president de les JERC Anoia; Meritxell Humbert, de Vilanova del Camí i presidenta de la comarcal ERC Anoia; Teresa Sánchez, resident a Manresa; Oriol Ortega, de Berga i secretari d’Organització de la Federació Comarcal del Berguedà; Rosa Altimiras, de Vic i resident a Calldetenes, i Josep Subirana, d’Avià.   Aprovació de les candidatures al Senat D’altra banda, en el congrés regional celebrat aquest passat dimarts, també es varen presentar les persones candidates de la Catalunya Central al Senat. En aquest cas, els dos membres d’ERC escollits pels assistents al congrés foren Gabriel Rovira, de Cardona i resident a Vall de Torruella, actual cap de l’oposició a l’ajuntament de Sant Mateu de Bages, i Elisabet Hidalgo, de Cabrera d’Anoia i membre de la comarcal anoienca.    El congrés va comptar amb la presència de la diputada anoienca, Alba Vergés, a més del president de la Federació Regional de la Catalunya Central, Lluís Oliveras, mentre que la cloenda del Congrés va anar a càrrec del secretari d’Organització Nacional d’ERC, Isaac Peraire.

Lluís Oliveras, nou president de la federació regional de la Catalunya Central

El dissabte 4 de juliol va tenir lloc al complex Cal Sitjes d'Artés el congrés regional d'ERC-Catalunya Central per a renovar la seva executiva tal i com estableix els estatuts de la formació. L'única candidatura que es va presentar va ser l'encapçalada per l'actual president d'ERC-Bages, Lluís Oliveras, que va rebre el suport dels presents al congrés i liderarà la federació regional durant els propers quatre anys. En la seva presentació, Oliveras va manifestar el repte que suposa agafar la direcció regional en un moment com aquest i va felicitar al seu predecessor, l'anoienc Josep Maria Palau, per deixar la formació com a segona força política a nivell de la Catalunya Central. El nou líder regional va plantejar com a principal objectiu ser útils a la societat que vol representar i, a nivell intern, coordinar la tasca de les federacions comarcals i de suport a les seccions locals per tal d'encarar amb èxit les properes cites electorals, en especial la decisiva del 27S. El congrés ha comptat també amb l'assistència de la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, que va iniciar la seva intervenció agraint la tasca del president regional sortint i desitjant bona feina i encerts al nou president. Rovira va animar als presents a treballar intensament les properes setmanes i mesos tot recordant que “el nostre objectiu és el nou país que hem de construir i per això posarem tota l'estructura del partit a disposició per assolir-ho”. I va continuar avisant que “no guanyarem les plebiscitàries discutint del 'com' ens presentem, sinó sortint al carrer i convencent a la gent”. “Tenim l'oportunitat de guanyar i no la podem desaprofitar”, va concloure. El nou equip regional El nou president regional estarà acompanyat per una nova executiva regional que està integrada per Agustí Lleyda, com a secretari d'Organització; Miquel Leon, com a secretari de Finances; Maria Sayavera, com a secretària d'Imatge i Comunicació; Marie Kapretz, com a secretària d'Acció Política i de les Dones; Xavier Pérez, com a secretari de Política Municipal; Laura Vilagrà, com a secretària de Política Parlamentària i Institucional; i Adrià Tuneu, com a secretari de Formació.

Esquerra presenta llistes a 140 municipis de la Catalunya Central

Les properes eleccions municipals a la Catalunya Central tindran una major presència de candidatures d’Esquerra Republicana: 140. Assolir aquestes xifres reflecteix la bona feina feta des de cadascuna de les federacions comarcals. S'ha sabut estimular la creació de nous grups, sense descuidar la consolidació i renovació dels ja existents.   Aquest increment de llistes es dóna pràcticament a totes les comarques que componen la Catalunya Central. Els totals assolits han estat els següents: 33 a l’Anoia, 27 al Bages, 17 al Berguedà, 8 al Moianès, 43 a Osona i 12 al Solsonès. Des de la federació regional es confia en que aquesta major presència es reflecteixi en un increment decisiu de regidors el 24 de maig. Al PDF adjunt hi recollim les candidatures presentades, indicant-hi la denominació i el cap de llista.  

Som Escola, fem xarxa al Bages

El mes de novembre passat, la plataforma Som Escola de defensa de l'ensenyament en català, es va constituir al Bages, amb el suport d'Òmnium Cultural i l'ANC, així com una àmplia gamma de sindicats i partits, i ERC entre ells, com no podia ser d'altra manera. Com que es tracta de mobilitzar-se i conscienciar sobre el desastre que comportaria l'aplicació de la Llei Wert, el treball d'aquest primer trimestre ha estat consensuar un decàleg i fer-lo arribar a totes les escoles, ampes, alumnes i educadors. El text, en circulació des de les darreries de març, és aquest: Per què estem en contra de la Llei Wert? 1. Treu competències a la Generalitat: Competències reconegudes per l'Estatut i desenvolupades fins ara per la Generalitat de Catalunya, queden a partir d’ara en mans de l'estat. 2. Margina el català: Pretén separar els alumnes en funció de la llengua que parlin a casa. Impedeix els programes d'immersió que han estat un model d'èxit per la cohesió social. 3. Imposa un currículum per a tot l'estat: El Ministeri imposa un desplegament curricular tan meticulós que fa inviable la formulació d'un currículum propi per Catalunya (respectant els mínims estatals, com fins ara). A més, contradiu la direcció que s'està seguint arreu d’Europa de treballar per competències. 4. Imposa un ensenyament memorístic: La concepció del procés d'ensenyament i aprenentatge de la nova llei, retorna a pràctiques educatives ja superades. 5. Imposa revàlides centralitzades: La llei desconfia de la tasca dels docents i imposa proves de revàlida que a, més a més, són centralitzades a tot l'estat. 6. Només afavoreix les matèries instrumentals: Els ensenyaments que faciliten l'esperit crític i el creixement integral dels ciutadans hi són clarament oblidats. 7. Imposa la religió com a assignatura: Lluny d'una consideració de l'escola com a espai respectuós amb totes les creences, retorna la consideració de la religió catòlica com a assignatura, al mateix nivell que la resta del currículum.

Plànols del CAP

El poder de l’acció municipal: l’exemple del CAP de Piera

L’any del Tricentenari tots tenim els ulls posats en la data del 9 de novembre, el dia en que el poble català serem cridats a decidir. Democràticament i pacíficament decidirem un futur prometedor i pròsper per la nostre terra i els nostres fills, des d’ERC no afluixarem i farem tot el que estigui en les nostres mans per tirar-ho endavant. En paral·lel a aquest objectiu nacional, ERC treballa a nivell municipalista per millorar el dia a dia dels ciutadans; us volem mostrar la feina feta a Piera com a exemple. Ja han arrencat les esperades obres del futur nou CAP (Centre d’Assistència Primària) de Piera. Aquesta inversió, la més important i més dotada de recursos de tota la comarca de l’Anoia (amb 3 milions d’Euros), és un motiu d’alegria i que farà justícia a una reivindicació llargament reclamada per la vila. L’actual CAP va ser construït el 1991, Piera tenia 5.000 vilatans. Ara, amb més 15.000, és evident que fa molts anys que ha quedat petit. Des d’ERC-Piera es valora molt positivament la notícia i de l’inici d’aquestes obres, un equipament que des de el nostre partit hem reclamat i pressionat per dur-lo a bon port. No en va, quan ens vam presentar a les eleccions municipals de l’any 2007 ens vam comprometre al nostre programa electoral a facilitar a la Generalitat uns terrenys adequats per aquestes instal·lacions i posar totes les facilitats possibles per tal de permetre’n la construcció. A l’entrar a govern el mateix any, així ho vàrem fer, cedint els terrenys municipals del costat del Parc Montmar. Seguint amb aquest compromís, l’any 2010 vam fer possible la construcció d’un pont per vianants i bicicletes per connectar el futur CAP amb el centre urbà a través del parc Montmar. És molt important i transcendental governar planificant el territori i pensant en el mig i llarg termini. Des de l’Ajuntament que co-governem seguirem amb el compromís de treballar de valent i eficientment per millorar la qualitat de vida dels nostres vilatans