Catalunya Central

Totes les notícies

Marie Kapretz, candidata al parlament europeu

Entrevista a Marie Kapretz

Marie Kapretz (Berlin, 1975) és regidora a Cercs i consellera comarcal del Berguedà des de 2013. Ha estat escollida per unanimitat per representar la Catalunya Central a la candidatura d’Esquerra a les eleccions al Parlament Europeu. Posteriorment, l’Executiva Nacional li ha confiat el número 5 de la llista. A pocs dies de les eleccions, l’entrevistem. Què és el que més et motiva per formar part de la candidatura d'Esquerra a les eleccions al Parlament Europeu? El moment històric que està vivint Catalunya ara mateix i el paper crucial que està jugant ERC. És importantíssim poder explicar a Europa què està passant aquí des d’aquí. Vull explicar als membres de la Unió Europea que es tracta d’un procés democràtic, inclusiu i pacífic, i no com diuen els partits majoritaris de Madrid: unipersonal, excloent i egoista. Per poder construir el país propi que volem, s’ha de guanyar el reconeixement de l’ ONU i la UE, i el Parlament Europeu és el lloc on fer-ho. Ets una catalana nascuda a fora de Catalunya. Fes-nos una confessió: què coneixies del país abans de venir-hi a viure? Com explicaries ara a un ciutadà europeu qualsevol què ha estat, què és i cap a on vol anar Catalunya? Em va atreure l’efervescència creativa que emetia Barcelona a inicis dels anys noranta. Penso que Catalunya encara té un potencial creatiu i artístic que no s’està aprofitant i que fins i tot podria arribar a ser un motor important de l’economia catalana. Catalunya podria ser la Silicon Valley d’Europa de la creativitat, és així com la veig.   Per explicar el procés independentista, explicaria que hem arribat a un punt que es tracta d’un tema de dignitat. Que si l’economia anés malament i l’estat espanyol tractés tots els seus ciutadans com a iguals, aquí segurament no haguéssim arribat a un moviment cívic tan ampli i tan fort. També diria que la corrupció no perseguida, la no-existència a la pràctica de la divisió de la legislativa, executiva i judicial i la influència exagerada que té l’Església sobre el govern de Madrid ens fa impossible treballar amb eines modernes per afrontar la realitat actual d’una manera sòlida i adaptar-nos com a poble als nous temps.

Josep M. Palau, president regional d'ERC

Equips de treball municipals per als nostres pobles i ciutats i pel país

El col·lectiu de persones organitzats al voltant d’ERC a la Catalunya Central compartim una idea bàsica per la qual estem implicats en l’acció política i la representació institucional: si volem contribuir a millorar el nostre país, la millor manera de fer-ho és contribuint a millorar el nostre entorn més proper, és a dir, les viles i ciutats on vivim.   I en aquest manera de pensar, estem convençuts de que el procés cap a la independència de Catalunya té al davant dos moments clau: la consulta del 9 de novembre i les eleccions municipals del 24 de maig del 2015. Correspondrien respectivament al moment d’obertura del procés i d’inici de les negociacions amb l’Estat i a la possibilitat d’un segon pronunciament democràtic inequívoc amb qual es referendi i es consolidi la voluntat de la independència política, omplint els ajuntaments del país de regidors i regidores clarament compromesos amb el procés, també en els municipis més grans.   Per això, a la Catalunya Central, us animem a tothom a participar en els equips de treball dels vostres municipis, especialment en els més grans. Només ens heu de deixar les vostres dades de contacte i us convocarem per a treballar, en positiu, constructivament. Aportant idees que teniu per a millorar el vostre poble o ciutat. En reunions de barri, per anar al detall del que cal millorar a cada espai urbà un vivim cadascú de nosaltres. En reunions de tipus sectorial per proposar i decidir sobre com es pot millorar el municipi en economia, educació, serveis socials, salut, cultura, esports, sostenibilitat, etc.    

La representant de la Catalunya Central, 5a a la llista d’ERC a les europees

L’Executiva Nacional d’Esquerra Republicana celebrada aquesta setmana ha aprovat l’ordre de la candidatura de les eleccions europees. Marie Kapretz, que va ser elegida per representar la Catalunya Central en el congrés regional celebrat el passat 4 de març, ocuparà finalment la 5a posició de la llista.   Marie Kapretz, nascuda a Berlín, viu a Catalunya des de l’any 1994, i va arrelar a la comarca del Berguedà. A més de tenir un ampli bagatge en l’activisme cívic i cultural, és regidora a Cercs i consellera comarcal del Berguedà des de 2011.   Aquesta posició destacada dins la llista encapçalada per Josep Maria Terricabras, referma la voluntat de Marie Kapretz de defensar les aspiracions de Catalunya a les institucions europees, així com de portar les millors dinàmiques europees a Catalunya. El seu coneixement vital de les realitats del nord i el sud d’Europa és un capital molt rellevant dins la candidatura d’ERC.  

Dia de les dones: moltes raons per continuar i moltes discriminacions per fer desaparèixer

El 8 de març es el Dia Internacional de la dona, instaurat per les Nacions Unides l’any 1977 . Homes i dones que treballem per les causes de les dones commemorem dissabte dia 8 de març, els esforços que les dones feministes han realitzat per aconseguir la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament. És la diada indicada per visibilitar la feina feta. De vegades fem una assimilació simplista i esbiaixada de mots i significats, feminisme i masclisme, el primer en defensa de les dones per ser dones i el segon ídem respecte els homes. Res d’això; les persones masclistes veuen a la dona com a un ésser inferior a l’home, també hi ha dones masclistes i el feminisme és un moviment social de denúncia que lluita per la igualtat. Hi ha molts exemples de submissió i dependència absoluta de la dona envers l’home. En un passat relativament proper, entre els anys 70 i 80, les dones del nostre país havien de demanar permís al marit per poder treballar, obrir un compte corrent al banc, treure’s el carnet de conduir, fer-se el passaport o sigui havien de demanar permís al marit per sortir a l’estranger. La dona soltera s’equiparava als menors i no podia marxar de casa sense el consentiment patern, en fi, d’altres qüestions que no val la pena anomenar ni esmentar. Per sort i per sobre de les fronteres i de diferències d’ètnia, de llengua, de cultura, així com també econòmiques i polítiques, les dones de tots els continents ens organitzem per celebrar actes i refermar que tenim obligacions i drets. Drets que en ple segle XXI són qüestionats. La història d’aquest dia està emmarcada dins de situacions i fets històrics que van des de la Revolució Francesa, la Primera i Segona Guerra Mundial, la Guerra Civil Espanyola, la lluita pel sufragi i sindicalisme femení durant els segle XIX i XX tant a Europa, als Estats Units i a Amèrica Llatina. Tanmateix, cal en aquest dia recordar que en el nostre país la lluita pel dret al sufragi femení, el dret a vot de les dones catalanes es va aconseguir l’any 1931.

La Federació de la Catalunya Central celebra el seu congrés regional

La Federació Regional d'ERC – Catalunya Central ha celebrat aquest passat dissabte a Solsona el seu Congrés Regional. En Josep Maria Palau, alcalde de Jorba i president d’aquesta Federació, ha fet una ambiciosa proposta de Pla de Treball que demana el compromís de tot l’entorn d’ERC i que té diferents objectius. Uns són de caire local i comarcal, a l’Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès, i d’altres són de conjunt per la Catalunya Central. Atès el moment històric que està vivint el nostre país, Palau ha remarcat la importància de la consulta a la ciutadania que se celebrarà el 2014. En aquest sentit, ha demanat a tota la militància seguir treballant des de tots arreu. La militància present ha pogut sentir l’exposició del president Palau, que ha parlat de la interacció de les diferents secretaries regionals i les pautes que s’han de prioritzar per contribuir a millorar cada ciutat i cada poble. Malgrat la pressió econòmica que Catalunya pateix per part de l’estat espanyol, amb un dèficit fiscal de 18.000 milions, s’han plantejat un seguit de propostes per a la reactivació econòmica del nostre territori i, també, per assolir les condicions que han de dur-nos a l’exercici del dret de decidir. El president Oriol Junqueras ha clos l’acte reconeixent la tasca que ha fet la gent d’ERC de la Catalunya Central els darrers mesos, que fa que Esquerra sigui vista com a garant del procés que s’ha endegat. Com no podia ser d’una altra manera, l’Oriol Junqueras ha convidat a seguir treballant perquè “el futur, en bona part, depèn de nosaltres” – ha dit. Amb un discurs clar i contundent, Junqueras ha explicat que les opcions de recuperació de la crisi que pateix dramàticament el poble català, totes passen pel vist i plau del govern de l’estat espanyol i ha desglossat diferents possibilitats de recuperació que no s’apliquen: “amb una quarta part del dèficit fiscal, allò que paguem els catalans en impostos i no retorna, n’hi hauria prou per no haver de fer retallades doloroses” .

Congrés Regional d'Esquerra

Benvolgut company, benvolguda companya, D’acord amb els Estatuts, em plau convocar-vos al Congrés de la Federació Regional d’Esquerra – Catalunya Central que celebrarem el dissabte 26 de gener de 2013 a les 12 del migdia, a la Sala Polivalent de Solsona (C/ Antoni Gaudí, 2), amb la següent proposta d’ordre del dia:   1. Elecció de la mesa 2. Aprovació de l'ordre del dia 3. Lectura i aprovació, si s'escau, de l'acta del Congrés anterior 4. Informe de la Secretaria d’Administració i Finances. 5. Informe de la Presidència i actualització dels objectius de treball. 6. Incorporació a la Permanent de la Federació Regional dels llocs vacants a proposar per les Federacions Comarcals d’Osona i del Berguedà. 7. Torn obert de paraules. 8. Cloenda a càrrec de l’Oriol Junqueras, president d’ERC. Us recordem que per poder participar heu d’estar al corrent de pagament una setmana abans del dia de celebració del Congrés, així com de gaudir de la condició de militant el dia de la celebració d’aquest Congrés.   Posteriorment al congrés, tindrà lloc en el mateix espai un dinar popular amb la participació del president del partit, Oriol Junqueras. El preu del dinar és de 12€ (inclou paella, botifarres, postres, pa, vi i aigua) i és necessari confirmar assistència fins el dia 24 de gener com a molt tard.   Per a confirmar l'assistència, tan al congrés com al dinar posterior, cal que ho feu als membres de la Comissió Organitzadora: Miquel Àngel Alfaro (Bages): bages@esquerra.org Lluís Argemí (Osona): osona@esquerra.org Enric Asensi (Anoia): anoia@esquerra.org Marta Freixa (Berguedà): bergueda@esquerra.org Josep Vila (Solsonès): jvila@esquerra.org     Salutacions cordials,   Josep Maria Palau i Arnau President de la Federació Regional de la Catalunya Central     Manresa, 10 de gener de 2012

Converses amb Oriol Junqueras, un bon llibre pel Sant Jordi 2012

És Sant Jordi i entre tots els catalans i catalanes regalarem i comprarem milers de llibres. Els que encara no l'hagueu llegit o recomanat, sapigueu que hi ha a l'abast de tothom aquest volum que recull de forma molt amena el pensament personal i polític de l'Oriol Junqueras i Vies, actual president d'ERC. Per gaudir llegint i al mateix temps divulgar el nostre ideari i els nostres valors humans, que entre tots i totes, els hauríem de saber convertir en la millor norma de comportament per a tota la humanitat.

Josep Maria Palau escollit com a president la federació regional d’ERC

Aquest dissabte s'ha celebrat a Igualada el congrés regional de la Catalunya Central d'ERC, que engloba les federacions del Bages, Osona, Anoia, Berguedà i Solsonès que agrupen uns 800 militants. El rodenc Jordi Serra, el fins ara president de la regional integrada per aquestes cinc comarques, ha deixat pas a l'anoienc, Josep Maria Palau, de fet l'única candidatura que es presentava. Pel que fa els osonencs que s'integren a la permanent regional s'hi troben: com a secretari d'Organització, el lluçanenc Joan Mill; Jordi Bertran, secretari de Formació; Rosa Altimiras, ocuparà la secretaria per la dona; i Gràcia Ferrer, responsable de polítiques sectorials. Del Bages, s'integren com a vicepresident Agustí Lleyda, regidor de Fonollosa, com a vicepresident; Miquel León, de Manresa en serà el secretari de finances i Albert Mulero, de Castellbell i el Vilar, secretari d'Acció Interna. Pel que fa als anoiencs, s'incorporen Xavier Bermúdez, com a secretari d'Imatge i Comunicació, Enric Asensio, secretari de política municipal, i Carles Casanovas com a responsable de polítiques en xarxa. De la comarca del Berguedà s'incorporen Toni Pérez, sense atribució concreta i Mònica Grandia. Així mateix, del Solsonès, s'integren l'excap de llista per Lleida a les passades espanyoles, Xavier Castellana, i com a secretari de consells comarcals, David Rodríguez, alcalde de Solsona. El nou president regional, Josep Maria Palau en la presentació del seu programa de treball per als propers quatre anys, ha volgut destacar “aportem experiència i compromís amb la bona gestió als municipis, posant-los al servei de la gent i fent-los més amables, oberts i participatius, millorant allò que és de tots i aportant un nivell de serveis raonable en funció dels recursos”. A més a més, Palau ha ressaltat que “amb l’arribada de l’Oriol Junqueras i el seu equip a la presidència d’ERC, el partit està canviant molt. Amb la unitat interna, ara tota l’energia es destina al treball cap a enfora.