Catalunya Central

Notícia

Entrevista a Marie Kapretz

Marie Kapretz, candidata al parlament europeu
Marie Kapretz, candidata al parlament europeu
Marie Kapretz (Berlin, 1975) és regidora a Cercs i consellera comarcal del Berguedà des de 2013. Ha estat escollida per unanimitat per representar la Catalunya Central a la candidatura d’Esquerra a les eleccions al Parlament Europeu. Posteriorment, l’Executiva Nacional li ha confiat el número 5 de la llista. A pocs dies de les eleccions, l’entrevistem.

Què és el que més et motiva per formar part de la candidatura d'Esquerra a les eleccions al Parlament Europeu?
El moment històric que està vivint Catalunya ara mateix i el paper crucial que està jugant ERC. És importantíssim poder explicar a Europa què està passant aquí des d’aquí. Vull explicar als membres de la Unió Europea que es tracta d’un procés democràtic, inclusiu i pacífic, i no com diuen els partits majoritaris de Madrid: unipersonal, excloent i egoista. Per poder construir el país propi que volem, s’ha de guanyar el reconeixement de l’ ONU i la UE, i el Parlament Europeu és el lloc on fer-ho.

Ets una catalana nascuda a fora de Catalunya. Fes-nos una confessió: què coneixies del país abans de venir-hi a viure? Com explicaries ara a un ciutadà europeu qualsevol què ha estat, què és i cap a on vol anar Catalunya?
Em va atreure l’efervescència creativa que emetia Barcelona a inicis dels anys noranta. Penso que Catalunya encara té un potencial creatiu i artístic que no s’està aprofitant i que fins i tot podria arribar a ser un motor important de l’economia catalana. Catalunya podria ser la Silicon Valley d’Europa de la creativitat, és així com la veig.  
Per explicar el procés independentista, explicaria que hem arribat a un punt que es tracta d’un tema de dignitat. Que si l’economia anés malament i l’estat espanyol tractés tots els seus ciutadans com a iguals, aquí segurament no haguéssim arribat a un moviment cívic tan ampli i tan fort. També diria que la corrupció no perseguida, la no-existència a la pràctica de la divisió de la legislativa, executiva i judicial i la influència exagerada que té l’Església sobre el govern de Madrid ens fa impossible treballar amb eines modernes per afrontar la realitat actual d’una manera sòlida i adaptar-nos com a poble als nous temps.

Amb quins arguments creus que es pot engrescar els ciutadans europeus residents a Catalunya a implicar-se en el procés?
A una persona que ve a Catalunya de fóra li diria que vigili de no endinsar-se massa en el procés, que Catalunya pot enganxar i enamorar molt. Parlant seriosament: El missatge que molts esperen és que algú digui: Ei tu, et necessitem!
Com a estranger de vegades tens tendència a quedar-te al marge per no interferir en temes interns, per pura cortesia. Això és com quan estàs de visita a casa d’algú i els amfitrions tenen un debat. Un està acostumat a mantenir-se al marge, per no interferir en assumptes i equilibris de la casa. Ara bé, aquí és diferent: implicant-te tens la oportunitat de sentir-te part de la societat, i de poder millorar el futur dels teus fills, si és que penses quedar-te a viure aquí. Si només estàs per uns mesos a tall d’estada, recomano que aprofitin per aprendre maneres per organitzar moviments cívics, i aplicar aquests mètodes en els països d’origen. A tot arreu hi ha coses per millorar.
També he de dir, que ajuda l’existència de personatges públics independentistes d’origen estranger, com per exemple l’escriptor Matthew Tree, perquè els que venim de fora ens atrevim a fer el pas i participem.

Sens dubte, el Parlament Europeu és una bona plataforma per fer arribar aquest missatge. Quin grau de receptivitat creus que hi ha per part del gruix de parlamentaris?
Crec que la predisposició hi és tota si convencem amb maneres i arguments. Per això estem a l’Europa del segle XXI.
A més de servir d’altaveu de la causa catalana, quins valors creus que pot aportar ERC al projecte polític i social europeu?
Esquerra Republicana ha sabut combinar la tradició política i la renovació del discurs, cosa que manca a molts partits estancats, sovint i per molt que em pesi, grups d’esquerres. La voluntat d’ERC és renovar aquesta Unió Europea que ha perdut una mica els seus valors fundacionals, i penso que és important ser-hi per unir forces amb altres grups que estan veient que la política hauria d’estar per sobre dels bancs i interessos econòmics, i no en mans d’ells. Cosa que de fet està passant ara i afebleix molt la bona convivència en la Unió. Volem viure en pau i prosperitat. A Europa ja estem una mica farts que la crisi es pagui amb diners públics i que els guanys acabin en mans de pocs.

Tornant a l’àmbit més pròxim, què creus que ens hi juguem les persones de la Catalunya Central en aquestes eleccions europees?
Catalunya Central i als municipis de les comarques centrals han de ser-hi també a Europa, perquè regions com la nostra de fet són la base de la Unió Europea. No hauria de perdre’s la connexió de la base administrativa, que són els ajuntaments,  amb el punt més alt, que és el Parlament Europeu. No oblidem que les mentalitats i necessitats de les grans ciutats i de les regions rurals poden ser molt diferents i l’alta política té tendència a ser representada per gent provinent de les grans ciutats. Catalunya central hauria de mantenir els lligams amb els candidats que tenen possibilitat d’entrar perquè els nostres pobles i ciutats es sentin part del projecte europeu. Per això és vital que la gent vagi a votar el dia 25 de maig.

Moltes gràcies, Marie, i molts èxits!
Gràcies a vosaltres.