Catalunya Central

Notícia

Els toransesos opten per la Catalunya Central.

A mà alçada, els veïns aproven per unanimitat deixar la Segarra. Busquen pertànyer a la vegueria de la Catalunya Central. “Som un cul-de-sac”, al·leguen

L’Ajuntament de la “molt lleial i constant vila” de Torà, segons un singular privilegi atorgat per Isabel II durant una de les Guerres Carlines, vol deixar la Segarra i oblidar-se de la futura vegueria de Lleida.

Poques vegades en la història recent de Torà s’havia omplert tant la sala d’actes municipal. Desenes i desenes de veïns hi buscaven com podien un forat i un espai per veure-hi. Una jove, però, es lamentava que “he arribat tard i no m’he assabentat de gairebé res”, i és que fins i tot hi havia gent a l’escala. L’ambient no feia pensar en cap votació ajustada ni gent que volgués convèncer la majoria de quedar-se a la Segarra. “És que, la veritat, en aquesta comarca no hi fem res de res. Tots anem a Calaf, a Manresa i a Solsona”, deia un avi.

Des d’Esquerra Alta Segarra aplaudim mesures de participació ciutadana com la impulsada a Torà. Alguns municipis com Calaf en tindrien que prendre nota. Les decisions importants es decideixen entre tots i totes i no, per exemple, determinar un Pla Urbanístic Municipal unilateralment. Així ens reafirmem en la necessitat d’impulsar una divisió territorial que escolti el territori i la seva gent.

Per això, defensem la necessitat de constituir institucional i oficialment la Comarca de la Alta Segarra. Doncs aquest ens esdevé necessari per a l’encaix dels municipis de l’altiplà segarrenc, la vall del Riubregós i les serres de Pinós i Rubió a la Catalunya del segle XXI.

Som conscients que existeix una corrent d’opinió a Torà favorable al ingrés d’aquest municipi al Solsonès. Tot i així, tant a la Segarra com al Solsonès seguiran dirigits pels serveis territorials de la Catalunya Central i anant a l’institut de Calaf, als metges especialistes de Solsona i Manresa i al CAP de Calaf. Així, per millorar aquests serveis i, fins i tot, ser beneficiaris de la condició de municipis de Muntanya, esdevé imprescindible la Comarca Alta Segarra.