Catalunya del Nord

Totes les notícies

Vi, Cava o Blanqueta: preu just del raïm i responsabilitat del consumidor amb el país

És època de verema a Catalunya Nord i arreu del territori català: per això avui volem afegir-nos a la mobilització "Per un preu just del raïm i el vi base per fer cava i vi". Fem costat als companys d'ERC del Penedès (llegeix aquí) que acompanyen la mobilització dels vinyaters d'aquella zona contra l’abús que estan patint per part de les grans empreses del sector del cava que els paguen a un preu irrisori el raïm per fer cava. (llegeix aquí). A Catalunya Nord com al Penedès el futur del territori passa per respectar al sector primari. I a Catalunya Nord com al Penedès, com a consumidors tenim una responsabilitat: Vi, Cava o Blanqueta, tria les bombolles que t'agradin més, però prioritza els petits productors, les pageses i pagesos que mantenen el territori i desconfia dels monopolis de les grans marques que, a més, són les mateixes empreses que s'oposen a les ànsies de llibertat de Catalunya.

La vergonyosa absència dels diputats nordcatalans en la carta contra la repressió a Catalunya

Vergonya. Cinquanta-dos diputats francesos, de sis grups polítics diferents, de l'esquerra al centredreta, signen una carta contra la repressió espanyola a Catalunya i no hi surt cap diputat de Catalunya Nord. Per que no quedi cap dubte recordem els noms dels quatre diputats que pretenen representar el nostre territori: Louis Aliot (RN), Sébastien Cazenove (LREM), Laurence Gayte (LREM), Romain Grau (LREM). Quan al mes de març  els senadors van prendre una iniciativa semblant un dels impulsors va ser-ne un senador nord-català, François Calvet. Queda clar avui que pel que fa als quatre diputats ni són capaços de prendre la iniciativa ni de seguir-la. Són a temps de rectificar, o  molt millor si són els electors que rectifiquen a les primeres eleccions que es presentin.   Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 4 de setembre del 2019  

Cooperativa Ciutadana per una llista única de les esquerres a les eleccions municipals a Perpinyà

Esquerra Republicana de Catalunya Nord des de fa més de dos anys, ha participat a l'organització i a la realització d’accions comunes per a la defensa dels drets socials, polítics, econòmics, mediambientals del poble de Catalunya-Nord. Ho hem fet amb moltes organitzacions polítiques d’esquerra. ERCN persisteix en aquesta línia, participant a la Cooperativa Ciutadana per una llista única d’esquerra a l'elecció municipal de Perpinyà. Com a partit polític, ERCN aprecia que la crida per  «una assemblea ciutadana dins la perspectiva  de les municipals», no exclou els partits i moviments, però no dins una lògica de càrtel de partits». ERCN  pretén participar en aquest moviment, apuntant, entre altres objecti9us, a rebutjar l’extrema dreta i la dreta extrema, com a partit polític, amb la cara descoberta, amb el mateix títol que tots els participants col·lectius o individuals en aquest combat. Entre tots ho farem tot.

La Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent

Catalunya Nord torna a convertir-se per uns dies en l'epicentre acadèmic, polític i cultural dels Països Catalans amb la 51a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada. Animem els nord-catalans a apropar-se a aquest esdeveniment anual que té lloc a casa nostra i a gaudir d'aquesta oportunitat de compartir experiències amb el conjunt del territori català (consultar aquí el programa complet). Enmig de l'àmplia oferta d'aquesta programació destaquem la proposta de la X Jornada de la Fundació Josep Irla, enguany dedicada a «Republicanisme i lluites compartides» (consultar aquí la programació), amb intervencions d'arreu dels Països Catalans i que es tanca com cada any amb la Festa Sopar de Vallestàvia (dia 20 a les 20h, inscripcions fins al dilluns 18, al 00 33 609 543 223, preu 12 euros).

L'OPLC arriba tard a Catalunya Nord i amb molta feina per fer

Comença malament perquè arriba injustificadament tard; de fet encara no ha arribat però ens anuncien que l'oficina pública de la llengua catalana (OPLC), es posarà en funcionament al setembre. Necessitem aquesta eina a Catalunya Nord. Sabem que bona part d'aquest retard es deu a les males ganes de l'estat francès però recordem que la creació de l'OPLC era un compromís de l'actual equip de govern de la regió Occitanie al 2015: era abans de tot una reivindicació des de Catalunya Nord, de les associacions i dels partits catalans, entre els quals ERCN. Quatre anys són massa temps per complir compromisos que es prenen en període de campanya electoral. Quatre anys perduts i durant els quals la situació de la nostra llengua empitjora (clic aquí per veure la ressenya de l'APLEC). Benvingut sigui l'OPLC però que es posi a treballar d'una vegada. (clic per llegir la informació a radioarrels.cat)

Debat ric i participatiu sobre els presos catalans a la festa del TC a Argelers

Joan Josep Nuet, diputat d’ERC a les Corts va participar al debat sus de la situació dels presos polítics i exiliats a la festa del Travailleur Catalan, revista de la federació nord catalana del Partit Comunista Francès. Els organitzadors van precisar d’entrada que aquest no seria un debat  sobre la independència sinó sobre la llibertat d'expressió i doncs el dret a reivindicar l'autodeterminació. També eren entre els convidats Jacint Carrera, per Òmnium Catalunya Nord, Pere Manzanares, pel Comitè pour la Liberté en Catalogne, Laura Bertran, periodista a Ràdio Arrels, Pierre Ozoulias, senador pel PCF, Nicolas Garcia secretari del PCF a Catalunya Nord. Ana Surra, senadora a Madrid i François Calvet senador a Paris, inicialment previstos van tenir impediments d’agenda. Entre les intervencions, Jacint Carrera va denunciar en particular, les detencions de més de dos anys ara de Jordi Cuixart (Òmnium) i Jordi Sànchez (ANC) que no tenien cap càrrec i cap poder executiu per haver organitzat el referèndum de l’1 d’octubre. Pere Manzanares va subratllar la importància d’una resistència efectiva i no només simbòlica; Joan Josep Nuet va advertir que una condemna greu o fins i tot no tant, faria jurisprudència per reprimir i terroritzar l'independentisme, però també el dret a l'expressió, a les manifestacions, a les reivindicacions laborals i socials, no només a Catalunya, sinó a tot l’estat espanyol i a tota Europa; Pierre Ozoulias, expressant el seu total acord amb la visió d’en Nuet, va recordar com s’havia treballat per aconseguir el manifest dels 41 senadors francesos per la llibertat dels presos polítics entre els quals subratllà el coratge del senador de Catalunya Nord, François Calvet que pressionat pel seu grup LR va dir que preferia deixar el grup que treure la seva firma; també Ozoulias va explicar que per convèncer uns quants senadors, els hi va recordar que el Palais du Luxembourg, seu del senat francès, va ser alliberat dels nazis pels soldats republicans catalans al 1944.

La situació dels presos polítics catalans a debat a la festa del TC a Argelers

La festa del Travailleur Catalan, l'esdeveniment polític i festiu anual del partit comunista francès a Catalunya Nord dedicarà enguany el seu espai de debat a la situació dels presos polítics catalans i el repte de la solidaritat dels representants polítics i dels ciutadans francesos i europeus. Hi participaran destacats responsables polítics catalans i francesos que ja s'han expressat en diverses ocasions sobre aquesta qüestió: Pierre Ouzoulias, senador comunista de Haut-de-Seine, signatari del manifest dels 41 senadors francesos; Jean-André Magdalou, batlle d'Alenyà, signatari de la crida dels 130 alcaldes de Catalunya Nord; Joan Josep Nuet, diputat al congrés a Madrid per Esquerra Republicana; Ana Surra, senadora al senat a Madrid per Esquerra Republicana, senadora de referència per Catalunya Nord; Pere Manzanares, president de l'Aliança per les llibertats a Catalunya; Hyacinthe Carrera, d'Òmnium Catalunya Nord.  El debat serà moderat per Laura Bertran, periodista a Radio Arrels. Dissabte 29 de juny a 17h, Festa del TC a Argelers. Clic per més informació i programació completa.

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

Aquest cap de setmana des de Catalunya Nord i la nostra muntanya entre Conflent i Vallespir, es tornarà escampar i compartir la Flama del Canigó. Com és tradició des del 1966, l'Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó acompanya aquesta Flama amb un missatge anual que serà llegit pels portadors nord-catalans als diferents llocs on es desplacen. Amb l'aspecte festiu de Sant Joan, enguany aquest missatge -al qual Esquerra Republicana a Catalunya Nord s'adhereix-, recull que  Sant Joan "pels catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç» per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions". – FLAMA DEL CANIGÓ MISSATGE DE SANT JOAN 2019 Des de la Catalunya del Nord us portem, com cada any des del 1966, la Flama del Canigó, renovada la nit passada a la pica de la nostra muntanya sagrada, bressol de l’obra de l’abat Oliba i de la de Jacint Verdaguer, per encendre els Focs de sant Joan en tots els Països Catalans. És nit de solstici d’estiu, nit de regeneració de la natura des de fa mil·lennis per a tots els europeus, nit de compromís, de vida nova per als cristians, per a tots nit d’alegria i d’esperança. Tanmateix enguany per a nosaltres catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte.

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

Aquest cap de setmana des de Catalunya Nord i la nostra muntanya entre Conflent i Vallespir, es tornarà escampar i compartir la Flama del Canigó. Com és tradició des del 1966, l'Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó acompanya aquesta Flama amb un missatge anual que serà llegit pels portadors nord-catalans als diferents llocs on es desplacen. Amb l'aspecte festiu de Sant Joan, enguany aquest missatge -al qual Esquerra Republicana a Catalunya Nord s'adhereix-, recull que  Sant Joan "pels catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç» per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions". Clic aquí per llegir el missatge original sencer.