Catalunya del Nord

Totes les notícies

C. Bourquin en la cerimonia dels "Voeux"

Christian Bourquin: les idees en funció del lloc.

En declaracions fetes per el president de la regió en la cerimònia anual dels “Voeux à la presse”, Christian Bourquin, imbuït en el seu rol de president amb capital a Montpeller, ha renegat públicament de totes les seves accions fetes en la seva etapa de president del Consell General en favor de la superació de la divisió fronterera entre la Catalunya Nord i les comarques gironines, afirmant que “cal ser realista, i fer creure que el nostre futur està girant-se cap a Girona és enganyar la gent.”, per afegir que “qui pensi que Catalunya Nord pot tenir un futur fora de les fronteres estatals, comet un error polític i estratègic”. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya ens felicitem de que el president de la regió es vegi en la necessitat de fer aquestes declaracions, senyal clara que les inèrcies i dinàmiques nord catalanes passen justament per aprofundir i millorar les relacions amb la Catalunya autònoma malgrat el jacobinisme que ell mateix encarna aixecant barreres i fronteres. Així mateix ens demanem quin és el C. Bourquin “que enganya a la gent”? Aquell que fins fa poc era president del Consell General i copresidia l'Eurodistricte de l'Espai Català Transfronterer, o el d'ara, que des de Montpeller sembla haver oblidat les seves actuacions en favor de superar les fronteres amb el Sud i que mira permanentment cap al Nord? Finalment, dir que no calia que ens recordés que “estem dins la república francesa, amb una capital regional que és Montpeller i una capital nacional que és París”. Sem plenament conscients d'aquest fet i és justament la voluntat de canviar-ho una de les raons que impulsen als homes i dones d'Esquerra Republicana de Catalunya a treballar dia a dia. Perquè nosaltres si que creiem que la Catalunya Nord pot tenir un futur fora de les fronteres estatals franceses.

Celebrat el Congrés Territorial d'ERC Catalunya Nord

Tal i com determinen els Estatuts d'ERC aprovats pel 26è Congrés Nacional d'Esquerra Republicana l'1 d'octubre de 2011 a Girona. després de la renovació de l’Executiva Nacional i per acord del Consell Nacional, haurà de tenir lloc un Congrés Territorial per a l’elecció de la Presidència i de la Permanent Territorial. Pel que fa a la Federació Territorial de la Catalunya Nord, el nostre Congrés va tenir lloc el dissabte, 4 de febrer, a partir de les 15.00h, al Fogar Rural de Cirac. Va ser el moment de fer balanç de l'activitat d'ERC a la Catalunya Nord, repassar les nostres actuacions sigui a nivell electoral o de carrer, i de marcar les línies polítiques per els propers anys a venir. També va ser el moment per elegir la nova Permanent que ha de dirigir la nostra activitat els propers 4 anys, amb una única candidatura encapçalada per en Joan Ridaura, que va obtenir la totalitat dels vots dels militants presents a Cirac. El discurs de cloenda va anar a càrrec de l'Eduard López, Vicesecretari general de Coordinació Interna i Territori, i posteriorment tots els militants presents compartirem una vetllada gastronòmica i musical amb els nostres amics al Fogar Rural mateix.

Retrocés de la llibertat de les dones a l'estat espanyol.

El nou govern del PP a l'estat espanyol anuncia unes modificacions de la llei d'avortament, es un pas enrere enorme, s'establirà la necessitat d'un permís patern per a les noies d'entre 16 i 18 anys que vulguin avortar, i els pares tindran l'ultima paraula. La llei actual (juliol 2010) obliga les menors a mantenir els pares informats, i el matis és important ja que sovint les noies que s'han quedat embarassades pateixen violència intrafamiliar, o coneixen situacions familiars complicades, desestructurades i necessiten ajuda. La modificació de la llei significa doncs un gran retrocés en la llibertat individual de la dona, una posició d'injustícia i uns greus passos enrere pel que fa als drets de les dones. Quan a la resta d'Europa, allò més habitual es una llei de terminis en que la decisió d'interrompre l'embarràs recau exclusivament en la dona. Contràriament al que pensa Louis Aliot, que gosa dir que l'avortament és un acte de confort, cap dona vol avortar, fer-ho sempre és difícil, però amb aquestes modificacions encara ho serà mes, aquestes noies es trobaran abocades a fer avortaments il·legals i sense gens de garanties. A l'estat francès, encara que uns grups pressionin per acabar amb la gratuïtat de l'avortament i malgrat gent com la Christine Boutin i els integristes catòlics, sembla que això no pugui passar. Potser, perquè la dreta francesa no és a mans de l'Opus Dei com la dreta espanyola????

Municipi de Font Romeu

Esquerra aplaudeix el coratge del batlle de Font Romeu en denunciar el Tractat dels Pirineus

Esquerra Republicana de Catalunya ha expressat, en una carta adreçada al batlle de Font Romeu, Jean-Louis Demelin, la seva solidaritat i recolzament davant la situació d'abandonament per part de l'estat francès de les seves responsabilitats i aplaudeix el coratge demostrat en anunciar la seva voluntat de denunciar el tractat dels Pirineus. En aquesta carta Esquerra Republicana de Catalunya manifesta la nostra solidaritat en la defensa de l'ajuntament de Font Romeu, així com el conjunt de consells municipals de la Cerdanya i el Capcir, dels llocs de treball amenaçats per la supressió de places en l'Educació Pública. Els serveis de proximitat, i molt especialment aquells que depenen de l'administració pública són peces clau en tota política d'equilibri territorial per garantir la igualtat de drets i prestació de serveis de tots els ciutadans, així com una eina imprescindible per mor d'evitar la desertificació de tota una comarca. Esquerra Republicana coincideix amb l'anàlisi de Jean-Louis Demelin sobre el desengatjament i abandonament per part de l'estat francès de les seves responsabilitats i aplaudim públicament el seu coratge en denunciar el Tractat dels Pirineus que separà artificialment, i enlloc més evident que a la Cerdanya, el nostre poble. Fa uns anys dues altres poblacions cerdanes, Els Angles i Eina, prengueren iniciatives similars. Ara és el torn de Font Romeu. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya fem una crida a tots els municipis de la Catalunya Nord, i molt especialment als de la Cerdanya i Capcir, a no deixar sol a l'ajuntament de Font Romeu en aquest combat i els convidem a prendre resolucions en el mateix sentit.

El Congrés Nacional d'ERC a Girona

Congrés Territorial d'ERC Catalunya Nord

Tal i com determinen els Estatuts d'ERC aprovats pel 26è Congrés Nacional d'Esquerra Republicana l'1 d'octubre de 2011 a Girona. després de la renovació de l’Executiva Nacional i per acord del Consell Nacional, haurà de tenir lloc un Congrés Territorial per a l’elecció de la Presidència i de la Permanent Territorial. Pel que fa a la Federació Territorial de la Catalunya Nord, el nostre Congrés tindrà lloc el dissabte, 4 de febrer, a partir de les 15.00h, al Fogar Rural de Cirac. Tota la militància adscrita a la Federació d'Esquerra Republicana de Catalunya Nord, al corrent de pagament, està convidada a participar en aquest Congrés. Els membres designats per a formar la Comissió Organitzadora, a qui us podeu adreçar en cas de dubte són: Narcís Duran, Sebastiana Delclós i Alícia Ey Nomdedéu. Trobareu més informació a l'apartat “Documents” de la nostra web. Clourem la jornada amb els amics que ens vulguin acompanyar amb la ja tradicional Ollada Popular i Republicana (més informació a la nostra web) Us animem a tots a participar-hi!

Ollada Popular i Republicana

Ollada Popular i Republicana

Com cada any, Esquerra Republicana de Catalunya Nord us convida a participar a l'Ollada Popular i Republicana que el nostre partit organitza a principis d'any, oberta a tothom. La defensa de la nostra llengua i identitat, així com la lluita en favor de la justícia social a la Catalunya Nord ens demana un esforç diari, esforç que no es veu compensat amb una simple “galette des Rois” i copeta de cava, així que què millor per agafar forces que començar 2012 amb una bona ollada acompanyada de bon vi de la terra, la participació de la diputada d'ERC a Madrid i ex-batllesa de Ripoll, Teresa Jordà, i de les animacions musicals d'en Ramon Gual. Perquè sem i volem seguir sent un poble alegre i combatiu! Hi esteu tots convidats! Per mor de facilitar l'organització cal reservar prèviament per confirmar la vostra assistència als telèfons: ERC Catalunya Nord: 04 68 59 68 05 Sebastiana: 06 22 93 40 54 o Jordi: 06 09 54 32 23 O bé per correu electrònic : catalunyanord@esquerra.org Data límit : 30 de gener de 2012

Superant les fronteres, bastint la unitat nacional.

El passat mes de desembre, militants d'Esquerra Republicana de Catalunya de la Catalunya Nord i de l'Alt Empordà ens reunirem a Perpinyà amb un doble objectiu: incrementar la coneixença mútua i marcar línies de treball comunes. En efecte, sem els independentistes els que creiem amb força i convicció en la unitat nacional del nostre poble i per tant és de lògica que siguem nosaltres els que impulsem el treball i acció política. Fruit d'aquesta trobada, sortiren diverses propostes d'actuació comuna, com ara: - possibilitat d'editar una revista comuna, de periodicitat semestral. - unificar criteris en problemàtiques de banda i banda de l'Albera. - plantejar respostes al model energètic territorial, amb especial incidència sobre la MAT i l'energia nuclear. - fer una jornada de formació adreçada a militants i elegits sobre l'eurodistricte i la cooperació transfronterera. - impulsar actes i trobades amb l'objectiu de superar el fet fronterer. Així mateix, es decidí de marcar un calendari de properes trobades per mor de fer un seguiment del treball fet i d'augmentar les pautes de complicitat. Tot plegat, objectius ambiciosos com ambiciós és el nostre projecte: la unitat nacional i la independència del nostre poble. Tots aquells i aquelles que ens vulgueu ajudar en aquesta dinàmica hi sereu els benvinguts.

Fi de l'activitat armada d'ETA

El 20 d'octubre la organització independentista basca ETA anunciava la fi de la seva activitat armada. Amb aquesta decisió ETA fa el primer pas i emplaça ara als estats espanyol i francès a actuar de manera a arribar a una situació de pau justa i permanent. En efecte, davant aquesta nova situació França no pot actuar com a un simple espectador que ofereix els seus serveis a l'estat espanyol. França ha estat, i és, un actor principal que cal ara que assumeixi les seves responsabilitats per avançar cap a la pau. En el conflicte basc París no pot ignorar el passat i present de les seves actuacions, per acció o omissió. O és que els 27 assassinats dels GAL perpetrats a Iparralde no han existit? Com tampoc existeixen els més de 120 presos bascos en les presons franceses, les ordres d'allunyament d'Euskadi Nord o de les fronteres que pateixen determinats militants bascos, les ordres de recerca i captura europees, les desaparicions mai aclarides de Jon Antza o de Jean Pierre Lastre, Popo? Esquerra Republicana de Catalunya de Catalunya Nord demana al govern de Nicolas Sarkozy que estigui a l'alçada d'aquesta oportunitat i actuï en conseqüència, deixant sense efecte les ordres de recerca i captura europea contra militants bascos, acostant els presos a Iparralde com a primer pas per superar la via repressiva com a única resposta al conflicte basc, eliminar les assignacions de residència a departaments allunyats de la frontera franco-espanyola i reconeixement del poble basc, així com la de totes les altres nacions sota dominació francesa, inclosa Catalunya Nord. En resum, cal que París i Madrid assumeixin les seves responsabilitats i responguin d'acord a les esperances de pau i democràcia de tot un poble davant d'aquesta nova situació.