Catalunya del Nord

Totes les notícies

L'ajuntament de Perpinyà i els seus colors.

CeDACC: punt i final.

Paradoxalment la propera inauguració d'una biblioteca de barri al 42 de l'Avinguda de la Gran Bretanya antiga seu del CeDACC, tal i com estipulava el llegat del senyor Puig, representa un retrocés cultural per la Vila de Perpinyà i tota la Catalunya Nord. En efecte, amb aquesta obertura es posa punt i final a 33 anys d'existència d'un centre dedicat a la cultura catalana, el CeDACC, que fou molt més que un fons documental. És també la visualització del desmantellament que l'Ajuntament de Perpinyà efectua en l'àmbit no únicament de la cultura catalana, sinó també del cultural i arxivístic en general. Esquerra Republicana de Catalunya rebutja el principi aplicat per la Vila de Perpinyà que, sota excusa de normalització procedeix al desmantellament del fons documental del CeDACC amb el pretexte de repartir-lo al conjunt de biblioteques municipals, assegurant així la presència del català en tota la vila. Evidentment que Esquerra vol que en totes les biblioteques nord catalanes hom pugui trobar llibres, documents o música en llengua catalana, però no a costa de desmantellar una eina d'animació que facilitava la tasca de tots aquells que cercaven documentació o informació. Sense oblidar que tot el fons que es reparteix, sense ordre ni concert, complicarà la recerca dels interessats i pot acabar amagat en qualsevol fons de biblioteca i doncs ignorada la seua presència pels usuaris. Esquerra Republicana de Catalunya creu en la necessitat que hi havia de rellançar el CeDACC, o la Casa Pairal, d'acord amb els temps actuals. Ara bé, en cap cas això pot ser excusa per la seua desaparició, al contrari. Esquerra Republicana de Catalunya defensa que l'opció que calia era justament de dotar de majors mitjans econòmics, materials i humans a aquestes i altres infraestructures culturals catalanes, per fer-ne pols dinamitzadors de la vila i del país. Malauradament l'opció presa per l'Ajuntament ha estat una altre: aplicar la mateixa pràctica que va transformar a l'antiga Regidoria de Cultura Catalana a l'Institut Font Nova, per acabar esdevenint un buit “Servei d'afers catalans”.

La Bressola de Càldegues

La Bressola de Càldegues: un any de coll.

Les treballadores i els pares d'alumnes de l'escola immersiva La Bressola de Càldegues a la Cerdanya van viure, i veure, com a darrera hora i gràcies especialment a un donatiu personal de l'antic diputat europeu d'ERC, Miquel Mayol, el que havia de ser l'anunci del tancament d'aquesta escola es transformava amb la possibilitat d'un any més de marge per poder trobar un finançament prou estable que permeti la perennitat d'aquest centre. La molt important retallada de les subvencions de la Generalitat de Catalunya, fruit d'una greu crisi econòmica al Principat de Catalunya afegit a l'espoli fiscal que pateix Catalunya per part de l'estat espanyol, tenen repercussions, també, a la Catalunya Nord i molt especialment en el conjunt del món associatiu nord català. És urgent, doncs, de capgirar una situació que es basava en la dependència econòmica provinent del Principat de Catalunya i avançar cap a una nova etapa amb una major implicació de les administracions nord-catalanes que, finançades amb els impostos dels ciutadans d'aquest país, aquests tenen tot el dret de veure com els seus sous serveixen també per la llengua i la cultura de casa nostra. Esquerra Republicana de Catalunya es felicita d'aquesta oportunitat que s'obre a l'escola de Càldegues i es posa a disposició de tots els concernits, treballadores, famílies d'alumnes, elegits i responsables de La Bressola per treballar plegats en l'objectiu de què l'escola catalana de l'Alta Cerdanya trobi l'estabilitat financera que garanteixi el seu futur.

F. Siré, l'amic dels estudis universitaris.

Fernand Siré, quan la ignorància no té vergonya.

El batlle de Sant Llorenç de la Salanca Fernand Siré és, dels quatre diputats nord catalans, segurament de qui menys activitat parlamentaria se li coneix. Semblaria que el diputat Siré ha decidit de trencar aquest anonimat amb unes recents declaracions fetes en el marc d'una reunió de la Comissió dels Afers Socials de l'Assemblea Nacional dedicada a les universitats en les que defensava que “seria millor racionalitzar les despeses suprimint de les universitats els ensenyaments que no condueixen enlloc, per exemple la psicologia, la sociologia ...” i, belleu per fer recordar que és vicepresident del grup d'estudis sobre les inundacions, els riscos naturals i les calamitats agrícoles, afegia “...o la geologia”. Esquerra Republicana de Catalunya considera escandalosa aquesta manera de pensar que basa els estudis i la formació dels joves d'avui únicament des de una òptica de rendiment material immediat,conseqüència d'una visió de la societat basada en uns principis neoliberals i en l'aplicació del Pla Bolonya fins a l'extrem més perniciós. En un context econòmic com l'actual, amb deslocalitzacions del mercat laboral sempre a la recerca de mà d'obra menys costosa i drets laborals més laxes la formació és una eina bàsica i imprescindible no tan sols pels joves sinó pel conjunt de tota la nostra societat. Esquerra Republicana de Catalunya manifesta la seva preocupació pel fet de què gent amb aqueixes idees i plantejaments puguin ocupar càrrecs públics d'aquesta importància i que davant d'aquestes declaracions encara ningú ni del seu partit ni del govern hagin fet cap desmentit. O tal vegada és la voluntat de la dreta francesa d'abocar els joves a l'atur i la ignorància per així tenir una població més dòcil i manipulable?

Aurore Martin

AURORE MARTIN ASKATU!

El mes de desembre de 2010 la jove Aurore Martin, militant basca d'Iparralde i de nacionalitat francesa decidia de passar a la clandestinitat. La Cour de Cassation, a París, i malgrat la forta mobilització de protesta que hi havia hagut a Iparralde, va optar per donar continuïtat a l'ordre de detenció europea que havia llençat l'estat espanyol i lliurar així aquesta militant a la policia espanyola. El seu delicte: militar a Batasuna, un partit polític legal a l'estat francès però il·legal a l'estat espanyol, i com a militant participar en actes públics d'aquesta formació. Avui Aurore Martin ha decidit, malgrat els dotze anys de presó que els jutges espanyols li reclamen, d'abandonar la clandestinitat i, en els propers dies o setmanes, tornar a la seva militància pública, la seva casa i la seva feina. Esquerra Republicana de Catalunya, tal i com ja ho han fet amplis sectors del món associatiu, polític i cultural del País Basc, expressa la seva solidaritat amb Aurore Martin i amb el conjunt del moviment abertzale i demana als governs espanyols i francès de prendre consciència de la nova realitat política basca i que actuïn en favor d'un procés de pau i abandonament de la violència política que ja ha iniciat el món abertzale. En aquest context, castigar amb presó els delictes d'opinió d'una gent que ha optat per lluitar des de les vies democràtiques significa un atac irresponsable a un procés de pau que ha de ser irreversible. Esquerra Republicana de Catalunya demana, finalment, als governs espanyols i francès de fer un gest per la pau i deixar sense efecte l'ordre de detenció contra Aurore Martin.

anna simó

Anna Simó, portaveu del grup parlamentari d'Esquerra, a La Bressolada 2011

El dissabte 28 de maig, Anna Simó, Portaveu del Grup Parlamentari d'Esquerra al Parlament de Catalunya, era a Perpinyà per participar a La Bressolada d'enguany. Amb la seua presència manifestava el seu sosteniment, i el d'ERC, a les escoles laiques catalanes de la Catalunya Nord en aquests moments de crisi i dificultats, així com al conjunt del teixit associatiu nord català. Va ser també un bon moment per explorar noves vies de treball per mor que les retallades pressupostaries afectessin el menys possible en el funcionament de La Bressola amb la proposta, per exemple,de què tots els partits d'obediència catalana presentin conjuntament esmenes als pressupostos de la Generalitat que tendeixin a minimitzar els efectes de la crisi en aquestes escoles, fugint de tota batalla partidista, prioritzant les necessitats del país per sobre de les del partit. Finalment cal destacar l'èxit d'organització i participació d'aquesta jornada, prova de la feina ben feta i de l'arrelament de les escoles catalanes en el nostre país.

Congrés d'Esquerra Republicana de Catalunya

Malgrat tot, a Esquerra sempre hi som!

Les eleccions al sud de l'Albera del diumenge 22 de maig, municipals arreu del territori i autonòmiques al País Valencià i a les Illes, amb la seva disparitat de resultats han provocat un veritable sotrac en el nostre partit. Al Principat, en els petits i mitjans municipis els resultats es poden titlar de bons o fins i tot de molt bons: 107 majories absolutes que signifiquen 107 batlles d'Esquerra d'entrada, 172 municipis on Esquerra Republicana de Catalunya és la primera força política, 1.421 regidors o alcaldes que fan d'ERC la tercera força política municipalista en nombre de regidors, molt per davant del PP, la 4a força amb poc més de 400 regidors. Tot això no pot ni ha d'amagar una altra realitat, la dels mitjans i grans municipis, un terreny en el que ERC ha fracassat. La pèrdua de la meitat dels regidors de Barcelona, la desaparició d'ERC del consistoris de Tarragona, Lleida i Girona, ciutats aquestes dues on Esquerra ostentava la presidència de la Diputació, així com els resultats en les altres grans ciutats del Principat palesen que l'aposta estratègica d'Esquerra no ha donat els fruits que s'esperaven. Malgrat que al País Valencià i a les Illes Esquerra ha recollit un bon resultat en les eleccions municipals, doblant el nombre de regidors, i en les autonòmiques han reeixit a aguantar el tsunami de la dreta, el conjunt de resultats han portat a l'Executiva Nacional ha dimitir en bloc quedant ara en funcions per preparar el Congrés Nacional que tindrà lloc el 17 de setembre per l'elecció d'un nou President i Secretari General i l'1 d'octubre el Congrés Nacional. És el torn de tota la nostra militància de treballar serenament per dotar a Esquerra de les eines necessàries per seguir treballant per la llibertat i la justícia del nostre poble. Perquè a Esquerra, sempre hi som!

Esquerra convoca el seu Congrés Nacional per a l'1 d'octubre

Esquerra convoca el seu Congrés Nacional per a l'1 d'octubre

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha anunciat que la direcció nacional del partit queda en una situació 'd'interinitat' fins al proper Congrés Nacional, del qual se n'han accelerat les dates. El 17 de setembre s'escolliran el president i el secretari general i l'1 d'octubre tindrà lloc el Congrés Nacional. En la propera reunió de l'executiva nacional es constituirà la comissió organitzadora del Congrés, que liderarà aquest 'període d'interinatge'. Puigcercós ha assegurat que 'les grans decisions estratègiques les pendrà el nou equip, un cop se celebri el Congrés'. Per aquest motiu la direcció del partit ha acordat accelerar les dates del procés congressual, per tal que el nou equip pugui 'presentar una proposta estratègica i política' i 'tingui temps per encarar les eleccions espanyoles', que se celebraran pressumiblement el març de l'any vinent. Pel que fa a les eleccions municipals, Puigcercós ha valorat com a 'molt negatius' els resultats assolits a les grans ciutats. Però també ha volgut recordar que a moltes poblacions Esquerra ha augmentat el nombre de vots respecte a les eleccions al Parlament i que alguns alcaldes han aconseguit mantenir-se. Puigcercós ha donat tres raons per explicar aquests resultats: 'la fragmentació de l'esquerra independentista, el tomb a la dreta que ha marcat aquestes eleccions, i el càstig de part dels nostres votants que han passat a veure'ns com a part de l'establishment'.

Esquerra tanca un cicle electoral amb l'esperança d'obrir-ne un d'exitós després del Congrés Nacional

Esquerra tanca un cicle electoral amb l'esperança d'obrir-ne un d'exitós després del Congrés Nacional

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha considerat que amb aquestes eleccions Esquerra 'tanca un cicle electoral marcat per les davallades dels darrers comicis que van començar avui fa 4 anys' però s'ha mostrat esperançat que a partir del proper Congrés Nacional, que el partit celebrarà a la tardor, i que demà mateix iniciarà el seu procés, 'el futur d'Esquerra serà exitós'. Per al líder independentista 'hi haurà temps per debatre quin és el model de partit que la societat espera de nosaltres' i també 'per debatre sobre quines són les persones que han de fes un pas al davant i quines han de fer un pas al costat. També tindrem temps de debatre i consensuar una estratègia política que haurà de respondre a les el país necessitats del seu país i de la seva gent'. Puigcercós ha assegurat que aquesta 'no és una nit feliç pels homes i dones d'Esquerra', però ha afirmat que 'afrontem el futur amb realisme i esperança. Amb el realisme de saber que hem perdut la confiança que la població ens havia dipositat en anys anteriors, i amb l'esperança de saber que ser la tercera força en regidors ens permet iniciar un nou cicle amb una base sòlida i ben implantada en el territori'. Puigcercós, que ha felicitat al guanyador d'aquestes eleccions, CiU, ha reconegut l'esforç 'a totes les persones, més de 8.000 que en un context complicat pel país i pel partit van decidir fer un pas endavant i formar part d'alguna de les 654 llistes que el nostre partit ha presentat als PP.CC' i els ha demanat que 'concentrin els seus esforços en escoltar la ciutadania de les seus pobles i ciutats i actuar en conseqüència de cara a la formació dels nous governs municipals'. Finalment, Puigcercós ha admès sentir-se 'molt orgullós' amb la gent que 'en uns moments tant complicats per al partit ha decidit plantar cara a l'adversitat i seguir remant'. 'Era molt més còmode i fàcil haver esperat temps millors', ha subratllat, 'aquesta no és la meva forma de ser, ni la de molta altra gent que a nivell de direcció nacional, regionals, locals o des dels grups municipals ha decidit seguir empenyent un projecte que enguany celebra els seus 80 anys'.

Affaire DSK: on ha passat la lluita contra la violència masclista?

De tota la tempesta político – mediàtica que ha generat la detenció i posterior empresonament de Dominique Strauss-Kahn acusat entre d'altres càrrecs d'intent de segrest i violació a una treballadora de l'hotel on s'allotjava a Nova York, sobta i indigna constatar com, de manera general i molt especialment per sectors de l'esquerra francesa, s'obvia el nucli central de l'affaire. Tothom ha pogut veure, llegir i sentir com, des del primer dia s'alçaven veus indignades pel tractament mediàtic i les imatges de DSK detingut i emmanillat, clamant contra el que, diuen, és un atac insuportable a la dignitat del que era president del FMI i candidat de l'esquerra més ben situat per derrotar Nicolas Sarkozy en les properes eleccions presidencials franceses. Per a totes aquestes veus la possible víctima passava, de cop i volta i sense cap tipus de dubte a ser culpable o bé de mentir o bé de formar part d'un complot! I la dignitat d'aquesta empleada de l'hotel? És que per el fet de ser dona, de raça negra i classe treballadora la seva dignitat no compta davant d'un home, blanc i poderós? Per l'esquerra tradicional francesa, és menys digne una dona que viu en un barri popular i treballa en una feina humil per pujar una filla adolescent que no pas aquell que pot pagar 3000 dòlars la nit d'hotel i que té una esposa disposada a pagar 1.000.000 de dòlars per comprar la llibertat del seu marit? Per Esquerra Republicana de Catalunya la lluita contra la xacra que representa la violència contra les dones és una prioritat per avançar cap a una societat més lliure i més justa, justa i lliure per a tots els ciutadans amb independència de gènere. Malauradament, amb la seva actitud partidista, el PS ha perdut l'oportunitat de mostrar exemple en aquesta lluita i tant ell com els seus possibles aliats resten completament desautoritzats quan els propers mesos ens expliquin que treballaran per la igualtat de les dones i contra la violència masclista.