Catalunya del Nord

Totes les notícies

ETA ha posat fi a un cicle

Aquest passat 4 de Maig, ETA, que va complir la seva decisió de deixar la lluita armada des del 20 d’Octubre 2011, ha anunciat, la seva auto dissolució sense condició. Dissolució a dintre del poble basc. Els antics militants d’ETA continuaran la lluita per un País Basc reunificat, independent , socialista, bascòfon i no patriarcal amb altres mitjans. Des del segle XVI, els bascos van resistir a l'agressió, l'ocupació, la colonització dels estats monàrquics, imperials o republicans burgesos espanyol i francès. Al 1936, els feixistes espanyols agredeixen el país basc lleial a la república espanyola. El president de la comunitat d’Euskadi Sud, encara que també president de l'Acció Catòlica espanyola, organitza un exercit de 100.000 homes amb només armes lleugeres, sense artillaria ni aviació, França i Regne Unit denegant cap ajut. Euskadi, amb tan pocs mitjans i sense cap ajut de la república espanyola, resisteix fins al 19 de Juny 1937; el general feixista italià Roalta accepta un alto al foc sense represàlies, acord negociat amb el vist i plau del Vaticà. Franco rebutja l’acord i engega una ferotge repressió, fins i tot contra els capellans; repressió que es va perllongar durant desenes d’anys. Davant la situació, uns bascos constaten que la guerra és pas acabada, s’organitzen fins a la fundació d’ETA (Euskadi eta askatasuna – pays basque et liberté, país basc i llibertat) al 1962. ETA fa la guerra l'exercit d'ocupació feixista espanyol atacant els seus elements de la Guàrdia Civil, la policia i els seus indicadors ajudants de l’alta burgesia basca. A comptar de la pretesa transició democràtica, en veure que els hereus del franquisme continuen dirigint l’estat espanyol perpetuen l'opressió contra el poble Basc, ETA tira en davant la lluita amb un suport popular eficient. És l'evolució de la situació política a Euskadi i a Europa en general que va portar ETA a qüestionar la seva acció. És seguint la voluntat del poble basc que ETA va renunciar a la lluita armada, a engegar el seu desarmament sota control de la societat civil (amb els artesans de la pau entre altres) .

El primer de maig a Catalunya Nord fem front contra la política de Macron

Els partits d’esquerra de Catalunya Nord ( CUP, EELV, ERC, GDS, Génération.s, NPA i PCF ) criden a participar a les manifestacions del primer de Maig que se faran arreu del nostre territori. Aquesta tradicional diada de manifestacions a favor del progres social, de la democràcia i la pau així com de la solidaritat internacional, té aquest any un aspecte particular a l'estat francès amb les mobilitzacions des de nombrosos sectors de la població que expressen un rebuig massiu a la brutal política antisocial i antidemocràtica d’en Macron i els seus. Que siguin els xeminots, els assalariats del privat i del públic, els jubilats, el poder sempre respon amb menyspreu quan no amb repressió policíaca, El primer de Maig és ocasió de fer convergir les resistències i fer front, unitàriament, amb els sindicats, associacions i col·lectius i amb la gent per resistir en aquesta política de liquidació social i democràtica. Més que mai és urgent una alternativa política realment d’esquerra. Esquerra Republicana de Catalunya Nord crida a participar als actes del primer de Maig tal la crida dels partits d’esquerra a Catalunya Nord Algunes manifestacions de l’1 de maig a Catalunya Nord:   Plaça de l’Ajuntament a Alenyà (11h);  Hôtel de ville a Argelers (10h30);  Plaça de de l’Ajuntament  a Ceret (10h);  Plateau des Garaffes a Elna (11h);  Davant de l’Ajuntament a Estagell (10h30); Davant de l’Ajuntament a Illa (10h); Plaça de Catalunya a  Perpinyà (10h);  Plaça de l’appel du 18 juin a Prada (10h30);  Plaça del Général de Gaulle a Rivesaltes (10h30); Plaça de l’Ajuntament a Sant Llorenç de Cerdans (10h15);  Plaça du village a Toluges (10h30); Plaça de de l’Ajuntament a Tuïr (10h30).  

Mobilització per la llibertat reexida a Ceret

La implicació de Catalunya Nord en la defensa de la llibertat i de rebuig a la repressió de l'estat espanyol contra Catalunya, creix i s'ha demostrat aquest dissabte passat: després d'una mobilització el matí a Perpinyà per tenyir de groc la ciutat, hi hem contribuït a Ceret amb la conferència-debat "República Catalana - d'abril 1931 a abril 2018". Les intervencions a la vegada contundents, informatives i emotives d'Enric Pujol, Joan Tardà, Gérard Onesta, Ana Surra, Francesc de Dalmases, Jean Boucher, Francesc Bitlloch i Pere Bosch han desmuntat un bon nombre de fal·làcies i demostrat la legitimitat de les reivindicacions catalanes: el referèndum de l'1 d'octubre era legal, legítim i remet al dret dels pobles a disposar d'ells mateixos; la lluita del poble català és exemplar. no violenta, i aquest és l'únic camí per aconseguir la llibertat. L'èxit de públic  en aquest esdeveniment organitzat a Ceret ens reforça en la convicció que Catalunya Nord és part del combat per la llibertat i la democràcia que s'està jugant avui al sud de les Alberes. Els participants en aquest acte han fet per manera que sigui un èxit amb unes intervencions de gran qualitat i amb respostes encertades a les preguntes del públic. L'èxit d'aquest acte és de tots els que han volgut ser-ne signataris: Assemblea Nacional Catalana, Candidatura d’Unitat Popular, Comitè de Defensa de la República Vallespir-Alberes, Comitè Solidaritat Catalana, Esquerra Republicana de Catalunya, Europe Ecologie Les Verts, Jeunes Communistes66, Joventuts d’Esquerra Republicana, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti Communiste Français, Unitat Catalana. Esquerra Republicana a Catalunya Nord agraïm la feina dels qui han preparat i participat a l'acte per fer de la seva presència un testimoni de la lluita comuna per la llibertat del nostre poble i dels pobles del món, tal com van destacar els oradors. Seguim.  

A Perpinyà, manifestarem pels assalariats del sector privat i públic, pels joves i els jubilats

 Esquerra Republicana de Catalunya Nord fa una crida a la participació per la manifestació sindical d’aquest dijous 19 d’Abril, en exigència de la millora del poder adquisitiu, de les jubilacions, de la protecció social; entre les principals reivindicacions hi ha la base de 1800 euros per un SMIC mensual; la reducció del temps de treball a 32 hores setmanals, el desenvolupament de l’activitat i dels serveis públics en favor de la població. Aquest dijous 19 d'abril, la concentració serà  a les 10,30, plaça de Catalunya a Perpiny.   Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 18 d’abril de 2018  

Conferència-debat a Ceret el 21 d'abril “República Catalana, d’Abril 1931 a Abril 2018”

 El 14 d'abril del 1931 Francesc Macià proclamava la República Catalana, una data clau en la cronologia de la voluntat de llibertat del poble català. Aquest mes d'abril del 2018, 16 persones són empresonades o a l'exili per defensar el mateix desig de lliberta. El dissabte 21 d'abril tindrà lloc a Ceret una conferència-debat per commemorar els fets històrics del 1931 i fer-ne una lectura a la llum de la situació actual. Serà un acte amb intervencions de caràcter històric, polític i periodístic. Serà també i sobretot un acte transversal, organitzat conjuntament per entitats i partits polítics de Catalunya Nord amb un denominador comú: el rebuig a l'onada de repressió, inculpacions, empresonaments i exilis forçats als quals assistim per part de l'estat espanyol contra Catalunya. Un acte obert a tothom, per fer memòria i exigir el dret de Catalunya a decidir del seu destí.   República Catalana, d’Abril 1931 a Abril 2018 Dissabte 21 d'abril 2018. Cinema «Le Cérétan», Ceret (Vallespir) 13 Av Georges Clemenceau, 66400 Ceret 15.30h Ofrena floral a la font Picasso 16.00h Conferència debat al cinema Le Cérétan. Intervencions: Enric Pujol, historiador a la Universitat Autònoma de Barcelona; Intervenció d'un/a representant de  l'ANC; Joan Tardà, diputat ERC a les Corts de Madrid; Gérard Onesta, vice-president de la regió Occitània, antic diputat europeu per EELV, observador internacional al referèndum del 01/10; Ana Surra, refugiada d’Uruguai a Bèlgica i a França, diputada d'ERC a les Corts de Madrid;  Pere Bosch, historiador, periodista, presentació de la nova revista «La República».   Entitats convocants: Assemblea Nacional Catalana, Candidatura d’Unitat Popular, Comitè de Defensa de la República Vallespir-Alberes, Comitè Solidaritat Catalana, Esquerra Republicana de Catalunya, Europe Ecologie Les Verts, Jeunes Communistes66, Joventuts d’Esquerra Republicana, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti Communiste Français, Unitat Catalana.

Conferència-debat a Ceret el 21 d'abril “República Catalana, d’Abril 1931 a Abril 2018”

 El 14 d'abril del 1931 Francesc Macià proclamava la República Catalana, una data clau en la cronologia de la voluntat de llibertat del poble català. Aquest mes d'abril del 2018, 16 persones són empresonades o a l'exili per defensar el mateix desig de lliberta. El dissabte 21 d'abril tindrà lloc a Ceret una conferència-debat per commemorar els fets històrics del 1931 i fer-ne una lectura a la llum de la situació actual. Serà un acte amb intervencions de caràcter històric, polític i periodístic. Serà també i sobretot un acte transversal, organitzat conjuntament per entitats i partits polítics de Catalunya Nord amb un denominador comú: el rebuig a l'onada de repressió, inculpacions, empresonaments i exilis forçats als quals assistim per part de l'estat espanyol contra Catalunya. Un acte obert a tothom, per fer memòria i exigir el dret de Catalunya a decidir del seu destí.   República Catalana, d’Abril 1931 a Abril 2018 Dissabte 21 d'abril 2018. Cinema «Le Cérétan», Ceret (Vallespir) 13 Av Georges Clemenceau, 66400 Ceret 15.30h Ofrena floral a la font Picasso 16.00h Conferència debat al cinema Le Cérétan. Intervencions: Enric Pujol, historiador a la Universitat Autònoma de Barcelona; Intervenció d'un/a representant de  l'ANC; Joan Tardà, diputat ERC a les Corts de Madrid; Gérard Onesta, vice-president de la regió Occitània, antic diputat europeu per EELV, observador internacional al referèndum del 01/10; Ana Surra, refugiada d’Uruguai a Bèlgica i a França, diputada d'ERC a les Corts de Madrid;  Pere Bosch, historiador, periodista, presentació de la nova revista «La República».   Entitats convocants: Assemblea Nacional Catalana, Candidatura d’Unitat Popular, Comitè de Defensa de la República Vallespir-Alberes, Comitè Solidaritat Catalana, Esquerra Republicana de Catalunya, Europe Ecologie Les Verts, Jeunes Communistes66, Joventuts d’Esquerra Republicana, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti Communiste Français, Unitat Catalana.

Catalunya Nord també serem a la manifestació del 15 d'abril a Barcelona

El 15 d’abril farà sis mesos de l'empresonament de Jordi Cuixart (Òmnium) i Jordi Sànchez (ANC). Poc temps després la repressió se va estendre als membres del govern català, les inculpacions han seguit, els empresonaments s'han pas aturat. Avui sis mesos després d'aquells primers empresonaments el poble català té setze persones a la presó o a l'exili. Comencen a sentir-se jutges i tribunals  a Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Escòcia, de l'ONU, que posen en evidència que la repressió espanyola contra Catalunya és una aberració per a qualsevol demòcrata. El 15 d'abril entitats democràtiques, sobiranistes, sindicats, convoquen una gran manifestació a Barcelona i nos cal ser-hi. Els demòcrates de Catalunya Nord també hi serem. A Catalunya Nord també hi ha cada cop més veus, batlles, que denuncien l'atac contra les llibertats de Catalunya. El 15 d'abril ens afegirem als autocars que sortiran de Perpinyà, a la iniciativa del Casal Jaume Ir i l'ANC de Catalunya Nord. Les inscripcions són obertes. 

L’exili perquè no es pot confiar en la pseudo justícia espanyola

 Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya, amenaçada de presó per la justícia espanyola a les ordres de l’executiu de Rajoy i del rei borbònic, continua la lluita a fora de l’estat totalitari neo-franquista.  Li ha donat la raó la pseudo-justícia espanyola  que ordena presó per a cinc polítics catalans més, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, i ha inculpat una quarantena de persones més. Marta adopta la postura de desobediència igual que ho han fet els  altres exiliats. Esdevé l'únic camí possible: s'ha de transmetre a tots les independentistes. Desobeïm. Així, la Marta, com Carles Puigdemont, Toni Comin, Clara Ponsatí, Maritxell Serret, Anna Gabriel, i Lluís Puig han decidit no reconèixer l’autoritat de l’estat neo franquista; I són més útils així que a la presó; belleu aviat caldrà tenir clandestins a dins del país; o el poble s’aixeca amb el garrot a la mà.   Marta té tota la raó; de cap manera s’ha de fer confiança a l’estat espanyol neó franquista, que empresona i castiga qui expressa una reivindicació de llibertat, sense mai clarificar els motius de les detencions o persecucions; sense fer cap cas de les situacions personals i familiars. Els neó-franquistes, amb la complicitat criminal de les institucions europees, intenten terroritzar els Catalans i tots els ciutadans espanyols prohibint la llibertat política, sindical, de pensament. La nostra resposta, la de tots aquells que arreu d’Europa estimem la llibertat, ha de ser massiva, a l’alçada de les provocacions dels neó-franquistes. Esquerra Republicana de Catalunya Nord donarà suport a totes les accions en defensa de la llibertat.     Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 24 de març de 2018  

L’exili perquè no es pot confiar en la pseudo justícia espanyola

 Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya, amenaçada de presó per la justícia espanyola a les ordres de l’executiu de Rajoy i del rei borbònic, continua la lluita a fora de l’estat totalitari neo-franquista.  Li ha donat la raó la pseudo-justícia espanyola  que ordena presó per a cinc polítics catalans més, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, i ha inculpat una quarantena de persones més. Marta adopta la postura de desobediència igual que ho han fet els  altres exiliats. Esdevé l'únic camí possible: s'ha de transmetre a tots les independentistes. Desobeïm. Així, la Marta, com Carles Puigdemont, Toni Comin, Clara Ponsatí, Maritxell Serret, Anna Gabriel, i Lluís Puig han decidit no reconèixer l’autoritat de l’estat neo franquista; I són més útils així que a la presó; belleu aviat caldrà tenir clandestins a dins del país; o el poble s’aixeca amb el garrot a la mà.   Marta té tota la raó; de cap manera s’ha de fer confiança a l’estat espanyol neó franquista, que empresona i castiga qui expressa una reivindicació de llibertat, sense mai clarificar els motius de les detencions o persecucions; sense fer cap cas de les situacions personals i familiars. Els neó-franquistes, amb la complicitat criminal de les institucions europees, intenten terroritzar els Catalans i tots els ciutadans espanyols prohibint la llibertat política, sindical, de pensament. La nostra resposta, la de tots aquells que arreu d’Europa estimem la llibertat, ha de ser massiva, a l’alçada de les provocacions dels neó-franquistes. Esquerra Republicana de Catalunya Nord donarà suport a totes les accions en defensa de la llibertat.     Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 24 de març de 2018