Catalunya del Nord

Totes les notícies

Granja Fotovoltaica a Mosset? No Gràcies !

Energies renovables, protecció del Planeta, indispensables mots d'ordre del nostre segle que a vegades amaguen intencions no tan pures. Si bé per alguns correspon a una presa de consciència sincera, provocant accions positives, invencions interessants, no és el mateix per determinats inversors que han flairat el bon negoci. Així, el nostre Conflent que no li manca ni vent ni sol, atrau les ambicions de certes multinacionals que recerquen "niches fiscales". Cada cop és igual, les empreses presenten un projecte econòmicament atractiu per a les comunes que, amb la supressió de ia taxa professional, tenen greus problemes de finançament. Sense tracassar-se massa del dany causat a alguns ramaders privats de pastures ancestrals, d'algunes fonts eixutes, ni tampoc d'un paisatge desfigurat, de tanques privant el pas a bèsties i excursionistes. Quin pes té tot plegat davant l'atracció dels diners? Dos llocs, amenaçats, han de ser el centre de la nostra atenció; Rià i Mosset, amb projectes de parcs solars al sòl, en plena muntanya de pastures: El Pla Valençó i La Closa. A Mosset, amb els ramaders, un bon nombre d'habitants i dintre mateix del Consell Municipal, una forta oposició es mobilitza contra un projecte municipal que preveu implantar un parc de 12 ha (ampliable posteriorment) a La Closa, siti magnífic freqüentat des de la nit dels temps pels ramats degut a les nombroses fonts que alimenten la Vall de la Castellana. Fins i tot, una de fes primeres empreses contactades per tirar endavant aquest projecte, es va retirar ja que trapava "impensable de tocar un siti tan remarcable"... L'empresa retinguda finalment (V.S.B;) no se'n fa pas per aqueixos detalls i anuncia unes contraprestacions financeres tan importants que resulten poc creïbles. En canvi, quines precisions tenim sobre els treballs d'accés ai siti quan la pista actual és amb prou feines practicable? I del transport del corrent elèctric cap a la central de Vilafranca? La línia actual reforçada? Una línia enterrada? V.

Picolatada popular i republicana d'Esquerra Republicana de Catalunya

Com ja comença a ser tradicional, Esquerra Republicana de Catalunya a la Catalunya Nord organitza al mes de gener una trobada per a tots els seus amics i companys al voltant d'una bona taula, fet que ens permet a tots plegats de passar un bon moment i d'agafar forces per encarar el nou any. Enguany aquesta trobada tindrà lloc a la sala de festes de Cirac, el proper dissabte 22 de gener, a partir de les 8 del vespre. Al menú d'enguany tenim entrants, boles de picolat i pa d'ou, juntament amb bon vi i millor companyia. Ens acompanyarà el diputat d'ERC al Parlament de Madrid en Joan Tardà i amb en Ramon Gual farem un repàs, cantat per tothom, dels 40 anys de la Nova Cançó. Animen els amics i simpatitzants a acompanyar-nos  en aquesta picolatada popular i republicana i esperem poder comptar amb la tots vosaltres. El preu del sopar és de 12€ per persona. Preguem que, per raons d'organització confirmeu la vostra presència fins el dimecres 19 de gener: Jordi Taurinyà: 06 09 54 32 23; ERC Perpinyà: 04 68 59 68 05 c-el: catalunyanord@esquerra.cat Molt cordialment, Joan Ridaura i Hereu President de la Federació Regional d'ERC a la Catalunya Nord

Manifest del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Aquest 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència masclista, les dones i els homes d'Esquerra volem reiterar públicament el nostre compromís en l'eradicació de qualsevol forma de violència envers les dones. La violència masclista constitueix una greu vulneració dels drets humans fonamentals de les dones. Destrossa vides, famílies i comunitats i és un impediment per al ple desenvolupament econòmic, polític, social i cultural de les persones i les societats. A Catalunya la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista constitueix un gran pas. Especialment destacable és que el pressupost per a la lluita contra la violència masclista hagi augmentat en un 165% des del 2005. Malgrat tots aquests esforços, cada any seguim veient determinats comportaments i pràctiques intolerables que atempten contra els drets de les dones i reflecteixen la profunditat amb que està arrelat el model social patriarcal. Aquest fet requereix de canvis profunds en l'estructura social del nostre país i, per tant, continua essent imprescindible la total implicació de les institucions i la societat civil en la seva eradicació. Des d'Esquerra entenem que cal seguir posant a les dones en el centre de les polítiques públiques per tal que aquestes siguin subjectes de drets. Des d'aquí encoratgem a tota la societat civil a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència.

Nou president de la Regió: Quines conseqüències per a la Catalunya Nord?

Sense sorpresa, Cristian Bourquin ha estat elegit nou president de la Regió Llenguadoc Rosselló. Quines conseqüències en cal esperar per a la Catalunya Nord? Per als més optimistes el fet de que sigui un català el màxim representant de la institució regional ha de significar un canvi d'orientació en la política menada fins avui pel Consell Regional i hauria de servir per contrarestar la discriminació que ha patit la Catalunya Nord en matèria d'inversions i desenvolupament. Aquest posicionament, humanament comprensible, és políticament inacceptable doncs suposa legitimar la discriminació patida per el nostre poble en favor del departaments d'origen dels anteriors presidents. Esquerra Republicana de Catalunya creu que l'esperança i la valoració d'un elegit no pot dependre del seu lloc d'origen sinó de les seves actuacions i fets, motiu que ens fa ser escèptics sobre la futura tasca del nou president. Com ell mateix recorda, Cristian Bourquin ha estat un fidel col·laborador del desaparegut Georges Frêche, fruit de dècades de treball al seu costat. Aquesta proximitat personal com ideològica, així com els llocs de responsabilitat que ha ocupat al costat de l'antic president posen de manifest que C. Bourquin compartia plenament les iniciatives del seu mentor, iniciatives i actuacions que han suposat, de fet, el desenvolupament macrocefàlic de la Regió, en favor de Montpeller i en detriment especialment de la Catalunya Nord, però també dels altres departaments. Malgrat les seva proximitat va ser incapaç de fer respectar els sentiments i voluntats del poble català en temes com el projecte de transvasament del Roine o de la futura línia de Molt Alta Tensió. I pitjor encara, fou el principal avalador a casa nostra de l'intent d'eliminar la doble identitat de la regió, catalana i occitana, en favor d'una pretesa identitat “septimana”, i tampoc el sentirem sortir en defensa de la dignitat del nostre poble davant els insults que ens adreçava el seu predecessor (“les catalans me font chier” entre d'altres).

La llibertat d'expressió amenaçada

Dilluns 15 de novembre, a les 14,00h, la nostra companya Margarida Aroles, membre d'Esquerra Republicana de Catalunya de Banyuls de la Marenda, compareixerà davant el Tribunal de Perpinyà per respondre a la denuncia que el batlle de Banyuls, Jean Rede, va interposar per atemptat al seu honor. El delicte de Margarida Aroles ha estat, i és, el de ser una ciutadana lliure i crítica, que ha fet ús de la llibertat d'expressió per manifestar una discrepància en la gestió pública del seu municipi. En uns moments en què els ciutadans veuen la imatge lamentable d'uns elegits que, o bé han de passar comptes amb la justícia, o bé la defugen sense evitar que plani una ombra de dubte sobre la seva gestió, l'intent de silenciar la discrepància per la via judicial esdevé més propi d'uns règims totalitaris que no pas d'un debat democràtic. Esquerra Republicana de Catalunya creu fermament en la llibertat d'expressió com un principi bàsic de la democràcia i manifesta el seu suport a Margarida Aroles i al seu combat per la transparència democràtica. Així mateix, Esquerra Republicana de Catalunya fa una crida a tots aquells que creuen en la llibertat d'expressió a fer públic el seu sosteniment a Margarida Aroles acompanyant-la dilluns 15 de novembre, a partir de les 14.00h, al Palau de Justícia de Perpinyà.

La Consellera d’Acció Social i cap de llista per ERC a Girona, a Perpinyà

Dins el marc de les trobades organitzades per Cultural Nord, amb entrevistes a diferents representants de candidatures a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 28 de novembre, us informem que la Consellera d’Acció Social i cap de llista per ERC a Girona, Carme Capdevila, serà aquest divendres 12 de novembre, a partir de les 18.00h, al Casal Jaume I de Perpinyà per respondre a les preguntes de Ràdio rrels i posteriorment compartir un aperitiu amb tots els assistents. Carme Capdevilà vindrà acompanyad per Alfons Quera, batlle d’Agullana i Joan Ridaura, President Regional d’Esquerra a la Catalunya Nord i membres també tots dos de la llista electoral d’ERC a la demrcació de Girona. Esquerra Republicana de Catalunya convida a tots els seus amics i simpatitzants a participar en aquesta trobada en que es parlarà del projecte d’ERC al Principat per als propers quatre anys com de la seva implicació i conseqüéncies a la Catalunya Nord.

ERC interpel·la la Comissió Europea sobre la desaparició de Flaix FM a Catalunya Nord

L'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras ha adreçat dues preguntes a la Comissió Europea sobre el tancament de les emissores del Grup Flaix a la Catalunya del Nord i una sobre la recepció de canals de TDT catalans. Concretament, Junqueras, que recorda que Flaix FM i Ràdio Flaixbac feia 20 anys que tenien “senyal normalitzat” a la Catalunya del Nord, pregunta a la Comissió què pensa fer amb aquesta mesura que va contra la diversitat lingüística, “un valor fonamental de la UE” recollit en diverses normatives. En l'altra pregunta apel·la als “elements transfronterers clars” per demanar mesures “invocant les llibertats de la UE d'establiment i prestació de serveis”. Pel que fa a la pregunta sobre la TDT, Junqueras explica que només dues de les cinc comarques nord-catalanes reben els canals de TVC i invoca la directiva de Televisió sense Fronteres recordant que són els únics canals en català que fins ara s'hi rebien. Paral·lelament a l'espera de les respostes de la Comissió, Junqueras té previst introduir aquestes qüestions en el ple del novembre. (font: article publicat al diari El Punt el 3 de novembre 2010)

Dissabte 6 de novembre, doble jornada de mobilitzacions i reivindicacions

A partir de les 10 del matí, a Perpinyà, hi haurà una nova jornada de mobilització en defensa dels drets socials i contra la política del govern Sarkozy. A partir de les 16,00, també a Perpinyà, tindrà lloc la ja tradicional manifestació del 7 de novembre en defensa de la llengua, la cultura i la Nació catalana. Justícia social i llibertat nacional són els dos eixos sobre els que Esquerra Republicana de Catalunya basa la seva dinàmica política. Esquerra Republicana de Catalunya convida doncs a tots els seus amics i simpatitzants a participar en ambdues manifestacions en defensa dels nostres drets socials i nacionals. Així mateix, i per tal de mostrar que malgrat més de 3 segles i mig de negació de la nostra existència com a poble, el poble català segueix ben viu i amb voluntat de futur, convidem a tothom a penjar, com ja hem fet els anys anteriors, una bandera catalana als balcons i finestres.

Res no és irreversible, contrariament al que ens volen fer creure les mentides del govern

La reforma de les jubilacions que vol imposar un Nicolas Sarkozy totalment al servei del MEDEF, entossudit en el seu objectiu de fer treballar més els assalariats, els artesans, els petits comerciants i els petits agricultors fent-los recular l'edat de la jubilació i disminuint-los les pensions, és una estafa. La productivitat dels treballadors de l'estat francès (com la de tots els treballadors europeus), és en augment constant d’ençà anys. El resultat de les polítiques imposades pel patronat és l’augment dels ritmes de treball, l’empobriment dels que tenen una feina, i la desesperació dels aturats, sempre més nombrosos. Res no és irreversible, contrariament al que ens diuen les mentides del govern, que vol fer-nos creure que només són possibles les seves polítiques injustes; els rics són cada cop més rics; recuperem els nostres diners que ens han robat els accionistes, els amos cosits d'or, els banquers àvids de diners públics. L'any 1995, la mobilització va obligar Juppé i Chirac a renunciar a l’atracament que preparaven sobre la funció pública; l'any 2006, Galouzeau de Villepin i Chirac van retrocedir davant de la mobilització contra el vergonyós projecte de Contrat Première Embauche, que fins i tot va provocar la ràpida desaparició de l’inic Contrat Nouvelle Embauche. Ara, podem fer callar les pretensions de “bling-bling Sarkozy” i de l’explotadora en cap, Parisot. Esquerra Republicana de Catalunya s'afegeix a la crida unitària dels sindicats per la manifestació del 24 de Juny a les 10 del matí al Castellet de Perpinyà. Perpinyà, el 21 de juny del 2010