Catalunya del Nord

Totes les notícies

Sem Països Catalans

Concert per la llibertat a Pesillà, Cims per la llibertat al Sallafort, al Canigó o al Carlit, actes d'homenatge a Lluís Companys a Perpinyà i Sant Cebrià; aquest cap de setmana Catalunya Nord era replè d'iniciatives solidàries i actes compromesos amb la lluita de Catalunya, amb la defensa dels presos polítics i dels exiliats. Donem suport a tots aquests actes que demostren el compromís i el protagonisme de Catalunya Nord en l'actualitat i el futur dels Països Catalans. El diumenge 28 d'octubre nos trobarem com cada any, gent de cada costat de l'Albera a la Trobada del Coll de Manrella (veure programa). Hi haurà més coses i més oportunitats per la gent del sud de l'Albera de pujar a Catalunya aquesta tardor: el 30 d'octubre una Diada Solidària i el 10 de novembre la Diada de Catalunya Nord. Vos hi esperem sigueu del nord o del sud perquè sem Països Catalans. El nostre butlletí setmanal

El que passa a Catalunya s'exposa a Perpinyà

L'intent barroer de voler ocultar la realitat catalana a Perpinyà ha sigut un fracàs: un esdeveniment anual com Visa pour l'Image, que pretèn ser el reflex en imatges de l'actualitat d'arreu del món, no pot girar l'esquena al que passa al nostre país. No volien cap exposició a Perpinyà sobre el procés cap a la independència de Catalunya, doncs en tindran tres o quatre i les que calgui. La resposta de Catalunya Nord, de les associacions i la societat civil ha sigut contundent: aquest mes de setembre del 2018 l'actualitat a Perpinyà excepcionalment no serà Visa, seran totes aquestes exposicions i iniciatives que deixaran els organitzadors de Visa en ridícul. Felicitem la gran feina dels que ho han fet possible, organitzant, comissant i oferint espais per totes aquestes exposicions,  i animen tothom a venir a Perpinyà aquest mes de setembre, en territori català, per veure exposicions dedicades al que passa a Catalunya, amb normalitat. El nostre butlletí

Participació nord-catalana a la Ponència i Conferència d'Esquerra

Els dies 30 de Juny i 1 de Juliol tindrà lloc a l’Hospitalet de Llobregat la Conferencia Nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya. S'hi portarà a votació la ponència  "Fem República", el document i full de ruta del nostre partit pels propers anys. Tots els militants d'ERC, d'arreu dels Països Catalans, incloint-hi Catalunya Nord, el País Valencià i les Illes Balears, participaran en aquest procés de debat i votació. Abans, s'ha fet una feina prèvia també arreu del territori català amb la recollida d'esmenes a al document proposat. Esquerra Republicana a Catalunya Nord ha participat en aquest procés de debat intern presentant una dotzena d'esmenes. Aquest passat 12 de juny, en presència de Marta Vilalta, diputada i portaveu d'ERC i d'una representació dels militants nord-catalans ha tingut  lloc a Perpinyà la sessió territorial d'aquest procés. Gràcies a aquest procés l'especificitat de Catalunya Nord, avui emmarcada a l'Estat francès, serà reflectida en la Ponència del nostre partit. Seguim.

Aquest dissabte marea popular a Perpinyà per arrestar les polítiques del govern Macron

Arrestem Macron. A les ordres de la gran patronal, el plançó de la finança, liquidant els drets socials,  trencant els serveis públics, agreujant les desigualtats, amb la repressiu i l’autoritarisme, vol imposar una societat de l'egoïsme,  la competència generalitzada i reforçar el poder del diner. Arreu s’alcen resistències i lluites, a l'exemple dels xeminots. En una convocatòria amb més de quaranta associacions, partits i sindicats, Esquerra Republicana a Catalunya Nord fem pinya i cridem a la unitat per derrotar el capitalisme d’ara. Aquest dissabte 26 de maig, ens hem de trobar per la igualat, la justícia social, la solidaritat; cridem a participar a la manifestació convocada a les 10h a l’estacio de Perpinyà.

ETA ha posat fi a un cicle

Aquest passat 4 de Maig, ETA, que va complir la seva decisió de deixar la lluita armada des del 20 d’Octubre 2011, ha anunciat, la seva auto dissolució sense condició. Dissolució a dintre del poble basc. Els antics militants d’ETA continuaran la lluita per un País Basc reunificat, independent , socialista, bascòfon i no patriarcal amb altres mitjans. Des del segle XVI, els bascos van resistir a l'agressió, l'ocupació, la colonització dels estats monàrquics, imperials o republicans burgesos espanyol i francès. Al 1936, els feixistes espanyols agredeixen el país basc lleial a la república espanyola. El president de la comunitat d’Euskadi Sud, encara que també president de l'Acció Catòlica espanyola, organitza un exercit de 100.000 homes amb només armes lleugeres, sense artillaria ni aviació, França i Regne Unit denegant cap ajut. Euskadi, amb tan pocs mitjans i sense cap ajut de la república espanyola, resisteix fins al 19 de Juny 1937; el general feixista italià Roalta accepta un alto al foc sense represàlies, acord negociat amb el vist i plau del Vaticà. Franco rebutja l’acord i engega una ferotge repressió, fins i tot contra els capellans; repressió que es va perllongar durant desenes d’anys. Davant la situació, uns bascos constaten que la guerra és pas acabada, s’organitzen fins a la fundació d’ETA (Euskadi eta askatasuna – pays basque et liberté, país basc i llibertat) al 1962. ETA fa la guerra l'exercit d'ocupació feixista espanyol atacant els seus elements de la Guàrdia Civil, la policia i els seus indicadors ajudants de l’alta burgesia basca. A comptar de la pretesa transició democràtica, en veure que els hereus del franquisme continuen dirigint l’estat espanyol perpetuen l'opressió contra el poble Basc, ETA tira en davant la lluita amb un suport popular eficient. És l'evolució de la situació política a Euskadi i a Europa en general que va portar ETA a qüestionar la seva acció. És seguint la voluntat del poble basc que ETA va renunciar a la lluita armada, a engegar el seu desarmament sota control de la societat civil (amb els artesans de la pau entre altres) .

El primer de maig a Catalunya Nord fem front contra la política de Macron

Els partits d’esquerra de Catalunya Nord ( CUP, EELV, ERC, GDS, Génération.s, NPA i PCF ) criden a participar a les manifestacions del primer de Maig que se faran arreu del nostre territori. Aquesta tradicional diada de manifestacions a favor del progres social, de la democràcia i la pau així com de la solidaritat internacional, té aquest any un aspecte particular a l'estat francès amb les mobilitzacions des de nombrosos sectors de la població que expressen un rebuig massiu a la brutal política antisocial i antidemocràtica d’en Macron i els seus. Que siguin els xeminots, els assalariats del privat i del públic, els jubilats, el poder sempre respon amb menyspreu quan no amb repressió policíaca, El primer de Maig és ocasió de fer convergir les resistències i fer front, unitàriament, amb els sindicats, associacions i col·lectius i amb la gent per resistir en aquesta política de liquidació social i democràtica. Més que mai és urgent una alternativa política realment d’esquerra. Esquerra Republicana de Catalunya Nord crida a participar als actes del primer de Maig tal la crida dels partits d’esquerra a Catalunya Nord Algunes manifestacions de l’1 de maig a Catalunya Nord:   Plaça de l’Ajuntament a Alenyà (11h);  Hôtel de ville a Argelers (10h30);  Plaça de de l’Ajuntament  a Ceret (10h);  Plateau des Garaffes a Elna (11h);  Davant de l’Ajuntament a Estagell (10h30); Davant de l’Ajuntament a Illa (10h); Plaça de Catalunya a  Perpinyà (10h);  Plaça de l’appel du 18 juin a Prada (10h30);  Plaça del Général de Gaulle a Rivesaltes (10h30); Plaça de l’Ajuntament a Sant Llorenç de Cerdans (10h15);  Plaça du village a Toluges (10h30); Plaça de de l’Ajuntament a Tuïr (10h30).  

Mobilització per la llibertat reexida a Ceret

La implicació de Catalunya Nord en la defensa de la llibertat i de rebuig a la repressió de l'estat espanyol contra Catalunya, creix i s'ha demostrat aquest dissabte passat: després d'una mobilització el matí a Perpinyà per tenyir de groc la ciutat, hi hem contribuït a Ceret amb la conferència-debat "República Catalana - d'abril 1931 a abril 2018". Les intervencions a la vegada contundents, informatives i emotives d'Enric Pujol, Joan Tardà, Gérard Onesta, Ana Surra, Francesc de Dalmases, Jean Boucher, Francesc Bitlloch i Pere Bosch han desmuntat un bon nombre de fal·làcies i demostrat la legitimitat de les reivindicacions catalanes: el referèndum de l'1 d'octubre era legal, legítim i remet al dret dels pobles a disposar d'ells mateixos; la lluita del poble català és exemplar. no violenta, i aquest és l'únic camí per aconseguir la llibertat. L'èxit de públic  en aquest esdeveniment organitzat a Ceret ens reforça en la convicció que Catalunya Nord és part del combat per la llibertat i la democràcia que s'està jugant avui al sud de les Alberes. Els participants en aquest acte han fet per manera que sigui un èxit amb unes intervencions de gran qualitat i amb respostes encertades a les preguntes del públic. L'èxit d'aquest acte és de tots els que han volgut ser-ne signataris: Assemblea Nacional Catalana, Candidatura d’Unitat Popular, Comitè de Defensa de la República Vallespir-Alberes, Comitè Solidaritat Catalana, Esquerra Republicana de Catalunya, Europe Ecologie Les Verts, Jeunes Communistes66, Joventuts d’Esquerra Republicana, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti Communiste Français, Unitat Catalana. Esquerra Republicana a Catalunya Nord agraïm la feina dels qui han preparat i participat a l'acte per fer de la seva presència un testimoni de la lluita comuna per la llibertat del nostre poble i dels pobles del món, tal com van destacar els oradors. Seguim.  

A Perpinyà, manifestarem pels assalariats del sector privat i públic, pels joves i els jubilats

 Esquerra Republicana de Catalunya Nord fa una crida a la participació per la manifestació sindical d’aquest dijous 19 d’Abril, en exigència de la millora del poder adquisitiu, de les jubilacions, de la protecció social; entre les principals reivindicacions hi ha la base de 1800 euros per un SMIC mensual; la reducció del temps de treball a 32 hores setmanals, el desenvolupament de l’activitat i dels serveis públics en favor de la població. Aquest dijous 19 d'abril, la concentració serà  a les 10,30, plaça de Catalunya a Perpiny.   Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 18 d’abril de 2018  

Conferència-debat a Ceret el 21 d'abril “República Catalana, d’Abril 1931 a Abril 2018”

 El 14 d'abril del 1931 Francesc Macià proclamava la República Catalana, una data clau en la cronologia de la voluntat de llibertat del poble català. Aquest mes d'abril del 2018, 16 persones són empresonades o a l'exili per defensar el mateix desig de lliberta. El dissabte 21 d'abril tindrà lloc a Ceret una conferència-debat per commemorar els fets històrics del 1931 i fer-ne una lectura a la llum de la situació actual. Serà un acte amb intervencions de caràcter històric, polític i periodístic. Serà també i sobretot un acte transversal, organitzat conjuntament per entitats i partits polítics de Catalunya Nord amb un denominador comú: el rebuig a l'onada de repressió, inculpacions, empresonaments i exilis forçats als quals assistim per part de l'estat espanyol contra Catalunya. Un acte obert a tothom, per fer memòria i exigir el dret de Catalunya a decidir del seu destí.   República Catalana, d’Abril 1931 a Abril 2018 Dissabte 21 d'abril 2018. Cinema «Le Cérétan», Ceret (Vallespir) 13 Av Georges Clemenceau, 66400 Ceret 15.30h Ofrena floral a la font Picasso 16.00h Conferència debat al cinema Le Cérétan. Intervencions: Enric Pujol, historiador a la Universitat Autònoma de Barcelona; Intervenció d'un/a representant de  l'ANC; Joan Tardà, diputat ERC a les Corts de Madrid; Gérard Onesta, vice-president de la regió Occitània, antic diputat europeu per EELV, observador internacional al referèndum del 01/10; Ana Surra, refugiada d’Uruguai a Bèlgica i a França, diputada d'ERC a les Corts de Madrid;  Pere Bosch, historiador, periodista, presentació de la nova revista «La República».   Entitats convocants: Assemblea Nacional Catalana, Candidatura d’Unitat Popular, Comitè de Defensa de la República Vallespir-Alberes, Comitè Solidaritat Catalana, Esquerra Republicana de Catalunya, Europe Ecologie Les Verts, Jeunes Communistes66, Joventuts d’Esquerra Republicana, Nouveau Parti Anticapitaliste, Parti Communiste Français, Unitat Catalana.