Catalunya del Nord

Totes les notícies

La situació dels presos polítics catalans a debat a la festa del TC a Argelers

La festa del Travailleur Catalan, l'esdeveniment polític i festiu anual del partit comunista francès a Catalunya Nord dedicarà enguany el seu espai de debat a la situació dels presos polítics catalans i el repte de la solidaritat dels representants polítics i dels ciutadans francesos i europeus. Hi participaran destacats responsables polítics catalans i francesos que ja s'han expressat en diverses ocasions sobre aquesta qüestió: Pierre Ouzoulias, senador comunista de Haut-de-Seine, signatari del manifest dels 41 senadors francesos; Jean-André Magdalou, batlle d'Alenyà, signatari de la crida dels 130 alcaldes de Catalunya Nord; Joan Josep Nuet, diputat al congrés a Madrid per Esquerra Republicana; Ana Surra, senadora al senat a Madrid per Esquerra Republicana, senadora de referència per Catalunya Nord; Pere Manzanares, president de l'Aliança per les llibertats a Catalunya; Hyacinthe Carrera, d'Òmnium Catalunya Nord.  El debat serà moderat per Laura Bertran, periodista a Radio Arrels. Dissabte 29 de juny a 17h, Festa del TC a Argelers. Clic per més informació i programació completa.

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

Aquest cap de setmana des de Catalunya Nord i la nostra muntanya entre Conflent i Vallespir, es tornarà escampar i compartir la Flama del Canigó. Com és tradició des del 1966, l'Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó acompanya aquesta Flama amb un missatge anual que serà llegit pels portadors nord-catalans als diferents llocs on es desplacen. Amb l'aspecte festiu de Sant Joan, enguany aquest missatge -al qual Esquerra Republicana a Catalunya Nord s'adhereix-, recull que  Sant Joan "pels catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç» per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions". – FLAMA DEL CANIGÓ MISSATGE DE SANT JOAN 2019 Des de la Catalunya del Nord us portem, com cada any des del 1966, la Flama del Canigó, renovada la nit passada a la pica de la nostra muntanya sagrada, bressol de l’obra de l’abat Oliba i de la de Jacint Verdaguer, per encendre els Focs de sant Joan en tots els Països Catalans. És nit de solstici d’estiu, nit de regeneració de la natura des de fa mil·lennis per a tots els europeus, nit de compromís, de vida nova per als cristians, per a tots nit d’alegria i d’esperança. Tanmateix enguany per a nosaltres catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte.

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

Aquest cap de setmana des de Catalunya Nord i la nostra muntanya entre Conflent i Vallespir, es tornarà escampar i compartir la Flama del Canigó. Com és tradició des del 1966, l'Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó acompanya aquesta Flama amb un missatge anual que serà llegit pels portadors nord-catalans als diferents llocs on es desplacen. Amb l'aspecte festiu de Sant Joan, enguany aquest missatge -al qual Esquerra Republicana a Catalunya Nord s'adhereix-, recull que  Sant Joan "pels catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits, són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre's a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç» per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions". Clic aquí per llegir el missatge original sencer.

Manifestació a la frontera del Pertús, el 25 de maig, per salvar el dret d'asil

Esquerra Republicana de Catalunya Nord donem suport a la manifestació del 25 de maig a la frontera del Pertús, i que ha estat convocada per entitats i formacions en defensa del dret d’asil. El lema és clar: “Per Salvar el dret d’asil,  Stop Dublin.  Els exiliats no poden escollir el país en el qual voldrien demanar l’asil. La Directiva anomenada «Dublín III» preveu que una demanda d’asil té de ser examinada en el primer país europeu on les empremtes del demandant han estat preses. Els demandants d’asil arriben principalment en els estats a la frontera sud de la Unió Europea (Itàlia, Grècia, Espanya, Bulgària...). Les seves empremtes hi son preses de manera més o menys forçada: són automàticament sotmesos a aquesta directiva. Europa ha triat de contestar a la «crisi migratòria» creant una real crisi de l’acolliment. El sistema Dublín nega la solidaritat entre els Estats ! La directiva Dublín no és una política d’asil. Permet als països del nord d’Europa de retornar els demandants d’asil, essencialment cap als països del sud, els quals han d’assumir la gestió de quasi totes les demandes. El sistema Dublín perjudica greument el dret d’asil ! Encara avui, tots els països no son d’acord sobre un sistema d’asil europeu. Segons la nacionalitat i el país on la demanda és dipositada, la protecció no és la mateixa. És un sistema per carambola: els estats retornen els demandants cap als països d’arribada fent-se així còmplices de les expulsions practicades cap als països d’origen a alt risc. El sistema Dublín resulta car, absurd i ineficaç ! Milions d’euros són invertits cada any pels Estats per controlar les fronteres i passar-se els demandants d’asil d’un país a l’altre durant mesos. A l’estat francès el 2016 hi han hagut tants retornats com readmesos des d’altres països! Tots aquests diners gastats per l'aplicació de la directiva Dublín podrien ser destinats a una veritable política d’acolliment.

Eleccions europees des de Catalunya Nord

En aquesta Europa encara en construcció les circumscripcions electorals són les dels estats i no corresponen als pobles i nacions que componen Europa. Des d'ERCN, tenim clar que pels nord-catalans que puguin votar al sud  només tenim una llista i un candidat que ens representen: Oriol Junqueras. Pels nord-catalans que hauran de triar entre les 32 candidatures de l'estat francès donarem el nostre suport a la llista «Pour l’Europe des gens, contre l’Europe de l’argent». Perquè dóna prioritat al desenvolupament social i a la transició  ecològica: moratori de les privatitzacions, inversions als hospitals, transports, educació, allotjament; harmonització dels salaris europeus i entre dones i homes. Perquè defensa posar el diner al servei de l’humà i deixar de regalar cada mes 30 miliards d’euros als bancs pel BCE.  Perquè defensa el principi d’una unió de pobles i nacions lluïres, sobirans i associats. Els caps de llista i els partits d'aquesta candidatura han expressat mantes vegades el dret del poble català a l'autodeterminació i exigit l’alliberament de tots els nostres presos polítics sense condicions. Perquè defensa el concepte de  pau i hospitalitat contra la mundialització, la sortida de l’OTAN i l'acollida dels migrants amb dignitat, respectant els seus drets.

Trobem-nos a Perpinyà i parlem-ne

Aquest proper dissabte 6 d'abril arreu de les ciutats del territori català Esquerra Republicana sortirà al carrer amb parades, estands o xerrades. Fem ciutat i fem país. Ho farem també a Perpinyà obrint les portes del nostre local i convidant militants, amics, simpatitzants i veïns. Per conèixer-nos, debatre i xerrar del que ens interessa o preocupa. De com fer política en clau catalana des de Catalunya Nord. Del judici al procés, de com es percep a les comarques del nord. D'eleccions al sud i a Catalunya Nord amb europees al caure i municipals a la vista. I perquè no per parlar de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana que ara sembla que es desbloqueja (més val tard que mai). Per parlar de llengua i també de cultura, de llibres, i muntarem una paradeta amb els que nosaltres us recomanem. Us hi esperem, dissabte 6 d'abril, de 10h a 12h, al local d'Esquerra Republicana de Catalunya Nord: 11 carrer de les fàbriques grans a Perpinyà.   Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 2 d’abril del 2019  

Mobilització a Perpinyà aquest dimarts 19 de març contra les polítiques antisocials de Macron

Per un augment dels salaris, per uns serveis públics de qualitat, per la justícia fiscal; per la democràcia i el dret a manifestar-se, per denunciar la repressió ordenada pel govern francès. Arreu de l'estat francès falten pas motius per sortir al carrer  contra les polítiques antisocials de Macron. Aquest dimarts 19 de març Esquerra Republicana de Catalunya Nord donem suport a la concentració convocada per formacions polítiques i sindicats de treballadors i estudiants: a les 10.30h a la plaça Catalunya a Perpinyà.

A Perpinyà també, sortirem al carrer el 8 de març pel Dia internacional de les dones

"Cal que deixem de concebre la ciutat només des de l'òptica dels homes, també han de ser pensades per a les dones. Les dones hem de reivindicar el nostre paper de protagonistes" diu Marta Vilalta, portaveu d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya. Sortirem al carrer per dir-ho a Perpinyà també, aquest divendres 8 de març, Dia Internacional de les dones. Esquerra Republicana de Catalunya donem suport a la manifestació (17.40h al Castillet), i els actes (conferències, exposicions i música) organitzats pel Jove Moviment Feminista Perpinyà i el Collectif Droits des Femmes 66 amb la col.laboració d'El Casal de Perpinyà (clic per veure la programació). El 8 de març sortirem al carrer a Perpinyà i arreu del Països Catalans. Sem republicanes !  

Contra la visita de Pedro Sánchez a Cotlliure i Argelers, fem nos sentir

Pedro Sánchez, el president del govern espanyol, ha anunciat la seva presència aquest diumenge 24 de febrer a Cotlliure i Argelers per homenatjar els exiliats i víctimes del franquisme. Vol oferir-se una operació de blanqueig democràtic fent-se una foto a la tomba de Machado a Cotlliure i al cementiri dels espanyols a Argelers. Reclamem coherència i dignitat. No pot ser que els demòcrates de Catalunya Nord i l’estat francès li segueixin el joc. Al mateix moment en que part del govern de Catalunya és a l'exili, o empresonat i exhibit en un judici vergonyós, el cap de govern espanyol no té cap legitimitat per passejar-se als llocs de memòria dels republicans que van haver de fugir del feixisme. Menys encara quan al 2019, 80 anys després d'aquell exili, encara hi ha a Espanya un mausoleu-monument nacional dedicat al dictador Franco. Fem nos sentir. Esquerra Republicana de Catalunya Nord nos afegim a la convocatòria d'una cassolada aquest diumenge a Cotlliure i a Argelers per rebre com es mereix el cap de govern d'un estat que 80 anys després de la retirada segueix enviant a l'exili i a la presó a republicans i demòcrates. Malgrat el secretisme que envolta aquesta visita, donem suport a les convocatòries previstes aquest diumenge a les 10h del matí a l’estació de Cotlliure, a les 12.45h al cementiri dels espanyols a Argelers i cridem a participar-hi.   Esquerra Republicana de Catalunya Nord Perpinyà, el 20 de febrer del 2019