Catalunya del Nord

Notícia

Desaparició d'un referent per a la cultura catalana a la Catalunya Nord

  • L'ajuntament de Perpinyà i els seus colors.

Paradoxalment la propera inauguració d'una biblioteca de barri al 42 de l'Avinguda de la Gran Bretanya antiga seu del CeDACC, tal i com estipulava el llegat del senyor Puig, representa un retrocés cultural per la Vila de Perpinyà i tota la Catalunya Nord. En efecte, amb aquesta obertura es posa punt i final a 33 anys d'existència d'un centre dedicat a la cultura catalana, el CeDACC, que fou molt més que un fons documental. És també la visualització del desmantellament que l'Ajuntament de Perpinyà efectua en l'àmbit no únicament de la cultura catalana, sinó també del cultural i arxivístic en general.
Esquerra Republicana de Catalunya rebutja el principi aplicat per la Vila de Perpinyà que, sota excusa de normalització procedeix al desmantellament del fons documental del CeDACC amb el pretexte de repartir-lo al conjunt de biblioteques municipals, assegurant així la presència del català en tota la vila. Evidentment que Esquerra vol que en totes les biblioteques nord catalanes hom pugui trobar llibres, documents o música en llengua catalana, però no a costa de desmantellar una eina d'animació que facilitava la tasca de tots aquells que cercaven documentació o informació. Sense oblidar que tot el fons que es reparteix, sense ordre ni concert, complicarà la recerca dels interessats i pot acabar amagat en qualsevol fons de biblioteca i doncs ignorada la seua presència pels usuaris.
Esquerra Republicana de Catalunya creu en la necessitat que hi havia de rellançar el CeDACC, o la Casa Pairal, d'acord amb els temps actuals. Ara bé, en cap cas això pot ser excusa per la seua desaparició, al contrari. Esquerra Republicana de Catalunya defensa que l'opció que calia era justament de dotar de majors mitjans econòmics, materials i humans a aquestes i altres infraestructures culturals catalanes, per fer-ne pols dinamitzadors de la vila i del país. Malauradament l'opció presa per l'Ajuntament ha estat una altre: aplicar la mateixa pràctica que va transformar a l'antiga Regidoria de Cultura Catalana a l'Institut Font Nova, per acabar esdevenint un buit “Servei d'afers catalans”.
Mentre que els polítics francesos, de dreta, d'esquerra o verds, segueixen actuant per fer de la catalanitat d'aquest país un simple reclam per a turistes, Esquerra Republicana de Catalunya es compromet a seguir treballant per una Catalunya Nord orgullosa dels seus orígens i la seua llengua,i delerosa d'un futur lliure, just i culte.