Catalunya del Nord

Notícia

Comiat a Pere Iu Baron, lluitador i independendista incansable des de Catalunya Nord

Pere Iu Baron, PIB, sempre empipant. «Le baron de mes deux» tal com li deia un veí seu de Codalet, ha decidit, ell l'agnòstic creient, de fer un pam de nas a la terra catalana que estimava amb la tripa i que el feia enrabiar racionalment. Amb més de quaranta anys de complicitat política i ideològica, he pogut assaborir la seva acerbitat, la seva gentilesa, el seu altruisme, la seva crueltat envers els racistes anti catalans i tots els altres racistes.
PIB va ser un dels que van fer passar bona part d’un moviment català acomplexat i passeista a l’ideari d’un socialisme sòlid, a la defensa de la terra, a la consciencia dels Països Catalans, a l’orgull de llengua, a l’independentisme.

Pels que son maniàtics de les trajectòries, PIB va ser activista de primera línia a Esquerra Catalana dels Treballadors (liderant la llista municipal extrema-esquerrana a Perpinyà al 1977), a l'Organització Socialista d’Alliberament Nacional, a Independentistes dels Països Catalans, al Col·lectiu Independentista La Nova Falç.
Va ser un dels impulsors de La Bressola, de l’Escola Arrels, de Radio Arrels, de la revista La Nova Falç, de la revista El Fiçó;
Sempre era actiu en les lluites pels llocs de treball, pels serveis públics (era xeminot), pel medi ambient (contra les mines d’urani a Illa, les centrals nuclears de La Novélo i de Polilles, contra la turistificació, en defensa del Canigó, de Vingrau),
Tan en la seva vida laboral com militant, PIB era l’exemple del defensor del dret a viure i treballar en un país que sigui del poble.
Molta gent coneixia en PIB. Jo puc dir que amb les baralles i reconciliacions que hem compartit, sé lo que és un amic, un company, un camarada.

Francesc Pougault
16 de març 2018