Cerdanyola del Vallès

Totes les notícies

Esquerra condiciona el suport a les ordenances fiscals a millores en temes de residus, transport públic i habitatge

El Grup Municipal d’ERC reclama una revisió a fons de les ordenances per millorar el serveis a la ciutadania, simplificar la gestió administrativa, apropar els preus als costos reals i homogeneïtzar les bonificacions amb criteris socials. Un cop revisades les ordenances fiscals vigents les regidores i regidors d’Esquerra proposen aprovar una revisió a fons d’aquest paquet normatiu local. Aquesta oferta per treballar conjuntament s’hauria de fer realitat durant el mes d’octubre per a poder aprovar-les durant aquest any i que siguin exigibles el 2020. El Grup Municipal d’ERC només hi donarà suport si es fa un salt qualitatiu en política de reducció i reciclatge de residus, mobilitat i transport públic, així com una taxa als pisos buits en mans de grans tenidors. Més enllà d’aquests temes clau es proposa unes vint iniciatives de reforma per modernitzar la normativa fiscal, simplificar-ne la tramitació administrativa i ajustar-la a la realitat social de Cerdanyola. Residus Al febrer de 2019, Esquerra ja publicava la necessitat d’aplicar mesures urgents en la recollida de residus i la tarifació de la taxa corresponent proposant: Modificar la taxa per bonificar la reducció de residus i el reciclatge afavorint les persones i comerços que apliquin bones pràctiques. Dotar els serveis d’inspecció i personal administratiu necessari per fiscalitzar el contracte actual per millorar el servei guanyar eficiència. Incorporar proves pilot i millores adreçades a augmentar la recollida selectiva del 36% actual al 50%, com a mínim, així com reduir la generació de residus un 15%, objectius que cal assolir abans de finalitzar l’any 2020. Treballar conjuntament la licitació del nou contracte per avançar cap a l’objectiu de «residu zero». Mobilitat i transport públic Durant el mandat anterior Esquerra va reclamar millores en mobilitat i transport públic si bé aquest camp va patir una paràlisi absoluta. El novembre de 2018 es va aprovar per unanimitat una moció del Grup Municipal d’ERC reclamant una nova línia d’autobús a Cerdanyola que ni tan sols s’ha treballat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que és qui en té competències.

Esquerra torna a obrir el local els dimecres a la tarda i reprèn les trobades obertes abans del ple

El local social d’ERC obre cada dimecres de 17:00h a 19:00h. Aquest curs hi haurà també un/a regidor/a a les hores d’atenció al públic per recollir queixes o resoldre dubtes sobre la política local. El dia abans del Ple Municipal es faran trobades obertes a les 19:00h per valorar els temes que s’han de votar i acostar l’activitat política a militants i simpatitzants que no formen part dels òrgans locals. Amb l’activitat ordinària a la Secció Local aquest setembre s’ha recuperat l’atenció al públic. Entre les moltes activitats gestionades un equip de persones voluntàries s’encarregaran d’obrir el local social del carrer Sant Ramon 177 tots els dimecres no festius de 17:00h a 19:00h. Durant aquesta franja d’atenció al públic es vehiculen dubtes de tota mena, des de tramitacions administratives de militància fins a recollida de propostes o queixes veïnals. Aquest curs, cada dimecres un regidor o regidora del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament respondrà els dubtes i les iniciatives que es plantegin. Aquesta és una bona oportunitat per vehicular propostes, ja siguin de forma individual o en representació de col·lectius, aprofitant l’activitat del Grup Muncipal a l’Ajuntament de Cerdanyola. Esquerra també torna a convocar trobades obertes amb militants, simpatitzants o qualsevol persona que tingui alguna pregunta o proposta pel Grup Municipal d’Esquerra. Aquestes trobades es fan el dia abans del ple a les 19:00h al local d’ERC per explicar i debatre els temes d’actualitat i el posicionament del partit. La propera trobada oberta serà dimarts 29/10/2019 i previsiblement caldrà parlar dels pressupostos pel 2020 i les eleccions del 10 de novembre. L’actualitat relacionada amb Esquerra a Cerdanyola també es pot consultar a la web http://locals.esquerra.cat/cerdanyola així com les activitats previstes i recomanades que es recullen a l’agenda http://locals.esquerra.cat/cerdanyola/agenda. També es pot seguir l’actualitat més immediata a través del canal de Telegram d’ERC Cerdanyola a https://t.

Contra la repressió, solidaritat, no violència i determinació

Comunicat de les seccions locals d’ERC i Jovent Republicà en resposta a l’operació policial contra persones del CDR. Davant l'operació policial de dilluns a Cerdanyola, Sabadell, Santa Perpètua i altres municipis catalans contra integrants dels CDR que l'Audiència Nacional espanyola acusa de terrorisme, Esquerra Republicana i Jovent Republicà volem transmetre amb tota rotunditat i serenor els següents missatges: Considerem que, davant la imminència de la sentència de l'1-O i la repetició de les eleccions a les Corts espanyoles, l'estat espanyol ha engegat, de manera premeditada, una nova onada repressiva contra el poble català. Sense matisos, rebutgem aquesta repressió. Pensem que, amb aquestes accions i les anteriors, la maquinària de l'estat espanyol vol atemorir i desmobilitzar el conjunt del moviment independentista català, divers, absolutament pacífic i radicalment democràtic. Malgrat l'escalada repressiva, no ho aconseguirà. No tenim por. No ens en fan. Ens trobaran sempre dempeus i units. Denunciem que l'operació també té, en període preelectoral, una intenció propagandística evident, i que també pretén, davant l'opinió pública espanyola, contribuir a criminalitzar idees polítiques legítimes que compartim amplis sectors de la societat catalana. Es tracta d'un intent més d'associar independentisme amb violència. Recordem que s'aplicarà als detinguts la llei antiterrorista espanyola, denunciada per organitzacions independents com Amnistia Internacional, que, per exemple, impedirà que es posin en contacte amb els advocats que escullin lliurement. Expressem solidaritat amb les persones detingudes, amb les seves famílies, amb els seus amics. Ens posem a la seva disposició, com ja estem fent, per ajudar en qualsevol tràmit i gestió que els puguem facilitar. Encoratgem tothom a protestar sempre contra la repressió de manera pacífica. Des de la desobediència civil no violenta i estar atentes a les provocacions que es puguin donar.

Divendres 27 de setembre, vaga mundial pel clima

Esquerra Republicana i Jovent Republica de Cerdanyola s’adhereixen a la vaga mundial pel clima convocada per aquest divendres. Cal fer front a l’emergència climàtica pressionant els governs però també amb accions concretes a nivell municipal i individual. Aquesta setmana hi ha convocades un seguit d’activitats que acaben amb la convocatòria divendres 27 de setembre de la primera vaga mundial pel clima. Les seccions locals d’ERC i de Jovent Republicà de Cerdanyola donem suport a aquestes mobilitzacions i no convocarem activitats ordinàries. Tanmateix entenem que la declaració d’emergència climàtica que previsiblement s’aprovarà mitjançant una moció al Ple Municipal de dijous 26 de setembre no és suficient per revertir la crisi climàtica. Cal una acció decidida a tots els nivells, des de la implicació personal fins als organismes internacionals. En aquest sentit ens remetem a les propostes que formulàvem al programa electoral sobre energia, mobilitat sostenible i reducció de residus com a eixos principals a aplicar a Cerdanyola. Ens oferim al govern municipal per aplicar conjuntament aquestes propostes amb la màxima clàssica de pensar globalment i actuar localment. Hem d’abandonar els combustibles fòssils com abans millor, tant per la generació d’energia com per al transport. Cal reduir dràsticament els recursos naturals que usem i els residus que generem amb l’objectiu de reciclar-ne el 100% dels que no es puguin evitar. Estem obligats a repensar la mobilitat potenciant totes les alternatives al vehicle privat amb motor de combustió. Amb tot la situació d’emergència ha de contemplar forçosament criteris de sostenibilitat social amb mesures de redistribució de la riquesa per acabar amb la desigualtat estructural. Valors com com el respecte escrupolós als drets individuals i col·lectius, la llibertat i la democràcia són imprescindibles per construir un futur que ara mateix una minoria monopolitza i malbarata. Jovent Republicà de Cerdanyola Secció Local d’ERC Cerdanyola Cerdanyola, 25 de setembre de 2019  

Esquerra i Jovent Republicà fan balanç dels primers 100 dies del govern del PSC a Cerdanyola

Lamenten la manca de transparència en les polítiques que ha dut a terme el nou govern i els acusen de posar els objectius per sobre del mètode. Han passat 100 dies d’ençà que el consistori de Cerdanyola del Vallès escollia un nou govern, amb Carlos Cordón i el PSC al capdavant. El mandat que havia de «recuperar Cerdanyola», ha recuperat el mateix model de ciutat impulsat des de fa anys pel socialisme cerdanyolenc que sovint oblida que són les persones el centre de la política. Retirar la pancarta que reclamava la llibertat de les preses i presos polítics, va ser la primera acció unilateral de Cordón com a alcalde. La decisió, més enllà del transfons polític i ideològic del nou govern, ignorava un acord que va prendre el ple i definia quina seria la nova forma d’actuar del govern municipal i que s’ha repetit al llarg d’aquests 100 dies “de gràcia”: actuar d’esquena a la ciutat i sense cap consens. Més recentment, la notícia de la recuperació per part de l’ajuntament del glifosat com a herbicida en les tasques de fumigació de la ciutat, torna a posar de manifest la vella política. Com en el cas de la pancarta, el ple municipal havia acordat que la ciutat de Cerdanyola fos lliure de glifosat, al ser aprovada per unanimitat una moció presentada per ERC el març de 2017, però pel nou govern sembla que allò aprovat democràticament i amb debat al ple no serveix de res, i actuen per la via de fet. També lamenten la gestió que ha fet el govern municipal del nou plantejament del centre direccional (PDU). El PDU, el que serà el projecte més important pel futur de Cerdanyola en les properes dècades, es va aprovar al Consorci del Centre Direccional, amb el vot en contra del conseller d’ERC, sense que el ple municipal el pogués debatre la proposta presentada, tot i que també per una moció, en aquest cas aprovada el 26 d’abril de 2018, instava a l’ajuntament a cercar la fórmula possible amb la Generalitat de Catalunya per a què el ple municipal aprovés inicialment aquell planejament.

El govern municipal recupera el glifosat a Cerdanyola d'amagat

El ple municipal va rebutjar l’ús d’aquest herbicida per la seva alta toxicitat el 2017. Durant la comissió informativa de territori es va intentar amagar la informació a l’oposició. El govern municipal de Cerdanyola torna a fumigar amb glifosat tota la ciutat. Aquest producte altament tòxic es va deixar d’utilitzar després d’una moció presentada per ERC i aprovada pel ple municipal de març de 2017. La moció va comptar amb els vots favorables del grup municipal Socialista, inclòs l’actual alcalde Carles Cordón i el regidor responsable Víctor Francos que ara han deixat en paper mullat. Més encara, durant la Comissió Informativa de polítiques territorials de dimecres 18 es va intentar amagar aquesta decisió a l’oposició. El glifosat és un herbicida molt polèmic classificat com a substància probablement cancerígena (Grup 2A) per l’Agència d’Investigació del Càncer (IARC), vinculada a l’OMS. Per aquest motiu ha estat prohibit en molts països i rebutjat per moltes ciutats, inclosa Barcelona. Més conegut amb el nom comercial de Roundup (a Cerdanyola s’està aplicant sota el nom de Cosmic XL), serveix per matar les plantes dels escocells dels arbres i altres espais de la via pública si bé s’ha demostrat que té una afectació greu sobre la biodiversitat urbana. La seva toxicitat sobre les abelles i altres insectes altera també la cadena tròfica amb efectes sobre els ocells urbans, però també sobre els animals de companyia com gossos i gats si hi interactuen quan s’acaba de dosificar. Montsanto va ser condemnada a una multa milionària per provocar càncer com a fabricant d’aquest producte. Més enllà dels riscos i conseqüències ambientals, el Ple Municipal va acordar per unanimitat eradicar específicament l’ús del glifosat proposant mètodes alternatius per a controlar la proliferació d’herbes a la ciutat compatibles amb la biodiversitat i la salut de les persones. El Grup Municipal d’ERC vol cridar l’atenció en la contradicció que suposa defensar públicament polítiques de protecció mediambiental i contra el canvi climàtic mentre es reprèn l’us d’un producte altament tòxic.

ERC comença a negociar amb el govern municipal en base a les coincidències programàtiques

Esquerra ha demanat al PSC obrir un procés de negociació per poder executar les propostes del programa electoral durant els propers quatre anys. Properament demanarà també reunir-se amb la resta de grups municipals per explorar punts de coincidència en benefici de Cerdanyola. El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola felicita Carlos Cordón per la seva investidura del passat 15 de juny i demana portar a la pràctica les bones intencions que va verbalitzar durant el seu discurs d’investidura. En aquest sentit lamenta que el mandat hagi començat amb decisions unilaterals sense tenir en compte la majoria del plenari i amb només el 30% dels vots. Cerdanyola necessita consensos per desencallar els principals problemes que pateix (neteja, manca d’inversions, residus...) així com treball en equip per impulsar els reptes que hem d’abordar per posar la ciutat al lloc que es mereix (UAB, Bellaterra, Centre Direccional...). Esquerra emplaça el nou govern a obrir immediatament un procés de negociació per buscar els punts comuns als programes electorals dels dos partits així com les necessitats d’organització i finançament per poder abordar-los. La gent de Cerdanyola mereix que les bones voluntats expressades pels diferents partits durant la campanya es transformin en treball seriós i urgent que permeti començar accions immediates com un pla de xoc per millorar la neteja i manteniment de la via pública, la millora dels equipaments i serveis públics incloent els manteniment d’escoles públiques i edificis municipals. Altres inversions i projectes hauran de ser incloses en un nou pressupost. En aquest sentit ERC espera que reculli inversions en instal·lacions esportives, parcs i jardins, polítiques d’habitatge, cultura i patrimoni, eixos comercials, energies renovables, etc. ERC espera començar a parlar de pressupost i ordenances fiscals per aportar les seves propostes i no haver d’aprovar els comptes entrat l’any següent o, pitjor encara, prorrogar de nou el pressupost actual.

Esquerra obté més vots que mai en unes eleccions municipals a Cerdanyola

El creixement del 50% dels vots consolida una cinquena regidoria a l’Ajuntament i un segon vocal a la Junta de l’EMD de Bellaterra situant ERC com a destacat primer partit de l’oposició en tots els àmbits. Esquerra va sumar 5.420 vots a les eleccions municipals de diumenge 26 de maig a Cerdanyola. Això suposa guanyar 1.648 suports i créixer un 43’7% respecte les darreres municipals i situa el grup municipal com a segona força al Ple de Cerdanyola amb cinc regidors/es encapçalat per Helena Solà, seguida d’Íñigo Enterria, Montse Nieto (independent), Albert Turon i Carme Pina. A l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra els resultats també van ser extraordinaris per a Esquerra que va passar de 124 a 269, un creixement del 127%. Bona part del mèrit el té la feina feta durant quatre anys a la Junta de l’EMD pel vocal ERC, Quim Oltra, així com l’equip que ha anat consolidant a Bellaterra. Mostra d’aquesta confiança són les 354 persones que el van triar per la presidència de l’EMD superant tota la resta de candidats excepte l’actual President. La Secció Local d’ERC a Cerdanyola, l’equip de campanya i les persones que formàvem part de les candidatures volem expressar l’enorme gratitud que sentim per la confiança que signifiquen aquests resultats. Som conscients també de la responsabilitat que reposa en els càrrecs electes per intentar assolir els dos objectius proposats: aplicar les propostes del projecte de ciutat fins on sigui possible i treballar des de Cerdanyola per fer efectiva la República Catalana. Cal fer especial esment totes les persones que, de forma voluntària, han dedicat hores i esforços en una immensa diversitat de tasques que han fet possible fer la campanya electoral acollint-nos estrictament a les limitacions pressupostàries previstes per la llei. Desenes de persones han estat preparant i fent actes, paradetes informatives, encartellant (i desencartellant), embustiant o exercint d’apoderats entre altres.

Vols ser apoderat/da a les eleccions municipals i europees del 26M?

El 26 de maig serà una data clau per a l'independentisme. No només hi ha en joc el govern local sinó també guanyar les institucions de l'àrea metropolitana i demostrar a Europa que l'independentisme democràtic és imparable. Per garantir la netedat del procés electoral necessitem un bon desplegament d'apoderats/des. Si hi pots col·laborar sisplau envia un correu electrònic a cerdanyola@esquerra.cat amb el teu nom, telèfon i DNI. Si ens cal més dades ja us les demanarem individualment. No cal ser militant ni tenir cap vinculació amb Esquerra. Tots els equips comptaran amb una persona responsable de cada col·legi electoral i el suport jurídic d’Esquerra per si hi ha cap dubte durant la jornada de votacions. Més endavant donarem data per la formació i recollida d'acreditacions però mentrestant reserveu-vos aquesta data pel sopar d'apoderats/des: