Cerdanyola del Vallès

Totes les notícies

Escola Bressol Municipal Cordelles

El govern del PSC torna a externalitzar les Escoles Bressol Municipals amb un nou contracte per un mínim de tres anys

ERC fa palès el seu desacord amb la nova licitació del contracte de prestació de serveis de les Escoles Bressol Municipals (EBM) sense un debat plenari sobre el model de gestió. Aquest dissabte 16 de maig el govern municipal ha convocat de forma urgent amb menys de 24 hores, una junta de govern local extraordinària en la qual s'ha aprovat l'expedient per a la contractació de la gestió del servei públic de les EBM i s'ha convocat la seva licitació. El grup municipal d'ERC creu que el govern socialista ha forçat els terminis de duració del contracte per poder-ho aprovar per la junta de govern i així ha apartat el ple municipal del necessari debat democràtic sobre quin és el model idoni i majoritari de gestió de les EBM. Un cop més ERC fa públic que no s’ha explicat a la major part de l’oposició quines són les característiques concretes del servei que es vol licitar, en la mateixa línia d’opacitat i precipitada gestió que considera habitual en el govern. Així, asseguren els republicans, l'expedient consta de greus deficiències en la seva tramitació; hi ha dubtes sobre la subrogació de tot el personal actual; no es modifica el projecte pedagògic ni organitzatiu de fa més de 9 anys; així com altres incompliments legals que podrien ser susceptibles d'una impugnació davant el el Tribunal Català de Contractes i aturar la licitació quan només queden 3 mesos per a la finalització dels actuals contractes. És per això que consideren que: “El nostre model és la municipalització del servei, però si el que pretén el Partit Socialista externalitzar-lo, el més lògic en aquests moments d'incertesa de com serà el retorn de les escoles i l'aixecament de l'estat d'alarma, era prorrogar els contractes actuals, i no fer-ne un de nou. També valorem molt negativament la manca de valentia de no optar per models pedagògics i organitzatius més adients als temps actuals i limitar-se a repetir els antics. Volem mostrar la nostra preocupació que s'asseguri la total subrogació de les treballadores actuals”.

Propostes d’ERC a la taula per la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola

ERC, en la primera reunió, posa sobre la taula un recull de propostes operatives per a l’activació social i econòmica local derivada de l’emergència global de la COVID19. A la reunió de constitució d'aquesta mateixa tarda, el grup municipal d’ERC ha compartit un document amb objectius i propostes operatives per tal que siguin estudiades, debatudes i si es considera oportú, formin part de les actuacions que es derivin del pla d’actuació. El document s’ha fet arribar a alcaldia perquè les enviïn als diferents agents que formen part de la taula i que les puguin estudiar. ERC creu que cal ser eficient i àgil en les reunions de la taula per iniciar el més aviat possible, en cadascuna de les fases, l’activació social i econòmica de la ciutat. Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola 12 de maig de 2020   PD Document en PDF adjunt: MESURES PROPOSADES PER ERC CERDANYOLA PER PAL·LIAR LES CONSEQÜÈNCIES DE LA COVID-19 La pandèmia del virus SARS-CoV-2 està tenint i tindrà un gran impacte en molts aspectes de la nostra vida: la salut, la situació econòmica, els llocs de treball, les relacions personals, la formació i un llarg etcètera. És molt probable que triguem força temps a recuperar la situació anterior a la Covid-19, i cal que ens adaptem a les noves circumstàncies. És evident que la tasca més gran per pal·liar els efectes de la pandèmia, tant a nivell sanitari, econòmic com psico-social recau en els governs de les diferents administracions. No obstant, des de l’oposició, així com des de les entitats també podem fer i hem de fer una gran feina, tot aportant propostes i coneixement. La situació econòmica, social i sanitària és tan greu i afecta a tants àmbits, que la resposta ha de ser un gran pacte de ciutat en el que els diferents agents participin en la seva elaboració i resolució. Per tot això a continuació trobareu les diferents propostes que hem presentat fins la data d’avui, de manera que es poden prendre en consideració i debatre si així s’estima oportú: 16 de març: ens vàrem oferir al govern municipal a crear i col·laborar en una comissió de crisi.

Esquerra reclama destinar el superàvit de 2019 i 4 milions del PAMUS a pal·liar la crisi

El Grup Municipal d’ERC reclama al govern municipal l'ús immediat de 4,2 milions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que poden destinar a despeses d’especial interès o emergència social. Reactivar els plans d’ocupació i els agents cívics per a dotar l’Ajuntament de personal i recursos per fer front a les noves necessitats. ERC de Cerdanyola del Vallès va mostrar la seva queixa per la deficient execució del pressupost municipal durant l'any 2019 durant el ple extraordinari del 7 de maig, especialment en partides d'àmbits socials com protecció i promoció social o foment de l'ocupació atès que ambdós programes tenien a final d'any un romanent de gairebé 3 milions d'euros. Aquesta manca d'execució del pressupost, que ha generat un superàvit d'un 7,5 milions d'euros en totes les partides, no es va justificar per l'equip de govern, tot i la reclamació d'informació feta pels regidors republicans. Si una deficient execució pressupostària i no retornar als ciutadans en serveis allò que es recapta amb impostos fa palesa una manca de direcció política, no és menys preocupant, a parer del Grup Municipal d'ERC, algunes partides d'ingressos que no s'han rebut. En particular assenyalen la manca d'ingressos de 3,7 milions d'euros del programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS) de l'Àrea Metropolitana. Aquest programa finança les obres i intervencions dels ajuntaments, les accions de manteniment i finançament del funcionament ordinari dels serveis, equipaments i actuacions municipals adreçades directament als usuaris i ciutadans, incloses les d'interès i/o emergència social. En el període 2016-2019 Cerdanyola tenia assignada una partida de 8 milions d'euros que podia destinar per aquestes despeses, dels quals no ha gastat ni la meitat, tenint un total de pendent d'assignació de 4,2 milions d'euros. És per això que ERC reclama que urgentment el govern municipal faci les actuacions oportunes per a poder destinar el sobrant de 4,2 milions d'euros a finalitats concretes de caire social i funcionament ordinari dels serveis per a pal·liar la crisi econòmica derivada de la Covid19: “la crisi és real i necessita de mesures urgents, la deficient execució del pressupost paradoxalment premia les possibilitats econòmiques per a fer actuacions immediates, només cal la voluntat política del govern per a fer servir aquests 4,2 milions d'euros que el programa metropolità li permet destinar a despesa d'interès o emergència social”.

ERC de Cerdanyola del Vallès reclama a l'Àrea Metropolitana de Barcelona millores associades al Tribut Metropolità i la seva suspensió mentre aquestes no s'apliquin

Un any i mig després de l’entrada del sistema tarifari únic, els 18 municipis de la segona corona segueixen sense gaudir dels serveis que els corresponen en igualtat de condicions. És per això que aquest dimarts 5 de maig, el Grup Municipal d’ERC de Cerdanyola ha demanat formalment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona: L'assumpció de la seva competència del servei d'autobús urbà, la signatura amb els municipis els convenis pels quals es faci el traspàs i es liciti per l'AMB els serveis de bus urbà. Que elabori de forma urgent, en una taula de treball amb els municipis metropolitans, un calendari cert i concret de desplegament d'aquell servei i les seves millores en freqüències, recorreguts, noves línies, etc. L'aplicació de tots els ajuts socials i títols tarifaris en igualtat pels habitants dels 36 municipis. Recalcular el tribut als municipis de la segona corona i l'estudi d'un nou tribut pels 36 municipis sota criteris unitaris. El temps i la inactivitat de l'AMB ha fet que quedi palesa la desigualtat entre els ciutadans metropolitans de la primera corona i la segona corona, atès que tots contribueixen econòmicament igual, però no tots gaudeixen dels mateixos serveis. Ja al ple municipal de novembre de 2019 es va aprovar una moció dels grups d’ERC i ECP que reclamava, entre altres, la revisió dels criteris de càlcul del Tribut Metropolità, diferenciar les activitats de serveis i de comerç de proximitat de la resta d’activitats no residencials, incorporar la tarifació social, que l’AMB assumeixi el finançament que li correspon del transport urbà, i que es presentés un calendari de millores abans de dos mesos. Mig any més tard cap d’aquelles demandes han estat assumides per l’AMB. És per tot això, que ERC de Cerdanyola exigeix a l'AMB que fins que no es compleixin les seves demandes, s'hauria de suspendre el cobrament del Tribut Metropolità a la segona corona en virtut article 1 de llei 31/2010, perquè l'aplicació del Tribut Metropolità incompliria amb els principis d'igualtat dels ciutadans en l'accés als serveis públics, de solidaritat, d'equilibri territorial i d'equilibri i de cohesió social entre tots els ciutadans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Finalitza el concurs #PreguntesRoserDeMaig

El concurs organitzat per ERC Cerdanyola amb motiu del Roser de Maig 2020 a Instagram s’ha resolt amb un sorteig per triar la persona guanyadora. El val de 50 euros es podran bescanviar als bars i restaurants adherits de Cerdanyola del Vallès. Durant els dies de la Festa Major del Roser de Maig s’ha publicat una pregunta cada dia al perfil d’Instagram d’Esquerra. Les preguntes sobre aquesta històrica festa de Cerdanyola han estat: Anomena quatre pregoneres o pregoners de les festes del Roser de Maig. Quin d’aquests grups musicals no ha tocat per les festes del Roser de Maig? Los Manolos - Fundacion Tony manero - Els Catarres - Joan Dausà Quin pintor cerdanyolenc va inspirar la creació de dos nous cap-grossos, el borratxo i el boig, i, en les festes del Roser de Maig de quin any es van presentar? El pintor Josep de Togores presentats el 2002. Quin cantautor va retornar als escenaris i va presentar els temes de "Som així" en les festes del Roser de maig del 2009? Ramon Sauló Quan van ser documentades per primera vegada les festes del Roser de Maig a Cerdanyola? L’any 1419! L’organització ha sortejat el premi entre les persones que hagin encertat les cinc preguntes i es posarà en contacte amb la guanyadora per missatge directe d’Instagram per tal de demanar-li les dades i elaborar el val personalitzat. El val de 50 euros es podrà bescanviar fins el 31 de desembre de 2020 a un dels establiments següents: Tempo di Vino Espai Vi La Pizarrita La Antigua teteria El Bar de l'Ateneu Cal Pintxo La Galindeta Capicua Malagrapa Autentic Los Abetos Racó de la Plaça Ca l'Enric Bar Alaska Cinnamon Odd Oddvar La Caleta Cerdanyola Bar de Tapas El pinar Can Vidal Amb aquest concurs ERC Cerdanyola vol expressar el seu suport al comerç local, en especial al sector de la restauració que cada any ens permet gaudir de les festes locals i aquesta vegada és un dels que més pateix la crisi. Executiva Local d’ERC a Cerdanyola 6 de maig de 2020  

Nova trobada oberta per videoconferència dimecres 6 de maig a les 19:00h

Esquerra vol mantenir les trobades obertes a tota la ciutadania de Cerdanyola que fa ordinàriament abans de cada Ple Municipal. Com ja es va fer a l’abril, la sessió serà en línia. Dimecres 6 de maig a les 19:00h la Secció Local d’ERC Cerdanyola farà una trobada oberta en format de videoconferència. Els temes a tractar seran el seguiment de la crisi per la COVID-19 a Cerdanyola, els temes destacats del Ple Municipal de l’endemà dijous 07/05/20 i un torn obert de preguntes. ERC Cerdanyola segueix treballant, tot i el confinament, amb transparència i oberts a la participació. Com a totes les obertes, qui vulgui hi pot participar per fer arribar preguntes o propostes tant a les persones regidores com a les responsables locals d’Esquerra. La videoconferència es farà amb la plataforma de codi obert Jitsi i s’hi pot accedir de la següent manera: Des de l’ordinador: a la web https://meet.jit.si/ERCerdanyola Des del mòbil o tauleta: instal·lar la APP Jitsi Meet i accedir a la sessió «ERCerdanyola» Per tal de fer la sessió fluida s’estableixen les següents condicions de funcionament: La sessió tindrà una persona que moderarà les intervencions Qui no estigui intervenint ha de tenir el micròfon silenciat Cal recordar que la pàgina és pública i qualsevol informació que s’hi transmeti pot ser observada per tercers. Per motius d’etiqueta es demana que tots els participants posin el seu nom a l’inici de sessió i es connectin amb imatge, encara que sigui de baixa resolució. Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola 5 de maig de 2020  

Festa Major en línia amb el concurs #PreguntesRoserDeMaig per Instagram

Després de l’èxit del concurs de Sant Jordi, la Secció Local d’ERC proposa celebrar el Roser de Maig amb un altre concurs en línia. El premi serà un val de 50€ per consumir a un dels establiments de restauració col·laboradors de Cerdanyola. Enguany la Festa Major del Roser de Maig no es podrà celebrar al carrer així que, com ja va fer per Sant Jordi, la Secció Local d’ERC a Cerdanyola convoca el concurs #PreguntesRoserDeMaig #RoserDeMaig2020. Entre el divendres 1 el i dimarts 5 de maig es publicarà diàriament una pregunta al perfil d’Instagram @ERCerdanyola i caldrà respondre a la mateixa publicació abans no es pengi la següent. Per optar al premi cal ser major d’edat i seguir els perfils d’Instagram d’ERC (@ERCerdanyola) i Jovent Republicà (@joventCDV) de Cerdanyola. El premi es sortejarà entre les persones que hagin respost totes les preguntes correctament. El joc està dotat amb un premi de 50€ per consumir a un dels bars i restaurants de Cerdanyola que col·laboren amb aquesta iniciativa. Esquerra vol expressar així el suport al comerç local que està patint la crisi, en aquest cas bars i restaurants que no podran ajudar-nos a gaudir de la Festa Major com cada any. En breu es publicarà el llistat d’establiments on es podrà bescanviar el premi. Si algun establiment s’hi vol adherir directament pot fer-ho escrivint a cerdanyola@esquerra.cat i ens hi posarem en contacte. A partir del 6 de maig es farà pública la persona guanyadora del premi que es triarà per sorteig entre la llista de les que hagin encertat totes les preguntes. Es podrà gaudir del premi fins el 31 de desembre de 2020. Executiva Local d’ERC a Cerdanyola 30 d’abril de 2020   ANNEX: Bases del concurs Durada i participació: El concurs es farà entre divendres 1 de maig a les 12h i dilluns 5 de maig de 2020 fins a les 20h. Participaran en el concurs les persones que segueixin el perfil d’Instagram d'@ercerdanyola i de @joventcdv i responguin correctament a les #preguntesroserdemaig #roserdemaig2020 que es publicaran durant aquells dies al perfil d'Instagram d' @ercerdanyola.

La classe treballadora en temps de pandèmia: no renunciem als nostres drets!

Un altre any ens trobem celebrant la jornada més emblemàtica del moviment sindical: el Primer de Maig. Una jornada que té dues vessants, d’una banda per retre homenatge a totes les persones que han lluitat pels drets de la classe treballadora, i de l’altra, refermar el seu caràcter reivindicatiu. Aquesta vegada no ho podem fer davant del monument del polític, advocat i defensor del moviment obrer català Francesc Layret, quan precisament el 30 de novembre d’enguany es compliran cent anys del seu assassinat. Estem vivint moments excepcionals, amb la crisi sanitària més important dels darrers cent anys, tal i com ha palesat l’OIT en el seu informe sobre el COVID-19 i el món del treball: “la pitjor crisi mundial des de la Segona Guerra Mundial”. Comencem aquest manifest recordant els nostres presos i preses polítics, com també els exiliats i exiliades. Continuen patint els estralls de la injustícia més abjecta, basada en la venjança política, per part del govern i les institucions judicials de l’Estat espanyol. No us oblidem. A hores d’ara continuen les incerteses sobre com evolucionarà la crisi sanitària, però és clar que s’albira una greu crisi econòmica i social, a la qual també hem de sumar la crisi climàtica, i tot amb un horitzó temporal difícil de quantificar. Per això, des del punt de vista d’acció sindical és prioritari, a curt termini, protegir els llocs de treball, tant en el sector públic com en el privat, i sobretot en aquells sectors d’activitats sociosanitàries, d’alimentació i de neteja. I ho hem de fer en uns moments on no podem desplegar de forma activa les nostres principals eines de pressió: la vaga i la mobilització. Aquesta crisi del coronavirus també està fent més visible una crisi social que fa molt que dura: el treball remunerat no és garantia de seguretat socioeconòmica. El desenvolupament de la pandèmia continua mostrant, amb més duresa, la persistent desigualtat entre homes i dones, que en l’entorn laboral es manifesta en una perdurable bretxa salarial i en una infravaloració de les feines realitzades principalment per les dones.

Establiments col·laboradors del concurs #PreguntesRoserDeMaig

El premi de 50€ del concurs que organitza Esquerra per Sant Jordi a Instagram es podrà bescanviar als bars i restaurants de Cerdanyola del Vallès adherits fins a final d’any. El concurs #PreguntesRoserDeMaig que convoca la Secció Local d’ERC a Cerdanyola mitjançant el perfil d’Instagram està dotat amb un premi de 50€ per consumir als establiments d’hosteleria de Cerdanyola que col·laboren amb aquesta iniciativa. El val serà vàlid fins el 31/12/2020. Les compres es podran fer als bars i restaurants quan tornin a obrir o mitjançant els canals de distribució que cadascun d’ells contempli. En cas de que el consum superi els 50€ anirà a càrrec del client. Els establiments adherits on es podrà bescanviar el premi són: Tempo di Vino Espai Vi La Pizarrita La Antigua teteria El Bar de l'Ateneu Cal Pintxo La Galindeta Capicua Malagrapa Autentic Los Abetos Racó de la Plaça Ca l'Enric Bar Alaska Cinnamon Odd Oddvar La Caleta Cerdanyola Bar de Tapas El pinar Can Vidal Si algun altre establiment amb qui no hem pogut contactar s’hi vol adherir pot fer-ho escrivint a cerdanyola@esquerra.cat i ens hi posarem en contacte. Esquerra vol expressar així el suport al comerç local que està patint la crisi, en especial el gremi d’hosteleria que ens permet gaudir de les festes majors. Executiva Local d’ERC a Cerdanyola 1 de maig de 2020