Cerdanyola del Vallès

Totes les notícies

Esquerra i Jovent Republicà fan balanç dels primers 100 dies del govern del PSC a Cerdanyola

Lamenten la manca de transparència en les polítiques que ha dut a terme el nou govern i els acusen de posar els objectius per sobre del mètode. Han passat 100 dies d’ençà que el consistori de Cerdanyola del Vallès escollia un nou govern, amb Carlos Cordón i el PSC al capdavant. El mandat que havia de «recuperar Cerdanyola», ha recuperat el mateix model de ciutat impulsat des de fa anys pel socialisme cerdanyolenc que sovint oblida que són les persones el centre de la política. Retirar la pancarta que reclamava la llibertat de les preses i presos polítics, va ser la primera acció unilateral de Cordón com a alcalde. La decisió, més enllà del transfons polític i ideològic del nou govern, ignorava un acord que va prendre el ple i definia quina seria la nova forma d’actuar del govern municipal i que s’ha repetit al llarg d’aquests 100 dies “de gràcia”: actuar d’esquena a la ciutat i sense cap consens. Més recentment, la notícia de la recuperació per part de l’ajuntament del glifosat com a herbicida en les tasques de fumigació de la ciutat, torna a posar de manifest la vella política. Com en el cas de la pancarta, el ple municipal havia acordat que la ciutat de Cerdanyola fos lliure de glifosat, al ser aprovada per unanimitat una moció presentada per ERC el març de 2017, però pel nou govern sembla que allò aprovat democràticament i amb debat al ple no serveix de res, i actuen per la via de fet. També lamenten la gestió que ha fet el govern municipal del nou plantejament del centre direccional (PDU). El PDU, el que serà el projecte més important pel futur de Cerdanyola en les properes dècades, es va aprovar al Consorci del Centre Direccional, amb el vot en contra del conseller d’ERC, sense que el ple municipal el pogués debatre la proposta presentada, tot i que també per una moció, en aquest cas aprovada el 26 d’abril de 2018, instava a l’ajuntament a cercar la fórmula possible amb la Generalitat de Catalunya per a què el ple municipal aprovés inicialment aquell planejament.

El govern municipal recupera el glifosat a Cerdanyola d'amagat

El ple municipal va rebutjar l’ús d’aquest herbicida per la seva alta toxicitat el 2017. Durant la comissió informativa de territori es va intentar amagar la informació a l’oposició. El govern municipal de Cerdanyola torna a fumigar amb glifosat tota la ciutat. Aquest producte altament tòxic es va deixar d’utilitzar després d’una moció presentada per ERC i aprovada pel ple municipal de març de 2017. La moció va comptar amb els vots favorables del grup municipal Socialista, inclòs l’actual alcalde Carles Cordón i el regidor responsable Víctor Francos que ara han deixat en paper mullat. Més encara, durant la Comissió Informativa de polítiques territorials de dimecres 18 es va intentar amagar aquesta decisió a l’oposició. El glifosat és un herbicida molt polèmic classificat com a substància probablement cancerígena (Grup 2A) per l’Agència d’Investigació del Càncer (IARC), vinculada a l’OMS. Per aquest motiu ha estat prohibit en molts països i rebutjat per moltes ciutats, inclosa Barcelona. Més conegut amb el nom comercial de Roundup (a Cerdanyola s’està aplicant sota el nom de Cosmic XL), serveix per matar les plantes dels escocells dels arbres i altres espais de la via pública si bé s’ha demostrat que té una afectació greu sobre la biodiversitat urbana. La seva toxicitat sobre les abelles i altres insectes altera també la cadena tròfica amb efectes sobre els ocells urbans, però també sobre els animals de companyia com gossos i gats si hi interactuen quan s’acaba de dosificar. Montsanto va ser condemnada a una multa milionària per provocar càncer com a fabricant d’aquest producte. Més enllà dels riscos i conseqüències ambientals, el Ple Municipal va acordar per unanimitat eradicar específicament l’ús del glifosat proposant mètodes alternatius per a controlar la proliferació d’herbes a la ciutat compatibles amb la biodiversitat i la salut de les persones. El Grup Municipal d’ERC vol cridar l’atenció en la contradicció que suposa defensar públicament polítiques de protecció mediambiental i contra el canvi climàtic mentre es reprèn l’us d’un producte altament tòxic.

ERC comença a negociar amb el govern municipal en base a les coincidències programàtiques

Esquerra ha demanat al PSC obrir un procés de negociació per poder executar les propostes del programa electoral durant els propers quatre anys. Properament demanarà també reunir-se amb la resta de grups municipals per explorar punts de coincidència en benefici de Cerdanyola. El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola felicita Carlos Cordón per la seva investidura del passat 15 de juny i demana portar a la pràctica les bones intencions que va verbalitzar durant el seu discurs d’investidura. En aquest sentit lamenta que el mandat hagi començat amb decisions unilaterals sense tenir en compte la majoria del plenari i amb només el 30% dels vots. Cerdanyola necessita consensos per desencallar els principals problemes que pateix (neteja, manca d’inversions, residus...) així com treball en equip per impulsar els reptes que hem d’abordar per posar la ciutat al lloc que es mereix (UAB, Bellaterra, Centre Direccional...). Esquerra emplaça el nou govern a obrir immediatament un procés de negociació per buscar els punts comuns als programes electorals dels dos partits així com les necessitats d’organització i finançament per poder abordar-los. La gent de Cerdanyola mereix que les bones voluntats expressades pels diferents partits durant la campanya es transformin en treball seriós i urgent que permeti començar accions immediates com un pla de xoc per millorar la neteja i manteniment de la via pública, la millora dels equipaments i serveis públics incloent els manteniment d’escoles públiques i edificis municipals. Altres inversions i projectes hauran de ser incloses en un nou pressupost. En aquest sentit ERC espera que reculli inversions en instal·lacions esportives, parcs i jardins, polítiques d’habitatge, cultura i patrimoni, eixos comercials, energies renovables, etc. ERC espera començar a parlar de pressupost i ordenances fiscals per aportar les seves propostes i no haver d’aprovar els comptes entrat l’any següent o, pitjor encara, prorrogar de nou el pressupost actual.

Esquerra obté més vots que mai en unes eleccions municipals a Cerdanyola

El creixement del 50% dels vots consolida una cinquena regidoria a l’Ajuntament i un segon vocal a la Junta de l’EMD de Bellaterra situant ERC com a destacat primer partit de l’oposició en tots els àmbits. Esquerra va sumar 5.420 vots a les eleccions municipals de diumenge 26 de maig a Cerdanyola. Això suposa guanyar 1.648 suports i créixer un 43’7% respecte les darreres municipals i situa el grup municipal com a segona força al Ple de Cerdanyola amb cinc regidors/es encapçalat per Helena Solà, seguida d’Íñigo Enterria, Montse Nieto (independent), Albert Turon i Carme Pina. A l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra els resultats també van ser extraordinaris per a Esquerra que va passar de 124 a 269, un creixement del 127%. Bona part del mèrit el té la feina feta durant quatre anys a la Junta de l’EMD pel vocal ERC, Quim Oltra, així com l’equip que ha anat consolidant a Bellaterra. Mostra d’aquesta confiança són les 354 persones que el van triar per la presidència de l’EMD superant tota la resta de candidats excepte l’actual President. La Secció Local d’ERC a Cerdanyola, l’equip de campanya i les persones que formàvem part de les candidatures volem expressar l’enorme gratitud que sentim per la confiança que signifiquen aquests resultats. Som conscients també de la responsabilitat que reposa en els càrrecs electes per intentar assolir els dos objectius proposats: aplicar les propostes del projecte de ciutat fins on sigui possible i treballar des de Cerdanyola per fer efectiva la República Catalana. Cal fer especial esment totes les persones que, de forma voluntària, han dedicat hores i esforços en una immensa diversitat de tasques que han fet possible fer la campanya electoral acollint-nos estrictament a les limitacions pressupostàries previstes per la llei. Desenes de persones han estat preparant i fent actes, paradetes informatives, encartellant (i desencartellant), embustiant o exercint d’apoderats entre altres.

Vols ser apoderat/da a les eleccions municipals i europees del 26M?

El 26 de maig serà una data clau per a l'independentisme. No només hi ha en joc el govern local sinó també guanyar les institucions de l'àrea metropolitana i demostrar a Europa que l'independentisme democràtic és imparable. Per garantir la netedat del procés electoral necessitem un bon desplegament d'apoderats/des. Si hi pots col·laborar sisplau envia un correu electrònic a cerdanyola@esquerra.cat amb el teu nom, telèfon i DNI. Si ens cal més dades ja us les demanarem individualment. No cal ser militant ni tenir cap vinculació amb Esquerra. Tots els equips comptaran amb una persona responsable de cada col·legi electoral i el suport jurídic d’Esquerra per si hi ha cap dubte durant la jornada de votacions. Més endavant donarem data per la formació i recollida d'acreditacions però mentrestant reserveu-vos aquesta data pel sopar d'apoderats/des:

Esquerra aporta 1.044,30 euros a la Caixa de Solidaritat

La Secció Local d’ERC a Cerdanyola va recollir 453,01€ entre donatius i la venda de llibres i roses a la parada de Sant Jordi. La liquidació de la loteria de Cap d’Any també ha donat un marge de 591,29€. Les dues quantitats s’han ingressat al compte ES31.3025.0001.1814.3361.5996 de la Caixa de Solidaritat. El Jutjat d’Instrucció 13 ha acabat la instrucció de la causa contra l’independentisme pels fets de la tardor de 2017 demanant una fiança de 5,8 milions d’euros a les persones encausades. Si no s’aconsegueix recollir aquesta quantitat en breu, els seran embargades les seves propietats ampliant la penalitat a les seves famílies. Contra la repressió només podem lluitar amb solidaritat. Per aquest motiu, Esquerra a Cerdanyola dedica la recaptació de totes les seves activitats populars a ajudar les persones preses, encausades i represaliades, incloent les seves famílies. Dilluns passat, amb motiu de la diada de Sant Jordi, ERC va muntar una paradeta on es van vendre llibres i roses (que es van exhaurir), a més de posar una urna per recollir donatius per a la Caixa de Solidaritat. El resultat ha donat un marge de 453,01€. La Secció Local també ha liquidat els ingressos per la loteria de la Grossa de Cap d’Any amb un marge de 591,29€. La suma d’aquestes quantitats s’ha ingressat a la Caixa de Solidaritat i ja és el segon any que aquestes activitats dediquen els beneficis a la solidaritat amb les persones represaliades. La Caixa de Solidaritat gestionada inicialment per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural ara és assumida per l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat que recull i canalitza la voluntat de solidaritat de milers de persones de la nostra societat per donar suport a les víctimes de la repressió política. La Secció Local fa esforços per recaptar fons en totes les activitats on es dóna l’oportunitat. En aquest sentit s’han destinat a l’Associació Catalana pels Drets Civils els guanys d’activitats com els excedents d’activitats com els autocars organitzat per anar a l’acte a la presó de Lledoners del dia 1 d’octubre, del que ens va portar a la manifestació de Madrid del 16 de març.

Miting "Va de Llibertat" - Cerdanyola del Vallès

VIDEO - Míting "Va de Llibertat" a Cerdanyola del Vallès

El passat dimecres, 17 d’abril, va tenir lloc als Jardins del Museu d’Art de Cerdanyola el míting central de la campanya electoral per a les eleccions generals. Hi van participar el vicepresident de la Generalitat Pere Aragonès i les diputades Ana Surra i Carolina Telechea. El parlament inicial va ser pronunciat per la portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Cerdanyola i candidata a l’alcaldia de la ciutat Helena Solà. Solà va iniciar la seva intervenció assegurant que per a ella seria desitjable que aquestes fossin les últimes eleccions per elegir diputats al Parlament de Madrid e les quals ERC hagués de participar, perquè això voldria dir que finalment s’ha assolit la Independència i la República Catalana. Va continuar, dient, però, que mentre aquest objectiu no s’assoleixi és molt important que ERC sigui present en tots aquells àmbits on es prenen decisions que afecten als catalans. Després de fer una referència a la importància de les pròximes eleccions municipals, que aquest any tindran una transcendència especial degut al moment que viu el país, va tenir també un emocionat record per a tots els presos polítics i exiliats. Ana Surra va parlar sobre la immigració, fenomen que ella coneix molt bé per diversos motius (és un tema que ha treballat molt a fons i ella mateixa és immigrant. Va néixer a l’Uruguai) assegurant que ERC és l’únic partit que ha afrontat aquest tema de forma solvent i seriosa, i que és important que tots els immigrants que viuen a Catalunya rebin la informació necessària com per a poder jutjar com cal aquest fet. Carolina Tedechea (antic militant del PSC i actualment regidora també a l’Ajuntament d’Igualada) va fer especial èmfasi en les causes socials que ERC ha defensat durant els darrers anys al Congrés dels Diputats i que continuarà defensant a la propera legislatura. Va explicar també les circumstàncies i reflexions que la van portar a deixar el PSC i començar a militar a ERC. Va tancar l’acte Pere Aragonès, esmentant com alguns dels principals objectius d’Esquerra al Congrés dels Diputats derogar la reforma laboral o la llei mordassa del ministre Fernández Díaz.

Obertura Republicana es presenta a Cerdanyola

L’Ateneu Republicà presenta el darrer llibre d’Enric Marin i Joan M. Tresserras, Obertura Republicana, divendres 26 a les 18:00h a la sala Enric Granados de la Biblioteca de Cerdanyola. La secció de cultural d’Esquerra a Cerdanyola, l’Ateneu Republicà, presenta divendres el darrer llibre dels professors de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Enric Marin i Joan Manuel Tresserras. Obertura Republicana, Catalunya després del nacionalisme és un assaig sobre el futur polític català que posa l’èmfasi en un ideal republicà que, lluny dels tradicionals estat-nació, està basat en l’assumpció de la sobirania per la ciutadania, el progrés social i la radicalitat democràtica. Segons els autors estem davant tot el contrari d’un replegament nacionalista, anem a un futur d’obertura republicana. La reflexió és doblement pertinent per la novetat editorial i per la imminència de les eleccions al Congrés i el Senat on està en joc el model d’estat i els interlocutors amb qui s’haurà de construir en el futur immediat. La cap de llista a les eleccions municipals, Helena Solà, introduirà la xerrada que anirà a càrrec del professor Enric Marin, professor de la facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i expresident de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Marín és veí de Bellaterra i forma part de la llista d’Esquerra a Cerdanyola per a les eleccions municipals del 26 de maig. Secció local d’ERC a Cerdanyola 18 d’abril de 2019  

Esquerra Republicana desembarca al MAC per les generals

L’acte central de campanya d’Esquerra per a les eleccions generals es farà dimecres 17 d’abril als Jardins del Museu d’Art de Cerdanyola. Intervindran el vicepresident del govern, Pere Aragonès, les diputades al Congrés, Carolina Telechea i Ana Surra, a més de la candidata a l’alcaldia Helena Solà. Esquerra comptarà amb un acte polític de primer nivell per a la campanya de les eleccions generals a les Corts espanyoles del 28A al centre de Cerdanyola. El dimecres 17 d’abril als jardins del Museu d’Art de Cerdanyola, ERC presentarà dues diputades, Carolina Telechea i Ana Surra, i el vicepresident del govern de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès acompanyats per la cap de llista d’Esquerra a les eleccions municipals de maig, Helena Solà. La campanya demana el vot per ERC sota el lema «Va de llibertat» i apel·la al paper que pot exercir el partit republicà a les Corts espanyoles per condicionar les possibles majories. Els objectius són evitar l’accés de la ultradreta al govern i condicionar la resta de governs possibles per tal que respectin els valors democràtics així com els valors i llibertats reconeguts a la Declaració dels Drets Humans. La situació d’empresonament del cap de llista i president del partit, Oriol Junqueras, així com de la resta de presos i preses, i les persones exiliades i represaliades després del referèndum reprimit de l’1 d’octubre de 2017 fan d’aquestes eleccions una nova prova de força de l’independentisme i el republicanisme davant uns partits hegemònics que defensen l’status quo de la transició, la monarquia i el règim del 78. La campanya s’afrontarà amb una gran austeritat de mitjans a nivell local i comptant amb la força de desenes de voluntaris i voluntàries per penjar cartells i atendre les paradetes informatives al carrer. Sense aquesta massa social és impossible fer arribar el missatge d’Esquerra a la gent, més encara amb dies festius pel mig. Pere Aragonès és llicenciat en dret i actualment és vicepresident del Govern de la Generalitat i conseller d’Economia.