Cerdanyola del Vallès

Notícia

ERC Cerdanyola considera que cal un ampli acord per fer front a la crisi econòmica que ja pateixen moltes famílies a la ciutat

El Grup Municipal d’ERC de Cerdanyola del Vallès ha anunciat que treballa des de l’inici de l’estat d’alarma amb propostes al govern municipal i considera que cal actuar amb caràcter urgent per pal·liar la crisi econòmica derivada del confinament. En aquest sentit insta al PSC a mobilitzar tots els equips humans possibles, modificar el pressupost municipal, així com aprofitar els romanents de tresoreria -11MEUR-, i a crear una taula de treball amb els agents econòmics i socials de la ciutat.

En una roda de premsa que ha tingut aquest matí de divendres, els cinc regidors d’ERC han fet un repàs a l’actualitat municipal, en especial en relació a la crisi sanitària i econòmica causada per la pandèmia de la COVID-19. Segons els republicans aquesta crisi demana una resposta ràpida i contundent de les institucions públiques, de la mateixa manera que aquestes exigeixen sacrificis a la ciutadania. En aquest context pensen que allò que s’espera dels partits és que treballin en la cerca de consensos amplis i evitin picabaralles estèrils. És en aquesta voluntat que observen que aquest raonament és exigible tant a ells i a la resta de partits de l’oposició, com, principalment, també al partit que governa en minoria. Per això mostren la seva estranyesa que, després de 6 setmanes i d’haver fet diverses ofertes i propostes de col·laboració, l’oposició no té respostes d'aquestes.


Acció constructiva

Els regidors d'ERC consideren que la crisi sanitària ha portat de forma paral·lela una crisi econòmica i social, tot just quan feia poc que com a societat ens en sortíem de l'anterior crisi. És per això que la seva aposta és deixar de banda els rols antics de govern i d'oposició, apostar per la cooperació política i ajuda mútua de forma real i efectiva: "les demandes dels veïns i veïnes de Cerdanyola del Vallès són reals i urgents, mereixen un ajuntament proactiu que doni la resposta necessària als seus problemes. Cal que s'escolti les propostes de tothom, i atendre les seves necessitats de forma ràpida i eficient, i això només es podrà fer si treballem plegats govern i oposició, sense exclusions. L'hora de les bones paraules s'ha acabat, calen fets".


Cronologia de la mà estesa

D'ençà la declaració de l'estat d'alarma, i amb les limitacions lògiques imposades per aquest, el Grup Municipal d'ERC ha explicat les propostes presentades i les preguntes adreçades al govern municipal. Ja des de bon principi els republicans van creure que era imprescindible activar tots els recursos possibles, i així el dilluns 16 de març van fer una nota de premsa en la qual oferien tot el seu suport al govern municipal, i sol·licitaven la creació d’una comissió permanent que permetés aportar idees i cooperar per afrontar les properes setmanes. La finalitat d’aquesta comissió era que el govern disposés del màxim suport de l’oposició en les principals decisions a prendre, així com per a recollir i valorar el màxim de les propostes que s’aportessin.

Atès que el funcionament ordinari de les comissions informatives i dels plens s’alteraven, es reivindicava mecanismes per a permetre una comunicació fluïda i, fins i tot, més informal, sense necessitat de convocatòries amb una determinada antelació o ordres del dia. Per ERC calia comunicació, informació i treball en conjunt dels 25 regidors en favor de la ciutat, i la presa de decisions consensuades.

Després d’una setmana fent propostes via el grup de portaveus, el dilluns 23 de març ERC va fer públic un recull amb les propostes que considerava més importants, i es demanava la convocatòria de Comissions Informatives i del Ple Municipal per a fer efectives les mesures que s’havien anunciat pel govern però no s’havien aplicat. Una setmana més tard, el dilluns 30 de març, ERC considerava que no n'hi havia prou amb les mesures adoptades per superar la crisi i s'oferia públicament per a negociar una modificació general del pressupost municipal, a l'apreciar que, a causa de la crisi sanitària i del seu greu impacte en tots els àmbits laborals, socials i econòmics, els pressupostos aprovats havien perdut tot el seu sentit tant pel que fa a les necessitats actuals, com també pel que fa a la previsió de les possibilitats de la ciutadania per fer front a les seves obligacions fiscals i econòmiques amb l’ajuntament. Novament, expliquen, els regidors d'ERC es van oferir per a començar les tasques de forma immediata per la preparació d’uns nous comptes municipals atès que la seva tramitació és llarga i complexa.

Altres propostes fetes pels republicans al govern se les van fer arribar durant la comissió informativa del dia 2 d’abril i el ple municipal del 8 d’abril, i consistien en:
  • Crear una taula de treball amb els actors socials i econòmics per definir les ajudes, comptant amb representants dels autònoms, comerç, hostaleria, empresarial i famílies, entre altres.
  • Dedicar fins on sigui possible el superàvit de 7’5 milions d’euros de la liquidació del pressupost de 2019, amb un romanent de tresoreria d’11 milions, a pal·liar els efectes d’aquesta crisi.
  • Modificar el pressupost municipal del 2020 tot adaptant-lo a les necessitats actuals.


Finalment el Grup Municipal d’ERC ha comunicat que han presentat per mitjans telemàtics diverses instàncies amb un total de 21 preguntes, de les quals han anunciat que només han rebut resposta de 5 d’elles.


L’accés a la informació

El Grup Municipal d’ERC considera imprescindible poder exercir la seva funció de proposició i de fiscalització de l'acció municipal, tot i ser conscient de les limitacions del moment en què es restringeix la participació en els òrgans col·legiats al no estar contemplada en aquests el torn de precs i preguntes pel seu caràcter extraordinari. Per això valoren positivament que hagin tingut lloc fins a 6 juntes de portaveus, però entenen que hi hauria d’haver espais més amplis en els que tots els regidors de govern expliquin les tasques que duen a terme els seus serveis, recullin els suggeriments i contestin a les preguntes que els hi pugui fer qualsevol membre de l’oposició: només amb voluntat d'acord, amb escolta activa i resposta eficaç, es podran tirar endavant les millors mesures que reclama la ciutat.Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola
24 d’abril de 2020