ERC Cervelló

Totes les notícies

Només un 2,6% dels carrers de Cervelló tenen noms que fan referència a dones.

On són les dones a Cervelló?

Les dones a Cervelló som presents arreu. Hi ha moltíssimes cervellonenques que col·laborem en entitats, que tenim veu en la política municipal, que dirigim els seus comerços o que, encara ara, ens fem càrrec de la immensa majoria de tasques familiars i de la llar. Les dones de Cervelló som i serem un pilar imprescindible, no podria ser d’una altra manera. Ara bé, malgrat aquest talent, esforç i dedicació, la toponímia local, és a dir, els noms dels carrers del poble, no reflecteixen aquesta realitat. De fet, només un 2,6% dels carrers de Cervelló tenen noms que fan referència a dones. Segons les dades extretes de la Xarxa SITMUN de la Diputació de Barcelona, a Cervelló hi ha 269 carrers amb nom i d’aquests tan sols 7 tenen nom de dona, incloent-hi també els que porten nom de santes. Trobem el carrer de la Mestra Adela Cardona, una persona molt ben considerada pels alumnes que va tenir, i després ja passem a un carrer de Santa Anna, un carrer de Santa Rosa, un carrer de Santa Eulàlia i, per si no n’hi hagués prou amb un, tres carrers de Santa Maria, sense deixar clar si es tracta de Santa Maria de Cervelló o d’alguna altra. Els noms de llocs ens parlen, formen part del paisatge i configuren la imatge que es dona d’un municipi perquè recullen testimonis de la cultura, dels costums i de la història. A Cervelló, ben entrat el segle XXI, sembla que la toponímia urbana es troba molt lluny de posar les dones al lloc que els correspon. Des d’Esquerra Republicana creiem que aquesta falta de visualització de les dones s’ha de corregir el més aviat possible i per això al proper Ple municipal del dia 15 de març presentarem una moció en aquest sentit. Altres mestres com Elisa Rubio, Remei Bosch o Carme Mauri per esmentar-ne algunes de vinculades a Cervelló o dones com Lola Anglada, Montserrat Roig, Neus Català i tantes altres han d’entrar a formar part del nostre paisatge per justícia i dignitat.

La immersió lingüística a l'escola està en perill per culpa del 155 que el PSC va votar a favor.

Les nostres escoles no es toquen!

El model educatiu català garanteix la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per als nostres infants. Gràcies a la immersió lingüística a les escoles catalanes no existeix cap segregació d’alumnes per motius lingüístics, absolutament tots, en acabar l’ESO, poden expressar-se perfectament tant en català com en castellà. El govern espanyol, aprofitant l’article 155, vol introduir una casella a la preinscripció escolar per demanar el castellà com a llengua vehicular amb la intenció de carregar-se una feina que des de fa més de 30 anys s’ha demostrat plenament satisfactòria i que es reconeguda per tota la comunitat educativa. Les nostres escoles poden tenir moltes mancances per falta de recursos però precisament la llengua és el que millor funciona, només ens hem d’apropar a qualsevol escola i parar l’orella: català i castellà conviuen en perfecte harmonia, d’això els nanos podrien donar-nos lliçons. Ja n’hi ha prou d’utilitzar el sistema educatiu i de retruc als nostres nens per criminalitzar-nos, guanyar el que no han guanyat a las urnes i justificar el que és injustificable. Han portat els nostres mestres als jutjats amb falses acusacions de delictes d’odi, perden temps i recursos revisant els llibres de text per tal de trobar adoctrinaments i, el que és pitjor, volen crear un conflicte totalment inexistent. El Partit Popular, Ciudadanos i PSC-PSOE amb el seu estimat 155 volen fer desaparèixer el català per sempre, els dos primers ho porten a l’ADN i no se’n amaguen: la nostra llengua els molesta. Els del PSC, que tant s’estimen Cervelló, ara s’exclamen i diuen que el 155 no era per això. Mentida, quan signes un xec en blanc per reprimir el teu poble, ets plenament conscient del que estàs fent. Per això cal amb més urgència que mai que totes les forces independentistes juntes formem un govern que pugui aturar el 155. Esquerra Republicana donarem suport fins a les últimes conseqüències a qualsevol acció que emprengui la comunitat educativa del nostre poble per tal de defensar la immersió lingüística i el model educatiu d’èxit del nostre país.

Fotografia il·lustrativa que no correspon als fanals de Cervelló ni a les persones multades

Comunicat d’Esquerra Cervelló davant les sancions de 400€ per penjar llaços grocs

Vist que des d’ahir, 11 de gener de 2018, diferents veïns de Cervelló estan rebent notificacions de sancions de 400 euros imposades per l’Ajuntament de Cervelló, signades pel regidor competent, el Sr. Juan Santiago (PSC), per haver penjat llaços grocs a la via pública. Vista la persecució que rep qualsevol col·lectiu del municipi que no sigui proper al govern municipal, com és el cas del col·lectiu en contra del magatzem de productes químics, Cervelló Sense Pedreres o qualsevol dels grups independentistes de la població. Vist que la justificació donada per la primera tinent d’alcalde, la Sra. Cristina Martínez (PSC), és que el regidor Juan Santiago va signar tots els decrets sense llegir-los. Esquerra Republicana a Cervelló demanem: Destitució immediata, i en tot cas abans del proper ple, del regidor responsable de la matèria, el Sr. Juan Santiago (PSC), per negligència en l’actuació de les seves funcions al signar de forma arbitrària sancions als seus veïns sense ni tan sols haver-les llegit. En cas que no fos destituït, demanarem la dimissió del l’alcalde José Ignacio Aparicio (PSC) com a màxim responsable del govern municipal. Retirada immediata de totes les multes imposades, deixant sense efecte el procés sancionador iniciat. Disculpes immediates a tots aquells que han rebut la notificació de la sanció per part de l’Ajuntament de Cervelló. Rectificació de l’escrit fet per la primera tinent d’alcalde al darrer número de la revista municipal, on negava l’evidència que els ciutadans independentistes de Cervelló patim una persecució constant per part del govern municipal.

La revista municipal es va distribuir en plena campanya electoral

L’Ajuntament de Cervelló reparteix propaganda irregularment

Fa només uns dies que tots els veïnes i veïns de Cervelló vam començar a rebre a casa la revista municipal, cosa inaudita en període d’eleccions. Davant d’aquest fet Esquerra Republicana de Cervelló vam interposar una denúncia a la Junta Electoral, que ens ha donat la raó i ara obligarà l’Ajuntament a retirar-la i no distribuir-ne més durant el període electoral. La revista, com ja és habitual, anava plena de fotografies de l’alcalde i tal i com ja hem assenyalat en anteriors ocasions al ple municipal, té una tipografia de lletra molt semblant a les anteriors revistes que editava el PSC. De fet, des que són a govern ja no han fet més números i des del nostre punt de vista l’han substituïda per la revista municipal que paguem tots els ciutadans. Els republicans sempre hem tingut molt clar que en democràcia cal jugar net i som conscients que aquestes eleccions del 21D les forces del bloc del 155 no ho estan fent. Precisament per això vam interposar la denúncia a la Junta Electoral i també és per aquest motiu que estem creant la xarxa d’apoderats més gran que s’ha fet mai a apoderats.cat.

Esquerra Republicana abandona el Ple de Cervelló en protesta per les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

Esquerra Republicana abandona el Ple de Cervelló en solidaritat als presos polítics

Avui dijous 19 d’octubre Esquerra Republicana a Cervelló ha pres la decisió de no participar en el ple municipal. Dia rere dia, hem anat veient com la repressió de l’Estat espanyol, es fa més forta a causa de la impotència que tenen en no poder parar la voluntat del poble. Han coartat les nostres llibertats, ens han perseguit pels nostres ideals i fins i tot, ens han agredit. Han agredit joves forts, però també avis indefensos. Ens han agredit només per voler votar.  Només per voler exercir un dret bàsic. Només per expressar en les urnes el pensament, que cadascuna de les persones d’aquest país tingués, fos sí o fos no. Aquests darrers dies però, els fets han arribat a extrems inimaginables. S’han empresonat els presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional per la seva convicció política i amb la clara voluntat d’atemorir la ciutadania. Convertint-los així en presos polítics en ple segle XXI a Europa. Aquests fets són d’una magnitud tan greu que a molts pobles i ciutats s’ha suspès l’activitat política, s’han fet aturades i mostres de suport. Aquí a Cervelló també hem fet aturades i part de l’equip de govern s’hi va afegir. Fins i tot, des de l’Ajuntament es va escriure un manifest, publicat al diari digital “La Premsa del Baix”, on s’especifica que no comparteix les mesures preses per l’Audiència Nacional i manifesta el rebuig més enèrgic a les detencions. Esquerra Republicana va sol·licitar la suspensió del ple Extraordinari d’avui però la suspensió ha quedat denegada perquè els punts del Ple, segons l’Ajuntament, no es poden demorar en el temps. El temps que no han volgut "perdre" avui, és el temps que estan perdent en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez a la presó. Perquè mentre nosaltres fem debat de si és oportú suspendre o no el Ple hi ha dues persones que no poden decidir sobre el seu temps. Els seus dies estan privats de llibertat. Estan molt bé les paraules i els manifestos, però també calen fets.

Els 4 regidors d'Esquerra Republicana, d'esquerra a dreta Josep Ramon Mut, Irina Moreno, Albert Racaj i Òscar Vendrell, van presentar les gairebé 500 firmes a l'Ajuntament

Gairebé 500 firmes demanen aturar el magatzem de químics perillosos

El proper ple municipal del dijous 16 de març Esquerra Republicana de Cervelló presentarem una moció perquè s’estudiï com aturar el magatzem de productes químics perillosos instal·lat al davant de la urbanització de Can Guitart. Per fer-ho, comptem amb el suport d’un total de 468 firmes de veïns de Cervelló que hem estat recollint durant el darrer mes. Esquerra demanarem la creació d’una comissió de treball i d’investigació per tal de trobar una solució conjunta al risc que suposa tenir el magatzem en aquella zona del poble, ja que el moviment constant de camions amb químics perillosos i l’emmagatzematge de fins a 450 tones d’aquest material suposa un risc elevat pels habitants de Cervelló. Justament en aquest sentit també demanarem la creació de plans específics de protecció civil en cas d’emergències o accidents químics, plans inexistents fins ara a Cervelló. Finalment també demanarem que tot això es faci amb transparència, una de les mancances que ha tingut el procés d’obertura del magatzem i per això també exigirem que s’informi de tot a través de la revista municipal i que es faci arribar una notificació als veïns de Can Guitart. El contingut específic de la moció el podeu descarregar en els documents adjunts a aquest article. Tenim el suport de gairebé 500 firmes, però també necessitem que ens acompanyis abans i durant la votació d’aquest dijous 16 de març. A les 19.30 hores amb una concentració davant de l’Ajuntament i a les 20.00 durant el ple! Ara fem-ho junts!

Les JERC i ERC vam canviar el nom del carrer 12 d'octubre pel carrer Lola Anglada

Les JERC i ERC reivindiquem les dones de Cervelló pel 8M

Aquesta tarda del 8 de març, i en motiu del dia internacional de les dones, les Joventuts d’Esquerra Republicana i l’agrupació local d’Esquerra Cervelló han canviat el nom del carrer 12 d’octubre pel carrer de Lola Anglada, escriptora i il·lustradora de contes infantils que va viure a Cervelló durant el segle XX.   En el marc de la campanya #lesdonesfanhistòria, de les Joventuts d’Esquerra del Baix Llobregat, s’ha decidit canviar simbòlicament el nom del carrer 12 d’octubre de Granja Garcia, una data que recorda el dia en què Colom va arribar a Amèrica i va comportar l’extermini de cultures i el genocidi de milions d’indígenes.   A sobre la placa s’ha decidit col·locar-hi un adhesiu amb el nom de Lola Anglada, narradora infantil i dibuixant catalana nascuda a Barcelona el 1892 i morta a Tiana el 1984 i que va ser estiuejant de Cervelló. Fou una persona compromesa amb els valors democràtics i la causa catalanista i durant la Guerra Civil va col·laborar amb la Generalitat de Catalunya a través de les seves obres. El 1981 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi.   Segons ha explicat la portaveu de les JERC, Teresa Rovira, amb aquesta acció s’ha volgut “donar visibilitat a aquelles dones oblidades de la història però que també han fet possible el progrés de la nostra societat”.   La presidenta d’ERC Cervelló, Rosa Monforte, ha assenyalat que “tenim moltes heroïnes al país i al poble, però no estan representades als nostres carrers”. Això es demostra en el fet que al nostre municipi hi ha fins a 38 noms d’homes (9 d’ells sants) i només 9 de dones (8 d’elles mares de Déu o santes).

Cervelló, magatzem, químics

Iniciem una campanya per aturar el magatzem de productes químics

Des de fa uns mesos Cervelló compta al polígon del Grau amb un magatzem de productes químics perillosos, fet que comporta un risc perjudicial per a la salut i el medi ambient. La instal·lació d’aquesta planta no ha comptat amb un consens i simplement s’ha aprovat per decret de l’alcalde José Ignacio Aparicio. Recordem que el magatzem acull fins a 450 tones de químics inflamables, corrosius, nocius, irritants i perillosos per al medi ambient. A més, Cervelló no compta amb un pla específic de protecció civil, un aspecte greu, però més en aquest cas. És per això que des d’ERC Cervelló i amb un ampli suport veïnal, hem iniciat una campanya d’informació per explicar què representa una instal·lació d’aquest tipus al nostre poble, ja que no estem disposats a assumir un risc potencial innecessari. Des de fa dues setmanes estem duent a terme un porta a porta entre els veïns de Can Guitart, ja que és la zona més pròxima als possibles efectes negatius dels productes químics que s’emmagatzemen. A més, també posarem punts informatius a la rambla Josep Tarradellas, perquè tots els cervellonencs puguin rebre la informació que necessitin i donin la seva signatura per demanar el tancament del magatzem. La campanya també comptarà amb un acte, el proper dia 23 de febrer a les 20.30 h a la Sala Polivalent de l’Ateneu. Allà exposarem les conseqüències que una infraestructura d’aquestes característiques suposa per a Cervelló, i com pot afectar a la salut, la natura i el funcionament del poble en general. ERC Cervelló, sí que ofereix tota la informació i dona la cara, explicant quines són les xifres i conseqüències reals d’aquesta decisió unilateral del govern, una falta de respecte de cara als veïns, i a les futures generacions. Per desgràcia a Paterna, València, han patit fa uns dies les conseqüències d’una manca d’informació i escrúpols d’alguns, i ho pateixen els veïns i veïnes sense poder sortir de casa i amb por a respirar.

químics perillosos, cervelló

Com serà el magatzem de químics perillosos de Cervelló?

L’empresa Jofertrans SL va demanar a mitjan del 2015, coincidint amb l’entrada del nou govern del PSC, instal·lar d’un magatzem de productes químics perillosos i un dipòsit d’hidrocarburs a Cervelló. Des de llavors no s’ha informat al poble però des de fa unes setmanes Esquerra Republicana ho hem descobert i volem donar-ho a conèixer perquè és un problema que afectarà directament les persones. L’activitat de l’empresa consistirà en el trasllat constant de químics classificats com a perillosos i s’utilitzarà la planta de Cervelló com a centre logístic per emmagatzemar-los fins que no arribin al seu destí final. El personal de l’empresa serà d’un total de 20 empleats que actualment ja formen part de la plantilla i, per tant, no es crearan nous llocs de treball. Concretament els productes químics que es transportaran els camions i s’emmagatzemaran a Cervelló seran: Fins a 100 tones de químics inflamables Fins a 50 tones de químics corrosius Fins a 100 tones de químics nocius Fins a 100 tones de químics irritants Fins a 100 tones de químics perillosos per al medi ambient L’Ajuntament  de Cervelló, malgrat no donar a conèixer el projecte, va demanar informes tècnics i de riscos tant a l’empresa com a la l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que han confirmat que legalment l’empresa ja podria començar a treballar. Un cop descobert aquest projecte, des d’Esquerra Republicana creiem que més enllà de complir els mínims legals, la presència d’aquests químics perillosos al nostre poble suposa un risc per a la salut de la gent de Cervelló que no estem disposats a assumir. Especialment tenint en compte que la ubicació del magatzem és al polígon el Grau, l’entrada de Can Guitart i un punt que utilitzem tots els veïns per entrar a Cervelló. A més, la mateixa empresa ha reconegut que li farà falta un pla de seguretat perquè està a prop d’una zona forestal i, a part, el nostre municipi no té plans específics de protecció civil per afrontar situacions d’emergència en cas d’accident químic.