ERC Cervelló

Totes les notícies

químics perillosos, cervelló

Com serà el magatzem de químics perillosos de Cervelló?

L’empresa Jofertrans SL va demanar a mitjan del 2015, coincidint amb l’entrada del nou govern del PSC, instal·lar d’un magatzem de productes químics perillosos i un dipòsit d’hidrocarburs a Cervelló. Des de llavors no s’ha informat al poble però des de fa unes setmanes Esquerra Republicana ho hem descobert i volem donar-ho a conèixer perquè és un problema que afectarà directament les persones. L’activitat de l’empresa consistirà en el trasllat constant de químics classificats com a perillosos i s’utilitzarà la planta de Cervelló com a centre logístic per emmagatzemar-los fins que no arribin al seu destí final. El personal de l’empresa serà d’un total de 20 empleats que actualment ja formen part de la plantilla i, per tant, no es crearan nous llocs de treball. Concretament els productes químics que es transportaran els camions i s’emmagatzemaran a Cervelló seran: Fins a 100 tones de químics inflamables Fins a 50 tones de químics corrosius Fins a 100 tones de químics nocius Fins a 100 tones de químics irritants Fins a 100 tones de químics perillosos per al medi ambient L’Ajuntament  de Cervelló, malgrat no donar a conèixer el projecte, va demanar informes tècnics i de riscos tant a l’empresa com a la l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que han confirmat que legalment l’empresa ja podria començar a treballar. Un cop descobert aquest projecte, des d’Esquerra Republicana creiem que més enllà de complir els mínims legals, la presència d’aquests químics perillosos al nostre poble suposa un risc per a la salut de la gent de Cervelló que no estem disposats a assumir. Especialment tenint en compte que la ubicació del magatzem és al polígon el Grau, l’entrada de Can Guitart i un punt que utilitzem tots els veïns per entrar a Cervelló. A més, la mateixa empresa ha reconegut que li farà falta un pla de seguretat perquè està a prop d’una zona forestal i, a part, el nostre municipi no té plans específics de protecció civil per afrontar situacions d’emergència en cas d’accident químic.

El govern de Cervelló planteja obrir un magatzem de productes químics perillosos

Aquest mes de desembre vam descobrir que el PSC planteja obrir un magatzem de productes químics perillosos al terme municipal de Cervelló, concretament a una zona propera a la urbanització de Can Guitart. El govern fa mesos que hi treballa i ha demanat un informe a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per tal de trobar el seu aval en el projecte i ja hi ha una empresa interessada.   Els permisos per obrir un magatzem d’aquestes característiques es poden aprovar sense ni tan sols passar pel Ple municipal i per tal d’evitar aquesta falta de transparència vam demanar la celebració d’un Ple extraordinari per debatre el projecte, que es va dur a terme el passat dijous 22 de desembre. En aquest Ple, però, el PSC va impedir que es debatés el punt amb el vot negatiu de l’alcalde José Ignacio Aparicio.   Més enllà de preocupar-nos la poca sensibilitat mediambiental del PSC (que ja va quedar retratada en l’intent d’obrir una nova pedrera al poble) ens preocupa que la instal·lació d’un magatzem de productes químics perillosos podria provocar un impacte negatiu pel medi ambient i també un risc evident per a la salut de la gent de Cervelló, unes conseqüències que des d’Esquerra Republicana no estem disposats a assumir i anunciem que treballarem durament per oposar-nos al projecte.

Guarderia, Escola Bressol, Cervelló

ERC Cervelló treballarà perquè cap infant es quedi sense escola bressol

El grup municipal d’Esquerra Cervelló presentarà al proper ple, el dia 21 de juliol, una moció per tal de garantir que cap infant de Cervelló es quedi sense plaça a l'escola bressol durant els propers cursos i és per això que demana que s’obri de nou l’equipament habilitat ja existent, La Masia. Esquerra Republicana coneix que s’han donat casos en què nens i nenes de Cervelló no han pogut accedir a una plaça a la llar d’infants, sobretot després del tancament d’una de les dues llars existents durant el mandat passat. És per aquest motiu que, vetllant per la igualtat d’oportunitats i l’ensenyament de qualitat, presenta una proposta per evitar que cap infant es quedi sense escola bressol fet que, a més, facilitaria la conciliació familiar de les famílies de Cervelló i milloraria la qualitat de l’educació. Les mesures a prendre són senzilles si hi ha voluntat política: per una banda reobrir la llar d’infants La Masia, tancada per l’anterior govern, i per l’altra i no menys important, garantir que cap infant de Cervelló es quedi sense guarderia, ja sigui baixant els ratis d’alumnes i/o amb mesures d’altra tipus com ajuts socials en el termini màxim de dos anys. Esperem que l’alcalde i regidor d’educació José Ignacio Aparicio sigui coherent amb el rebuig que va mostrar durant el ple del passat mes de març contra el tancament de línies de P3 al Baix Llobregat que no afectava a Cervelló i estigui a favor de l’educació de qualitat al nostre municipi.  

Identificar, Policia Local, Cervelló

Identifiquen els militants d’Esquerra Cervelló per penjar estelades

El passat dimecres 22 de juny la policia local de Cervelló va agafar les dades i va identificar els regidors d’Esquerra i diversos militants per penjar estelades en els nostres fanals electorals.   Esquerra Republicana vam fer una convocatòria oberta per tal de convidar als veïns i veïnes de Cervelló a penjar estelades en els fanals cedits al partit durant les eleccions. El motiu d’aquesta acció era mostrar solidaritat amb els municipis que s’han vist obligats a retirar 104 estelades a causa de les denúncies que Societat Civil Catalana havia interposat a diverses Juntes Electorals.   L’activitat, però, es va veure suspesa quan la policia local es va presentar i ens va demanar retirar les estelades. Després de negar-nos a fer-ho, al·legant que teníem dret a usar els fanals que ens havien tocat per sorteig i que ni la policia ni el govern municipal podia entrar a valorar-ne el contingut penjat, l’autoritat va procedir a identificar els militants presents, tres d’ells regidors.   El portaveu d’Esquerra, Josep Ramon Mut, ha afirmat que “no és la primera vegada que ens passa, és intolerable que el govern municipal intenti intimidar els qui, pacíficament, fem campanya per la independència.” I ha posat l’exemple que "amb el cor de Ciutadans amb la bandera catalana, espanyola i europea això no passa”. Finalment ha recordat al govern municipal format pel PSC i Podemos que “si ells són els partits del diàleg i el referèndum haurien de començar a respectar la llibertat d’opinió i la llibertat d’expressió.”

acomiadament improcedent, Ajuntament de Cervelló, Cervelló

Esquerra Cervelló protesta per l’acomiadament improcedent d’una treballadora municipal

El passat 19 de maig el grup municipal d’Esquerra Cervelló va aconseguir amb el vot a favor de l’oposició en bloc, que l’equip de govern demanés perdó per l’acomiadament improcedent d’una de les treballadores del consistori i que aquests paguin de la seva butxaca i enlloc de diner públic la indemnització d’11.500 € imposada pel jutge.   Esquerra Republicana desaprovem enèrgicament l’acomiadament que es va produir després de l’entrada de Jose Ignacio Aparicio com a alcalde i que, tal i com va reconèixer el mateix Ajuntament fa unes setmanes, s’ha demostrat improcedent.   Des d’Esquerra reclamem que l’Ajuntament garanteixi els drets dels treballadors i no volem que aquests fets es tornin a produir. Tal i com va afirmar el regidor Josep Ramon Mut “és imperdonable que un govern que s’autodenomina d’esquerres acomiadi qualsevol treballador de manera improcedent”.   Finalment també vam aconseguir que la indemnització d’11.500 € que hauria pagat l’Ajuntament amb diners públics es pagui de la butxaca dels regidors del PSC i Podemos, i és que en paraules de Josep Ramon Mut "els veïns de Cervelló no tenim perquè pagar les coses que el govern fa malament".  

Cervelló, LGTB

Les mesures d’Esquerra Cervelló per un Ajuntament contra la LGTBfòbia

El passat 19 de maig el grup municipal d’Esquerra Republicana de Cervelló va presentar al Ple de Cervelló una bateria de propostes per tal de millorar la situació del col·lectiu lèsbic, gai, transexual i bisexual de Cervelló i combatre la LGTBfòbia des de l’Ajuntament del poble.                                Aquestes propostes van ser defensades al Ple de l’Ajuntament per la regidora Irina Moreno, que va argumentar que “tan sols fa 25 anys que l’OMS va treure l’homosexualitat de la llista de malalties, encara hi ha molta feina a fer per aconseguir una societat sense LGTBfòbia i en què tothom pugui viure la seva sexualitat lliurement”.   La regidora, a més, va criticar que des del govern municipal format pel PSC i Podemos no s’hagi fet cap activitat pel 17 de maig, dia contra la LGTBfòbia, com tampoc es va fer pel 28 de juny de l’any passat.   Les mesures proposades per Esquerra i que van ser aprovades per unanimitat són les següents: 1. Declarar el municipi de Cervelló respectuós amb la diversitat sexual i amb la realitat del col·lectiu LGBT i contrari a la discriminació de les persones per raó de la seva orientació i/o identitat sexual. 2. Demanar al govern de Catalunya a desplegar la llei 11/2014, la Llei de drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. 3. Posar cada 17 de maig (dia contra la LGTBòbia) i 28 de juny (dia internacional de l’Orgull LGTB) la bandera arc iris al balcó de l’Ajuntament per simbolitzar el suport al col·lectiu LGTB i visibilitzar-lo. 4. Aplicar les mesures de la llei 11/2014 amb l’objectiu d’acabar amb qualsevol tipus de LGTBfòbia en l’àmbit familiar, escolar, laboral, social i/o polític. 5. Elaborar un Pla Local contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia al llarg d’aquest any 2016. Això serà a través d’un grup de treball de la regidoria d’Igualtat, amb col·laboració dels partits, entitats locals i particulars que vulguin formar-ne part.

Creiem en un poble envoltat per un medi natural sostenible, equilibrat i ple de vida.

Esquerra Cervelló aconsegueix 50 anys de muntanyes sense pedreres

El passat 19 de maig el grup municipal d’Esquerra Republicana de Cervelló va presentar al Ple de Cervelló una moció per tal d’aconseguir una moratòria de 50 anys en les requalificacions dels terrenys forestals protegits. La moció es va acabar aprovant per unanimitat, és a dir, en els propers 50 anys no es podrà obrir cap nova pedrera a Cervelló si el projecte afecta a zones protegides.   Esquerra Republicana creiem que el poble ha parlat clar i que l’aclaparadora victòria del NO en la consulta dels dies 7 i 8 de maig (més d’80% dels vots en contra) avalen no poder fer més pedreres durant, almenys, 50 anys.   L’objectiu d’aquesta proposta, tal i com va explicar el regidor Albert Racaj és “consolidar el resultat de la consulta” i “anar més enllà dels 3 anys sense noves pedreres que han proposat els socialistes i Podemos”.   La moció, a més, demanava recuperar el sòl forestal afectat per activitats destructores del medi ambient com les pedreres i la creació d’una comissió de seguiment dels convenis firmats per l’Ajuntament i les empreses de les pedreres per assegurar la transparència.  

consulta, pedrera, cervelló

Esquerra Cervelló celebrem el gran no a la pedrera

Esquerra Republicana de Cervelló celebrem amb gran alegria la decisió que aquest cap de setmana ha pres el poble, i és que en paraules del regidor i portaveu del grup municipal Josep Ramon Mut: “des d’un principi ens hem mostrat en contra del projecte, per les seves conseqüències nefastes pel medi ambient i a la salut dels veïns i veïnes. Que ara haguem pogut aturar el projecte del PSC que comptava amb el suport de CiU és una gran victòria per Cervelló”.   El regidor Albert Racaj ha explicat que els resultats donen la raó a la posició d’Esquerra Republicana, que va votar en contra a la celebració de la consulta: “com ja vam explicar, la protecció al medi ambient és un punt que tots els partits portàvem al programa electoral i per tant fer una consulta sobre un tema que tanta gent té clar era malbaratar els recursos”. I apunta que “hagués estat més intel·ligent destinar els 4.097 € que ha costat la consulta a preguntar sobre temes polèmics com la requalificació urbanística de la Bòbila, que preveu la construcció de 370 habitatges nous a l’entrada del poble”.   A partir d’ara Esquerra Republicana demanarà a l’Alcalde José Ignacio Aparicio que es faci seu el no a la pedrera i que per tant al proper ple voti en contra del canvi d’ús del terrenys que permetrien l’activitat extractiva en una zona d’Especial Interès Natural (PEIN).

Cervelló, Pedreres, Informe mediambiental,

Un estudi independent sobre la nova pedrera dictamina que seria una “catàstrofe ambiental i científica irreparable”

Segons ha explicat la regidora Irina Moreno “fins ara només teníem l’informe mediambiental de l’empresa, el qual únicament els regidors de l’Ajuntament hi hem pogut accedir, però ara comptem amb un informe d’experts independents”.   Pau Pérez, membre del departament d’Ecologia de la FCE ha afirmat que “quan la Federació Catalana d’Espeleologia vam tenir coneixement d’aquest tema ens hem mobilitzat per sensibilitzar la població per la pèrdua de l’Avenc d’en Roca i el seu entorn general, des del 1992 aquesta és una zona de més de 3.000 hectàrees de protecció PEIN”.   “No ens hem d’oblidar que quan veiem terra i unes roques de vegades no li donem la importància que té: està ple de fòssils i té un patrimoni paleontològic. Se li ha de donar el valor que realment té.” ha exposat Pau Pérez, que va alertar del fet que es vulgui obrir una planta asfàltica, una activitat molt tòxica i que habitualment acaba provocant filtracions contaminants als aqüífers.     L’Avenc d’en Roca   Enric Porcel, membre de la FCE ha explicat el valor històric i social de l’Avenc d’en Roca: “les primeres fotografies fetes a l’interior d’un avenc es van fer aquí” i ha remarcat és la caverna més gran del municipi de Cervelló i que fa més de 109 anys que s’està visitant i explorant. “És un dels avencs més emblemàtics dels Països Catalans, una meravella biològica per les seves formacions, estructura i galeries”.   Al seu torn, Pau Pérez ha afegit que “les estalactites i estalagmites ens permeten conèixer l’evolució de la cavitat i del clima que hi ha hagut a la Terra durant milers d’anys. La nova pedrera representaria una pèrdua molt gran per a la investigació”.     Un escarabat espècie tipus   Per la seva banda, Florentino Fadrique, entomòleg del Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha assenyalat que des del seu punt de vista el projecte “és una barbaritat enorme” ja que a l’Avenc d’en Roca hi viu una espècie tipus d’escarabat cavernícola que permet estudiar moltes més d’espècies: “Tot s’ha de comparar amb l’espècie que es troba aquí.