Cervera

Totes les notícies

Roda de premsa presentació moció de censura Cervera

Moció de censura a la Paeria de Cervera. Per què censurem el Ramon Augé i per què proposem Joan Santacana per Paer en Cap

Després de les darreres eleccions municipals de 26 de maig de 2019, fou públic i notori perquè així ho havíem manifestat durant la campanya i en els debats electorals que érem partidaris d’un govern d’unitat independentista i per consolidar-lo vam encetar diàleg amb JxCat, la CUP i el SIF. Com es prou conegut per tothom, no va prosperar. El nostre cap de llista Joan Santacana obtenia en la investidura els 4 vots propis més els 2 de la CUP davant els 7 aconseguits pel Ramon Augé, candidat de JxCat. És obvi que tot i haver guanyat les eleccions, aquest fet ens relegava a l’oposició. Amb el fort impacte de la pandèmia del Covid-19 i amb l’aplicació del decret de l’estat d’alarma el passat 15 de març, el grup municipal de SIF peça clau en l’arquitectura del govern fins aquell moment, sortia de l’equip de govern de la Paeria de Cervera que s’havia conformat després de les darreres eleccions municipals. Quedava la Paeria doncs, en mans d’un govern feble i aclaparat de JxCat i PSC. Des del 15 de març d’enguany el govern de JxCat i PSC governa la ciutat en minoria amb 5 regidors i sense cap perspectiva de bastir un govern sòlid i capacitat per gestionar una situació complexa i difícil provocada pel Covid, afegit a les recents afectacions del Glòria a més de tota la gestió ordinària. La inacció i la incapacitat manifesta per liderar cap projecte de futur per part dels 5 regidors del binomi JxCat-PSC que encapçala el Ramon Augé ha fet que els 8 regidors de l’oposició actuessin per desencallar aquesta situació que la ciutat de Cervera no es mereix de cap manera ni s’ho pot permetre. Després de dies de converses, als voltants del dia de Sant Jordi els 8 regidors a l’oposició, ERC-MES-AM, CUP i SiF conscients de la gravetat de la situació del moment, sense cap interès personalista i amb l’únic objectiu de que la ciutat surti d’aquest atzucac, decideixen emprar el mecanisme preestablert i d’acord amb el que preveu l’art.

Mercè Carulla, nova diputada pel partit judicial de Cervera a la Diputació de Lleida

Aquest matí la Junta Electoral de Zona de Cervera ha proclamat diputada pel partit judicial de Cervera a la Diputació de Lleida, la paera cerverina Mercè Carulla i Castells, a proposta de l'executiva comarcal d'ERC de la Segarra i ratificada per l'executiva nacional. Carulla és funcionària del Departament de Justícia de la Generalitat, amb ampli coneixement de l'administració local en la que ha treballat durant molt temps. És militant de la secció local d'ERC a Cervera de la que n'és secretària d'organització. Va ocupar el segon lloc a la llista d'ERC-MES-AM en les darreres eleccions municipals que encapçalava Joan Santacana i va prendre possessió com a Paera el passat 15 de juny.  Compromesa amb les polítiques socials i d'igualtat s'integrarà al grup de diputats d'ERC a la Diputació de Lleida al servei de tot el territori, vetllant especialment per les comarques de la Segarra i l'Urgell. Tot un honor per ERC de Cervera que ens pugui representar i li desitgem molts encerts i sort en aquest nou projecte que enceta.

El noble (o no) art de pactar

ERC-MES-AM volem agrair als 1.160 cerverins i cerverines el fet d'haver-nos convertit en la força més votada en les eleccions municipals del 26 de maig. Lamentem que, malgrat representar un suport popular del 30%, no ha estat possible assolir l'alcaldia de Cervera i tampoc formar part de l'equip de govern. Això ha suposat, de ben segur un desencís en els nostres votants i, potser també, una incomprensió en la resta de població que lògicament ha d'entendre que, amb aliances o sense elles, la força més votada ha de governar la ciutat. Un cop coneguts els resultats electorals i davant la evidència d'haver d'obtenir pactes amb altres formacions per poder formar govern, vam iniciar un període de converses amb tots els grups que havien obtingut representació al consistori. A través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials hem anat informant puntualment dels resultats d'aquests contactes. Nosaltres entenem que cal la màxima transparència en política i volem practicar-la. Per això en el present escrit resumim l'evolució d'aquest període depactes des del punt de vista d'ERC-MES-AM. En campanya vam dir que la nostra prioritat era pactar amb grups sobiranistes i que, en cap cas pactaríem amb els grups que van recolzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, això és amb PSC, PP i C's. Vam voler iniciar converses amb els grups que van obtenir representació, finalment PP i C's no en van tenir, per exposar-los-hi de manera individual la nostra posició davant els pactes. El dia 29 de maig ens trobem amb Solucions i Futur i amb el PSC per separat. Els manifestem que la nostra voluntat és fer govern amb les forces clarament sobiranistes, Junts per Cervera i les CUP, i que tanmateix, comptàvem amb tots els regidors per aquells temes d'importància general per la ciutat. A més, al PSC els indiquem que, tal com havíem expressat clarament en la campanya, no ens proposàvem governar amb ells. El dia 30 de maig ens trobem amb les CUP i amb Junts per Cervera, per separat.

Intervenció del Joan Santacana al ple d'investidura de la Paeria de Cervera el 15/06/2019

En un moment tant solemne com aquest, deixeu que trenqui una mica el rígid protocol i utilitzi unes petites dosis d'ironia. Ramon, et felicito. Has aconseguit allò que des de les files d'ERC demanem als quatre vents: Ramon, has eixamplat la base sobiranista. En campanya electoral has dit, i està escrit, que només pactaries amb forces que defensessin el dret d'autodeterminació i que no ho faries amb forces que no estiguessin per l'1 d'octubre o que donessin suport al 155. Has pactat amb SIF i el PSC. Això vol dir qu els seus regidors i regidora són defensors del dret d'autodeterminació i de l'1 d'octubre i són contraris al 155. És així, veritat? Perquè si no és així, voldria dir que has enganyat a les persones que et van votar i el Paer en Cap de Cervera ha de dir sempre la veritat, oi? Et recordo també, que quan un polític promet una cosa i en fa una altra, genera desafecció en el votant, que deixa de creure en la política i ens posa a tots en el mateix sac dient: "Tots són iguals". No crec que els que no hem enganyat ens mereixem això. Ara ja en to més seriós: Aquesta sessió la presideixen els retrats dels dos presidents de la Generalitat. Tenim el President Torra, a qui les forces polítiques dominants a l'Estat Espanyol vilipendien contínuadament. I tu, governaràs gràcies al suport del PSC, renunciant a la possibilitat de governar amb nosaltres. Creus que el President Torra estarà orgullós de tu? I tenim el President Puigdemont, la figura del qual vas utilitzar repetidament durant la campanya electoral per a què les cerverines i els cerverins et votessin a tu. Com bé sabràs, Puigdemont està a l'exili, com en Lluís Puig, la Clara Ponsatí, en Toni Comín, la Meritxell Serret, la Marta Rovira i l'Anna Gabriel. I tu governaràs gràcies al suport del PSC que va impulsar el 155, que els va enviar a l'exili, renunciant a la possibilitat de governar amb nosaltres. Creus que el President Puigdemont i la resta d'exiliats estaran orgullosos de tu? Com bé sabràs, companys teus de partit com en Jordi Turull, en Josep Rull, en Joaquim Forn i en Jordi Sànchez, conjuntament amb l'Oriol Junqueras, la Carme Forcadell, en Raül Romeva, la Dolors Bassa (la meva estimada consellera) i en Jordi Cuixart estan a la presó per defensar el dret a l'autodeterminació i per organitzar l'1 d'octubre.

Junts, amb qui?

La Paeria de Cervera tindrà un govern amb JxCat, PSC i SIF. Aquest anunci no l'hauríem de fer nosaltres però sembla que als protagonistes els costa de fer-ho públic, no sabem si per vergonya o perquè sembli un accident. Des d'ERC-MES-AM volem obrir els ulls als cerverins i cerverines perquè surtin de dubtes respecte a qui serà el seu Paer en Cap i amb qui governarà. Ara, ja sabem que JxCat volia dir junts amb qui ens doni l'alcaldia no amb els qui volem la independència. ERC-MES i CUP quedarem a l'oposició. Aprofitem  per agrair als cerverins i cerverines haver-nos fet la confiança per ser la força més votada amb 1.160 vots (30%), a la vegada que lamentem no haver arribat a cap acord amb les altres forces polítiques malgrat que ho hem intentat. Hem ofert a JxCat un any d'alcaldia i entrar al govern del Consell Comarcal amb nosaltres, la qual cosa ens sembla una oferta prou generosa i estàvem disposats a ampliar-la, però ens han dit que no. No perquè volguessin una millora sinó perquè des del primer minut després de saber-se els resultats electorals ja van començar a treballar en aquest pacte que ara sembla incofessable. Nosaltres vam llegir que el Sr. Ramon Augé deia en campanya, a preguntes de la premsa: "a nivell de pactar, no ho farem amb ningú que no estigui per l'1-O" i vam entendre que el PSC no complia les condicions per entrar a governar amb ell, potser els seus votants van entendre el mateix o no? El PSC està tant a favor de l'1-O que considera que els seus promotors han d'estar a la presó i que el President Puigdemont, per qui JxCat demanava el vot a Europa, és un pròfug de la justícia. Els resultats de les municipals a Cervera reflecteixen un 65% de vots sobiranistes i 9 dels 13 regidors electes ho són. Però Junts, contravenint l'estratègia d'unitat d'acció del sobiranisme de la qual fan bandera, n'envia 6 a l'oposició i pacta amb els quatre que no ho són. La gent de Cervera volia un canvi en el govern municipal, però hi haurà continuïtat, una continuïtat que molts no entendran i que s'explica simplement per la voluntat de tenir l'alcaldia per sobre de qualsevol consideració de ciutat o de país.

ERC-MES-AM guanya les eleccions a Cervera

La candidatura d'ERC-MES-AM encapçalada pel company Joan Santacana i Vélez ha guanyat les eleccions a Cervera. ERC-MES-AM   1.160 vots  30,29%   4 regidors Junts x Cervera    752 vots  19,63%   3 regidors CUP-Amunt          557 vots  14,52%   2 regidors SIF-FIC                474 vots  12,38%   2 regidors PSC-CP               466 vots  12,17%   2 regidors PP                       216 vots    5,64% C's                       126 vots    3,29% Ens hem quedat a 5 vots d'aconseguir el 5è Regidor. Un excel·lent resultat donada la fragmentació de forces habitual a la Paeria de Cervera Per tant els nostres Paers seran: Joan Santacana i Vélez - ERC Mercè Carulla i Castells - ERC Ricard Vicente i Martínez - MES Meritxell Ramon i Rius - Jovent Republicà Una immensa satisfacció i un immens agraïment a les cerverines i cerverins que ens han dipositat la seva confiança.  Com a força més votada hem començat una tanda de reunions amb les forces polítiques que han tret representació a la Paeria amb l'objectiu de confeccionar un govern sòlid, ampli, progressista i republicà. Un record viu i agrait al darrer Paer en Cap d'ERC a Cervera, Domènec Puigredon i Borruix, que fou condemnat per rebel.lió i afusellat al cementiri de Lleida el 28 de juliol de 1939. En volem ser dignes successors,

Acte central de campanya a Cervera

La candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d'Esquerres de Cervera ha dut a terme l'acte central de la campanya per a les properes eleccions municipals i europees del proper 26 de maig a Cervera aquest dimarts en el marc incomparable de l'edifici modernista del Sindicat de la capital segarrenca. L'acte ha estat conduït per l'històric militant cerverí, Ramon Castelló, i ha comptat amb la intervenció d'Anna Maria Calvís, alcaldessa de Menàrguens i candidata a les europees, Jordina Freixanet, membre de la candidatura d'ERC-MES-AM a la Paeria de Lleida, Gemma Espigares, diputada al Parlament de Catalunya, diversos membres de la llista cerverina, Mercè Carulla, Ricard Vicente i Meritxell Ramon, que han presentat els principals eixos programàtics de la candidatura, Joan Santacana, candidat a Paer en Cap i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern de la Generalitat, Chakir el Homrani. Joan Santacana ha aprofitat per a agrair a tot l'equip la tasca duta a terme per a consensuar el programa electoral "que està encaminat principalment, a fer una política basada en les persones, des del poble, i tenint la participació ciutadana com a eix central" i ha demanat a la ciutadania "que ara és necessari validar aquest programa electoral a les urnes". El conseller Chakir el Homrani, al seu torn, ha animat totes les persones presents a l'acte "a tenir una mirada àmplia de país i a votar en clau republicana, tant a les eleccions municipals , perquè els municipis són la peça fonamental que ens ha de conduir a la consecució de la República Catalana, com a les eleccions europees". Per cloure l'acta, s'ha pogut visionar un missatge de la secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, que des de Ginebra ha felicitat els candidats i ha encoratjat tots els assistents a participar en les eleccions locals i europees.

Presentació del programa de les municipals 2019

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya- Moviment d’Esquerres de Cervera ha presentat, aquest diumenge 12 de maig, a la plaça Universitat de la capital segarrenca, el seu programa electoral. L’acte ha estat marcat pel seu contingut emotiu en record a les persones preses i exiliades polítiques i ha estat presentat pel periodista Jordi Margarit. Joan Santacana, s’ha refermat en un model en el qual la participació ciutadana sigui clau en la presa de decisions, com l’elaboració dels pressupostos, ‘un model de ciutat completa i oberta, on tota la ciutadania se senti protagonista i vegi reconeguts els seus drets individuals i socials, on la cohesió sigui el lligam que identifiqui cada persona amb el seu entorn, on la diversitat sigui entesa com una oportunitat per ser una ciutat més rica en matisos’. ‘Volem una Cervera activa, moderna, inclusiva i progressista, una Cervera de tothom’. El cap de llista republicà ha incidit en ‘el compromís d’escoltar la ciutadania i les entitats, per a poder planificar les accions sense apriorismes, actuant de baix cap a dalt’.  Santacana ha afirmat que ‘cal una distribució equitativa dels serveis, també per als pobles agregats’. En referència als nuclis agregats, ha manifestat la necessitat d’escoltar-ne la seva gent mitjançant el Consell de Poble i la seva alcaldia pedània. Mercè Carulla, candidata número 2, ha donat a conèixer els objectius referents a cultura, esports i festes, d’entre els que en destaca la voluntat d’elaborar un Pla Director d’Equipaments Culturals amb un procés de participació ciutadana, la dinamització de la zona esportiva, o ‘la gestió de les festes des d’una perspectiva de baix a dalt, donant protagonisme a les entitats, que en són el motor principal’. Ricard Vicente, el candidat número 3, ha presentat la secció d’urbanisme, medi ambient i serveis municipals, ‘propostes basades en un model modern i equilibrat, preservant els valors del nucli antic de la ciutat i mesurant el creixement, d’acord amb les directrius del POUM i buscant solucions per a connectar les parts nord i sud de la ciutat separades per la via del ferrocarril’.

Cervera, ciutat de cultura

La diputada i portaveu del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya a la comissió de cultura del Parlament de Catalunya, Jenn Díaz, ha visitat aquest dimarts la ciutat de Cervera on ha participat en una taula rodona sota el títol "Cervera, ciutat de cultura", juntament amb el filòleg i professor Albert Turull i el director de cor i orquestra Xavier Puig. L'acte ha estat moderat pel director territorial a Lleida del departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat i candidat a Paer en Cap de la capital segarrenca, Joan Santacana amb la intervenció de la Mercè Carulla, candidata número 2 a la llista d'ERC-MES-AM a la Paeria i candidat al Congrés. Joan Santacana ha introduït el debat a partir de la definició teòrica de cultura que la descriu com "el conjunt de tradicions i formes de vida d'un poble o societat". Al seu torn, la diputada al Parlament Jenn Díaz ha exposat el model de política cultural que defensa el grup parlamentari d'ERC, i ha manifestat que entén la cultura " com una de les potes essencials per al benestar de les persones i com a eina de cohesió social". "La cultura ens defineix com a societa i poble, per aicò és una de les primeres peces que en situacions repressives s'intenta destruir". La portaveu del grup republicà a la comissió de cultura del Parlament ha afirmat que "la cultura ens dóna més sentit crític, major nivell d'exigència i en conseqüència, més llibertat". En aquest sentit, la diputada s'ha mostrat partidària de "treballar per a aconseguir que la cultura no sigui una qüestió elitista i que arribi a la major part de la societat si volem que sigui eina de cohesió social i motor de progrés". Albert Turull, al seu torn, ha manifestat que "cal veure la despesa cultural com una inversió social, i que, en els pressupostos és difícil saber prioritzar els diferents àmbits de la cultura", i ha remarcat que "malauradament en època de crisi en són els primers afectats" . Per al filòleg i professor cerverí, "les polítiques culturals han de tenir present la integració a través de la diversitat de llengües i cultures".