Cervera

Totes les notícies

Cervera, parla!

Fes sentir la teva veu, que ningú decideixi per tu. Siguis valenta, diguis el que penses, el que vols. Indica on vols anar i per quin camí. Organitza la teva ciutadania per a què estigui compromesa en el teu demà, per a què aquest es defineixi entre tots, amb complicitats i discrepàncies, amb sinèrgies i contradiccions, amb alegries i penúries, però entre totes i tots , sempre entre tothom. Solament així es pot construir un destí comú, una consciència de ciutat, un esdevenir cohesionat. Solament així cada cerverí i cada cerverina et sentirà com a pròpia i lluitarà per fer-te més plena. Això sí, cadascú des de la seva pròpia sensibilitat i sense renunciar al que és, però amb la voluntat comuna de fer-te créixer i fer-ho amb una gran riquesa de matisos. Cervera, parla ! I fes-ho amb veu potent, veu farcida de totes les paraules que vagis escoltant en el dia a dia, veu alimentada per les petites veus d’aquells i aquelles que t’estimen i volen el millor per a tu i que també és el millor per a elles i per a ells. I no ho facis solament cada quatre anys, quan et demanin que escullis les persones que t’han de representar. Fes-ho sempre. Ets massa important per a què aquests escollits decideixin per tu. Obliga’ls a què ho facin comptant sempre amb tu. El futur és teu i nomes teu. Tu l’has definit i no et pots permetre deixar-lo en mans d’uns quants. Rebel·la’t si volen portar-te on tu no has indicat. ERC-MES-AM ens sentit compromesos amb tu, volem escoltar la teva veu per saber cap on vols anar, per acompanyar-te en aquest camí i, si tu vols, per conduir-te tot aglutinant les voluntats de tothom. Cervera, parla!

Llista d'ERC-MES-AM a les eleccions municipals de 2019

Les assemblees de la SL d'ERC a Cervera i d'ERC-MES-Acord Municipal van ratificar dissabte passat 6 d'abril la llista d'ERC-MES-AM a les properes eleccions municipals que va proposar el Joan Santacana com a candidat a Paer en Cap. Heus-la aquí: 1.- Joan Santacana i Vélez - ERC 2.- Mercè Carulla i Castells - ERC 3.- Ricard Vicente i Martínez - MES 4.- Meritxell Ramon i Rius - Jovent Republicà 5.- Joan Noguera i Vilalta - ERC 6.- Maria Teresa Porredon i Bernaus - Ind. 7.- Sebastià Sellart i Solsona - ERC 8.- Núria Regí i Olesti - MES 9.- Daniel Martínez i Hidalgo - ERC 10.- Àngels Bacardit i Farré - ERC 11.- Francesc Simó i Castelló - Ind. 12.- Pilar Martínez i Bertholet - Ind. 13.- Ramon Armengol i Cera - ERC Suplents: 1.- Esperança Ramírez i Sevilla - Ind. 2.- Daniel Talero i Boldú - Ind. 3.- Míriam Estruch i Aldabó - Ind. 4.- Àngel Bernaus i Salla - MES 5.- Sara Domenjó i Carulla - Jovent Republicà 6.- Joan Puig i Ortiz - ERC 7.- Rosa Mas i Fustà - ERC 8.- Ramon Castelló i Farré - ERC 9.- Maria Aizcorbe i Sagrera - Ind. 10.- Jaume Garravé i Berengué - ERC

ERC-MES-AM de Cervera tanca el seu procés de participació ciutadana per tal de realitzar el seu programa electoral

Durant aquestes darreres setmanes ERC Cervera ha realitzat una enquesta oberta als ciutadans i entitats amb el títol «Fes el teu programa electoral».  L’objectiu de la mateixa era obrir un procés de participació ciutadana on tothom hi pogués fer aportacions. El resultat ha estat força satisfactori i ja estem treballant amb les dades aportades. Des d'aquí voldríem agrair a tots els que hi han participat. De ben segur que les seves valoracions ens ajudaran a assolir l’objectiu que preteníem que era  rebre un seguit de propostes i opinions sobre la nostra ciutat per així incloure-les en el futur programa electoral. Algunes de les dades obtingudes en les respostes del formulari com els resultats de participació per sexes, els col·legis electorals on voten i els  àmbits d’actuació en la Paeria que consideren importants les exposem en tres gràfics. La resta d’informació obtinguda ens la reservem per incorpora-les al nostre programa.  

Construim un projecte educatiu de ciutat

ERC-MES-AM va exposar, el passat dimecres, la necessitat que tenen les ciutats de disposar d’un projecte educatiu d’àmbit municipal que permeti ordenar tots els circuits educatius, tan els formals com els informals, per on transiten infants i adolescents durant la seva etapa escolar i, també, les persones adultes en la seva formació personal i laboral al llarg de tota la seva vida. Aquest projecte educatiu, a la vegada, ha de servir per planificar la gestió de l’educació en els propers anys, cercant objectius col·lectius que satisfacin les necessitats de les persones, de les empreses, de les entitats i, en general, de la societat cerverina. Joan Santacana, cap de llista per ERC-MES-AM a les properes eleccions municipals, i Bernat Solé, diputat al Parlament de Catalunya, on forma part de la Comissió d’Educació, i alcalde d’Agramunt, argumentaren que l’educació, a part de ser la base del creixement de tota persona, és una eina molt potent per cohesionar la societat. Utilitzant paraules de Nelson Mandela: l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món. Això li dona la categoria de bé comú i, com a tal, ha de ser tractada des d’un punt de vista comunitari. Ningú pot ser aliè a la gestió de l’educació. Tota persona rep, durant la seva etapa escolar, inputs de tota mena que van configurant la seva personalitat o, dit d’altra manera, que contribueixen a la seva educació. Aquest inputs no arriben només de l’àmbit educatiu formal, l’escola, sinó que es reben de manera més informal des d’altres sectors: la família, les activitats extraescolars, l’esport, el lleure, la comunitat religiosa, el cercle d’amistats ... És el que es coneix en el món pedagògic com a Educació 360. El municipi ha de conèixer aquest conglomerat heterogeni, ha de poder detectar els lligams que els conformen, ha de determinar si té llacunes per cobrir o si té aspectes que no contribueixen al creixement harmònic de cada infant o adolescent i, en conseqüència, de la pròpia comunitat.

Solé: ‘L’educació és un dels pilars fonamentals de la societat, que ha de ser inclusiva i garantir l’equitat, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats’.

El diputat al Parlament de Catalunya i alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, va visitar aquest dimecres la ciutat de Cervera on va participar en una xerrada sobre educació dins de la precampanya de la candidatura d’ERC-MES a Cervera, acompanyat del director territorial de Treball, Afers Socials i Família i candidat a la Paeria de la capital segarrenca, Joan Santacana. Santacana va començar la intervenció recordant la frase de Nelson Mandela l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món, i afirmant que ‘això fa que l’educació tingui la categoria de bé comú i, com a tal, ha de ser tractada des d’un punt de vista comunitari: ningú pot ser aliè a la gestió de l’educació’. El candidat a l’alcaldia de Cervera, va exposar la ‘necessitat que tenen les ciutats de disposar d’un projecte educatiu d’àmbit municipal que permeti ordenar tots els circuits educatius, tan els formals com els informals, per on transiten infants i adolescents durant la seva etapa escolar i, també, les persones adultes en la seva formació personal i laboral al llarg de tota la seva vida’. Al seu torn, Bernat Solé, alcalde d’Agramunt i membre de la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya, va defensar el gran paper de l’escola catalana, ja que ‘l’educació, i el català com a llengua vehicular, a part de ser la base del creixement de tota persona, són una eina clau per a cohesionar la societat’. En aquest sentit, Solé va destacar que ‘un bon sistema educatiu ha de ser inclusiu i garantir l’equitat, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, i potenciar les intel·ligències múltiples, seguint un model innovador i de qualitat’. Així, els projectes educatius de centre o de ciutat ‘han de definir els objectius d’acord amb les especificitats de l’entorn en el que es troben i tenir en compte els equipaments dels que es disposa, i planificar tenint en compte la perspectiva de tots els agents implicats’. Solé es va reafirmar en la necessitat d’adaptar el model educatiu a les necessitats de la societat, tendint cap al que es coneix en el món pedagògic com a model d’Educació 360, o model d’educació a temps complet ‘ja que tota persona rep, durant la seva etapa escolar, inputs de tota mena que contribueixen a la seva educació, que no arriben només de l’àmbit educatiu formal, l’escola, sinó des d’altres sectors: la família, les activitats extraescolars, l’esport, el lleure, la comunitat religiosa, el cercle d’amistats.

Treball i ocupació. Xerrada del David Rodríguez i el Joan Santacana 09/03/2019

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha visitat avui la ciutat de Cervera on ha participat en una xerrada sobre treball i ocupació dins la campanya d'ERC "Ciutats republicanes, ciutats de progrés" acompanyat del director territorial de Treball, Afers Socials i Famílies i candidat a la Paeria de de la capital segarrenca, Joan Santacana. Santacana, en la seva intervenció, ha començat recordant una frase de la consellera Dolors Bassa, que afirma que "el treball és la millor política social". En aquest sentit, el candidat a l'alcaldia de Cervera ha exposat que "sovint confonem els problemes referents a treball i ocupació amb els símptomes, i que en realitat moltes vegades només s'apliquen mesures parcials que no aprofundeixen per a erradicar els problemes de soca-rel". Per a Joan Santacana, "cal plantejar estratègies territorials que planifiquin accions a partir d'una diagnosi real del territori que permetin una gestió efectiva en matèria de polítiques d'ocupació i de promoció econòmica". Per la seva banda, David Rodríguez, alcalde de Solsona i exdiputat al Parlament de Catalunya, ha explicat la seva experiència en el projecte de desenvolupament local de Solsona i Cardona, del qual ha destacat que es tracta d'una iniciativa que implica dues ciutats amb unes característiques similars, patrimoni històric i cultural importants, població disgregada, dinàmica poblacional regressiva, que pertanyen a dues comarques i demarcacions diferents, però que ha resultat molt fructífera perquè ha permés ajuntar població laboral de tot el territori i especialitzar-la per tal de que es pugui donar servei a tot el territori. Rodríguez ha remarcat que la iniciativa s'ha de fonamentar en la participació ciutadana, que és clau per realitzar una diagnosi acurada que permeti elaborar plans estratègics amb propostes acurades i adients a la realitat del territori i que hi ha d'haver una visió territorial en benefici del bé comú, per la qual cosa la base de la iniciativa ha de ser la confiança i la generositat entre els agents implicats, alhora que cal tenir una perspectiva a llarg termini.

ERC i MES. Llista conjunta a les municipals 2019

Joan Santacana, actual Paer al consistori encapçalarà aquesta candidatura d'esquerres, la qual aspira a governar el municipi a partir del mes de maig. ERC i MES Moviment d'Esquerres han formalitzat aquest matí l'acord que els permetrà participar conjuntament en una única llista per Cervera a les properes eleccions municipals del mes de maig. Joan Santacana, actual Paer d'ERC i Director territorial a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies serà l'encarregat d'encapçalar aquesta candidatura d'esquerres, la qual aspira a obtenir l'alcaldia després de les eleccions del 26 de maig. Isaac Peraire, Vicesecretari General de Coordinació Interna, Territori i Organització d'ERC i Alfons Palacios, President de MES han estat els encarregats d'oficialitzar la signatura del document., acompanyats de Núria Regí, Regidora de MES a Cervera i Mercè Carulla, Secretària d'Organització dels republicans al municipi. Per Peraire aquesta participació conjunta donarà molt bon resultat a la capital de la Segarra: "Compartim amb MES la visió de situar sempre les persones al centre de totes les polítiques municipals i aquesta manera de fer és la clau per a que un Ajuntament funcioni. Ambdues formacions som d'esquerres i per tant compartim moltes sinèrgies pel que fa a polítiques socials, la participació ciutadana i la transparència i bon govern, elements importantíssims pel model de governança republicana que volem pels nostres municipis i que ambdues formacions de sempre reivindiquem". Núria Regí, Regidora de MES a Cervera ha destacat que durant aquesta passada legislatura ambdues formacions han treballat plegades per dur a terme molts projectes pel municipi:"En la passada legislatura compartíem molts eixos programàtics en els nostres programes, i durant aquests quatre anys a l'oposició hem treballat plegats per intentar dur-los a terme conjuntament. Sempre ens hem entès amb total respecte i col.laboració, per tant unificant llistes entenem serem més forts i podrem continuar treballant per millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Cervera".

Nativitat Yarza. Primera alcaldessa d'ERC a Bellprat (1934)

Dones en la societat

En les eleccions muncipals de 1934, Nativitat Yarza era escollida com a alcaldessa del seu poble, Bellprat. La primera dona alcaldessa dels Països Catalans per Esquerra Republicana. Els valors feministes, laics i republicans van ser presents en les seves polítiques al capdavant del seu govern. Malgrat això, la presència real de dones en els àmbits de visualització pública, representació i presa de decisions és encara molt minoritària, i encara avui, hi ha una manca de models de referència femenins en tots els àmbits, no només en el públic. Les dones continuem sent discriminades en el món laboral. La discriminació salarial és superior al 23% per fer la mateixa feina; assumim més del 80% de la parcialitat en les jornades laborals per poder tenir cura d'infants, gent gran i dependents; patim una taxa d'atur superior a la dels homes; tenim dificultat d'accés a la progressió en la carrera professional, etc.  Tot això, impacta en unes pensions d'una mitjana del 35% inferiors a les dels homes al final de la carrera professional. Hem de fer polítiques que afavoreixin la conciliació de la vida familiar i laboral, tant en dones com en homes, i en les quals tots els tipus de famílies hi estiguin recollides. Aquesta discriminació no és l'únic dels nostres mals. La gran xacra de la nostra societat és la violència masclista. Als nostres carrers, a les nostres llars, als centres de treball, a les escoles, cada dia hi ha escenes on s'agredeix, s'insulta, s'humilia o menysprea una dona, pel simple fet de ser dona. Aquesta desprotecció que patim les dones, fins i tot amb sentències incomprensibles, fa necessària més formació en perspectiva de gènere, a aquelles instàncies vinculades a la presa de decisions, però també a tots els nivells. Hem de garantir una educació afectiva i sexual en l'àmbit curricular dels nostres infants, per sensibilitzar i prevenir la violència masclista entre el col.lectiu de gent jove, educant en la no-violència per a resoldre els conflictes i fonamentant l'autonomia individual, entenent que cada persona és un ser complet per si mateix, allunyant-nos així de l'amor romàntic.

Per una Cervera saludable

Diu un refrany popular que “no es coneix la salut fins que s’ha perdut”. Ens ve a dir que solament les persones afectades per alguna malaltia valoren la salut com un bé preuat i, per aquest motiu, fan tot el que poden per recuperar-la. O, vist d’una altra manera, les persones sanes no pateixen per la salut i, per aquest motiu, potser no fan el que cal per no perdre-la. Pot ser que aquest convenciment que explica el refrany sigui la causa que, tot parlant de salut, la població entengui, que es parla d’hospitals, de medicines, de metges i metgesses, de cirurgia ... Per a molts, doncs, la política de salut consisteix en saber curar de la millor manera possible tot tipus d’afectacions físiques o psíquiques de les persones. I la millor assistència ens garantirà un futur més llarg i pròsper. Poca gent pensa en exercici físic, en alimentació correcta, en relacions socials, en treball, en oci, en cultura, en natura, en urbanisme... Poca gent opina que la política de salut més correcta és aquella que s’encamina cap a la prevenció. La que es dedica a no perdre la salut, no la que es dedica a recuperar-la. L’Honorable Consellera de Salut, senyora Alba Vergés, en la xerrada que va oferir el dissabte 16 de febrer a Cervera, alertà sobre aquesta circumstància i exposà que el treball per la salut pública i comunitària, no solament fa que les persones estiguin més sanes i ho siguin durant més temps, sinó que redueix en gran mesura la despesa en medicina assistencial en haver-hi menys problemes de salut. Alba Vergés posà en relleu, també, la importància que tenen l’administració local, les entitats i la societat en general en la promoció de la salut. Els ajuntaments són els que dissenyen les polítiques que tenen més efectes directes sobre la ciutadania i, necessàriament, han de prendre les decisions amb una visió d’impacte sobre la seva salut. També les entitats han de participar en aquest fet i, en el seu àmbit d’actuació, desenvolupar l’activitat en l’entorn més saludable possible i cercar, en la mesura de les seves possibilitats, el benestar dels implicats en les seves accions.