Cervera

Totes les notícies

Fes el teu programa

Enllaç a l'enquesta: http://docs.google.com/forms/d/1RPxpSZp1Ss3PhCDKYSgMKx6mxAfzZcFDNutLENXApyM/viewform?chromeless=1&edit_requested=true LA CERVERA DE TOTHOM A primers de desembre l'Honorable Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir el Homrani presentava el Joan Santacana com a cap de llista per Cervera a les properes municipals. La transparència i la participació en són puntals bàsics. El mateix Joan ens explicava aquell dia que el programa l'escriuríem entre tots i ja fa dies que ens hi hem posat. Com ja haureu pogut comprovar, des d'Esquerra Cervera hem començat xerrades i reunions en tots els àmbits per tal de fer anàlisi i aprofundir-hi. Hem tingut amb nosaltres el Conseller Chakir el Homrani i les diputades Ana Surra i Najat Driouech, on s'ha parlat de drets bàsics i en les properes setmanes encetarem els temes de Salut, Treball, Educació, Cultura... N'estem molt satisfets però avui us volem demanar directament la vostra participació responent aquesta breu enquesta. És indispensable saber les inquietuds i necessitats de tots els cerverins. Feu-ho lliurement. La trobareu penjada en un enllaç a la pàgina http://locals.esquerra.cat/cervera on també la podreu descarregar i enviar al nostre correu cervera@esquerra.cat  Moltes gràcies per la vostra resposta i col·laboració. Us convidem a manifestar obertament les vostres inquietuds i a prendre part en les xerrades per tal d'afaiçonar entre tots la Cervera que desitgem.

Pressupost fallit

El passat 27 de desembre, el Ple de la Paeria de Cervera va aprovar el pressupost municipal per a l’any 2019, amb els 7 vots a favor dels paers que conformen l’equip de govern, 5 vots en contra dels paers de MES, ERC i CUP i l’abstenció del PSC. ERC va exposar en el Ple que el seu vot contrari obeïa a tres motius: -  El procediment d’elaboració va ignorar l’oposició en la seva tramitació. No se’ns va demanar, en cap moment, fer-hi aportacions. El contingut de la proposta de pressupostos es va comunicar el dia 20 de desembre, amb molt poc temps per preparar-hi esmenes. -  El pressupost no responia a cap planificació prèvia. No hi ha Pla de Govern i les inversions que han recollit els darrers pressupostos es decidien en el moment d’elaborar-los, sense cap tipus de referència a una previsió anterior que en fos una guia. -  Les partides socials continuen essent la ventafocs del pressupost, perdent any rere any pes específic. Dins el pressupost consolidat de despesa, la partida social suposava el 2,95% l’any 2017 i el 2,82% l’any 2018, i el 2019 baixa fins el 2,68%. En el Ple de pressupostos, ERC va advertir que no s’hi recollia l’increment salarial del personal de l’Ajuntament que s’havia publicat en el BOE del mateix dia i que suposava un increment d’entre el 2,25 i el 2,75%; és a dir: una despesa no prevista en el pressupost presentat d’entre 73.000 i 89.000 euros. Aquest fet, per força, suposarà una modificació substancial i immediata del pressupost que es presentava a aprovació. ERC va exposar que era raonable ajornar la presentació dels pressupostos fins el proper Ple, previst pel gener de 2019, on s’hi podrien fer els ajustaments pertinents. No va prosperar la proposta i els pressupostos es van aprovar. El Paer en Cap ha manifestat públicament la seva felicitat per haver aprovat aquests pressupostos i va renyar l’oposició per no estar-hi a favor, acusant-nos de posar els interessos de partit per davant dels interessos dels ciutadans.

La Cervera de tothom

Diu la darrera publicació oficial del padró municipal que, a 1 de gener de 2018, a Cervera hi havia 9.066 persones empadronades. Cadascuna d’elles amb un sexe, una edat, un origen, una cultura, uns estudis, un posició laboral, una nacionalitat, ... Aquesta riquesa de matisos en les persones, fa que la societat cerverina sigui diversa, afortunadament diversa. La diversitat és un valor que fa grans els pobles. La diversitat ens obre els ulls quan miren els altres i ens adonem que tenim al voltant persones, com nosaltres, que viuen, pensen i senten d’una manera que no és com la nostra. La diversitat ens ajuda a entendre que la forma com vivim, pensem i sentim no és única, que n’hi ha d’altres i, el més fabulós de tot, que ens dona una gran oportunitat de créixer com a persones i com a ciutadans. La diversitat hem de viure-la amb la mirada oberta. Ningú està legitimat per imposar cap forma de vida, pensament o sentiment. La diversitat serveix per construir. Això solament és possible si es fa sense imposicions, sense preeminències, sense supremacies. Això solament és possible cercant la cohesió entre formes de viure, de pensar i de sentir. Cohesió que no pot ser excloent i que necessita d’una voluntat de conèixer l’altre i de reconèixer la seva realitat. Precisa un diàleg constant. Reclama una generositat exquisida en la interacció mútua. Exigeix humilitat en la valoració pròpia i empatia valoració de l’altre. Cal que tothom hi posi el millor d’ell mateix. La societat cohesionada és un objectiu massa valuós que no podem malmetre per una visió egoista de la vida en comú. La societat cohesionada és una assegurança de benestar i felicitat. La igualtat entre les persones és d’origen. Totes tenen els mateixos drets des del moment del seu naixement i els drets no tenen condicionants. Si és així, perquè no es respecten els drets a tothom i hi ha persones que, per aquest fet, tenen menys oportunitats ? La resposta és senzilla: els matisos no es tracten igual, la diversitat no és entesa com un valor, la cohesió te un biaix orientat cap el model majoritari i ofega les minories i els col·lectius vulnerables.

Biblioteca

Cervera capital cultural. Aprofitem l'oportunitat?

Cervera té l’honor i l’oportunitat de ser aquest any 2019 la Capital de la Cultura Catalana. Per donar contingut a tot un any de capitalitat s'han programat prop de 200 activitats realitzades moltes d'elles per entitats i associacions de la pròpia ciutat, fet que demostra la gran vitalitat associativa i creativa de la societat cerverina. Si a tota aquesta programació especial li afegim els esdeveniments que ja projecten cada any la potència cultural de Cervera, com l'Aquelarre, el Festival de Pasqua i el Curs Internacional de Música de l'estiu, entre d’altres, farà que tot plegat comporti, al marge de l’èxit que pugui tenir cada acte programat, una gran promoció de la ciutat. Cal felicitar doncs a tots aquells que ho faran possible, començant per la Paeria. De ben segur, la projecció de Cervera en els mitjans serà més gran que en anys anteriors i pensem que originarà una major afluència de visitants, fet que hauria de tenir una repercussió econòmica important en el comerç cerverí, en especial en l’allotjament i la restauració. Ara bé, des del grup Municipal d’ERC ens plantegem què haurà millorat en la dinàmica cultural local després d’aquest gran esdeveniment. És conegut que les ciutats que alberguen aquest tipus de celebracions aprofiten per oferir millores estructurals a la ciutadania, especialment en qüestió d’equipaments. Nosaltres no hem vist que, a propòsit de la capitalitat cultural, s’encetés a la Paeria cap reflexió sobre les necessitats del teixit cultural cerverí, si més no en les reunions a les que hem estat convocats. Per això trobem a faltar la redacció d'un pla director d'equipaments culturals on es plantegin quines infraestructures necessita la nostra ciutat en aquest àmbit a curt, mig i llarg termini. Qüestions com: La millora de l'enllumenat i la calefacció de l'església de Sant Joan Degollat, la possible ampliació de la biblioteca, una nova ubicació del Museu de la Pagesia, una sala per l'exposició permanent del catàleg de la nostra ciutat al Museu, un replantejament real per donar activitat al Centre Municipal de Cultura, la finalització de la restauració de Sant Domènec.

Joan Santacana: Alcaldable per ERC a la Paeria de Cervera. Entrevista publicada a la Veu de la Segarra l'11/01/2019

A menys de mig any ja per les municipals de 2019, Cervera viu una situació peculiar, ja que a aquestes alçades, són ben pocs, per no dir cap, els noms dels candidats que optaran a substituir l'actual Paer en Cap. Només Esquerra Republicana de Catalunya ja fet oficial que encapçalarà la seva llista Joan Santacana, amb qui hem mantingut aquesta entrevista. P.- Vostè és de Cervera però ha viscut força temps fora, veritat? R.- Sí. Jo vaig néixer aquí i hi vaig viure fins als 25 anys, quan per qüestions de feina, vam anar a viure a Lleida amb la meva dona. De sempre he treballat en l'àmbit de l'ocupació, primer a l'antic INEM i després amb el SOC, i molt relacionat amb oficines de Treball. D'aquestes n'he estat coordinador fins fa tres anys, quan em van nomenar Director territorial a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha estat el que ha unit l'antic Departament de Treball, on sempre hi havia treballat jo, amb el Departament de Benestar Social. P.- Però ara torna a viure aquí? R.- Sí. Quan els fills ja s'han fet grans, ara fa uns 7 anys que tornem a ser aquí. Tot i això, no hi perdut mai el contacte amb la ciutat. Els meus pares, mentre van ser vius, seguien estant aquí, i anàvem venint de tant en tant, i molts estius. P.- I en política, quan va entrar-hi? R.- De sempre he tingut inquietuds diguem-ne socials, però vaig entrar en política arran del 9N. Vaig apuntar-me com a voluntari i vaig ser a una taula, i allà al costat tenia gent d'Esquerra de tota la vida que jo coneixia de sempre. Llavors estaven començant a preparar les municipals del 2015 i em van convidar a col·laborar amb ells. Després d'aquelles eleccions em vaig afiliar a ERC, i al gener de 2016, quan es va formar el Govern, la Consellera Dolors Bassa va tenir a bé nomenar-me director territorial. I amb els canvis a la Generalitat, el nou conseller m'ha renovat la confiança, així que segueixo treballant en un àmbit on hi ha molta feina, no tant per la banda de Treball, que afortunadament està més tranquil·la aquests últims temps, sinó pels temes socials, on estem vivint una època de molts dèficits.

Sebastià Sellart nou president de la secció local d’ERC de Cervera

L’assemblea de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Cervera reunida ahir dissabte dia 22 va escollir per unanimitat la nova executiva local encapçalada per Sebastià Sellart, qui pren el relleu a la presidència local que ha estat representada pel cerverí Joan Puig des de l’any 2010. La nova executiva local liderada per Sellart, compta amb Mercè Carulla a la secretaria d’organització, Dani Martínez a la secretaria de finances, Ramon Castelló a la secretaria d’imatge i comunicació, Marta Huguet a la secretaria de la dona, Joan Noguera a la secretaria de política municipal i Àngels Bacardit a la secretaria de polítiques socials. L’equip es complementa amb els dos regidors a la Paeria de Cervera, Ramon Armengol i Joan Santacana, aquest darrer candidat a l’alcaldia a les properes eleccions municipals, i Meritxell Ramon com a representant de les Joventuts Republicanes. En el seu discurs, Sebastià Sellart va definir els eixos de treball de la nova executiva, dels quals en va destacar la importància de ‘generar discurs i posicionament ideològic a partir dels valors republicans, com la transparència, l’honestedat, la igualtat, tenint en compte d’on venim, i per tant, donant valor a la memòria històrica’, el compromís de treballar coordinadament amb la federació comarcal i tots els estaments del partit, i la voluntat de consolidar i fer créixer el partit ‘treballant per a aconseguir el millor resultat d’ERC a les eleccions municipals a Cervera’.   El nou president de la secció local d’ERC de Cervera va destacar també la consolidació del Jovent Republicà a la capital de la Segarra durant aquest darrer període, remarcant que ‘el nostre pal de paller ha de ser la integració del jovent en la tasca política local’ i va fer explícit el suport incondicional a la direcció nacional, ja que ‘la cohesió entre tots els estaments de l’organització és clau per a l’èxit a tots els nivells’.    Sebastià Sellart va fer un agraïment ferm a Joan Puig, president sortint, i tot el seu equip, en reconeixement de la tasca duta a terme, de la que va posar en manifest la gran aportació de capital humà, fet que s’ha reflectit en l’important increment de militància els darrers anys i la consolidació d’un bon equip de treball.

Condemna contra l'atemptat de Barcelona

Comunicat oficial d'Esquerra Republicana de Catalunya Esquerra Republicana condemna sense pal·liatius l'acció terrorista que va tenir lloc ahir a la ciutat de Barcelona i ofereix tot l'escalf i el seu més sentit condol als familiars i amics de víctimes i ferits.   Seguint les recomanacions dels cossos de seguretat, aconsellem que tothom es mantingui informat pels canals oficials.   Esquerra Republicana ha suspès tots els actes previstos per avui divendres, demà dissabte i diumenge. Animem a participar a la concentració a la Plaça de Catalunya a les 12 del migdia, així i com de les convocades a davant dels ajuntaments del país. Els responsables d'Esquerra Republicana a la Generalitat i a l'Ajuntament treballen perquè Barcelona i el país recuperi la normalitat com més aviat millor. Condemna del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Cervera contra l'atemptat de Barcelona i Cambrils      Els representants municipals d'ERC a l'Ajuntament de Cervera ens afegim a la condemna dels atemptats de Barcelona i Cambrils i volem mostrar el nostre més sincer condol als familiars i amics dels afectats. Animem a la població a participar en les mostres de solidaritat amb les víctimes, a treballar units contra l’odi i la violència, i reiteren el nostre rebuig davant la barbàrie terrorista que afecta de manera indiscriminada a persones de tot el món.

Cursos de català, eina de convivència

És un goig sentir pels carrers de Cervera com nens i nenes, nois i noies de diferents procedències, parlen català entre ells i també amb els altres. Si escoltem bé, fins i tot podem identificar-hi la manera de parlar cerverina en funció de quins mestres i quins companys han tingut a l’escola. Això és, sens dubte, un èxit del model educatiu català i en concret de la immersió lingüística.   Ara bé, no és tant freqüent que aquesta situació es doni entre els adults nouvinguts. D’acord que és més difícil d’aconseguir-ho perquè ja no van a escola, però no ho hem de donar per impossible.   Cal assolir la plena normalització del català a Cervera i a tot el país, convertint-lo en la llengua vehicular i comuna de tota la nostra societat i en l’element d’integració de les persones nouvingudes.   Des l’any 2006 i fins el 2014 es signava anualment un conveni de col·laboració entre la Paeria de Cervera i el Consorci de Normalització Lingüística (CNL) per tal de subvencionar l’Aula de Llengua a la nostra ciutat. En aquesta Aula s’impartien classes de Català de diferents nivells a persones immigrades. Durant aquest període s’havien realitzat una mitjana anual de 14 accions formatives, entre cursos i sessions, amb un total de 1018 inscrits.   Malauradament, des del 2015 la Paeria no ha continuat signant aquest conveni. No obstant, i gràcies a la bona disposició del personal del Consorci, que ha reestructurat el seu horari, s’han pogut dur a terme dos cursos de 45 hores.   Cal agrair al personal del Consorci la bona predisposició per oferir aquests cursos, però a la vegada lamentem que el Govern de la nostra Paeria hagi fet aquesta retallada que ha representat la supressió de l’Aula de Llengua.   L’Aula proporcionava a les persones acabades d’arribar un lloc d’acollida integral i facilitava  la inserció a la nostra ciutat i, ben mirat, era una eina que millorava l’entesa i la convivència entre tots els cerverins.