Cervera

Notícia

Mocions en el darrer ple en relació amb la polèmica sobre la glosa del bisbe Novell

En el Ple de la Paeria de Cervera del passat 30 de maig es van presentar quatre mocions al voltant de les declaracions del Bisbe de Solsona, Xavier Novell, i de l’obligació del consistori de Cervera d’assistir a l’Ofici religiós de les dues Festes Majors de la Ciutat:

- La primera en sotmetre’s a votació, presentada pel Paer en Cap, Ramon Royes, demanava declarar  el Bisbe de Solsona, Xavier Novell, persona non grata a la ciutat de Cervera.
- La segona, presentada per CUP-PA, demanava l’abstenció dels càrrecs públics i representants de la Paeria d’assistir a cerimònies o oficis religiosos que es realitzen en motiu de la Festa Major i, també, la declaració del Bisbe de Solsona, Xavier Novell, persona non grata.
- La tercera, presentada per ERC, demanava una rectificació publica al Bisbe de Solsona per la seva glossa del dia 21 de maig de 2017.
- La quarta, presentada per ERC, demanava la revisió del Reglament de Protocol per eliminar la participació oficial de la Corporació Municipal en els Oficis religiosos de les festes majors de Cervera.

En les intervencions en els debats de les quatre mocions els dos regidors d’ERC van manifestar la posició del grup en el següent sentit:

- Rebuig al contingut de la glossa del Bisbe de Solsona, Xavier Novell, que està en contra de la igualtat de les persones, de les diferents modalitats de famílies i de la diversitat d’unions estables de parelles i, en conseqüència, constitueix una discriminació per raó d’orientació sexual. Per aquest motiu es demana la rectificació pública.
- No recolzar la declaració de persona non grata al Bisbe per desproporcionada.
- Treure dels reglaments municipals l’obligatorietat de la Corporació Municipal d’assistir als Oficis religiosos de les Festes Majors, ja que suposa un trencament de la neutralitat que una administració pública laica ha de tenir davant les diferents confessions religioses. La glossa del Bisbe Novell, a més a més, reforça la necessitat d’aquest canvi pel motiu del tracte discriminatori que ha manifestat cap a persones, famílies i parelles de fet per raó d’orientació sexual.

Aquesta posició del grup és la que va orientar el vot dels regidors d’ERC, rebutjant les mocions que cercaven la declaració de persona non grata: la del Paer en Cap i la de CUP-PA; i presentant i recolzant les que demanaven la petició de rectificació pública al Bisbe i la eliminació de l’obligatorietat d’assistència als Oficis de les Festes Majors, aquesta darrera recollia la part de la moció de la CUP-PA amb la qual sí estàvem d’acord.

La nostra moció de petició de rectificació pública al Bisbe fou aprovada per una àmplia majoria absoluta dels regidors. La moció de modificació del reglament de protocol fou rebutjada pel vot de qualitat del Paer en Cap, desprès d’un empat en la votació.

La posició d’ERC de Cervera en el Ple està en la línia de les que han manifestat públicament altres municipis del territori on té jurisdicció el Bisbat de Solsona i coincideix amb el criteri expressat per la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya respecte les paraules del Bisbe Novell.

Ens veiem obligats ha donar una informació global de les 4 mocions ja que els mitjans de comunicació presents en el Ple van marxar en bloc després de la votació de la primera de les mocions, la de declaració al Bisbe Novell com a persona non grata, que havia despertat molta expectació mediàtica, i no han pogut informar de la resta de mocions a la ciutadania.