Cornellà de Llobregat

Totes les notícies

"el full", revista, "can mercader"

Ja podeu llegir 'El Full' del mes de febrer

Ja podeu llegir la revista del Grup Municipal d'Esquerra de Cornellà, 'El Full' núm. 108! Alguns dels continguts d''El Full' són aquests: Defensem Can Mercader Agenda del febrer-març Balanç de 2 anys de mandat Salaris dels regidors i assessors de l'Ajuntament Aportacions d'ERC al Pressupost de Cornellà Feina feta (comerç local, Can Bagaria, camp de rugbi, pisos al Pisa, etc.) L'any de la República catalana Joan Tardà: "O caixa o faixa" Podeu llegir números antics aquí mateix.

Ajuntament, església

Què hem fet en la primera meitat del mandat 2015-2019?

Durant aquests gairebé dos anys de mandat hem treballat per canviar el model de ciutat i la dinàmica d’un equip de govern acostumat a la majoria absoluta. Hem presentat fins al gener 28 mocions, conjuntes o en solitari, el resum de les quals podeu llegir aquí sota, així com també altres actuacions que hem anat realitzant. Tot seguit, us presentem algunes de les mocions que hem presentat. Suport a l’acolliment de població refugiada Vam presentar amb PSC i ICV una moció que instava els governs de Catalunya i de l’Estat a augmentar els recursos i el temps d’acollida de refugiats per conflictes bèl·lics, i proposava tot de mesures que ha de fer l’Ajuntament per acollir refugiats, com ara actualitzar el Pla d’acollida, col·laborar amb entitats, etc. Creació Garantia +55 impulsada per la UGT La moció crea la prestació «Garantia +55» per a les persones de més de 55 anys que es troben en situació de desocupació, tinguin cotitzats un mínim de 15 anys i hagin exhaurit la prestació per desocupació contributiva. La moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits llevat del PP i de C’s. Suport al col·lectiu LGTBI Amb CeC-CpC i ICV vam presentar una moció contra l’homofòbia, la transfòbia i l’assetjament escolar contra les persones lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals. El PSC va esmenar-la per no haver de penjar la bandera de l’arc de sant Martí al balcó de l’Ajuntament i, per aquest motiu, vam decidir no votar a favor de la moció resultant. Moció d’adhesió a l’AMI L’Ajuntament de Cornellà no es va adherir a l’Associació de Municipis per la Independència perquè no hi va haver cap partit, llevat d’Esquerra, que votés a favor de la moció d’adhesió. Únicament CeC-CpC es va abstenir; tota la resta hi va votar en contra. Reforma del Reglament Orgànic Municipal Per fer un Ajuntament més participatiu i democràtic vam proposar reformar el ROM, una reivindicació històrica nostra.

Tw Ysabel Espinosa

Comunicat amb motiu de les opinions expressades per la presidenta del PP de Cornellà en què compara el president Puigdemont amb el nazisme

ERC condemna les opinions de la presidenta del PP de Cornellà en què comparava el president Carles Puigdemont amb Hitler El divendres 27 de gener, a les 13.10 hores, Ysabel Espinosa, presidenta de la secció local de Cornellà del Partit Popular, va compartir a la seva pàgina de Facebook un enllaç en què es comparava el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, amb Adolf Hitler. En concret, es tracta d’un article del col·lectiu espanyolista Dolça Catalunya titulat “Puigdemont confirma al Parlament las filtraciones de Vidal”, il·lustrat amb el dictador Adolf Hitler al costat de Puigdemont. Arran de la polèmica que va generar aquesta publicació, nombroses veus van demanar la rectificació d’Ysabel Espinosa i una disculpa pública. La presidenta del PP va esborrar la publicació  i els comentaris, que considerava ofensius, i, lluny de disculpar-se, va actualitzar el seu estat i va acusar “tots aquests que van de demòcrates” que “davant les crítiques a les seves ideologies o als seus líders deixen anar per la boca tota la porqueria que són en realitat”. Dimarts al matí ja havia esborrat també aquest comentari ofensiu. Esquerra Republicana de Cornellà de Llobregat condemnem els insults reiterats d’Ysabel Espinosa al president de la Generalitat i exigim que es retracti d’aquestes afirmacions i que demani perdó a Carles Puigdemont i als ciutadans que ha desqualificat. ERC considerem que expressions com les d’Ysabel Espinosa no són pròpies d’una cultura política com la catalana, basada en la democràcia, el diàleg i el respecte mutu per les idees i posicions polítiques de la resta de partits polítics i ciutadans, i les condemnem rotundament. A més, considerem que aquesta mena d’actituds són especialment greus perquè banalitzen el nazisme i el totalitarisme, que a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol va prendre la forma de la dictadura franquista. Cornellà de Llobregat 31 de gener del 2017 Notícia a La Premsa del Baix: "ERC i PDECat condemnen les opinions “ofensives” d’Ysabel Espinosa" Notícia a El Nacional.

"Can Mercader"

Defensem Can Mercader

L’equip de govern de l’Ajuntament vol construir dins del parc i reduir la zona verda més ben valorada per la població Can Mercader és el parc urbà més gran de Cornellà i el més ben valorat. Però, per fer justícia, cal recordar que si podem gaudir de Can Mercader és gràcies a la lluita dels veïns de l’Almeda que l’any 1970 s’oposaren a l’Avantprojecte del Pla Parcial Almeda, que preveia edificar habitatges dins el parc. La lluita es va guanyar i, des de l’any 1971,  tot el parc de Can Mercader és zona verda i està protegit com a tal. Recentment, el Govern de la ciutat ha comunicat que té en projecte edificar a Can Mercader, darrere de l’actual edifici de serveis. Es tracta d’una construcció de nova planta per a instal·lar-hi el Museu de les Matemàtiques de Catalunya, equipament que ocupa actualment el segon pis del Palau. Per fer aquest projecte cal, però,  convertir part de l’actual zona verda en zona d’equipament. ERC de Cornellà vol alertar a la població de Cornellà del risc que suposa aquest projecte d’edificació per a la integritat del parc i de la zona verda. Cornellà té un dèficit de zones verdes i, també per aquest motiu,  les que disposa estan molt ben valorades per la ciutadania, que n’ha demanat reiteradament la millora. Considerem que no és el moment de retallar els espais verds de Cornellà i, encara menys, de no respectar íntegrament el parc de Can Mercader. Estem a favor de trobar una ubicació adequada per al Museu de les Matemàtiques, avui mancat d’espai i de condicions, però no a costa el patrimoni verd de tota la ciutat. ERC de Cornellà farà totes les actuacions possibles per aconseguir que l’actual equip de Govern de la ciutat es desdigui del projecte l’actual. Altres opcions són possibles. En darrer terme, però, potser serà la població de Cornellà la que haurà de decidir si vol més edificis al parc de Can Mercader o si vol preservar els espais verds per als nostres fills, com van fer els veïns de l’Almeda ara fa quasi cinquanta anys.

"can bagaria", patrimoni, participació

Hi haurà un procés participatiu per a definir els usos de Can Bagaria

ERC vam presentar una moció el desembre passat, juntament amb CeC-CpC i ICV-EUiA, per a definir el pla d’usos de Can Bagaria. La moció defensa un sistema participatiu i permet obrir a la ciutat un espai únic a la comarca; per fer això, primer cal rehabilitar l’edifici, ara en molt mal estat. El PSC, per votar-hi a favor, va exigir suprimir el primer acord, que emmarcava Can Bagaria en una planificació global de ciutat dins del Pla estratègic de cultura i el Pla d’actuació municipal. Tot i que l’aprovació de la moció és un pas endavant, lamentem que el PSC no vulgui pensar en la ciutat en àmbit general, amb un model de ciutat en conjunt, potser perquè com ens té acostumats la seva dinàmica és treballar en temes concrets, fent pedaços, sense preveure cap a on volem anar en conjunt com a ciutat. Pel que fa al procés participatiu per definir els usos, ara us emplacem a vosaltres, la ciutadania, a presentar propostes dels projectes que voldríeu que ocupessin l’espai de Can Bagaria. Les prioritats d'Esquerra Al Ple de desembre vam defensar la moció des de tres punts de vista principals. En primer lloc, perquè es facin immediatament les reparacions urgents que es van pressupostar el desembre del 2015 i que s’haurien d’haver acabat a primers del 2016 —teules trencades, vidres de claraboies trencats, vidres i tancaments del torreó de la nau principal, neteja de desaigües ocupats per plantes que els embussen i provoquen humitats, etc. En segon lloc, per acabar de fer, tan aviat com es pugui, el projecte de rehabilitació integral que n'asseguraria l’estructura, la previsió de dotació dels serveis més elementals a construir —subministres d’aigua i de llum, la necessitat de sanitaris per al complex— i la ineludible dotació de places d’aparcament sense malmetre el conjunt arquitectònic ni la seva visibilitat. Aquest projecte, a càrrec de ProCornellà, està fins ara sumit en l'obscuritat més absoluta, no se'n coneixen els mínims detalls al respecte, etc.

Pressupost

Les aportacions d'Esquerra al Pressupost de l'Ajuntament de Cornellà

Al Ple del mes de desembre s'aprovava definitivament el Pressupost de l'Ajuntament de Cornellà i el Grup Municipal d'Esquerra hi vam donar suport perquè amb les nostres aportacions s’incrementen les partides en els àmbits social, educatiu, comercial i de medi ambient. Hi vam votar a favor tenint en compte que l’equip de govern ha incorporat gairebé totes les nostres propostes i que hi ha el compromís i la voluntat d’implementar altres aspectes de difícil quantificació, com per exemple ler auditories que s'han de dur a terme als edificis municipals per millorar-ne l’eficiència energètica. Alhora, hi ha el compromís per totes dues parts per mantenir un diàleg periòdic per establir com i de quina manera es destinen els imports de les nostres aportacions i de la resta del pressupost. D’altra banda, continuarem treballant per uns pressupostos més participatius que els actuals en què, sense por, la ciutadania hi tingui molt més a dir. No compartim el deute que l’Ajuntament acaba absorbint de ProCornellà i continuarem demanant els comptes més clars per saber a què es destinen els diners de la ciutadania. En la imatge de sota hi ha les nostres aportacions desglossades per partides.

mercat, marsans, comerç

S'aprova la moció d'Esquerra en suport al comerç local de Cornellà

Fa anys que el petit comerç de Cornellà pateix per sobreviure en un context cada cop més advers. La saturació de grans superfícies comercials i la crisi econòmica han estat factors determinants en l’asfíxia del comerç de proximitat, que a poc a poc va abaixant la persiana i abandonant els nostres carrers. Esquerra vam presentar una moció de suport al comerç local, que el Ple de novembre es va aprovar per unanimitat. La moció demana a l’Ajuntament que faci un estudi comercial nou i que elabori el Pla estratègic comercial, que l’Ajuntament s’ha compromès a elaborar el proper any. Aquest Pla, en què han de col·laborar tant els mercats com els comerços, els centres comercials i l’Ajuntament, ha de reordenar el comerç local amb la definició de nuclis comercials a cada barri, amb recursos d’aparcament i eixos comercials connectors, per tal d’impulsar el comerç local de qualitat, amb especialització sectorial. La moció també preveu crear un servei de l’Ajuntament que assessori els botiguers, nous o ja existents, per adaptar-se millor a l’entorn. Caldrà, però, molta insistència i voluntat política perquè les mesures previstes s’apliquin de manera efectiva. Els 100.000 € aprovats als pressupostos per proposta nostra ajudaran al fet que, i tot i que no podem tornar enrere i recuperar els comerços que han tancat, almenys fer els possibles per intentar minimitzar i reduir els efectes negatius cap als comerços que encara existeixen i fan esforços per sobreviure a Cornellà. [Foto: Xavier Dengra, interior del mercat Marsans. Viquipèdia]  

pisa, cine, cinema, pisos, habitatges

Finalment, es construiran més pisos al Pisa

A l’edifici actual del cinema Pisa s’hi constuiran habitatges nous. El 2011 vam fer la campanya conjunta "Pisa sí, pisos no" en què defensàvem que es continués amb l’activitat del cinema  adaptant-lo a les noves realitats o, si no, destinar l’espai a un centre intercultural per a la ciutadania. A Cornellà hi ha massificació d’habitatges i falten més zones verdes o espais multiculturals, i més a la zona del Pisa, confluència entre la Gavarra i Sant Ildefons, els barris més densificats de la ciutat. Fer-hi més habitatges és caure en el mateix error de sempre: edificar fins a l’últim metre. A Cornellà calen més zones verdes i equipaments, i la ubicació del Pisa és idònia. La moció, presentada pel PP el mes de desembre, només va rebre el vot favorable dels Populars i del Partit Socialista; la resta de grups municipals hi vam votar en contra, llevat de Ciutadans, que es va abstenir. La moció final proposa construir-hi pisos de lloguer social. És evident que ERC estem a favor de la creació de pisos de lloguer social que beneficiïn a col·lectius de més urgència (aturats, gent gran, etc.), però ja existeixen altres habitatges o espais per edificar en altres espais més adients que no el del cinema Pisa, un espai amb grans mancances de zones verdes i d'equipaments.

Dia internacional contra la violència masclista

Dones amb tots els drets

ERC continuem treballant contra les desigualtats i la discriminació per raó de gènere, laboral, política i social que patim i per l’eradicació de la violència masclista, de la bretxa salarial i de la feminització de la pobresa. El 8 de març es reivindica el dia Internacional de la Dona, i el 25 de novembre, el dia contra la violència masclista, dates imprescindibles per visibilitzar la discriminació que patim, però és ineludible lluitar cada dia des de tots els àmbits per arribar a una situació de normalitat que, per desgràcia, encara ens queda lluny. Reproduïm el manifest d'Esquerra amb motiu del 25 de novembre, "Per una República de dones lliures de violència". Per una República de dones lliures de violència Avui 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, volem parlar d'una de les formes de violència masclista que estan més en el punt de mira: les violències sexuals. Darrerament, s’ha fet evident amb més intensitat l’existència de violències sexuals als espais d’oci però malauradament encara continuen essent presents també en els àmbits simbòlic, de la parella, familiar, laboral i comunitari a través de diferents manifestacions.  Avui dia estem immersos en una cultura heteropatriarcal que acaba en una idea de masculinitat molt concreta i acceptada majoritàriament, que es tradueix en hegemonia de la dominació, i  és aquí on ens cal incidir i reescriure la masculinitat, la deconstrucció del concepte de relacions home i dona des de la llibertat i igualtat. Les dones i els homes d’Esquerra Republicana de Catalunya i de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya denunciem amb motiu del 25 de novembre, dia internacional per a l’eradicació de la violència masclista, que les violències sexuals són una forma de violència masclista i que suposen una greu vulneració dels drets de les dones i un impediment perquè les dones puguem assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat. Les violències sexuals, com la resta de manifestacions de la violència masclista, són una violència que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho, en el marc d’unes relacions de poder desiguals entre dones i homes.