Cornellà de Llobregat

Notícia

La Burra de Can Rosés

Sabies que...?
FOTO: La Burra de Can Rosés i la seva xemeneia, ahir voltada de camps, avui darrere els jutjats.


Possiblement coneixereu Can Rosés, una de les primeres fàbriques tèxtils de Cornellà, que va deixar de treballar l'any 1956 després de més de cent anys de filatura i de tissatge (fabricació de teixits de cotó). Can Rosés va ser en el seu dia molt important per a Cornellà i va arribar a ocupar més de 1.000 treballadores.
Però, i La Burra
Sabreu on són actualment els jutjats de Cornellà, a tocar de l'estació d'autobusos. Veureu que darrere els jutjats, on comença el Parc de Rosa Sensat, hi ha una xemeneia prou visible, encara que no deixi anar fum.

Quina funció tenia aquella xemeneia? 
Era la xemeneia d'una de tantes bòbiles que hi havia a Cornellà? Doncs no, encara que aquesta explicació la donava encara fa poc un regidor d'urbanisme de la nostra ciutat. 
La xemeneia formava part de la central tèrmica que produïa l'electricitat per a fer funcionar la fàbrica de Can Rosés quan hi havia un tall en el subministrament elèctric habitual. 

Cal tenir en compte que abans dels anys 50 el complex de Can Rosés arribava fins on ara hi ha els jutjats i la mateixa xemeneia. La central tèrmica – que popularment s'anomenava La Burra- es va enderrocar al urbanitzar el sector de la Riereta i el que actualment és el Parc de Rosa Sensat.
Encara hi ha qui, en veure la xemeneia darrera els jutjats, recorda La Burra de Can Rosés i l'anar i venir dels treballadors que entraven i sortien de la fàbrica quan sonava la sirena.