Cornellà de Llobregat

Notícia

Sant Ildefons gloriós

Sabies que...?

Sant Ildefons, arquebisbe de Toledo (606-667)


A Cornellà tenim un barri amb nom de sant: el de Sant Ildefons. Certament, i només un. Els altres barris tenen noms amb referències territorials: Centre, Gavarra, Pedró i Fontsanta, o de persones que van ser claus en el seu naixement i urbanització: Riera, Fatjó i Almeda.
El barri de St. Ildefons es va construir als terrenys de secà (blat, garrofers i oliveres), que formaven part de l’extensa plana de “La Gavarra”, situats més concretament entre el Torrent dels Llops, actual carrer Mn. Andreu i Avinguda del Parc, i el Torrent de Canyet al límit de l’Hospitalet, on actualment hi ha el camp de futbol de la U.E. St. Ildefons.

Camps de blat on es va construir el barri de St. Ildefons, amb la Torre de la Miranda al fons

Sabem perquè es va anomenar al barri Sant Ildefons? De fet no es coneix cap relació entre el sant i Cornellà. Per no haver-n’hi, ni tenim cap carrer amb el nom d’Ildefons i la festa major del barri s’escau amb la celebració de la Verge del Pilar. Llavors, quina relació té el barri amb el famós arquebisbe de Toledo de l’època visigòtica? Es tracta d’una anomalia? Sembla que potser no!

Va ser l’any 1959 quan Construcciones Españolas S.A. (CESA), va entregar els primers habitatges del carrer Abet. CESA era una de les quaranta constructores d’un grup immobiliari que va protagonitzar el “barraquisme vertical” derivat del “Plan de Urgencia Social” (1957), aplegades al voltant de tres cognoms: Figueras, Suñol i Sentís. Entre aquests rondava el nom d’Ildefons: el del soci Ildefons Suñol i el d’Ildefons Figueras. No sabem a qui dels dos es va voler recordar, posant el seu nom al barri.

Cartell de CESA amb el preu de venda+hipoteca dels nous habitatges.


El que sí sabem es que va ser CESA la que batejà el nou barri com  “La Ciudad Satélite de San Ildefonso” en homenatge a un dels dos Ildefons que rondaven pel grup immobiliari. Però, com diem popularment, “el nom no fa la cosa” i d’un nom tant llarg va derivar-ne una nomenclatura doble, paral·lela i, en certs aspectes, enfrontada: la més oficial de “St. Ildefons” i la popular de “La Satélite”. Des de llavors, cada nom ha fet la seva “guerra”... i encara perdura!

Postal que es fa ressò de la doble nomenclatura, amb una vista aèria del barri a finals dels anys 1960.
Arxiu Joan Martí Mata