Deltebre

Totes les notícies

ERC DELTEBRE PRESENTA UNA PROPOSTA D’ORDENANÇA PER TAL DE FOMENTAR L’ENERGIA FOTOVOLTAICA

El grup municipal d’ERC Deltebre ha presentat al govern municipal d’Enlairem Deltebre una proposta d’ordenança municipal per tal de fomentar des dels ajuntaments les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Aquest és l’objectiu de l’ordenança que els republicans portaran als ajuntaments del territori i que inclou bonificacions fiscals per afavorir les instal·lacions d’energia fotovoltaica. Segons el regidor republicà Carlos Bel, “Deltebre no pot quedar enrere en la lluita contra el canvi climàtic i l’aposta per un model energètic sostenible” i per això defensen que “cal apostar decididament per un model energètic d’autoconsum i de quilòmetre zero.”  Per aconseguir capgirar aquestes xifres, els republicans volen incentivar les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica a partir de bonificacions fiscals en impostos com l’IVI, ICIO o l’IAE. L’ordenança dels republicans va més enllà i també vol potenciar l’autoconsum compartit aprofitant les instal·lacions d’energia fotovoltaica que es puguin instal·lar en equipaments municipals. El regidor d’ERC, ha explicat que en aquest cas les famílies vulnerables podrien accedir a aquest tipus d’energia a cost zero. Segons l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), a dia d’avui Deltebre compta amb 12 instal·lacions fotovoltaiques, el municipi ebrenc que en té més, però “cal estimular encara més a la ciutadania i liderar en clau ebrenca aquesta aposta sostenible.”  

ERC Deltebre expressa la seva preocupació pel creixement de l’incivisme i la inseguretat ciutadana

Els republicans oferiran al govern municipal el seu suport per buscar mesures efectives que millorin la seguretat ciutadana. Abans del ple ordinari de demà dimecres el grup municipal d’ERC-Més Deltebre ha comparegut davant dels mitjans per comentar els punts que es debatran al plenari del mes de setembre. El portaveu republicà Joan Alginet ho ha fet acompanyat per la regidora republicana Laura Fabra, que és, alhora, consellera de Serveis Socials i Ebre Terra al Consell Comarcal del Baix Ebre. Els republicans ja han avançat que votaran a favor de la majoria dels punts de l’ordre del dia, entre ells a la proposta d’aprovació inicial del Reglament per a determinar la condició d’habitatge desocupat amb caràcter permanent. Un tràmit que ERC ja va recolzar al ple de maig passat i que “és del tot urgent per tenir un registre municipal i així incentivar el mercat de lloguer social”, segons ha expressat el portaveu republicà Joan Alginet. ERC també donarà suport a l’aprovació del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Deltebre i a la modificació de les bases reguladores per l’atorgament d’ajuts socials extraordinaris i rugents per la situació causada pel coronavirus (COVID-19)-Eurodelta. Alginet ha valorat aquesta mesura “com a positiva i totes aquelles modificacions que facilitin que més famílies vulnerables es puguin acollir a ajuts estan justificades.” No obstant, el grup municipal d’ERC ha aprofitat la roda de premsa d’avui per expressar un neguit i preocupació creixent entre la ciutadania de Deltebre pel que fa a l’incivisme i a la creixent inseguretat ciutadana que pateix el municipi. “Aquest estiu hem tingut espais públics més bruts que mai, i hi ha por a determinats grupuscles d’incívics que s’apoderen de l’espai públic i no respecten cap norma.” Segons Alginet, a Deltebre “continuen havent habitatges ocupats i col·lectius que sembla que hagin trobat al nostre municipi l’espai per delinquir i instal·lar negocis i activitats il·lícites.

Esquerra demana que l’Ajuntament de Deltebre no cedeixi els romanents a l’Estat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Deltebre ha convocat avui dimecres una roda de premsa per valorar diversos temes d’actualitat així com les properes accions que emprendran a l’inici del curs polític al setembre. En aquest sentit els republicans s’han mostrat molt crítics amb la mesura del ministeri d’Hisenda del govern espanyol, una mesura que consideren un "nou espoli a les finances dels consistoris" i un "abús de poder" envers els ajuntaments, ja que no podran revertir els diners estalviats als seus municipis en el veïns i veïnes, tenint en compte la crisi social i econòmica arran de la Covid19. Per ERC Deltebre no es pot permetre de forma reiterada que l'Estat trepitgi les competències municipals, tal com està fent amb aquesta nova mesura. En aquest sentit, “des de Deltebre no hem d'estar disposats a fer de petites gestories de serveis i limitar la nostra veu i els nostres posicionaments polítics”ha expressat el portaveu republicà Joan Alginet.   En aquesta línia també s’han referit a la decisió del govern espanyol d’autoritzar transvasar aigua de l’Ebre a Cantabria. Una decisió que no comparteixen i que combatran com a partit amb tots els mitjans possibles . Alginet insta al govern de Lluís Soler a ser un dels municipis capdavanters en la defensa de l’Ebre i a tenir una actitud proactiva en el front institucional. “El govern espanyol mentre maquilla algunes accions al delta, aprova transvasar aigua i per tant debilitar el tram de l’Ebre.  El delta necessita accions, no transvasaments” ha expressat Alginet.   Finalment Alginet ha posat en valor l’actitud de la ciutadania de Deltebre en els últims mesos així com la decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament de Deltebre en suspendre tots els actes previstos. “No ens podem relaxar, el virus malauradament encara està present. A totes i tots ens dolen molt les Festes Majors, però ara és quan hem de donar exemple de prudència i d’evitar aglomeracions”.

ERC Deltebre proposarà crear el Consell Municipal de la infància

Els republicans presentaran també una moció de suport a les ramaderies de bous braus i el rebuig al transvasament d’aigua de l’Ebre a Cantàbria El grup municipal d’ERC-Més Deltebre presentarà al ple ordinari del mes de juliol una moció per tal de constituir el Consell Municipal de la Infància de Deltebre. Un òrgan deliberatiu i estable de participació dels infants i adolescents del municipi. Aquesta proposta, que sorgeix del Jovent Republicà de Deltebre i que el grup municipal ha registrat per discutir-se al ple d’aquesta setmana proposa entre d’altres qüestions que el municipi s’adhereixi al Programa Ciutats Amigues de la Infància i habilitar una partida al proper pressupost municipal per dinamitzar i desenvolupar el Consell d’Infants. La portaveu del Jovent Republicà Lucia Pagà afirmava que “les xiquetes i xiquets de Deltebre han tingut un comportament exemplar durant el confinament, i el que cal ara, es establir canals de participació en les decisions que els afecten”.El portaveu del grup municipal Joan Alginet ha recordat que la participació ciutadana és clau per governar la pluralitat i diversitat d’un municipi com Deltebre, i ha recordat que els republicans han proposat crear el Consell Municipal de la Salut o el de la Gent Gran. “Deltebre som tots, també les xiquetes i xiquets, i els hem de donar tot el protagonisme, perquè no només els correspon el futur, mereixen el millor present” ha manifestat Alginet. En el mateix plenari els republicans presentaran una moció per tal de que es posi un funcionament l’acord pres la legislatura passada en relació a la creació d’una xarxa d’horts socials. Una moció que va presentar en el seu moment la CUP i que va aprovar-se per unanimitat de tots els grups municipals de la legislatura anterior i que el govern de Lluís Soler no va aplicar ni la passada legislatura ni aquesta. “Les companyes de la CUP van fer propostes útils i molt interessants que no es van arribar a implementar mai.

Esquerra Deltebre exigeix al govern de Lluís Soler que torne els diners del soterrament als veïns dels "Hortets"

El grup municipal d’ERC Deltebre ha presentat al registre de l’ajuntament una petició al govern de Lluis Soler per a que retorni de manera imminent els diners que els veïns de la zona dels “Hortets” van pagar en contribucions especials per al soterrament de les línies de mitja tensió. Aquesta petició, que els republicans ja han fet en reiterades ocasions arriba després que el govern municipal d’Enlairem Deltebre “es vanaglories”d’una important inversió d’Endesa al municipi i que comportarà soterrar les línies àrees de mitja tensió en  altres zones del municipi, sense cap cost per als veïns i veïnes.ERC sempre ha defensat que les companyies havien de sufragar els costos totals dels soterraments, ho van fer la passada legislatura i ho van fet aquesta de manera insistent.  De fet, aquest assumpte ja va discutir-se fins a dos cops al ple municipal.   “Vam haver de sentir que la nostra petició era “populista” i que demanàvem l’impossible a les companyies elèctriques. El temps ens ha donat la raó”expressava el portaveu republicà Joan Alginet.    Els republicans però, consideren que encara queda molta feina a fer, i que mentre els veins afectats pel soterrament del tram urbà que va del C/ Joan XXIII fins al centre de transformació del C/ Miguel de Unamun no sels retornin els diners que van pagar, no tindrà tota la ciutadania de Deltebre el mateix tracte.  És per aquest motiu que ERC demana a l’alcalde buscar una solución tècnica per als veïns que han hagut de pagar de la seva butxaca el soterrament. “A Deltebre, tenim clar que tots tenim els mateixos deures, dubtem però, que tinguin els mateixos drets”sentenciava el portaveu republicà Joan Alginet.        

Esquerra Deltebre demana a Lluís Soler un canvi de rumb per afrontar la complexitat del moment

Aquest dimecres el grup municipal d’Esquerra Deltebre, ha fet  balanç del primer any de legislatura. Els republicans consideren que Deltebre es troba davant dos reptes que condicionaran el futur del municipi; els efectes de la regressió, accentuats pel temporal Glòria del passat mes de gener; i la crisi econòmica derivada de la covid-19. El portaveu republicà Joan Alginet ha afirmat que “la respostapolítica a aquests dos reptes ha de ser col·lectiva i pensant en el futur”, per això, tot i considerar que s’han subestimat les seves aportacions, estaran al costat del govern municipal en les decisions que s’hagin de prendre.    Alginet ha posat en valor la lleialtat d’ERC Deltebre al govern municipal amb temes crucials com el temporal Glòria o la crisi del COVID-19 on els republicans van presentar 31 propostes al pla de reactivació socioeconòmica, o  les 27 aportacions que van realitzar a la proposta de pressupost municipal de 2020. Destaquen també l’actitud constructiva i propositiva als plens i l’aprovació de 6 mocions presentades de diversos àmbits municipals. “Tenim molt clar des d’un principi que venim a sumar, que som l’alternativa al govern de Lluís Soler. Som capaços de proposar i a l’hora fiscalitzar l’acció de govern. Deltebre ens veu útils”. Ha manifestat Alginet, portaveu d’ERCDeltebre.   El grup municipal però, ha fet una valoració negativa del primer any del govern de Soler, amb una imatge de poble degradada, amb solars bruts i uns camins rurals en molt males condicions. A més, els republicans han afegit la deixadesa de les instal·lacions esportives i la falta de control a les obres públiques com la plaça de les Dones o el mal estat dels carrers i voreres de Riumar. El portaveu republicà ha posat en dubte un cop més, les set dedicacions quasi exclusives dels regidors i regidores (95% de dedicació) d’Enlairem Deltebre ique se sumen als dos càrrecs de confiança.

ERC Deltebre denuncia el mal estat de les voreres i vials de Riumar.

El grup municipal d’Esquerra Republicana va presentar, la setmana passada, una instància a l’Ajuntament per demanar un seguiment més exhaustiu de les reposicions de les voreres i vials del nucli de Riumar.   El grup republicà lamenta que no es faci un control per part de l’Ajuntament a les empreses que han de fer els acabats d’obra de les voreres i les calçades degut a les reparacions o noves escomeses que s’estan fent tant per la xarxa d’aigua com d’electricitat.   “Riumar és el nucli central del turisme al nostre municipi, i no podem permetre que tingui una imatge de deixadesa i mal estat”. Ha manifestat Carlos Bo, representant d’ERC al Consell de Riumar.   Per l’altra part, Esquerra també ha remarcat la necessitat d’aquest control perquè molts de vials i voreres són d’obra nova i  han estat pagades pels mateixos veïns i veïnes de Riumar amb contribucions especials abusives. Carlos Bo: “És indignant que haguem de pagar, amb contribucions especials desproporcionades les obres dels carrers i al damunt, ara que es fan reparacions o millores de les xarxes, els acabats finals no siguin els adequats.“   Finalment des d’ERC Deltebre demanem que aquesta situació es resolgui de la millor manera possible abans de l’estiu amb l’entrada del turisme a la nostra població               

ERC Deltebre celebra que es soterrin les línies elèctriques a cost zero pels veïns i Veïnes.

Esquerra celebra la iniciativa de la companyia Elèctrica del Ebro i Endesa de soterrar les línies elèctriques de Deltebre sense cap cost per als veïns i veïnes afectats tal i com sempre havia defensat el nostre grup municipal.   Durant la passada legislatura, el grup d’esquerra va iniciaruna sèrie d’accions per tal que les companyies elèctriques assumissin el cost total dels soterraments, ja que havien estat les úniques beneficiades. Fins en dos ocasions vam portar aquest assumpte al ple municipal. Tot i els esforços la resposta del govern de Lluís Soler va ser d’acusar-nos de fer populisme i titllaven "d’impossible” la nostra demanda.    “No deixa de sorprendre'ns  que la proposta que va ser titllada de "populista", i menystinguda pel govern d'Enlairem, avui es celebri.” ha manifestat el regidor republicà Carlos Bel.   D’altra banda és important recordar que en la legislatura passada , l'equip de govern va organitzar unes consultes als veïns i veïnes afectats, on se'ls proposava si volien retirar les línies mitjançant contribucions especials. Aquestes contribucions les havien d’assumir els mateixos propietaris afectats, i si en algun cas, els veïns no estaven disposats a pagar, la línia es quedaria per soterrar.   Més flagrant va ser el cas de la zona dels Hortets. Concretament, els propietaris de parcel•les de l’estació transformadora, entre el carrer Joan XXIII i el carrer Miguel de Unamuno, que són els únics de Deltebre que han pagat per soterrar les línies de mitja tensió.  Carlos Bel: “El govern de Soler haurà d’explicar molt bé perquè els veïns de la zona dels Hortets van ser els únics en pagar uns soterraments, i la companyia s’ha pogut fer càrrec de la resta del municipi”.   Una vegada més, celebrem que es puguin retirar les línies de mitja tensió de dins del nucli urbà, línies que des de fa molts anys han perjudicat als propietaris en molts aspectes.

Laura Fabra, regidora per ERC Deltebre

Esquerra considera poc ambicioses i limitades les ajudes a comerços i empreses de Deltebre.

Ahir es va celebrar, de manera ordinària, el ple municipal de Deltebre.  En el transcurs del ple es van aprovar les bases reguladores per a la concessió d’ajuts econòmics al teixit empresarial. Els republicans defensen que els càlculs que ha marcat el govern municipal per a la concessió d’aquests ajuts només fan que limitar aquestes ajudes, fent que la majoria d’empreses no puguin accedir als màxims previstos als supòsits que s’han establert. Esquerra Republicana defensa que la comparativa usi els mateixos criteris que els ajuts de la Generalitat i compari el març i abril de 2019 amb els mateixos mesos de 2020 per tenir una mitjana de les pèrdues més real.  “Hem fet simulacions amb perruqueries, centres d’estètica, restaurants o bars, i la majoria d’aquestes activitats no passaran del supòsit 1 o 2, i per tant d’ajudes que no resoldran els problemes reals que han hagut d’assumir” ha manifestat la regidora Laura Fabra. “Comerços i empreses que s’han pogut acollir a les ajudes de la Generalitat, a les de Deltebre només es podran acollir la majoria a un descompte de la taxa d’escombraries”. En aquest sentit la regidora va proposar en el transcurs del ple un canvi de paràmetres per fixar les pèrdues de les activitats econòmiques, proposta que el govern municipal va declinar. Fabra va afirmar que “malgrat els anuncis de grans dotacions econòmiques i imports que poden semblar ambiciosos, la realitat serà ben diferent, i hem d’evitar frustracions col·lectives.” El grup republicà no obstant va donar suport a la resta de bases que es van sotmetre a votació al plenari, entre elles, les d’ajuts a determinats tributs municipals i activitats extraescolars; les de situacions d’emergència social i necessitats bàsiques així com les bases que regularan l’Eurodelta. També van recolzar la modificació de crèdit proposada pel govern municipal, i que entre d’altres canvis a partides comportarà un augment a les aportacions de Càritas, Creu Roja i Protecció Civil.