Deltebre

Totes les notícies

Esquerra Deltebre demana a Lluís Soler un canvi de rumb per afrontar la complexitat del moment

Aquest dimecres el grup municipal d’Esquerra Deltebre, ha fet  balanç del primer any de legislatura. Els republicans consideren que Deltebre es troba davant dos reptes que condicionaran el futur del municipi; els efectes de la regressió, accentuats pel temporal Glòria del passat mes de gener; i la crisi econòmica derivada de la covid-19. El portaveu republicà Joan Alginet ha afirmat que “la respostapolítica a aquests dos reptes ha de ser col·lectiva i pensant en el futur”, per això, tot i considerar que s’han subestimat les seves aportacions, estaran al costat del govern municipal en les decisions que s’hagin de prendre.    Alginet ha posat en valor la lleialtat d’ERC Deltebre al govern municipal amb temes crucials com el temporal Glòria o la crisi del COVID-19 on els republicans van presentar 31 propostes al pla de reactivació socioeconòmica, o  les 27 aportacions que van realitzar a la proposta de pressupost municipal de 2020. Destaquen també l’actitud constructiva i propositiva als plens i l’aprovació de 6 mocions presentades de diversos àmbits municipals. “Tenim molt clar des d’un principi que venim a sumar, que som l’alternativa al govern de Lluís Soler. Som capaços de proposar i a l’hora fiscalitzar l’acció de govern. Deltebre ens veu útils”. Ha manifestat Alginet, portaveu d’ERCDeltebre.   El grup municipal però, ha fet una valoració negativa del primer any del govern de Soler, amb una imatge de poble degradada, amb solars bruts i uns camins rurals en molt males condicions. A més, els republicans han afegit la deixadesa de les instal·lacions esportives i la falta de control a les obres públiques com la plaça de les Dones o el mal estat dels carrers i voreres de Riumar. El portaveu republicà ha posat en dubte un cop més, les set dedicacions quasi exclusives dels regidors i regidores (95% de dedicació) d’Enlairem Deltebre ique se sumen als dos càrrecs de confiança.

ERC Deltebre denuncia el mal estat de les voreres i vials de Riumar.

El grup municipal d’Esquerra Republicana va presentar, la setmana passada, una instància a l’Ajuntament per demanar un seguiment més exhaustiu de les reposicions de les voreres i vials del nucli de Riumar.   El grup republicà lamenta que no es faci un control per part de l’Ajuntament a les empreses que han de fer els acabats d’obra de les voreres i les calçades degut a les reparacions o noves escomeses que s’estan fent tant per la xarxa d’aigua com d’electricitat.   “Riumar és el nucli central del turisme al nostre municipi, i no podem permetre que tingui una imatge de deixadesa i mal estat”. Ha manifestat Carlos Bo, representant d’ERC al Consell de Riumar.   Per l’altra part, Esquerra també ha remarcat la necessitat d’aquest control perquè molts de vials i voreres són d’obra nova i  han estat pagades pels mateixos veïns i veïnes de Riumar amb contribucions especials abusives. Carlos Bo: “És indignant que haguem de pagar, amb contribucions especials desproporcionades les obres dels carrers i al damunt, ara que es fan reparacions o millores de les xarxes, els acabats finals no siguin els adequats.“   Finalment des d’ERC Deltebre demanem que aquesta situació es resolgui de la millor manera possible abans de l’estiu amb l’entrada del turisme a la nostra població               

ERC Deltebre celebra que es soterrin les línies elèctriques a cost zero pels veïns i Veïnes.

Esquerra celebra la iniciativa de la companyia Elèctrica del Ebro i Endesa de soterrar les línies elèctriques de Deltebre sense cap cost per als veïns i veïnes afectats tal i com sempre havia defensat el nostre grup municipal.   Durant la passada legislatura, el grup d’esquerra va iniciaruna sèrie d’accions per tal que les companyies elèctriques assumissin el cost total dels soterraments, ja que havien estat les úniques beneficiades. Fins en dos ocasions vam portar aquest assumpte al ple municipal. Tot i els esforços la resposta del govern de Lluís Soler va ser d’acusar-nos de fer populisme i titllaven "d’impossible” la nostra demanda.    “No deixa de sorprendre'ns  que la proposta que va ser titllada de "populista", i menystinguda pel govern d'Enlairem, avui es celebri.” ha manifestat el regidor republicà Carlos Bel.   D’altra banda és important recordar que en la legislatura passada , l'equip de govern va organitzar unes consultes als veïns i veïnes afectats, on se'ls proposava si volien retirar les línies mitjançant contribucions especials. Aquestes contribucions les havien d’assumir els mateixos propietaris afectats, i si en algun cas, els veïns no estaven disposats a pagar, la línia es quedaria per soterrar.   Més flagrant va ser el cas de la zona dels Hortets. Concretament, els propietaris de parcel•les de l’estació transformadora, entre el carrer Joan XXIII i el carrer Miguel de Unamuno, que són els únics de Deltebre que han pagat per soterrar les línies de mitja tensió.  Carlos Bel: “El govern de Soler haurà d’explicar molt bé perquè els veïns de la zona dels Hortets van ser els únics en pagar uns soterraments, i la companyia s’ha pogut fer càrrec de la resta del municipi”.   Una vegada més, celebrem que es puguin retirar les línies de mitja tensió de dins del nucli urbà, línies que des de fa molts anys han perjudicat als propietaris en molts aspectes.

Laura Fabra, regidora per ERC Deltebre

Esquerra considera poc ambicioses i limitades les ajudes a comerços i empreses de Deltebre.

Ahir es va celebrar, de manera ordinària, el ple municipal de Deltebre.  En el transcurs del ple es van aprovar les bases reguladores per a la concessió d’ajuts econòmics al teixit empresarial. Els republicans defensen que els càlculs que ha marcat el govern municipal per a la concessió d’aquests ajuts només fan que limitar aquestes ajudes, fent que la majoria d’empreses no puguin accedir als màxims previstos als supòsits que s’han establert. Esquerra Republicana defensa que la comparativa usi els mateixos criteris que els ajuts de la Generalitat i compari el març i abril de 2019 amb els mateixos mesos de 2020 per tenir una mitjana de les pèrdues més real.  “Hem fet simulacions amb perruqueries, centres d’estètica, restaurants o bars, i la majoria d’aquestes activitats no passaran del supòsit 1 o 2, i per tant d’ajudes que no resoldran els problemes reals que han hagut d’assumir” ha manifestat la regidora Laura Fabra. “Comerços i empreses que s’han pogut acollir a les ajudes de la Generalitat, a les de Deltebre només es podran acollir la majoria a un descompte de la taxa d’escombraries”. En aquest sentit la regidora va proposar en el transcurs del ple un canvi de paràmetres per fixar les pèrdues de les activitats econòmiques, proposta que el govern municipal va declinar. Fabra va afirmar que “malgrat els anuncis de grans dotacions econòmiques i imports que poden semblar ambiciosos, la realitat serà ben diferent, i hem d’evitar frustracions col·lectives.” El grup republicà no obstant va donar suport a la resta de bases que es van sotmetre a votació al plenari, entre elles, les d’ajuts a determinats tributs municipals i activitats extraescolars; les de situacions d’emergència social i necessitats bàsiques així com les bases que regularan l’Eurodelta. També van recolzar la modificació de crèdit proposada pel govern municipal, i que entre d’altres canvis a partides comportarà un augment a les aportacions de Càritas, Creu Roja i Protecció Civil.

Vanessa Callau regidora per ERC

ERC Deltebre presentarà una moció de rebuig a la monarquia espanyola.

En el proper ple municipal, Esquerra Republicana de Deltebre, presentarà una moció per tal de clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola.    Els republicans consideren que el país, arran l’emergència del coronavirus, no es mereix que la monarquia espanyola i el rei Felip VI admetin sense vergonya les possibles irregularitats en els comptes del rei emèrit Carles I.  “El comunicat emès el passat 15 de març en què Felip VI renuncia a l’herència del rei emèrit es va fer amb nocturnitat i traïdoria, aprofitant el context de la crisi sanitària i humanitària que estem vivint.”Ha manifestat Vanessa Callau, regidora d’ERC Deltebre. Esquerra defensa que s’ha de clarificar l’origen de la fortuna de 100 milions de dòlars i arribar al fons de la qüestió. Per aquests motius, ERC ha instat la Comissió Europea a investigar aquest suposat cas de blanqueig de capitals, i ha presentat una sèrie de demandes al Congrés dels Diputats, per crear una comissió d’investigació, que permeti investigar fins al final l’origen de la fortuna dels Borbó. La constitució no pot ser una excusa per tapar de nou la corrupció de la monarquia.  Vanessa Callau: “Aquest escàndol no pot quedar en paper mullat. Ja va sent hora que s’investiguin les irregularitats de la monarquia espanyola, una monarquia corrupta i hereva del franquisme.”      

Senadora Bideguren

Esquerra demana claredat i celeritat a la ministra Ribera en les actuacions de protecció del Delta

Bideguren reclama fets davant les bones intencions de la ministra. El grup d’Esquerra Republicana – Euskal Herria Bildu, ha interpel·lat, al Senat, la Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre la urgència i l’estat de les actuacions per a la protecció del Delta, durant la primera compareixença que ha fet aquesta legislatura. La senadora Idurre Bideguren ha intervingut en nom del company de grup, Miquel Aubà, que no s’ha desplaçat fins a Madrid arran de la situació generada pel Covid-19. Bideguren ha demanat “claredat i celeritat en les actuacions del ministeri al Delta de l’Ebre davant la inquietud i preocupació expressada per les institucions, entitats i agents agraris, aqüícoles, turístics i pesquers”. La senadora ha  reclamat a la ministra Ribera “claredat en determinar un calendari de presentació del Pla de protecció i en les accions en estudi incloses al mateix”. D’altra banda també li ha exigit “celeritat en porta a terme les obres d’emergència i de màxima urgència de protecció del Delta, com per exemple la de la desapareguda barra del Trabucador, redoblant esforços i recursos per a poder acabar-les en els terminis fixats”. En aquest sentit ha advertit que “és urgent que doni resposta a les demandes, fetes des del mateix Delta, i instal·lin una draga al Trabucador per complementar les insuficients aportacions d’arena dels camions que fan treballs de restitució i recuperació d’aquest espai”. Bideguren ha afirmat que “l’emergència que viu el Delta requereix accelerar i implementar totes aquelles obres i actuacions que siguin possibles, perquè a partir de la tardor tornaran noves llevantades que poden acabar provocant efectes mediambientals, agraris i econòmics irreversibles, en algunes zones”. La senadora ha reclamat al ministeri “el reinici immediat de la construcció del camí de guarda costanera de la Badia dels Alfacs, del que ja tenen redactat, des de fa anys, el projecte”.

Carlos Bel. Regidor d'ERC Deltebre

ERC Deltebre presentarà una moció rebutjant l’acord comercial entre la Unió Europea i el Vietnam sobre el sector arrossaire.

El grup municipal d’ERC Deltebre presentarà al pròxim ple una moció per tal de rectificar els efectes de l’acord comercial entre la Unió Europea i el Vietnam sobre el sector de l’arròs. Aquest acord va ser signat l’11 de febrer de 2020.   Els republicans consideren que aquest acord pot generar preocupació i rebuig entre els sindicats agraris per les conseqüències que pot tenir, entre altres coses,  en el preu a pagar als productors d’aquí.    “A l’Estat espanyol els darrers vint anys el conreu d’arròs ha vist reduïda la seva superfície un 15%, passant de les 122.200 hectàrees de l’any 2000 a las 103.800 de l’any passat”.Ha manifestat Carlos Bel, regidor d’ERC  Els republicans defensen a la moció la necessitat d’establir mesures que evitin repetir els mateixos efectes relacionats amb altres acords comercials semblants. Per a Esquerra, l’acord és vist com una potencial amenaça per al manteniment del cultiu i la viabilitat de les explotacions arrosseres en llocs com el Delta de l’Ebre, que a més, mereixerien gaudir d’una atenció o protecció especial perquè per les seves característiques és difícil poder disposar d’altres alternatives agronòmiques tan òptimes com l’arròs. Segons Bel: “Es necessari buscar mecanismes que ens permetin protegir el cultiu de l’arròs al nostre territori. Amb acords com aquests només es complica més la seva producció i exportació”. Adjuntem la moció en aquest enllaç.

ERC Deltebre vota a favor del nou Pla de Reactivació socioeconòmica de Deltebre.

El grup municipal d’esquerra a Deltebre s’ha mostrat satisfet amb el nou pla de reactivació socioeconòmica de Deltebre aprovat el passat ple extraordinari. Aquest pla presenta un paquet de 51 mesures, moltes de les quals, han estat proposades pel mateix grup republicà. La setmana anterior, Esquerra Republicana de Deltebre, entrava al registre de l’Ajuntament un document titulat: Proposta de pacte per la reactivació social i econòmica a Deltebre. Aquest document presentava 31 propostes per la reactivació, moltes de les quals han estat incloses al document final aprovat. “Necessitem que aquest pla es tradueixi en acords concrets i en l’efectivitat immediata sobre les famílies i el teixit econòmic”. Així ho ha manifestat Joan Alginet, portaveu d’ERC a l’ajuntament de Deltebre. Esquerra també ha manifestat, durant el ple, la necessitat de treballar aquest pla amb el màxim de representació del municipi, com per exemple, representants de FECOTUR, del sector primari, entitats, i sector de l’educació. Segons Alginet “No ens limitem a obrir el debat i reflexió a tots els àmbits del nostre municipi, com més veus i accents, més acurat a la realitat serà aquest instrument.” Finalment, Alginet ha manifestat la voluntat de consens i de treballar conjuntament aquest pla de reactivació. “Segur que ens separen molts aspectes, però també és segur que totes i tots volem el benestar de les nostres veïnes i veïns”. Adjuntem el document de les 31 propostes d’ERC al pla de reactivació socioeconòmica de Deltebre. Pacte per la reactivació social i econòmica al municipi de Deltebre Adjuntem aquí el Pla de reactivació socioeconòmica de Deltebre aprovat el passat ple municipal.

ERC Deltebre considerem que destinar 50.000€ en reformes dels despatxos i 11.500€ en mobiliari del pressupost local suposa una despesa innecessària en els temps de crisi que vivim

ERC-AM de Deltebre vol matisar la informació que el nou govern de Convergència explica referent al Ple Municipal del dia 21 de juliol de 2015 sobre les propostes de modificacions de crèdit del pressupost 2015. Durant un exercici, és habitual que es produeixin almenys dues modificacions de crèdit, una al juliol i l’altra a l’octubre, per dotar de pressupost les partides exhaurides de les que tenen romanen, per complir l’estabilitat pressupostària.   Estem sorpresos de la incoherència de l’equip de govern de Convergència que proposa una modificació de crèdit i s’absté a la votació en l’argument de què la majoria són factures de l’antic equip de govern. Volem puntualitzar que no són factures al calaix sinó factures de proveïdors de l’exercici actual, considerem que aquesta actitud mostra una incapacitat per a governar el municipi. Per una altra part proposaven donar de baixa la mitja tensió del carrer Unamuno, al·legant que no hi havia cap projecte executiu; és comença pressupostant una partida per després encarregar els projectes. La modificació es va aprovar gràcies als vots favorables d’ERC-AM; és un acte de responsabilitat per part d’ERC-AM i vam insistir en què el govern agafés el compromís d’engegar els projectes corresponents d’aquesta obra. També volem afegir que dels 14 punts que es van sotmetre a aprovació pel consistori, se’n van aprovar 13, l’únic punt que tota l’oposició va votar en contra va ser aquesta la segona modiciació (adjuntada a la imatge). Aquesta modificació de crèdit era de quasi 196.000 euros, dels quals només 15.000 es destinaven a urgències socials, ERC-AM considera aquesta dotació pressupostària és insuficient i més comparant-la amb els 50.000 euros destinats a fer reformes dels despatxos de l’ajuntament més els 11.500 destinats a mobiliari. Creiem que en aquest context de crisi aquesta despesa (reformes + mobiliari) és totalment innecessària. Malgrat que estàvem a favor d’alguns punts de la modificació com l’oficina d’atenció al ciutadà i l’actualització de la web de l’ajuntament, vam haver de votar en contra perquè la modificació és proposava conjunta amb altres despeses innecessàries.