Dosrius - Canyamars - El Far

Totes les notícies

	Can Canyamars, pacte per a l’impuls final del procés d’urbanització

Can Canyamars, pacte per a l’impuls final del procés d’urbanització

El Ple de l'Ajuntament de Dosrius celebrat el passat 23 d'octubre va aprovar per unanimitat la Moció per a l’impuls del procés d’urbanització de Can Canyamars, a proposta del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya. L'objectiu del text votat és blindar la continuïtat del procés d’urbanització reactivat en el mandat 2015-2019. D’acord amb el que vam avançar al programa de les eleccions municipals, proposem un pacte amb la resta de grups municipals i amb la comunitat de propietaris per tal de consensuar un pla d’execució, amb l’ordre de les fases i un calendari. Un acord polític que doni garanties als veïns i veïnes de Can Canyamars del ferm compromís de l’Ajuntament de Dosrius amb el projecte, governi qui governi. L’Ajuntament de Dosrius va aprovar, a l’any 2017, la Modificació del Projecte refós d’urbanització del sector de Can Canyamars. Separació per fases, projecte que s’ha començat a executar entre els anys 2018 i 2019. El document no predetermina en quin ordre ni calendari s’executaran les 30 fases. Molt probablement el procés d’urbanització anirà més enllà d’un mandat polític de quatre anys i, en cas de canvis polítics, la continuïtat i el ritme d’execució del projecte estaran subjectes a les prioritats dels governs municipals. D'aquesta manera, volem que tots els partits ens comprometem a mantenir la partida al pressupost municipal, cada any, d’acord amb les fases previstes; solucionar de forma urgent els dèficits urbanístics greus que suposen un risc en la seguretat viària i de les persones; recepcionar totalment o parcial els serveis correctament executats per tal que l’ajuntament en pugui fer el manteniment de forma immediata; i proposem iniciar els tràmits per integrar la xarxa de subministrament d’aigua d’ús domèstic de Can Canyamars a la xarxa i servei de la resta del municipi. Celebrem que tots els grups municipals, inclosos el PSC i JxCAT, s'hagin compromès a impulsar el pla aprovat fa dos anys i que l'actual equip de govern doni continuïtat a la segona fase d'urbanització que vam licitar a finals del mandat passat.

La ciutadania i el Ple de l'Ajuntament de Dosrius rebutgem la sentència del Tribunal Suprem

Coneguda la sentència del Tribunal Suprem contra Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa, condemnats amb penes de presó, i contra Meritxell Borràs i Carles Mundó, amb multes i inhabilitació, la resposta ciutadana i institucional del municipi de Dosrius no s'ha fet esperar. Ahir al vespre un centenar de veïns i veïnes de Dosrius, Canyamars i Can Massuet del Far ens vam aplegar al davant de l'ajuntament, igual que a la resta de pobles i ciutats del país, per manifestar la nostra indignació davant d'una sentència que ha demostrat ser la venjança final d'una farsa, d'un judici polític. Avui al matí hem celebrat un Ple Extraordinari i Urgent per tal de debatre i votar una moció de l'Ajuntament de Dosrius per rebutjar la sentència, demanar l'amnistia dels presos polítics i en defensa del dret d'autodeterminació de Catalunya. Els regidors d'ERC, JxCAT, SdP i la PAC/CUP vam demanar conjuntament aquesta convocatòria i la moció , llegida conjuntament pels regidors dels grups que li hem donat suport, s'ha aprovat per majoria absoluta. El partit de l'alcaldessa de Dosrius, el PSC, no ha volgut participar a la votació. Aquí teniu el text sencer de la declaració institucional de l'Ajuntament de Dosrius, moció proposada per les associacions municipalistes AMI i ACM:   MOCIÓ DE RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM I PER DEMANAR L’AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D’AUTODETERMINACIÓ Definitivament, la democràcia a l'Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó. I Meritxell Borràs i Carles Mundó, amb multes i inhabilitació. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte.

Qüestionari

La Generalitat de Catalunya incia els tràmits per al projecte d'edifici de l'Institut Els Roures de Dosrius

L’Institut Els Roures ha obert un procés de participació per tal de conèixer l’opinió de l’alumnat, les famílies, el personal del centre, de l’ajuntament i dels grups polítics del municipi, referent al futur edifici del centre. Així, l’equip directiu ha distribuït un qüestionari per conèixer com volem que sigui el nou edifici, quin model de construcció preferim (modular i d’execució ràpida o projecte singular adaptat a les característiques constructives de l’entorn), quins espais donem prioritat, la distribució, etc. L’educació dels nostres infants i joves sempre ha estat una de les màximes prioritats d’Esquerra Republicana de Catalunya i la nostra acció política a Dosrius sempre ha estat compromesa amb els centres, els professionals i amb tota la comunitat educativa. Per aquest motiu també participarem en aquesta consulta prèvia a la construcció de l’edifici del centre de secundària. Ara més que mai, seguirem treballant amb l’objectiu de millorar el projecte educatiu del nostre municipi, amb l'ensenyament públic. Així doncs, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya està començant a treballar amb allò que es va comprometre fa cinc mesos, començar els tràmits per elaborar el projecte constructiu. El passat 30 d’abril el conseller Josep Bargalló va anunciar un pla destinat a l'encàrrec de 27 construccions escolars arreu del país i va explicar que l'esforç d'inversió de la Generalitat ha de servir per "comportar la retirada de més d'un centenar de mòduls i seran les primeres que es faran amb els nous criteris constructius". Durant la visita que va fer el conseller d’Educació als centres de primària i secundària del nostre municipi i a les obres dels carrers de la zona de can Batlle el passat 24 de maig, va confirmar que amb la inversió de 4,2 milions d’euros a Dosrius per a la construcció de l’Institut Els Roures serà una realitat en els propers cursos.  

ERC Dosrius diu NO al xantatge d'Endesa

Recentment Endesa i altres companyies elèctriques han enviat cartes a diversos ajuntaments catalans, entre d’ells el de Dosrius, on amenacen amb la intenció d'incomplir amb la Llei 24/2015 i tallar el subministrament a les persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum, si les administracions públiques no paguen el 50% del cost d’aquest deute abans de l’1 d’octubre. Davant d’això, Esquerra Republicana de Catalunya a Dosrius referma el compromís inequívoc amb la lluita per garantir drets bàsics per una vida digna, com els de l’energia i l’habitatge. Per aquest motiu manifestem el següent: - No tolerem l’amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables d’aquest país. Les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas han d’assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya, que protegeix els drets energètics de les persones en situació de vulnerabilitat. - En cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars protegides per la llei 24/2015 com amenacen de fer, instem a totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, amb el suport actiu de la Conselleria d’Empresa i Coneixement. - Defensem fermament la llei 24/2015, fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular sorgida de moviments socials, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, i que és una de les més avançades del món. Aquesta llei, vigent al nostre país, prohibeix els talls de subministrament a les persones vulnerables, i ha demostrat ser molt més eficaç i garantista que el Bo Social espanyol aprovat per un Reial decret (que legalment és de rang inferior). - Demanem la condonació del deute acumulat per les persones protegides per la llei 24/2015, des de l'any 2015. - Valorem que finalment Endesa i altres companyies acceptin assumir el cost del deute a partir d’ara, tal i com han expressat recentment de manera pública.

Llaç groc fins a l’alliberament dels presos polítics i retorn dels exiliats

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) recolza i s’adhereix a la moció per expressar el suport als presos i preses polítics i demanar el lliure retorn dels exiliats que ha presentat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a l’Ajuntament de Dosrius. El text ha de ser debatut i votat al proper Ple Municipal d’acord amb la sol·licitud que hem fet com a grup municipal i emplacem a la resta de partits, tal com també demana l’ANC, que se sumin a la iniciativa. El compromís de l’Ajuntament de Dosrius en la defensa dels drets fonamentals, civils, polítics, la llibertat i la democràcia ha estat clar en els darrers anys. A l’abril de 2018 el Ple ja va aprovar per majoria absoluta una moció per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’estat espanyol i com a senyal de suport vam penjar un llaç groc al balcó de l’ajuntament. Ara, amb el canvi polític al consistori i, tenint en compte que els motius d’aquella moció segueixen més que vigents, considerem encertat i necessari expressar de nou un posicionament institucional.  El llaç groc com a símbol de llibertat Els llaços han esdevingut un símbol de solidaritat i adhesió a causes, opinions o reivindicacions. El negre, en senyal de dol; el blau, contra el terrorisme; el vermell, contra la sida; el lila, contra la violència masclista; el rosa, contra el càncer de mama; el verd, a favor del medi ambient... A Catalunya el llaç groc s’ha convertit en un símbol reivindicatiu per mostrar el rebuig contra la vulneració de drets civils fonamentals i per denunciar l’empresonament i exili injust de persones que defensen uns ideals que són totalment legítims, una condemna cívica contra la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques. No és un símbol independentista. També ho reivindica molta gent que no ho és: demòcrates a favor dels drets humans. Per això, molts ciutadans, entitats i institucions tenen llaços grocs als balcons, façanes o altres espais públics i privats.

Els riscos d'una decisió irracional

L’Ajuntament de Dosrius governat pel PSC i JxCAT ha informat que a partir del dia 14 d’agost el carrer Salvador Dalí, entre Esteve Albert i Barcelona serà de doble sentit i, en conseqüència, l’obertura de la circulació del tram del carrer de l’1 d’Octubre del davant de l'Escola Castell de Dosrius. Segons especifica la nota, el canvi “té com a objectiu millorar la mobilitat per la zona durant els caps de setmana i durant les vacances en què el centre educatiu romandrà tancat”. Amb aquesta decisió l’equip de govern ha obviat totalment les recomanacions dels estudis i plans tècnics, és una mesura totalment contrària a l’objectiu de pacificar el centre del poble que en l'últim any i mig ha reduït el volum de trànsit, les velocitats i la sinistralitat. Des del 2018 ha millorat la seguretat a les entrades de l’escola i també al poble en general. Ara l’ajuntament no ha consultat ni ho ha consensuat amb els veïns, ni amb els comerços, ni amb la resta de partits polítics, ni amb les entitats ni amb els centres educatius... I suposem que aquests canvis tampoc tenen l’aval dels tècnics de l’ajuntament ni de la policia local, que en el seu dia van col·laborar intensament en l’estudi aprovat. Des de l’any 2017 disposem de l’Estudi d’ordenació de la mobilitat al poble de Dosrius de la Diputació de Barcelona, redactat per l’empresa Doymo, on s’analitzava la circulació viària pel nucli urbà, amb càlcul del pas de vehicles, velocitats i recorreguts. El document fa una sèrie de propostes per tal d'avançar cap a la mobilitat sostenible i garantir la seguretat de vehicles i vianants. Aquest treball va ser sotmès a consulta ciutadana: exposició pública, reunions amb els veïns i veïnes i amb els comerciants. Desenes de persones hi van participar. Es van presentar 15 al·legacions, algunes de forma col·lectiva, i el treball definitiu va recollir algunes de les propostes fetes per la ciutadania.  Un dels punts crítics que estudiava el document de la Diputació i Doymo és la circulació pels carrers Rials, Pau Casals, Sant Llop i Salvador Dalí, on més de 2.

Nou govern del Consell Comarcal del Maresme amb Marc Bosch com a conseller delegat

El regidor i portaveu republicà de l’Ajuntament de Dosrius, Marc Bosch de Doria, forma part del nou govern del Consell Comarcal del Maresme constituït el passat 19 de juliol. L’alcalde dosriuenc del mandat 2015-2019 ha estat proposat com a conseller delegat de l’àrea de serveis a les persones que gestiona, entre altres matèries, educació, cultura i habitatge.   Aquesta setmana el Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat el cartipàs del que serà el govern del mandat 2019-2023. Aquesta aprovació és conseqüència del pacte de govern que van signar la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya i els representants territorials de la candidatura de Junts per Catalunya, amb 12 i 6 consellers/es respectivament. L’acord es va materialitzar amb el nomenament de l'alcalde republicà de Vilassar de Mar, Damià del Clot Trias, com a president de la corporació comarcal.   La constitució dels consells comarcals, així com de les diputacions provincials, es produeix com a conseqüència de les eleccions municipals i després de la presa de possessió dels càrrecs electes locals, atès que els consellers comarcals sempre són regidors, regidores i/o alcaldes, alcaldesses dels municipis de la circumscripció.   El nostre company Marc Bosch assumeix, doncs, una nova responsabilitat al Consell Comarcal del Maresme, un ens que dona servei als ajuntaments i a la ciutadania de les 30 poblacions de la comarca, també als veïns i veïnes del municipi de Dosrius.

COMUNICAT D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DE DOSRIUS

Després de les eleccions municipals del passat 26 de maig, Esquerra Republicana de Catalunya  va iniciar converses amb Junts per Catalunya i La PAC - CUP per mirar d'establir un pacte de govern durant el mandat 2019-2023. Creiem que aquestes tres formacions podíem donar continuïtat al canvi de cicle polític que fa quatre anys s'havia iniciat al nostre municipi i,  a més, reflexaria la victòria del conjunt d'opcions republicanes i independentistes a les eleccions. Per això, amb la claredat de treballar només amb l'escenari d'un acord amb els partits esmentats, hem estat negociant fins que, el passat dimecres 12 de juny, signàvem un preacord de govern que l'endemà va ser ratificat per l'assemblea de la secció local d'ERC Dosrius. Assabentats del pacte entre el PSC i Junts per Catalunya de Dosrius per formar govern, i des del respecte a les decisions legítimes de cada partit, volem manifestar la nostra decepció per la regressió política que suposa per al nostre municipi recuperar un model de gestió política que ja s'havia demostrat esgotat. Les persones que formem part d'ERC Dosrius, afiliats i càrrecs electes,  seguirem treballant pel nostre municipi amb els valors republicans, les idees i el programa polític que sempre hem defensat. En molts casos, la feina que s'ha fet els darrers quatre anys a l'Ajuntament de Dosrius  veurà la llum en un futur proper i seguirem treballant amb honestedat perquè així sigui. També seguirem lluitant en la defensa dels veïns, veïnes i càrrecs electes que, d'ençà de la violència que l'Estat va desplegar a Canyamars i a Dosrius a l'1 d'octubre del 2017, segueixen coartats per l'amenaça de la repressió i els seus còmplices. En Marc Bosch i l'Eduard Garcia segueixen investigats, encara, sota l'acusació de desobediència i resistència greu a l'autoritat policial per aquells fets que algunes forces polítiques no van voler ni condemnar. Seguirem treballant, ferms i decidits, per fer de Dosrius, Canyamars i Can Massuet del Far, un municipi on la qualitat de vida, la igualtat d’oportunitats i la llibertat siguin motiu de satisfacció per a tots els veïns i veïnes.

Eleccions municipals 2019: un compromís renovat

Esquerra Republicana de Catalunya es presenta a les eleccions municipals 2019 de Dosrius amb un compromís renovat pel nostre municipi i la seva ciutadania. Aquest darrer mandat ha estat intens, i hem après tant dels errors com dels encerts. Ara, seguirem fent poble, treballant per a les persones i la cohesió del municipi, que és extens, plural i divers. Persistirem en la lluita per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, tot posant un focus especial en ajudar als col·lectius de persones i famílies més vulnerables. Un municipi avança perquè es mou. Seguirem reforçant la cultura, l’esport i el lleure de la mà de les entitats, que són un motor de la nostra societat, i recolzant les iniciatives emprenedores que projecten els valors i atractius del nostre municipi i creen llocs de treball. Volem els millors serveis. Continuarem potenciant els equipaments públics de qualitat, el desplegament de la banda ampla, així com la millora de les infraestructures viàries i un espai urbà pensat en les persones. Per un municipi ordenat, consolidarem una línia de progrés i sostenible, respectuosa amb un entorn natural i un patrimoni cultural que ens omplen d’orgull. Refermem el compromís del municipi de Dosrius amb la construcció de la República Catalana, el país independent que volem, fonamentada en la llibertat, la igualtat i la fraternitat de totes les persones. Ara, més que mai, cal consolidar el model de gestió participativa i transparent, basat en la innovació i l’eficiència que hem dut a terme amb empenta i convicció, sempre al servei de les persones. Les nostres 10 principals propostes:  1. Execució del projecte de la Biblioteca Esteve Albert i Corp #cultura 2. Impuls del projecte de carrers i serveis de Can Canyamars #urbanisme 3. Adequació de la Torre de les Aigües com a espai museïstic i centre de visitants #turisme 4. Restauració del Pou de Glaç de Canyamars #patrimoni 5. Ampliació del Parc de Can Torres amb espais de lleure per a joves i adults #espaipúblic 6.