Dosrius - Canyamars - El Far

Totes les notícies

Visita guiada al Parlament de Catalunya, en autobús des de Dosrius

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya organitza una sortida al Parlament de Catalunya en autobús, el proper divendres 28 de setembre. L'activitat està oberta a veïns i veïnes del municipi de Dosrius que vulguin conèixer la institució i el seu funcionament. La diputada Mònica Palacín donarà la benvinguda i farà la presentació abans de la visita guiada. A pocs dies de commemorar el primer aniversari del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya de l'1 d'octubre de 2017, us convidem a gaudir de la visita a un dels parlaments més antics del món i una de les institucions més importants del nostre país. Dia: divendres, 28 de setembre de 2018 Lloc i hora de sortida: Parada d'autobús de Can Tarau (entrada de Dosrius), a les 5 de la tarda Preu: 3€ / persona Inscripció: e-mail a dosrius@esquerra.cat indicant el nom i cognoms, DNI i número de telèfon mòbil 

Presentació a Dosrius del llibre "Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme"

Esquerra Republicana de Catalunya a Dosrius i la Fundació Irla tenim el goig de presentar el llibre "Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme". La biografia d'Abril té alguns episodis vinculats amb la vida política de Dosrius durant la dècada de 1930. L'acte de presentació serà el dijous 17 de maig de 2018 a les 19:30h a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Dosrius i comptarà amb la participació de Marc Bosch, l'alcalde de Dosrius; Francesc Teixidó, portaveu del grup municipal d'ERC-MES de Mataró; Margarida Colomer, autora del llibre; Núria Benaiges, descendent de Josep Abril. Per la seva banda, les historiadores dosriuenques Neus Alsina i M. Àngels Jubany contextualitzaran l'època de la II República i la Guerra Civil al nostre municipi. Josep Abril i Argemí (Santa Maria de Palautordera, 1868 – Barcelona, 1939) combinà el  seu ofici de sabater amb un gran afany de saber autodidacta i compromís polític, que el van dur a esdevenir un dels prohoms del republicanisme mataroní de principis del segle XX, com a regidor i com a líder del Partit Republicà Democràtic Federalista i Radical de Mataró. El 1930 fundà i liderà el Centre Republicà Federal de Mataró, una de les entitats que s’adherí, el març de 1931, a la nounada Esquerra Republicana de Catalunya. Un mes després esdevenia el primer alcalde republicà de la ciutat. A partir de 1934 continuà sent regidor fins ja entrada la Guerra Civil. Aquesta llarga trajectòria de lluita cívica, social i política el va portar, a la fi de la guerra, a ser detingut, empresonat, jutjat, condemnat a mort i executat pel règim franquista, esdevenint un símbol de les llibertats democràtiques per a les futures generacions mataronines. Margarida Colomer i Rovira (Vilassar de Mar, 1944) és llicenciada en Geografia i Història per la UAB. Ha estat mestra en totes les etapes de primària i secundària. El 2003 li fou atorgat el Premi Memorial Estrella Casas i Costa, de reconeixement de la seva trajectòria educativa en Ciències Socials.

Plaça de Can Massuet del Far, remodelada a l'any 2018

Impuls urbanístic i canvis en els residus

Encetem la recta final d’aquest mandat i ja fem realitat nombrosos projectes i accions que des de l’Ajuntament hem tingut oportunitat de treballar des de l’any 2015. Ara mateix, destacaríem tot el referent a carrers i places del nostre municipi; i també al canvi de model de recollida de brossa. Dos temes que tenen una forta incidència en el dia a dia dels veïns i veïnes.   Com sabeu, vivim en un municipi molt extens i disgregat en diferents nuclis urbans, i amb una xarxa de carrers molt extens. Tenim molts més quilòmetres de vies que altres poblacions amb al doble d’habitants. És per això que l’Ajuntament hi ha de destinar molts recursos, molt sovint amb la col·laboració d’altres administracions. Així, en aquests darrers anys hem posat en marxa projectes molt rellevants com la millora de carrers, col·lectors i la pròpia plaça de Can Massuet del Far - renovada i millorada perquè torni a esdevenir un lloc de trobada d’infants i joves-. Ben aviat també veurà a la llum l’inici de la urbanització de Can Canyamars, tan esperat i necessari des de fa molts i molts anys, projecte que ha d’impulsar l’Ajuntament i que s’haurà de sufragar mitjançant quotes urbanístiques.   Els canvis del model de recollida de brossa están suposant un esforç en els hàbits domèstics de veïns i veïnes. Especialment per la gent que viu a Dosrius, on s’ha implementat el porta a porta; un model que fa anys funciona en altres pobles. L’objectiu, no l’oblidem, és augmentar els nivells de recollida selectiva de residus (orgànica, paper i cartró, vidre i envasos), que fins ara no arribàvem al 15%. Amb aquests canvis, ja ho hem vist en les primeres setmanes d’implementació, el futur és esperançador. Aprofitant aquests recursos, ajudem a protegir el medi natural i a mig i llarg termini ho veurem reflectit en un benefici econòmic a nivell municipal i, evidentment, també a les famílies.   Article publicat pel grup municipal d'ERC Dosrius a El Full, núm.

Menys atur, més ocupació i nous recursos formatius

Menys atur, més ocupació i nous recursos formatius. Acomiadem l’any 2017 consolidant la clara tendència a la baixa que ha registrat l’atur al municipi des de principis del 2015 i des de l’entrada de l’actual equip de govern al capdavant de l’Ajuntament. El curs passat es va tancar amb una xifra d’atur de l’11,20% (265 persones), dos punts per sota del global de la comarca del Maresme (13,23%) i una dada molt inferior a la registrada el mes de gener del 2015, quan la xifra s’elevava fins a les 384 persones. Unes estadístiques esperançadores que se sumen a la capacitat creixent de Dosrius com a pol d’atracció de noves empreses i indústries i que ens animen a seguir apostant fermament per oferir serveis i eines formatives de primer nivell que representin un vertader estímul i una ajuda real per a l’entrada i/o reincorporació al mercat laboral. I unes xifres que consoliden i reforcen el model de poble que estem duent a terme. Un projecte que passa per potenciar la cooperació amb els municipis del nostre entorn i amb els agents econòmics del territori en el marc del conveni Riera d’Argentona. Així mateix, el desenvolupament social i econòmic de Dosrius també passa aquest 2018 per promocionar l’economia local, establir nous canals de comunicació directes amb les empreses, i incidir en la dinamització i consolidació de noves activitats industrials, comercials i de serveis al poble. En aquest sentit, al llarg d’aquest curs emprenedors i empreses ja podran fer ús del nou servei gratuït d’assessorament i orientació impulsat per la Regidoria de Promoció Econòmica. En definitiva, el present i el futur del municipi s’ha de vertebrar al voltant de totes les nostres potencialitats. Entre elles, també, el nostre entorn natural i patrimonial únic, actius de primer ordre que són claus per consolidar a Dosrius un model de comerç de proximitat i de turisme sostenible que esdevingui de referència al territori, potenciï la tasca ingent i clau que duu a terme el nostre teixit comercial local, i sigui pol d’atracció de nous visitants, amb la Fira del Bosc-Canyamars Medieval i l’EcoFira de Dosrius com a grans emblemes d’aquest projecte col·lectiu.

L’independentisme trenca la barrera del 50% al municipi de Dosrius

El passat 21 de desembre, els ciutadans de Dosrius vam celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. Unes eleccions en unes circumstàncies excepcionals, convocades sota l’article 155 de la Constitució Espanyola i amb múltiples desavantatges per les opcions independentistes, amb els principals dirigents empresonats o a l’exili, una majoria de mitjans descaradament en contra i amb múltiples prohibicions absurdes, com les del color groc. A Catalunya els resultats van ser clars, amb una majoria de diputats independentistes i el millor resultat d’Esquerra Republicana de Catalunya des de temps de Macià i Companys, que han consolidat ERC com una de les formacions amb el suport més ampli nacionalment i el principal referent de l’esquerra. En l’àmbit municipal encara han estat millors, on per primer cop a la història, les formacions independentistes han trencat la barrera del 50% del vot, consolidant la majoria absoluta dels partidaris de la República. Tot això, amb una participació rècord al municipi (84,7%). La suma de les candidatures d’Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya i la CUP han obtingut 1.741 vots (52,5%), 206 més que a les eleccions del 27-S de 2015. En aquella ocasió Junts pel Sí i la CUP van obtenir 1.535 vots (49,96%) a Dosrius. Tenint en compte l’augment de la participació experimentat el 21-D (249 votants més), les opcions independentistes són les que han crescut més, destacant Can Massuet del Far (+ 114), però també a Canyamars (+ 58) i a Dosrius (+ 34). La principal força independentista ha estat Esquerra Republicana de Catalunya, que ha obtingut 853 vots (25,72%), a un sol vot de Ciutadans (854), que s’ha vist beneficiat pel vot útil de les forces contràries a la independència, bloc que ha baixat en percentatge. El gran resultat d’ERC a Dosrius suposa un creixement increïble si es compara amb les últimes eleccions al Parlament on es va presentar en solitari, el 2012, quan va obtenir 325 vots  (12,92%).

Manifest per la creació a Dosrius-Canyamars-Can Massuet del Far de la “Taula pel SÍ al Referèndum per la Independència de Catalunya”

Les entitats i els partits polítics independentistes de Dosrius valorem la necessitat de disposar d’un espai de coordinació i unitat d’acció que multipliqui els esforços que exigiran els propers mesos. Tots coincidim en què, a mesura que avancem cap al Referèndum d’Autodeterminació, la repressió de l’Estat es dirigirà agressivament a tots els nivells: nacional i municipal; institucional i popular. En conseqüència, per tal de guanyar el Referèndum (això és, garantir que se celebri i treballar per la victòria del “Sí”) caldrà una mobilització constant i una campanya eficaç̧ i intel·ligent. Coincidim, també, en què per fer front a aquesta situació necessitarem un instrument útil, àgil i operatiu que —tot respectant l’autonomia de cada organització— asseguri una millor coordinació. Per tot això̀, constituïm la Taula de Forces Polítiques i Socials Independentistes de Dosrius, amb els següents objectius i funcions: 1. Dotar-nos d’instruments àgils de comunicació i traspàs d’informació que ens permetin respondre ràpidament i amb eficàcia a les necessitats de mobilització que es presentin. 2. Debatre conjuntament i consensuar la resposta que es doni des de Dosrius als intents de repressió que pateixin les nostres institucions i conciutadans per part de l’Estat o la justícia espanyoles. 3. Convocar i/o donar suport de forma unitària les mobilitzacions populars en suport de les institucions i persones que pateixin persecució i/o repressió. 4. Optimitzar els esforços de cadascuna de les parts pel que fa a l’organització i l’assistència als actes en defensa del Referèndum d’autodeterminació i de campanya pel Sí (tot respectant, en aquest últim punt, les divergències argumentals que hi pugui haver). 5. Generar dinàmiques de debat i consens des de la diversitat per tal d’encarar amb èxit, tot i les divergències, l’etapa post-Referèndum i el Procés Constituent. CONSTITUEIXEN LA “TAULA PEL SÍ AL REFERÈNDUM” DE DOSRIUS-CANYAMARS-CAN MASSUET DEL FAR: Esquerra Republicana de Catalunya Partit Demòcrata Europeu de Catalunya Assemblea Nacional Catalana Òmnium Cultural Dosrius, 17 d’Agost del 2017

Dones amb tots els drets

De nou, El 8 de març de 2017, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i tota i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. A nivell legislatiu, des del Principat cal impulsar noves lleis que facin valer els drets de les dones i la igualtat de gènere. Els darrers mesos la normativa catalana en matèria d’igualtat de gènere, no ha estat exempta dels atacs del Tribunal Constitucional, que ha suspès els articles de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes que regulen els plans d’igualtat a la feina, les mesures per prevenir l’assetjament sexual i la figura sindical responsable de la igualtat de gènere, entre altres. Per donar-hi resposta, el Govern de la Generalitat està treballant perquè la futura llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació pugui suplir els articles suspesos, sense perdre de vista però, que el repte i el compromís, més enllà del desplegament normatiu, continua sent l’efectivitat d’aquests drets i garanties. Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i la discriminació per raó de gènere encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. En l’àmbit educatiu, les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes.

Eduard Garcia, nou regidor de l'Ajuntament de Dosrius

El president de la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Dosrius, Eduard Garcia, ha pres possessió del càrrec de regidor de l'Ajuntament de Dosrius en el Ple Municipal celebrat el dijous 23 de febrer de 2017. Garcia, número 5 de la llista de les eleccions municipals de 2015, s'incorpora a l'equip de govern en substitució de la també republicana Montserrat Jubany, que va renunciar a l'acta de regidora el mes de gener per motius personals. La quarta de la llista electoral, Georgina Marrugat, havia renunciat anticipadament a l'incorporació. El nou regidor ha promès "per imperatiu legal" lleialtat al rei i respectar la constitució i l'estatut d'autonomia, fórmula que també varen emprar els altres càrrecs electes republicans al juny de 2015. Eduard Garcia i Íñiguez (1967) és fill del barri de Gràcia de Barcelona, on es va empeltar de l'associacionisme dels seus pares i germans, membres d’associacions de veïns, comissions de festes, mútua industrials i comerciants de Gràcia. Va cursar la Mestria Industrial a l’Escola Industrial de Barcelona i l’Enginyeria a l’EUETIT. És Cap de Mètodes i Temps a una empresa del sector ferroviari. Amant de la cultura popular, va ser dansaire a l’Esbart Comtal de Barcelona i bastoner dels Bastoners de Barcelona. Viu a Dosrius des de l’any 1999, on són nats els seus dos fills, l’Àngela i el Nil. És una persona amb una gran capacitat de treball, metòdic i amb grans dots organitzatives i de planificació. Ha estat membre actiu de diverses associacions del municipi, com ara les AMPA, l'ANC i el Centre Excursionista de Dosrius. Va ser candidat a l'alcaldia de Dosrius a les eleccions de 2007 i actualment és el president de la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Garcia assumeix la regidoria de Promoció Econòmica, cartera que també ostentava Montserrat Jubany. En aquest sentit, Eduard Garcia manifesta: "Si ja de per si es una responsabilitat exercir un càrrec públic, en el meu cas, encara ho es mes, ja que la Montserrat Jubany ha deixat el llistó molt alt.

Discurs de comiat de la regidora Montserrat Jubany al Ple Municipal

  Com ja sabeu el dilluns dia 16 de gener vaig presentar, per motius personals, la meva renúncia a càrrec electe de l’Ajuntament de Dosrius, amb efectes quant en prengui consideració el ple.   No cal dir, que ha estat per mi un gran honor, formar part d’aquest consistori.   He gaudit portant la regidoria de Promoció Econòmica, de la que n’he tret moltes coses positives,  i estic a disposició de la persona que ho agafi en tot el que pugui continuar ajudar.   Han estat 19 mesos, per mi això ha estat com casa meva, m’he sentit molt ben rebuda i marxo amb tristor però alhora satisfeta.   Vull donar les gràcies, als funcionaris que durant aquest temps m’han acompanyat, en especial a la Cristina Vöguel, als regidors de l’equip de govern, als regidors de l’oposició i als que veniu cada ple municipal, sobretot no deixeu de fer-ho.   Però sobretot als meus companys d’ERC Marc Bosch i l’Eduard Vila, i a la secció Local de Dosrius, sense ells mai hauria pogut gaudir aquesta experiència. I gràcies  per tot el suport que m’heu donat.   Un agraïment molt especial per la meva família, són els que pateixen més, i especialment a l’Ignasi, el meu marit.   Vull manifestar el meu compromís amb el municipi, i tota la confiança a l’equip de govern renovat, amb l’entrada de l’Eduard Garcia, al qual ja l’hi he ofert en funció de la disponibilitat, tota la meva col·laboració.   Moltes gràcies a tots i ens anirem veient pel poble.   Montserrat Jubany Pinós Dosrius, 19 de gener de 2017