Dosrius - Canyamars - El Far

Totes les notícies

L’independentisme trenca la barrera del 50% al municipi de Dosrius

El passat 21 de desembre, els ciutadans de Dosrius vam celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. Unes eleccions en unes circumstàncies excepcionals, convocades sota l’article 155 de la Constitució Espanyola i amb múltiples desavantatges per les opcions independentistes, amb els principals dirigents empresonats o a l’exili, una majoria de mitjans descaradament en contra i amb múltiples prohibicions absurdes, com les del color groc. A Catalunya els resultats van ser clars, amb una majoria de diputats independentistes i el millor resultat d’Esquerra Republicana de Catalunya des de temps de Macià i Companys, que han consolidat ERC com una de les formacions amb el suport més ampli nacionalment i el principal referent de l’esquerra. En l’àmbit municipal encara han estat millors, on per primer cop a la història, les formacions independentistes han trencat la barrera del 50% del vot, consolidant la majoria absoluta dels partidaris de la República. Tot això, amb una participació rècord al municipi (84,7%). La suma de les candidatures d’Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya i la CUP han obtingut 1.741 vots (52,5%), 206 més que a les eleccions del 27-S de 2015. En aquella ocasió Junts pel Sí i la CUP van obtenir 1.535 vots (49,96%) a Dosrius. Tenint en compte l’augment de la participació experimentat el 21-D (249 votants més), les opcions independentistes són les que han crescut més, destacant Can Massuet del Far (+ 114), però també a Canyamars (+ 58) i a Dosrius (+ 34). La principal força independentista ha estat Esquerra Republicana de Catalunya, que ha obtingut 853 vots (25,72%), a un sol vot de Ciutadans (854), que s’ha vist beneficiat pel vot útil de les forces contràries a la independència, bloc que ha baixat en percentatge. El gran resultat d’ERC a Dosrius suposa un creixement increïble si es compara amb les últimes eleccions al Parlament on es va presentar en solitari, el 2012, quan va obtenir 325 vots  (12,92%).

Manifest per la creació a Dosrius-Canyamars-Can Massuet del Far de la “Taula pel SÍ al Referèndum per la Independència de Catalunya”

Les entitats i els partits polítics independentistes de Dosrius valorem la necessitat de disposar d’un espai de coordinació i unitat d’acció que multipliqui els esforços que exigiran els propers mesos. Tots coincidim en què, a mesura que avancem cap al Referèndum d’Autodeterminació, la repressió de l’Estat es dirigirà agressivament a tots els nivells: nacional i municipal; institucional i popular. En conseqüència, per tal de guanyar el Referèndum (això és, garantir que se celebri i treballar per la victòria del “Sí”) caldrà una mobilització constant i una campanya eficaç̧ i intel·ligent. Coincidim, també, en què per fer front a aquesta situació necessitarem un instrument útil, àgil i operatiu que —tot respectant l’autonomia de cada organització— asseguri una millor coordinació. Per tot això̀, constituïm la Taula de Forces Polítiques i Socials Independentistes de Dosrius, amb els següents objectius i funcions: 1. Dotar-nos d’instruments àgils de comunicació i traspàs d’informació que ens permetin respondre ràpidament i amb eficàcia a les necessitats de mobilització que es presentin. 2. Debatre conjuntament i consensuar la resposta que es doni des de Dosrius als intents de repressió que pateixin les nostres institucions i conciutadans per part de l’Estat o la justícia espanyoles. 3. Convocar i/o donar suport de forma unitària les mobilitzacions populars en suport de les institucions i persones que pateixin persecució i/o repressió. 4. Optimitzar els esforços de cadascuna de les parts pel que fa a l’organització i l’assistència als actes en defensa del Referèndum d’autodeterminació i de campanya pel Sí (tot respectant, en aquest últim punt, les divergències argumentals que hi pugui haver). 5. Generar dinàmiques de debat i consens des de la diversitat per tal d’encarar amb èxit, tot i les divergències, l’etapa post-Referèndum i el Procés Constituent. CONSTITUEIXEN LA “TAULA PEL SÍ AL REFERÈNDUM” DE DOSRIUS-CANYAMARS-CAN MASSUET DEL FAR: Esquerra Republicana de Catalunya Partit Demòcrata Europeu de Catalunya Assemblea Nacional Catalana Òmnium Cultural Dosrius, 17 d’Agost del 2017

Dones amb tots els drets

De nou, El 8 de març de 2017, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i tota i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. A nivell legislatiu, des del Principat cal impulsar noves lleis que facin valer els drets de les dones i la igualtat de gènere. Els darrers mesos la normativa catalana en matèria d’igualtat de gènere, no ha estat exempta dels atacs del Tribunal Constitucional, que ha suspès els articles de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes que regulen els plans d’igualtat a la feina, les mesures per prevenir l’assetjament sexual i la figura sindical responsable de la igualtat de gènere, entre altres. Per donar-hi resposta, el Govern de la Generalitat està treballant perquè la futura llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació pugui suplir els articles suspesos, sense perdre de vista però, que el repte i el compromís, més enllà del desplegament normatiu, continua sent l’efectivitat d’aquests drets i garanties. Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i la discriminació per raó de gènere encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. En l’àmbit educatiu, les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes.

Eduard Garcia, nou regidor de l'Ajuntament de Dosrius

El president de la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Dosrius, Eduard Garcia, ha pres possessió del càrrec de regidor de l'Ajuntament de Dosrius en el Ple Municipal celebrat el dijous 23 de febrer de 2017. Garcia, número 5 de la llista de les eleccions municipals de 2015, s'incorpora a l'equip de govern en substitució de la també republicana Montserrat Jubany, que va renunciar a l'acta de regidora el mes de gener per motius personals. La quarta de la llista electoral, Georgina Marrugat, havia renunciat anticipadament a l'incorporació. El nou regidor ha promès "per imperatiu legal" lleialtat al rei i respectar la constitució i l'estatut d'autonomia, fórmula que també varen emprar els altres càrrecs electes republicans al juny de 2015. Eduard Garcia i Íñiguez (1967) és fill del barri de Gràcia de Barcelona, on es va empeltar de l'associacionisme dels seus pares i germans, membres d’associacions de veïns, comissions de festes, mútua industrials i comerciants de Gràcia. Va cursar la Mestria Industrial a l’Escola Industrial de Barcelona i l’Enginyeria a l’EUETIT. És Cap de Mètodes i Temps a una empresa del sector ferroviari. Amant de la cultura popular, va ser dansaire a l’Esbart Comtal de Barcelona i bastoner dels Bastoners de Barcelona. Viu a Dosrius des de l’any 1999, on són nats els seus dos fills, l’Àngela i el Nil. És una persona amb una gran capacitat de treball, metòdic i amb grans dots organitzatives i de planificació. Ha estat membre actiu de diverses associacions del municipi, com ara les AMPA, l'ANC i el Centre Excursionista de Dosrius. Va ser candidat a l'alcaldia de Dosrius a les eleccions de 2007 i actualment és el president de la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Garcia assumeix la regidoria de Promoció Econòmica, cartera que també ostentava Montserrat Jubany. En aquest sentit, Eduard Garcia manifesta: "Si ja de per si es una responsabilitat exercir un càrrec públic, en el meu cas, encara ho es mes, ja que la Montserrat Jubany ha deixat el llistó molt alt.

Discurs de comiat de la regidora Montserrat Jubany al Ple Municipal

  Com ja sabeu el dilluns dia 16 de gener vaig presentar, per motius personals, la meva renúncia a càrrec electe de l’Ajuntament de Dosrius, amb efectes quant en prengui consideració el ple.   No cal dir, que ha estat per mi un gran honor, formar part d’aquest consistori.   He gaudit portant la regidoria de Promoció Econòmica, de la que n’he tret moltes coses positives,  i estic a disposició de la persona que ho agafi en tot el que pugui continuar ajudar.   Han estat 19 mesos, per mi això ha estat com casa meva, m’he sentit molt ben rebuda i marxo amb tristor però alhora satisfeta.   Vull donar les gràcies, als funcionaris que durant aquest temps m’han acompanyat, en especial a la Cristina Vöguel, als regidors de l’equip de govern, als regidors de l’oposició i als que veniu cada ple municipal, sobretot no deixeu de fer-ho.   Però sobretot als meus companys d’ERC Marc Bosch i l’Eduard Vila, i a la secció Local de Dosrius, sense ells mai hauria pogut gaudir aquesta experiència. I gràcies  per tot el suport que m’heu donat.   Un agraïment molt especial per la meva família, són els que pateixen més, i especialment a l’Ignasi, el meu marit.   Vull manifestar el meu compromís amb el municipi, i tota la confiança a l’equip de govern renovat, amb l’entrada de l’Eduard Garcia, al qual ja l’hi he ofert en funció de la disponibilitat, tota la meva col·laboració.   Moltes gràcies a tots i ens anirem veient pel poble.   Montserrat Jubany Pinós Dosrius, 19 de gener de 2017  

Montserrat Jubany, renuncia a la seva acta de regidora a l’Ajuntament de Dosrius i serà substituïda per Eduard Garcia

Montserrat Jubany ha decidit de presentar la seva renúncia com a regidora a l’Ajuntament de Dosrius, tal com va comunicar al grup municipal i a l’executiva local d’Esquerra Republicana de Catalunya fa uns dies. Avui ha presentat l’escrit de renúncia al registre de l’ajuntament, que serà efectiva a partir de que en prengui consideració el Ple municipal del proper 19 de gener.   Els motius de la renúncia de Jubany són de tipus personal i ha reiterat el seu compromís en seguir treballant pel municipi de Dosrius. “No surto de l’Ajuntament per quedar-me a casa, sinó que col·laboraré i m’implicaré amb tot el que pugui. Estic a la disposició de la secció local d’ERC i de l’alcalde Marc Bosch, a qui els agraeixo la confiança que m’han donat”, ha dit Jubany. En l’escrit de renúncia també ha agraït als treballadors municipals i a la resta de regidors que l’han acompanyat durant aquests mesos.   Montserrat Jubany, número 3 de la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya de les darreres eleccions municipals, era regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Dosrius des del mes de juny de 2015 i va accedir a govern després del pacte de govern amb La PAC i el GIR.   Des de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya agraïm l’excel·lent feina que ha portat a terme Montserrat Jubany com a regidora i el seu altíssim grau de compromís amb el projecte del partit a Dosrius. “Estic convençut que, amb la seva experiència i l’estimació cap al nostre municipi, la tindrem a prop, seguim comptant amb ella”, manifesta Marc Bosch.   La persona que pren el relleu de Jubany serà Eduard Garcia Íñiguez, número 5 a la candidatura i actual president d'ERC Dosrius, després que Georgina Marrugat, número 4 de la candidatura, ha declinat ser regidora. Garcia es mostra molt il·lusionat pel nou càrrec que exercirà properament. “Exerciré de regidor amb molt d’orgull i amb responsabilitat, al servei del meu poble i del país”, ha manifestat Garcia.

Dosrius debat sobre la igualtat d'oportunitats en el nou país, en un acte organtizat per Dones d'ERC

Aquest divendres 23 de setembre, l'ajuntament vell ha acollit l'acte organitzat per Dones d'ERC Dosrius sobre la igualtat d'oportunitats i la dona emprenedora al nostre país. El col·loqui ha gaudit de les intervencions de Mireia Mata, directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mònica Palacín, secretària general d'Esquerra i com a veu del municipi.  Marta Pané. de Viu Can Gel. La directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, va defensar la construcció de la República Catalana per assolir la igualtat no només entre homes i dones sinó amb tota la gent que no té recursos econòmics, les que tenen limitacions físiques o sensorials, amb la gent d’aquí i tots aquells que han vingut de fora, per aquest objectiu no es treball en 18 mesos, sinó que s'estant assentant les bases per construir una republica on tots hi siguem representants. Les diferències salarials entre homes i dones existeixen independentment del tipus de contracte, educació o sector. Teoricament hi ha els mateixos drets, però a la practica trobem una bretxa slarial del 25% tant en el treball com quan s'accedeix a la pensió. Aquesta diferència la trobem fins i tot en les feines més qualificades, així com en sectors, amb una prolongada presencia femenina, com el serveis, on hi ha una diferència de 5.000€ l'any de mitjana entre el sou dels homes i el de les dones. Més enllà de la retribució, també trobem estereoptics,  on les dones tenen més capacitat en feines concretes, com la cura de les persones dependents i que, equivocadament, solen ser feines poc valorades socialment i econòmicament. Altres dificultats presents són els prejudicis que sovint dificulten la contractació de les dones en determinats cicles vitals, com pot ser la maternitat o la conciliació de la vida laboral i familiar. Des de l'esquerra d'aquest país encara hi ha molta feina per fer, i des d'on treballarem per construir un futur millor per TOTHOM.

COMUNICAT DE L'EXECUTIVA D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DE DOSRIUS, CANYAMARS I EL FAR

Reunida el passat 9 de Setembre, l'Executiva de la Secció Local d'ERC Dosrius, Canyamars i el Far, i davant els darrers esdeveniments volem comunicar el següent: - Considerem que la gestió de la Nit Jove de la Festa Major de Dosrius, per part de la Regidoria de Cultura, va ser del tot errònia. Fet que no vol dir que els aldarulls que es varen produir aquella nit, tinguin cap mena de justificació, i que condemnem. - Aquests fets, no han estat els únics errors que ens fan avaluar la gestió d'aquesta àrea de govern, com a no satisfactòria. Motiu pel qual hem demanat al Grup Municipal de La PAC, per responsabilitat política, la dimissió del Regidor de Cultura. - Cas de no ser acceptada, instem al Regidors del Grup Municipal d'ERC, a trencar el Pacte de Govern, tot assumint la part de responsabilitat que ens pertoca. Dosrius, 13 de Setembre de 2016

ERC millora resultats i es converteix en la primera força al nucli de Dosrius

Les eleccions d’aquest diumenge han consolidat els bons resultats d’ERC del 20-D. En les eleccions de fa cinc anys, ERC va obtenir un 6,01% dels vots al municipi, mentre que el desembre passat va assolir un 17,96%, percentatge que ha augmentat lleugerament aquest diumenge fins a situar-se al 19,42%. El creixement d’ERC és incontestable. En aquestes eleccions ha baixat la participació electoral a Dosrius, fet que ha suposat que anessin a votar 230 dosriuencs menys. Tot i aquest descens ERC, juntament amb el PP, han estat les dues forces que han retingut més vot. ERC ha sumat 479 vots, per 484 de fa sis mesos, escurçant distancies amb la que ha estat primera força en el nostre municipi, En Comú Podem, que ha perdut 25 vots. En el cas del Senat, ERC ha mantingut també els bons resultats, sent el candidat de la llista d’ERC, Santiago Vidal, el que més suports ha obtingut entre els electors del nostre municipi. Resultats al Congrés per nuclis Observant els resultats en els diferents nuclis, Dosrius ha assolit la primera força en el nucli de Dosrius i ha obtingut prop d’un 25% dels vots tant a Dosrius com a Canyamars. A Can Massuet ERC també ha aconseguit uns magnífics resultats, si a més tenim en compte que els 157 vots obtingut aquest diumenge en el nostre nucli més gran supera els vots obtingut per ERC en tot el municipi ara fa només 5 anys. Aquesta dada demostra un creixement espectacular a Can Massuet com en el total del nostre municipi. Els resultats a nivell estatal demostren que l’únic canvi possible passa per la creació d’una República Catalana. Des d’ERC Dosrius seguim treballant!