Dosrius - Canyamars - El Far

Totes les notícies

Vermut-tertúlia amb Eduardo Reyes a Dosrius

Aquest diumenge 10 d'abril el diputat de Junts pel Sí, Eduardo Reyes, visitarà el municipi de Dosrius. El motiu d'aquesta visita serà escoltar als dosriuencs, explicar l'estratègia i la feina feta al Parlament de Catalunya, així com resoldre dubtes sobre el procés d'independència. El lloc de trobada serà la Plaça Catalunya, davant de l'ajuntament, on es farà un vermut entre les 10:00 i la 13:00. Tothom està convidat a sumar-s'hi, sigui favorable o contrari a la independència, ja que la jornada ens permetrà preguntar i conversar amb l'actual diputat. Eduardo Reyes, nascut a Còrdova, va arribar amb la seva família a Barcelona el 1959. Va viure en una barraca a les Cases Barates abans de traslladar-se al barri de Collblanc. Ha exercit diversos oficis fins que es va consolidar com a ebenista. Al llarg de la seva vida ha fundat nombroses empreses de decoració, alimentació, restauració i construcció. Ha estat  president de Súmate, l'associació que aplega ciutadans castellanoparlants que volen la independència i que ell mateix va crear conjuntament amb altres persones. Presentada a l'octubre de 2013, amb centenars d'afiliats, compta entre altres membres al cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.  

La dosriuenca Isabel Planas, a la llista electoral del Congrés dels Diputats del 20D

La federació comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya va celebrar, al passat dimarts 3 de novembre, un congrés extraordinari per escollir les persones que optaran a formar part de la llista d'ERC a les eleccions espanyoles del proper 20 de desembre. La republicana de Dosrius Isabel Planas va ser escollida com a candidata suplent a la llista per Barcelona al Congrés de Diputats, que encapçalen Gabriel Rufián i Joan Tardà. Els maresmencs Andreu Francisco, alcalde d'Alella, Xavier Roger, militant de les JERC de Malgrat de Mar, i Andreu Bosch, alcalde de Teià, acompanyen Planas a la llista al Congrés i Eulàlia Moral, de Pineda de Mar, serà candidata a senadora.   Isabel Planas, nascuda a Barcelona fa 58 anys, viu a Can Massuet del Far des de l'any 2002, lloc on va escollir de viure per la seva proximitat amb el Parc del Corredor i de la natura. Va estudiar magisteri, tot i que treballa de comerciant. És militant d'Esquerra Republicana de Catalunya i va ser una de les fundadores de la secció local de Dosrius al mes d'octubre de 2014. Actualment és membre de l'executiva local, com a coordinadora de Territori. Vinculada amb el món associatiu, actualment també és membre de la junta directiva de l'Associació de Veïns de Can Massuet del Far.   El compromís amb el nostre poble i amb el país han empès Planas a fer un pas endavant perquè "al Congrés dels Diputats cal defensar el vot sorgit de les eleccions del 27S, per assolir una República Catalana". Així mateix Planas considera que "a les dones ens cal veure'ns més reprentades".

Comissió de seguiment del pacte de govern

Dilluns va tenir lloc la primera reunió de la comissió de seguiment del pacte de Govern entre ERC, La PAC i el GIR a l'Ajuntament de Dosrius. Representants dels tres partits van constituïr aquesta comissió, que anirà fent un seguiment del pacte de govern signat el juny de 2015 i que marca les línies bàsiques de la legislatura 2015-19. La reunió va consistir en una revisió dels punts de l’acord per tal de valorar el compliment. Aquesta revisió va fer avinent que durant els primers mesos del mandat, ja s’han realitzat gestions en més d’un 60% dels punts que recollia el pacte. Una de les principals qüestions tractades és el compromís de realitzar un pla de mandat que permetrà fe un seguiment ciutadà dels compromisos del govern. Aquest pla, està previst tenir-lo  a finals d’aquest any. D’altra banda es va fer un repàs de molts altres temes que s’han tirat endavant durant aquest curt període com el projecte de substitució de les pilones, o l’asfaltat de carrers de can Massuet i de Dosrius. La comissió es reunirà de nou el mes de desembre per avaluar els avenços realitzats .

27S: Dosrius per la Independència

En les eleccions del 27 de Setembre, la candidatura de Junts Pel Sí va guanyar als tres nuclis del municipi de Dosrius. En total, Junts Pel Sí va aconseguir 1328 vots, mentre que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va assolir  207 vots. Per nuclis, Junts Pel Sí va situar-se en un 52,32% dels vots a Canyamars, un 50,65% al nucli de Dosrius, i un 33,66% a Can Massuet, essent la força més votada als tres nuclis. Des d'Esquerra Republicana volem agraïr la confiança dipositada en la candidatura de Junts Pel Sí en unes eleccions transcendentals pel nostre futur col·lectiu.

Nova executiva a ERC Dosrius

Dissabte 5 de setembre,  l'Assemblea de la Secció Local d’ERC Dosrius-Canyamars-El Far  va aprovar per unanimitat el relleu a la Presidència i la Secretaria de l'Executiva. Eduard Garcia substituirà Marc Bosch, recentment elegit alcalde de Dosrius, en la Presidència, i Joan Puig s'incorpora com a Secretari d'Organització. L'assemblea també va aprovar la creació de nous càrrecs dins l'executiva, com la Secretaria de Coordinació de Nuclis (Isabel Planas), la Secretaria de la Dona (Cristina Peñalver) o la Secretaria de Joventut (Marc Falcó). Durant l'assemblea es van analitzar els primers passos del nou govern de coalició del municipi, així com les properes activitats de la secció local.

Marc Bosch, nou batlle de Dosrius

Avui a les 12 del migdia s'ha constituit l'Ajuntament de Dosrius amb la presa de possessió dels regidors del plenari. Ha estat escollit com a batlle el republicà Marc Bosch de Doria, amb els vots dels regidors d'ERC i dels partits locals La Plataforma Alternativa Ciutadana (La PAC) i Gestió Independent de Recursos (GIR), amb qui es va signar un acord de govern el passat 10 de juny. Les tres formacions polítiques sumen la majoria absoluta de 7 regidors que formaran l'equip de govern dels propers quatre anys. Discurs de Marc Bosch com a nou batlle de Dosrius Veïnes i veïns de Dosrius, Canyamars i del Far, estic molt orgullós de ser el nou batlle del poble que fa més de 9 anys em va acollir i que m’estimo. El passat 24 de maig els ciutadans varem parlar a través de les urnes per decidir l’equip de persones que governaran els propers 4 anys a l’Ajuntament de Dosrius. El poble va voler que ningú tingui una majoria clara. Per tant, governi qui governi, ho havia de fer amb coalició de més d’una força política. Si bé les urnes varen donar el PSC com a la llista més votada, també han demanat que els partits que ens presentàvem amb una vocació de canvi, canvi d’idees i maneres de treballar, dialoguéssim i intentéssim formar govern. Esquerra, La PAC i el GIR, som partits diferents però amb nexes de programa i d’objectius equiparables. Sobretot, les persones que hem resultat electes hem trobat les complicitats necessàries per formar un equip de treball que estic convençut donarà bons fruïts. Ara sóc el 5è batlle de Dosrius que hi ha hagut en democràcia. Els que m’han precedit (Antoni Samsó, Lluís Homs, Isidoro Hernanz i Josep Jo) han deixat una empremta inesborrable en el record dels dosriuencs. Tots, amb els seus defectes i els encerts, que han estat la majoria. Assumeixo una gran responsabilitat en seguir aquesta trajectòria. En especial, voldria agrair sincerament al Sr. Josep Jo la feina que ha fet en els darrers 16 anys que, com he dit amb els seus errors i encerts, ha estat un gran alcalde.

Pacte per una nova etapa política al municipi de Dosrius

ERC ha arribat a un acord de govern amb la Plataforma Alternativa Ciutadana de Dosrius (La PAC) i el GIR (Gestió independent de Recursos) per articular una nova majoria a l'Ajuntament de Dosrius, i encetar així un nou cicle polític al nostre municipi. Després de la ronda de converses entre els diferents partits polítics, entenem que la nova majoria respon a la necessitat d'un canvi en la gestió municipal, que els ciutadans van expressar a les urnes. El pacte situa el cap de llista d'ERC, Marc Bosch, com a alcalde per al mandat 2015-2019, i  ha suposat la fusió dels tres programes electorals per tal d’unir esforços amb la finalitat de reorientar la gestió municipal, i fer-la més participativa i eficient.  L'adhesió del municipi de Dosrius a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i el ple suport al procés d'Independència de Catalunya, han estat també punts irrenunciables del programa d'ERC, que el pacte ha inclòs.    

Donem vida als nostres carrers

La manca de planificació urbanística al muncipi de Dosrius, ha causat una de les majors hipoteques i limitacions que afrontem com a poble. No han existit criteris clars per afrontar el creixement de la població i les seves conseqüències, i ni tan sols la pre-existència d'urbanitzacions amb problemàtiques enquistades ha servit per aprendre cap lliçó de futur. No hi ha criteri, i de fet molts veïns de Dosrius s'han resignat al fet que interessos personals, les rivalitats o la simple incapacitat de gestió es camuflin sota aquella frase de "això és molt complicat". Des d’Esquerra apostem per assentar les bases ordenades del nostre futur com a territori, i alhora per millorar aspectes deficients prioritaris que han estat desenvolupats, fins ara, sense un model clar. Un aspecte fonamental és afrontar la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) com a eina per regular i modernitzar la gestió actual i per planificar les polítiques territorials futures. El creixement social i econòmic ha de ser compatible amb una evolució urbanística sostenible. Hi ha d'altres aspectes quotidians, del present, que són especialment preocupants. L'estat dels nostres carrers és una prova evident que els criteris de renovació o manteniment han estat superficials i improvisats. Obres recents, com la del centre del nucli de Dosrius, haurien de fer posar vermells als responsables de la dilapidació dels nostres recursos amb actuacions sense cap fonament tècnic de qualitat, i de resultats clarament negatius. Per no parlar de la manca de sentit de futur en les intervencions que se segueixen fent a l'urbanització de Can Canyamars, un capítol més d'un desgavell històric del nostre municipi. L'estat dels carrers, la senyalització viària i la mobilitat, són una prioritat per la candidatura d'Esquerra. Cal treballar per aportar noves solucions que millorin, en tots els segments de població, les opcions de desplaçament per a treballar, estudiar i fer vida al poble.

El turisme, una oportunitat

Dosrius és un dels municipis més extensos del Maresme i gaudeix d’un entorn natural privilegiat, amb el parc del Corredor com un dels principals valors i atractius. Tenim un paisatge impregnat de natura però també d’una història que ha deixat petjada en forma de jaciments arqueològics i de construccions singulars: pous de glaç, molins fariners medievals, masies, el castell, i molts d’altres. Des d’Esquerra posarem en valor aquests actius del nostre municipi, perquè els mateixos dosriuencs en puguem gaudir. Però també per atraure visitants mitjançant una oferta turística basada en la sostenibilitat i la qualitat de serveis. Crearem una marca turística pròpia per esdevenir un referent de turisme cultural i natural, familiar, esportiu i d’aventura. Cal aprofitar la proximitat amb ciutats com Barcelona, Mataró i Granollers i també les autopistes C32 i AP7, per potenciar el turisme. Elaborarem un projecte de promoció basat en el patrimoni de l’aigua, un recus natural explotat històricament al nostre municipi. La Ruta de l’Aigua esdevindrà una via verda, paral·lela a la riera de Dosrius i de Canyamars, tot recuperant l’antic camí Ral. La Torre de les Aigües, un cop rehabilitada i equipada, serà el centre d’interpretació de la ruta. Dosrius, porta d’entrada del Parc del Montegre i del Corredor, tindrà en aquest equipament, un punt de recepció de visitants i d’informació. En temps de crisi calen mesures per reactivar l’economia i l’ocupació. Això vol dir, per exemple, no repetir els errors del passat; i, sobretot, potenciar el que funciona i dinamitzar el que és propi del municipi: la natura, el patrimoni i les persones. Actualment disposem d’una excel·lent oferta de serveis de lleure, gastronomia i alguns allotjaments. Però hem de crear una complicitat entre les empreses del sector i l’Ajuntament per promocionar conjuntament tots els recursos turístics i comercials.  Amb imaginació i rigor, millorarem l’oferta i augmentarem el flux de visitants.