Ebre

Totes les notícies

Diana Riba es compromet a ser la veu de l’Ebre a Europa

La candidata al Parlament Europeu per Esquerra Republicana, Diana Riba, ha assegurat que portarà tots els temes que preocupen als ebrencs a Brussel·les i que seguirà “treballant conjuntament com s'ha fet a les últimes legislatures, a través de l'Oriol Junqueras, del Raül Romeva, del Josep Maria Terricabras i del Jordi Solé”. En l’àmbit dels cabdals del riu i del Delta de l’Ebre, Riba ha remarcat que els parlamentaris republicans a Brussel·les estaran atents als intents de canviar la Directiva Marc de l’Aigua per tal d’incidir directament en aquestes matèries; i actuar de manera conjunta amb deltes d’altres països per portar a les institucions europees la problemàtica de la manca de sediments, la regressió i subsidència que pateix el Delta de l’Ebre. Pel que fa al magatzem de gas Castor, la candidata ha declarat: “Hem de seguir treballant per conèixer i veure com va sorgir, d'on van sortir els diners, i demanar responsabilitats al Banc Europeu perquè al final tot el tema econòmic s'està carregant sobre la ciutadania, a través de la factura de la llum”. En referència a la problemàtica dels cítrics, Riba ha assegurat que demanaran “que s’exigeixin als països tercers els mateixos controls fitosanitaris i les mateixes condicions de salut mediambiental en els seus cítrics que als agricultors d’aquí”.  Abans del la roda de premsa, la candidata republicana a les eleccions europees s’ha reunit amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i de la Plataforma en Defensa del Sénia; i amb el regidor d’Agricultura de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Monfort, que li ha transmès les preocupacions del sector citrícola.             

Els alcaldables joves republicans reivindiquen la necessitat d’implicar-se per canviar els municipis

Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal presenta un nombre destacat de llistes amb joves al capdavant en aquestes eleccions municipals del proper 26 de maig. Aquest és el cas de Jordi Forné, l’alcaldable d’Alfara de Carles, que amb només 22 anys es convertirà en alcalde d’aquest municipi a partir de diumenge perquè és l’única candidatura que s’ha presentat. “Hem de fer coses noves, perquè si les coses es fan igual tota la vida, al llarg del temps van perdent”, ha assegurat Forné. A més, el futur alcalde d’Alfara de Carles ha afegit: “Els joves hem d’implicar-nos i aportar el nostre gra de sorra”.   En la mateixa línia s’ha expressat el que va ser l’alcalde més jove de les Terres de l’Ebre l’any 2015, Joan Juncà de la Torre de l’Espanyol: “Sóc dels que pensa que el jovent hem d'implicar-nos, sobretot, amb el tema del despoblament rural. Si nosaltres no anem al capdavant, ningú ho farà per nosaltres”.   La candidata a l’alcaldia de Tivenys per Implicats-Acord Municipal, Eva Roig, ha destacat la importància de “rejovenir idees, propostes i iniciatives” per donar un impuls als nostres pobles. Roig també ha reivindicat una política municipal transparent “on tothom pugui donar les seves idees”.   Aquesta idea també ha estat compartida per l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig: “La proximitat, la col·laboració ciutadana, la cogoverenança amb els veïns i les veïnes han de ser la palanca que impulsi amb força cada pas que fem els joves quan governem els nostres pobles”.   Joan Roig també ha remarcat que els joves republicans governaran amb “optimisme, il·lusió, ferms a l'hora d'executar els projectes i propers amb el dia a dia”.   El president de la Federació d’ERC de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha destacat: “Els joves sempre han liderat i protagonitzat els canvis que s’han donat al llarg de la història i, per això, aquests joves seran la palanca de l’impuls republicà que faran avançar les Terres de l’Ebre i aconseguir la República”.

Roger Torrent: “Ara que ens parlen de cortesia parlamentària, nosaltres els parlem de decència política. Mai renunciarem als nostres valors”

El president del Parlament, Roger Torrent,  ha expressat: “Ara que ens parlen de cortesia parlamentària, nosaltres els parlem de decència política. Mai renunciarem als nostres valors”. A més, Torrent ha assegurat que “això no va de gestos, va de mirar-nos als ulls, de diàleg, de negociació. Però de tu a tu”, davant de més de 250 persones a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, en l’acte central de campanya de les eleccions europees  d’Esquerra Republicana a les Terres de l’Ebre.   Torrent també ha emfatitzat que el 26 de maig els republicans tenen “l’oportunitat històrica de canviar Europa” i fer que “rebenti tota la repressió i que l’Oriol Junqueras es planti al bell mig d’Europa”.   Al seu torn de paraula, la candidata al Parlament Europeu, Diana Riba, ha explicat que Junqueras i Romeva li han demanat que “cadascú de nosaltres siguem la seva veu”. Riba també ha recordat que “el 28 d’abril vam trencar els murs de les presons, i el dimarts l’Oriol i el Raül, entraran amb el cap ben alt al Senat i al Congrés”.   Per acabar, la candidata republicana a les eleccions europees ha demanat: “Trenquem ara també el mur de l’Estat espanyol. Fem que tots aquells que voldrien que es podreixin a la presó, vegin com el 26 de maig l’Oriol Junqueras entra al parlament europeu”.   Per la seva banda, el candidat a l’alcaldia de Tortosa per Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, ha remarcat que hi ha dos models de ciutat: “el de sempre o la Tortosa republicana, la que es rebel·la contra les injustícies, la que afavoreix les polítiques socials i d’igualtat de gènere, en definitiva, la Tortosa moderna i del segle XXI”.   “Enguany farà 80 anys que va assassinar a l’últim alcalde republicà de Tortosa, Josep Rodríguez. 80 anys després, tornarem a tenir un alcalde republicà a la ciutat, que serà Xavier Faura”, ha recordat la número dos dels republicans a les eleccions municipals a la capital de les Terres de l’Ebre.

Les candidatures d’ERC-AM subscriuen un manifest conjunt per una Ribera d’Ebre viva i republicana

Les dotze candidatures d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal de la Ribera d’Ebre s’han reunit per signar un manifest conjunt sota el lema “per una Ribera d’Ebre Viva i Republicana”. Aquest manifest el subscriuen els caps de llista en representació de les candidatures d’Acord Municipal a Ascó, Flix,  Garcia, Ginestar, Móra la Nova, Móra d’Ebre, Miravet, La Palma d’Ebre, Rasquera, Tivissa i La Torre de l’Espanyol. L’alcaldable de Flix, Francesc Barbero, com a portaveu, ha destacat que “volem incidir en com veiem el futur, els propers anys al conjunt de la comarca”. Per això, els republicans han presentat aquest manifest conjunt que posa en relleu una proposta de futur per la comarca que treballa eixos com la reindustrialització, la potenciació de productes locals i el turisme, les telecomunicacions i les comunicacions per carretera, tren o transport públic... tot plegat empeltat dels valors del republicanisme: posant al centre a les persones de la comarca.  Barbero ha afirmat que apostem per “la reindustrialització de la comarca a través del consens i iniciatives que portin valor afegit al nostre teixit empresarial, defugint models que qualsevol altre territori no acceptaria i que són clarament subsidiaris a la resta de país.” Des d’Esquerra Republicana-Acord Municipal, es vol posar en valor l’agricultura, la ramaderia, els productes locals i el turisme, els valors propis del territori. Reclamant “l’extensió de la Reserva de la Biosfera al conjunt de la comarca i fent que sigui també un agent dinamitzador del territori i del turisme”, ha dit el candidat a l’alcaldia de Flix. La Ribera d’Ebre és la primera comarca en producció energètica del país i “volem tenir veu pròpia en els debats sobre la transició energètica”, ha afirmat Barbero. El republicans defensen que és vital fer arribar la fibra òptica a tots els nuclis de la comarca, per “poder desenvolupar espais coworking rural i altres formes de teletreball, que ajudin a arrelar gent al territori, a fixar treballadors autònoms als nostres pobles i viles”.

Esquerra Republicana lidera el nombre de llistes municipals encapçalades per dones a l’Ebre

Esquerra Republicana és el partit polític que més llistes encapçalades per dones presenta a les eleccions municipals a les Terres de l’Ebre, un total de 14 candidatures: cinc a la Ribera d’Ebre (Garcia, Ginestar, Móra d’Ebre, Vinebre i Tivissa), cinc al Baix Ebre (Tivenys, el Perelló, Aldover, Benifallet  i l’EMD de Bítem), dos al Montsià (Masdenverge i la Galera) i dos a la Terra Alta (Arnes i Vilalba dels Arcs). En el cas de Vinebre i Ginestar són candidatura única.   A més, en tots els pobles de més de 3.000 habitants els republicans han presentat llistes cremallera, és a dir, completament paritàries amb el mateix nombre d’homes i dones. “Estem fermament compromesos en feminitzar la política i equilibrar la visibilització de les dones a les nostres institucions”, ha destacat la Secretaria de la Dona de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Maria Jesús Viña.   A més, Viña ha afegit: “Des d’aquesta plaça que porta el nom de la Neus Català, reconeguda lluitadora republicana, antifeixista i feminista, ens comprometem a treballar des del món local republicà per fer efectius els drets de les dones en igualtat de condicions en tots els àmbits de la vida pública i professional, i evitar qualsevol discriminació per raó de gènere o de dependència per raons socioeconòmiques”.   L’alcaldable per Projecte per Vinebre-AM, Gemma Carim, ha destacat la importància de la coordinació entre municipis i amb les entitats socials per tirar endavant les polítiques de dones. “Cal que cada dona i, en cada moment, pugui ser qui ella vulgui, i això és amb el que continuarem treballant”.    Al seu torn de paraula, la candidata a l’alcaldia de Masdenverge, Sònia Tomàs, ha declarat que els ajuntaments republicans tindran “les polítiques d’igualtat com un aspecte central” de les seves actuacions i que “incorporaran la perspectiva de gènere en el disseny i implementació de totes les polítiques que es facin”.

Els alcaldables d’Esquerra fan front comú per aconseguir un Delta republicà el 26 de maig

Els alcaldables per Esquerra Republicana dels set municipis del Delta de l’Ebre han signat el manifest Per un Delta republicà en defensa d’aquest i del riu Ebre, aquest dimarts a l’Ermita de l’Aldea. Els candidats a l’alcaldia de l’Aldea, l’Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja s’ha compromès a treballar conjuntament per fer efectiu el manifest a partir del 26 de maig.    “Volem defensar el Delta, cuidar-lo, mantenir al màxim possible la seva morfologia i , sobretot, garantir el futur de les persones que hi viuen i que volen venir a viure al territori sense hipotecar-lo”, ha destacat l’alcaldable d’Amposta, Adam Tomàs.   Entre els decàleg que conforma el document Per un Delta republicà destaca el compromís per seguir lluitant per tenir més sediments i un cabal sostenible del riu. A més, s’aposta per donar ple suport a la Taula de Consens del Delta.   Els altres punts que recull el text són incrementar les actuacions per aturar les espècies invasores, treballar de manera coordinada amb els moviments socials, realitzar accions que donin valor afegit al territori, reclamar la finalització de l’Anell Viari del Delta i  camí de guarda de la Badia dels Alfacs,  treballar coordinadament per impulsar el turisme, defensar la cultura popular i tradicional, revertir la situació de zona d’inundabilitat del Delta i ampliar la base social que aposti per la República Catalana.   Els signants del manifest són: Simon Falcó per l’Aldea; Antonio Galve per l’Ampolla; Adam Tomàs per Amposta; Josep Antoni Navarro per Camarles; Joan Alginet per Deltebre; Josep Caparrós per la Ràpita; i Joan Bertomeu per Sant Jaume d’Enveja.      

Esquerra reivindica “l’impuls republicà” per guanyar les eleccions municipals i europees a les Terres de l’Ebre

Esquerra Republicana ha presentat les campanyes a les eleccions municipals i a les europees aquest dijous davant del Pavelló Municipal de Roquetes. “Les eleccions municipals són un repte important per Esquerra Republicana, ja que s’han de revalidar els resultats de les eleccions espanyoles”, ha remarcat el vicepresident de la federació del partit a l’Ebre i alcalde de Roquetes, Francesc Gas. “Concretament, fem la roda de premsa aquí davant del Pavelló de Roquetes per reivindicar que malgrat les porrades de l’1 d’Octubre, la presó i l’exili, ens tornem a presentar a les eleccions”, ha destacat Gas. A més, el vicepresident dels republicans ebrencs ha afegit que Esquerra Republicana és la força de les Terres de l’Ebre que més candidatures presenta, un total de 46 més tres EMD. “En aquests moments, a més, ja podem donar per escollits cinc alcaldes i alcaldesses de les candidatures d’Esquerra Republicana–Acord Municipal: Alfara de Carles, Xerta, Ginestar, Vinebre i la Torre de l’Espanyol”. Al seu torn el candidat de l’Ebre a les eleccions europees i alcalde de Paüls, Enric Adell, ha afirmat: “Les Terres de l’Ebre sabem molt bé l’important que és tenir presència a Europa per poder defensar els nostres interessos com ens ha demostrat la lluita contra el Pla Hidrològic i el transvasament”. El candidat al Parlament Europeu també ha recordat que a Brussel·les es decideix sobre assumptes importants per la pagesia com la Política Agrària Comuna. Tanmateix, Adell ha declarat: “Creiem que cal defensar la democràcia a Europa i, a la vegada, sabem que Europa pot ser el bastió de drets i llibertats per aturar la repressió contra els demòcrates a Catalunya”. Esquerra Republicana es presenta a les eleccions europees en una coalició amb EH-Bildu i BNG sota el nom d’Ara Repúbliques, amb una llista encapçalada per Oriol Junqueras i Diana Riba. L’acte central de les eleccions europees i de les municipals a les Terres de l’Ebre serà el dissabte 18 de maig, a les 19 h, a la Plaça Barcelona de Tortosa, amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent; i Diana Riba.

Esquerra Republicana presenta una queixa al Síndic de Greuges per l’estat actual dels Plans d’Emergència Nuclear

Una delegació d’Esquerra Republicana de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona han registrat aquest dimarts una queixa al Síndic de Greuges en què es denuncia la inacció del govern espanyol en actualitzar els Plans de Seguretat Nuclear Exterior. Quasi una trentena de càrrecs electes —entre ells, alcaldes, diputats al Parlament, diputats al Congrés i un senador— han signat aquest document. A més, en el text registrat, els republicans demanen que aquesta institució es pronunciï sobre els mitjans, els recursos i els mecanismes que disposen els municipis en un radi de 20 quilòmetres de les centrals nuclears per poder aplicar de manera efectiva, eficient i segura els plans de seguretat vigents, així com l’adequació dels mateixos a la legalitat europea que regeix en aquesta matèria. Després de presentar la queixa, la delegació republicana formada pels diputats al Parlament, Irene Fornós i Ferran Civit; l’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné; i l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; s’han reunit amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El síndic s’ha compromès a fer un informe de la situació i se l’ha emplaçat a baixar al territori properament per escoltar les preocupacions de la resta d’alcaldes. “Esperem que fruit d’aquest informe i de les actuacions dutes a terme per Esquerra Republicana en les diferents cambres parlamentàries, la situació es pugui anar solucionant a poc a poc”, ha declarat la diputada Irene Fornós. A més, l’alcalde de Móra la Nova ha remarcat que als alcaldes els “toca assumir la responsabilitat” dels Plans d’Emergència Nuclear als seus municipis. “Exigim a l’Estat les eines per poder assumir aquesta responsabilitat correctament. Són necessàries infraestructures com un pas a nivell, una línia ferroviària digna o una cobertura mòbil adequada en alguns pobles de la Ribera Nord”. En la mateixa línia s’ha manifestat l’alcalde de l’Ametlla de Mar: “Reclamem a l'Estat les inversions necessàries per garantir la seguretat als nostres municipis o que renunciïn i traspassin aquestes competències”.

Esquerra Republicana, primera força a l’Ebre i a Catalunya a les eleccions del 28-A

Esquerra Republicana ha aconseguit uns resultats històrics en les eleccions a les Corts espanyoles d’aquest diumenge. Per primera vegada, els republicans han estat primera força a les Terres de l’Ebre, amb un 37,5% dels vots, i a Catalunya en aquest tipus de comtessa electoral. “Guanyem a les quatre comarques, a les quatre capitals de comarca i també hem guanyat a 48 dels 52 municipis i a les tres EMD de Tortosa”, ha destacat el president dels republicans a l’Ebre, Alfons Montserrat, en la roda de premsa de valoració dels resultats. En les anteriors eleccions espanyoles, Esquerra Republicana va obtenir un 25,32%. “En tres anys hem fet un salt important, tan quantitatiu com qualitatiu”, ha destacat Montserrat. A més, per primera vegada també, els republicans ebrencs disposaran d’una doble veu a Madrid. Per una banda, Miquel Aubà torna a ser el senador més votat de la demarcació de Tarragona per tercera vegada consecutiva. Per una altra banda, per primer cop, Esquerra obté un segon diputat  al Congrés per aquesta circumscripció. En aquest cas, es tracta de la flixanca Norma Pujol. “Feia temps que somiàvem en tenyir de groc i lila el mapa de les Terres de l’Ebre”, ha declarat Pujol. Tanmateix, ha afegit: “Seguirem endavant perseguint el nostre objectiu: la independència i la República Catalana. I sense oblidar, en cap moment, que a les Terres de l’Ebre necessitem inversions, actuacions i millorar la qualitat de vida de les persones que hi vivim”. Al seu torn de paraula, el senador electe, Miquel Aubà, ha remarcat que veu els resultats com un aval a la “feina feta durant aquestes dues legislatures” i que assumeix la responsabilitat “encantat” de continuar treballant en aquells temes que continuen sense resoldre. Ambdós candidats s’han mostrat agraïts i orgullosos de la confiança que els han mostrat els votants i s’han compromès a estar a l’alçada de les expectatives. A més, Montserrat ha destacat que, amb l’elecció de la riberenca Norma Pujol, els republicans ebrencs comptaran amb un parlamentari de cada comarca; tenint en compte que Aubà és de la Terra Alta i que els diputats al Parlament de Catalunya, Irene Fornós i Lluís Salvadó, són del Baix Ebre i el Montsià, respectivament.