Ebre

Totes les notícies

El Congrés aprova, a proposta d’Esquerra, que es desmantelli de manera immediata el Castor si els informes tècnics garanteixen que no hi ha cap risc.

La Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés ha aprovat aquest dimecres la proposició no de Llei d’Esquerra Republicana que demanava la clausura, segellat dels pous i desmantellament immediat de les instal·lacions del Castor, entre altres mesures. Esquerra ha transaccionat la Proposició amb Ciudadanos i acceptat una esmena del PSOE i 4 de Unidos Podemos, per la qual cosa el text final  aprovat insta al govern espanyol ‘a sol·licitar els informes tècnics que garanteixin que el procés de desmantellament de la plataforma no comportarà riscos mediambientals ni nous terratrèmols a la zona. I en cas que es garanteixi aquesta situació, s’ordeni la clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i les instal·lacions’. La proposta ha estat aprovada per 20 vots a favor, cap en contra i 16 abstencions, que corresponen al PP (14) i als representants del grup mixt (2) a la comissió. El diputat republicà Jordi Salvador ha afirmat que ‘estem satisfets de l’aprovació perquè és un pas important per poder desmantellar aviat el Castor’, a la vegada que s’ha compromès ‘a fer control permanent al govern espanyol perquè encarregui els informes tècnics de desmantellament, cosa que ja hauria d’haver fet fa temps’. En la seva intervenció davant la comissió, Salvador ha denunciat que ‘ara com ara no hem rebut cap informe o explicació concreta sobre la perillositat del desmantellament del Castor a la que va fer referència el govern per justificar la seva hibernació’. A més, ‘tampoc s’ha fet cap estudi que expliqui quan i com es pot fer el desmantellament, i el seu cost’ El diputat tarragoní ha destacat que ‘segellar els pous i desmantellar el Castor és una qüestió exclusivament política, no tècnica; no suposa cap risc ni perillositat’, tal com ha certificat el geòleg i professor de la UB, Josep Giner, i d’altres científics. A més ha reclamat ‘la realització d’una Auditoria o informe tècnic complet de tot el projecte Castor’.

Aubà: ‘Si el Govern espanyol hagués actuat amb la mateixa diligència en aplicar els compromisos sobre l’N-340 que en aplicar l’Art. 155, el problema, ara, ja estaria resolt’.

El senador Miquel ha registrat vuit preguntes per escrit dirigides al Govern espanyol per conèixer quan i com aplicaran les mesures per descongestionar l’N-340 amb les bonificacions per als vehicles que circulen entre els peatges de l’autopista AP‑7 entre Peníscola i Vilafranca del Penedès, i el desviament obligatori dels camions de l’N-340 en aquests trams. Aubà ha justificat aquesta iniciativa parlamentària per ‘la incertesa mostrada pel ministre de Foment, que no ha concretat un calendari sobre quan i com es faran efectives les mesures per descongestionar l’N-340 i bonificar l’AP-7 a les Terres de l’Ebre, Tarragona i el Baix Penedès’. El senador ha afirmat que, ‘Si el govern espanyol hagués actuat amb la mateixa diligència en aplicar els compromisos adquirits sobre l’N-340 i les bonificacions a l’AP-7 que en aplicar l’Art. 155, el problema, ara, ja estaria resolt’. Aubà ha lamentat ‘les excuses’ que està fent servir el Govern espanyol per no haver fet efectius els seus compromisos a temps: ‘són els únics responsables de la situació que patim. Amb el 155, ells, a més, són Generalitat, i no han fet la feina que havien de fer’. Davant la urgència de la situació i del fet que la concessió de l’autopista acaba l’any 2019, Aubà ha manifestat que la solució més immediata i millor seria ‘aplicar la gratuïtat total dels peatges per a tots els vehicles i transportistes que circulen per aquests trams de l’AP-7, fins que s’acabi la concessió l’any 2019. El cost seria molt més barat que els més de 3.700 milions d’euros que ens costarà rescatar les autopistes radials de Madrid per després tornar a privatitzar-les’. El grup d’Esquerra Republicana, en les vuit preguntes, demana saber les actuacions que ha portat a terme el govern espanyol des del setembre de 2017, data en la qual es van anunciar els compromisos que havien de ser efectius a partir de l’1 de gener de 2018; si els implementarà en dos mesos i mig, com ha manifestat públicament, i si té prevista alguna mesura urgent.

Eritja: 'PP i C’s han demostrat la seva nul·la voluntat política de crear una ponència específica per assignar un valor cadastral just a les construccions en sòl rústic’

El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Xavier Eritja, ha denunciat davant del ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, que un any després que el ple de la cambra aprovés una moció instant el govern espanyol a elaborar una ponència específica que reguli l’assignació del valor cadastral aplicable a les construccions sobre sòl rústic indispensables per al desenvolupament d’activitats agrícoles, ramaderes i forestals per tal que no s’equipari aquest, com es fa actualment aplicant la llei 16/2012, de 27 de setembre, al valor cadastral urbà vigent a cada municipi, ‘ha quedat demostrat que n’hi s’ha fet res a aquest respecte, ni hi ha cap voluntat política de fer-ho’.   Durant la sessió de control al govern al ple del Congrés, el lleidatà ha recordat una vegada més a Montoro ‘el greuge que representa per a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals que se’ls valorin les construccions on desenvolupen la seva tasca com si fossin de l’àmbit urbà, amb el sobrecost que això representa a efectes cadastral’. De la mateixa manera, ha constatat de nou que l’absència d’una ponència específica de la rústica crea una distorsió del valor real de les construccions rurals, suposa un greuge als propietaris que han d’assumir una càrrega fiscal que no els correspon, que deriva en un valor patrimonial no ajustat a la realitat i, ‘el més greu de tot, que acaba perjudicant greument el sector agrari’.   Eritja ja va denunciar fa un any que el procediment de regularització cadastral 2013-2016 s’havia ‘fet a corre-cuita i amb una clara intencionalitat recaptatòria, perquè es evident que si aquesta mesura ha permés un finançament dels municipis mitjançant l’Impost de Bens Immobles (IBI), però també a les arques de l’estat’ . De la mateixa manera que va qüestionar ‘la seva aplicació sense una ponència específica per a la rústica, com ja es va fer al seu moment amb l’urbana, fet que hauria estalviat el greuge en la valoració d’aquestes construccions’.

Aubà: ‘Quants accidents i víctimes més haurem de lamentar a l’N-340 per la negligència i la inoperància del govern espanyol?’

El senador Miquel Aubà ha preguntat, durant la sessió de control al Govern celebrada avui al Ple del Senat, sobre el retard en l’aplicació de les mesures per descongestionar l’N-340 amb bonificacions per als vehicles que circulen entre els peatges de l’autopista AP-7 entre Alcanar i Vilafranca del Penedès, i el desviament obligatori dels camions.   Davant la manca de concreció i l’absència d’autocrítica del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en la seva resposta, Aubà li ha etzibat: ‘Quants accidents i víctimes mortals més haurem de lamentar i patir a l’N-340, al pas per les Terres de l’Ebre i Tarragona, per la negligència i la inoperància del seu govern?’    El senador li ha recordat que ‘a causa del famós article 155, ara la responsabilitat de fer efectives aquestes mesures per evitar els accidents, la congestió i el col·lapse que pateix l’N-340 al pas per les Terres de l’Ebre, Tarragona i el Baix Penedès recau de manera única i exclusiva en el seu govern’, fent referència a l’accident amb víctimes mortals que es va produir el passat cap de setmana ‘en un tram en què des de l’1 de gener no hi hauria d’haver circulat cap camió, si s’haguessin aplicat les mesures a què es van comprometre’.   Aubà li ha fet saber que ‘la indignació dels ciutadans és màxima davant la negligència i la irresponsabilitat del govern’, com també pel fet que ‘ningú hagi assumit cap responsabilitat ni hagi explicat els motius del retard que estem patint’.   A més d’exigir-li que ‘de manera immediata’ apliquin les mesures compromeses, Aubà li ha demanat ‘la gratuïtat total dels peatges per a tots els vehicles i transportistes que circulen per aquests trams de l’AP-7, fins que s’acabi la concessió l’any 2019’.   El senador republicà vol que ‘el govern actuï amb el mateix esforç, determinació i pressupost que el que ha dedicat per rescatar les 9 autopistes fallides –la majoria, radials de Madrid–, per més de 3.

Salvador: “Exigim al Govern que retorni als consumidors els pagaments que han fet pel Castor”

El diputat republicà Jordi Salvador ha exigit al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, que ‘els costos del fracàs del Castor els paguin els seus responsables i no la ciutadania’. És per això que li ha exigit que ‘el govern retorni als consumidors els pagaments que han fet pel Castor amb el seu rebut de gas’. Salvador ha fet aquesta intervenció durant la compareixença del ministre a la Comissió d’Energia del Congrés, arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el Reial Decret Llei 13/2014 referent al Castor. Per al diputat, davant el contingut de la sentència, ‘s’hauria d’anul·lar la indemnització de 1.350,7 MEUR pagada a les empreses promotores del Castor i la seva repercussió en la factura dels consumidors de gas’. El diputat tarragoní ha qualificat el Castor com ‘un projecte inacabat, ple d’irregularitats tècniques, econòmiques, administratives i polítiques, del qual els governs del PP i el PSOE no n’han volgut assumir cap responsabilitat ni facilitar els mecanismes necessaris per investigar-lo’. D’aquí que hagi demanat al ministre la creació d’una Comissió d’Investigació parlamentària sobre el Castor. Salvador ha volgut recordar que ‘el Castor és una mostra dels famosos negocis de la llotja del Bernabéu’ i que el gran beneficiat del projecte ha estat ‘l’empresari amic  Florentino Pérez’. El fet que el Tribunal Constitucional determinés que no era ni pertinent ni necessari el pagament de la indemnització, d’una vegada i en un termini de 35 dies, demostra, segons el diputat, que ‘aquesta mesura només responia a l’interès, la urgència i les necessitat de Florentino’. Salvador ha lamentat ‘la manca de respostes’ del ministre, al qual li ha demanat que expliqués com el govern defensarà els consumidors de gas i els rescabalarà del pagament injust al qual són sotmesos, com i quan els retornaran els diners i qui n’assumirà responsabilitats. El diputat republicà també ha incidit en els 15,7 MEUR anuals de cost del manteniment de les instal·lacions hivernades i ha preguntat al ministre per què el govern demora el segellat dels pous de gas i el desmantellament, a més de si tenen un estudi del cost econòmic i un calendari per portar a terme aquest segellat i desmantellament.

Rufián: 'El Castor és el resultat d’aquell joc entre el sistema econòmic i polític espanyol, entre PP i PSOE, en què sempre guanya Florentino Pérez'

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, haurà de comparèixer en comissió al Congrés dels Diputats per informar sobre les conseqüències de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la indemnització del magatzem de gas Castor. La Diputació Permanent, reunida aquest matí, ha rebutjat primer la petició conjunta d’Esquerra Republicana i el PDeCAT perquè Nadal hagués de comparèixer en un ple extraordinari. PP i PSOE hi han votat en contra, mentre que Ciudadanos s’ha abstingut. Després, però, han tirat endavant dues altres propostes perquè la compareixença fos en comissió. El PP s’ha quedat sol oposant-s’hi. El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, que ha defensat la petició de compareixença davant de la diputació permanent, ha començat la seva intervenció denunciant que “el Castor és el resultat d’aquell joc entre el sistema econòmic i polític espanyol, entre PP i PSOE, en el que sempre guanya Florentino Pérez. Un projecte ideat i pactat pels liberals del BOE en aquell tipus de Ministeri anomenat llotja del Bernabeu”. El diputat republicà ha recordat que el Castor ha costat 10 vegades més d’allò anunciat i que la ciutadania és qui el pagarà mitjançant el rebut del gas fins a l’any 2034. Abans de denunciar les mancances tècniques, econòmiques i polítiques del projecte, Rufián ha manifestat que “si sona com un engany, es paga com un engany, i sembla un engany, igual és que el Castor és un engany”. El portaveu d’Esquerra ha exigit saber “qui s’ha lucrat i es segueix lucrant amb l’estafa del Castor” i ‘per què es va blindar un negoci sobre el qual hi havia tants dubtes tècnics i econòmics’. Rufián ha demanat que el ministre doni explicacions en seu parlamentària: “Que ens digui què pensa fer per rescabalar els consumidors afectats, i quants anys més es farà pagar a la ciutadania els 16 M€ que costa mantenir en hibernació les instal·lacions del Castor”.

Esquerra demana a la Diputació Permanent del Congrés que convoqui un ple extraordinari perquè el ministre doni explicacions sobre el Castor

Esquerra Republicana demanarà, demà dimarts a la Diputació Permanent del Congrés, la convocatòria d’un ple extraordinari en què comparegui el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, per informar sobre les conseqüències de la sentència del Tribunal Constitucional del passat 22 de desembre, sobre la indemnització de 1.350.720.000 € pel magatzem de gas Castor. La petició s’ha fet conjuntament amb el PDeCAT. El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés de diputats, Joan Tardà, ha manifestat que ‘és un fet tan greu i tan necessitat d’explicacions que, malgrat que el mes de gener és inhàbil a efectes de Cambra Legislativa, considerem d’urgència que el ministre comparegui per explicar què faran per rescabalar els consumidors de gas i recuperar la indemnització. I també per saber durant quant temps el Govern espanyol pensa mantenir una hibernació innecessària de les instal·lacions que ara paguen  els consumidors, quan el que cal és segellar-lo i desmantellar-lo’. El diputat republicà ha recordat que ‘el projecte Castor, des de l’inici, ha estat un frau a la ciutadania, un exemple més dels negocis fets a cop de BOE des de la llotja del Bernabéu i de la connivència que hi ha entre el poder econòmic i el polític’. Per a Tardà, ‘l’escàndol tècnic, econòmic i polític del projecte Castor és directament proporcional a la manca de transparència i opacitat que han aplicat el PSOE i el PP davant qualsevol intent que es donin explicacions i s’expliqui el que va passar’.

Acte central ERC-Cat Sí la Ràpita

Esquerra Republicana guanya a 35 municipis i 2 EMD de les Terres de l'Ebre

La coalició Esquerra Republicana - Catalunya Sí ha estat la guanyadora al conjunt de le Terres de l’Ebre. Amb percentatges de vots molt superiors a la mitja del partit al conjunt de la demarcació de Tarragona i del país. A les Terres de l'Ebre hem aconseguit el 34,44 %, al conjunt de la demarcació de Tarragona el 23,75%, i al total del país 21,39 %. Hem estat la primera força al Baix Ebre amb 14.016 vots (33,4%), el Montsià amb 13.180 vots (36,1%) i la Ribera d'Ebre amb 4.764 vots (35,4%). A la Terra Alta hem amb 2.252 vots (30,55%) a només dos vots de la primera. Fet que es podria revertir després del recompte definitiu quan es sumin els vots de l'exterior. En total a les Terres de l'Ebre Esquerra Republicana ha obtingut 34.212 vots. A quins municipis s'ha guanyat? Al MONTSIÀ a 8 dels 12 pobles: Alcanar, Amposta, Godall, Mas de Barberans, la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, la Sénia i Ulldecona. A més de l’EMD dels Muntells. Al BAIX EBRE a 11 dels 14 pobles: L’Aldea, l’Ametlla de Mar, Benifallet, Camarles, Deltebre, Paüls, el Perelló, Roquetes, Tivenys, Tortosa i Xerta. A més de l’EMD de Campredó A la RIBERA D’EBRE a 11 dels 14 pobles: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra la Nova, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa i la Torre de l’Espanyol. A la TERRA ALTA : guanyem a 5 dels 12 pobles: Batea, Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella i el Pinell de Brai.  

Esquerra Republicana guanya a les Terres de l’Ebre les eleccions del Parlament

Els candidats ebrencs al Parlament de Catalunya Alfons Montserrat, Irene Fornós i Maria Jesús Viña, s’han mostrat molt satisfets pels resultats aconseguits en les eleccions al Parlament de Catalunya, que permetran a Lluís Salvadó i la mateixa Fornós obtenir l’acta de diputats.   Alfons Montserrat, president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, ha manifestat que ‘estem molt contents que l’independentisme hagi sortit reforçat tenint en compte que hi ha hagut més participació que mai i que ho hem fet en els pitjors escenaris i adversitats, com és tenir els candidats empresonats i a l’exili i patir una gran pressió mediàtica i judicial’. A més, s’ha felicitat que ‘el PP hagi fracassat en la seva estratègia de violència i repressió convertint-se en un grup residual al Parlament’. D’altra banda, Montserrat ha afirmat que ‘les Terres de l’Ebre han votat en clau sobiranista i República més que mai. Al Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre hem estat primera força i a la Terra Alta ens hem quedat a només dos vots de la primera, a l’espera del que passi al recompte definitiu. Als pobles més grans com Tortosa, Amposta, Deltebre, la Ràpita, Alcanar o Roquetes també hem guanyat, així com en pobles on no tenim representació municipal com Mas de Barberans, Tivenys, Batea i Riba-roja d'Ebre. Hem fet campanya a tots els pobles i la gent ha entès el missatge que votant Esquerra era una manera d’aturar les agressions al territori i també que necessitem República i sobirania per afrontar la incomprensió dels partits del 155 que, a més de no comprendre la nostra realitat, són partidaris de les polítiques d’espoli del nostre territori’.   La candidata i futura diputada Irene Fornós, després d’agrair el suport rebut, s’ha compromès ‘a defensar el país i les Terres de l’Ebre’, i ha volgut felicitar la també nova diputada ebrenca de Junts per Catalunya, Mònica Sales. Per la seva part, la regidora i presidenta de la Secció Local d’Esquerra de Tortosa, Maria Jesús Viña, ha fet una valoració molt positiva dels resultats locals: ‘perquè ha quedat clar que el missatge d’Esquerra s’ha consolidat a la ciutat sent la primera força, i també perquè el bloc del Sí ha doblat amb vots al bloc del No’.