Ebre

Totes les notícies

Norma Pujol: “El 10N a les urnes donarem una resposta clara i contundent a l’Estat”

El cap de llista de la coalició Esquerra Republicana – Sobiranistes al Senat, Miquel Aubà; i la candidata al Congrés de Diputats, Norma Pujol, han explicat com plantejaran la campanya de les eleccions generals del 10 de novembre. Pujol, que ocuparà el número dos de la llista a la demarcació de Tarragona, l’ha qualificat d’ “excepcional per la situació que estem vivint”. La candidata ha afirmat que “no ens podem permetre que la nostra gent i el nostre territori es quedi sense veu a Madrid, i per tant tornarem a Madrid per fer sentir la veu de les Terres de l’Ebre amb més força”. També s’ha mostrat convençuda que “el 10N a les urnes donarem una resposta clara i contundent a la sentència i a l’estratègia repressiva de l’Estat. Defensarem l’amnistia dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats i exiliades”. Pujol ha fet una crida a “no criminalitzar el jovent; que s’estan mobilitzant i manifestant reclamant els drets de tots i totes per aconseguir un present i futur més digne”. La candidata després de destacar que “no ens rendim ni ens cansem” ha advertit que “qualsevol solució possible d’aquest conflicte polític passa per la negociació, la democràcia, el diàleg i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. En aquest sentit Pujol ha afirmat que “Esquerra seguirà apostant pel diàleg i ha demanat que d’una vegada per totes a l’altra banda de la taula s’assegui algú de l’Estat per resoldre el conflicte des d’una perspectiva política i no repressiva”. Miquel Aubà, d’altra banda, ha advertit que “les Terres de l’Ebre ens hi tornem a jugar molt en aquestes eleccions perquè qualsevol pacte de govern que es pugui conformar entre PSOE i PP, o bé entre PSOE i Ciudadanos suposarà una amenaça per al nostre territori”. És per això que ha demanat “tornar més forts a Madrid per fer sentir la veu del territori i reclamar les necessitats i les demandes que mai han estat ateses per l’Estat”.

Acte homenatge a Vicent Soro, alcalde de Gandesa

Esquerra fa una crida a persistir, durant l’acte d’homenatge als alcaldes republicans afullesats pel franquisme

Alcaldes, regidors, diputats i càrrecs de govern de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana han commemorat el 79è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys homenatjant a tots els que van patir la repressió franquista, l’exili i la mort; com els quatre alcaldes republicans ebrencs: Agustí Ventura, de l’Aldea; Daniel Mayor, de Xerta; Josep Rodríguez, de Tortosa, i Vicent Soro, de Gandesa. “Alcaldes que van ser afusellats pel delicte de tenir uns anhels de creure en una societat republicana fonamentada en els valors de justícia, igualtat, llibertat i fraternitat”. Ha afirmat el president de la Federació, Alfons Montserrat, davant del monòlit en record de l’alcalde Soro ubicat a Gandesa. A més ha denunciat que “com a servidors públics mai van tenir una restitució legal, ni se’ls ha fet justícia perquè l’Estat espanyol s’ha negat a anul·lar els judicis farsa que van tenir”. Montserrat ha recordat que “al llarg de la història el nostre partit, malgrat la repressió, ha persistit, continua persistint i persistirà; per això retem homenatge a aquells que ens han precedit i als que estant a la presó o l’exili; perquè la seva enteresa ens dóna força per continuar lluitant per un país lliure, socialment just i econòmicament pròsper”. La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, davant del net i altres familiars de Vicent Soro, ha lloat la figura política i humana de l’alcalde, i tot seguit ha fet seves les següents paraules d’Oriol Junqueras: “Si les nostres àvies se’n van sortir, en condicions immensament més difícils, nosaltres també ho farem. Oblidem-nos de venjances, omplim-nos d’esperança en aquestes hores difícils i convertim la injustícia en energia, en coratge i en força democràtica”. Més tard els càrrecs d’Esquerra s’han concentrat al davant del monòlit en record de l’alcalde tortosí, Josep Rodríguez. Allà Alfons Montserrat ha denunciat “la baixa qualitat democràtica de l’Estat espanyol” així com  “la presència de certs poders on encara perdura l’ADN de la dictadura”.

Montserrat defensa l’impost sobre begudes ensucrades envasades enfront dels interessos privats de les grans patronals

Alfons Montserrat es va estrenar ahir al faristol del Parlament defensant, en nom del grup republicà, el decret llei del Govern que ha de regular com liquidar l'impost sobre begudes ensucrades envasades. Decret  que ja es va aprovar el juny del 2017 però que havia estat  anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per defectes formals en la tramitació. Montserrat va manifestar que “aquest tribut persegueix un objectiu extrafiscal com és el de combatre una externalitat negativa corregint problemes de salut i fomentant un estil de vida més saludable”. El diputat va recordar que “l’impost va ser creat per lluitar contra la prevalença de malalties associades a l’obesitat seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut”. En aquest sentit Montserrat va afirmar que “d’acord amb les evidències científiques, els referents d’altres països i l’experiència que hem tingut amb l’impost considerem que cal mantenir-lo”. D’altra banda el diputat ebrenc va denunciar que els grans poders econòmics defensen els seus interessos privats quan es planteja un impost que afavoreix “l'interès general de la societat”. L’oposició que s’han trobat a l’impost, segons el diputat,  "és un cas més dels darrers anys, l'administració lluitant per l'interès general contra bufets d'advocats de les grans patronals". El Govern, sense modificar el contingut bàsic del decret llei el Govern, va tornar a presentar un text que va rebre el suport dels diputats d'Esquerra, de JxCat, d'En Comú Podem i de la CUP; el vot en contra del PPC i l'abstenció de Cs i el PSC.

Esquerra demana al nou director del CSN que vingui a conèixer les mancances dels Plans d’emergència nuclear exterior.

Els alcaldes d’Esquerra Republicana de la zona nuclear d’Ascó acompanyats dels candidats al Congrés i al Senat, Norma Pujol i Miquel Aubà, respectivament, han denunciat la falta d’actualització dels Plans d’emergència nuclear exterior així com la precarietat de mitjans i infraestructures que disposen els municipis. Pujol ha fet saber que “Esquerra, en nom dels nostres alcaldes, demanarem al nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Josep Maria Serena, vingui a visitar la zona nuclear, s’entrevisti amb els alcaldes i alcaldesses, i conegui de primera mà les seves inquietuds i  les mancances dels Plans d’emergència nuclear exterior”. A més la candidata flixanca ha manifestat que “tornarem a insistir perquè l’Estat espanyol faci la transposició total de la Directiva EURATOM, actualitzi el pla PENTA, i  el Plan bàsico de Emergència Nuclear”. L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha reclamat “la professionalització de les persones responsables d’aplicar als municipis, en cas d’accident, els Plans d’emergència nuclear exterior”. És per això que ha demanat que “hi hagi un professional a cada municipi, i en cas de no ser possible, dotar d’un equip professional al municipi capçalera de la central; que coordinaria i formaria de manera continuada als alcaldes i regidors”. Ara els cursos que s’ofereixen són online. Carim ha reconegut que, malauradament, la majoria de la població no sabria que fer en cas d’accident. A més l’alcaldessa de Vinebre ha qualificat de “vergonyós” que “mentre les empreses explotadores de les centrals han destinat molts esforços en aplicar als plans de seguretat interior les mesures correctores establertes des de Fukushima; el govern espanyol no hagi fet res amb els plans exteriors”. L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha manifestat que “al segle XXI la comunicació hauria de ser primordial en una zona nuclear però aquí ens manca cobertura de telefonia mòbil; hi ha llocs sense gens de cobertura i per tant en cas d’accident seria impossible avisar els veïns que viuen disseminats o treballen en  granges o al camp”.

1 d'octubre de 2019

Esquerra reivindica a Roquetes l’1 d’octubre demanant la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats

Els alcaldes republicans de Móra la Nova, la Ràpita i Roquetes; pobles ebrencs que van patir la repressió policial l’1 d’octubre, han llegit davant del mural commemoratiu d’aquell dia, ubicat davant del pavelló poliesportiu de Roquetes, una declaració per commemorar el segon aniversari del referèndum. Al seu costat  alcaldes, diputats, presidents de consells comarcals i regidors d’Esquerra Republicana ha mostrat el seu suport a la declaració. L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, ha començat la seva intervenció recordant que “l’1 d’octubre va ser un dia importantíssim en la història del nostre país”. Gas ha advertit que “no ens fa por la repressió perquè com diu aquest mural de Blanch continuem tossudament alçats”. L’alcalde roquetenc ha reivindicat que “la nostra causa és justa i pacífica malgrat els intents dels aparells de l’Estat per mostrar-nos violents”; i tot seguit ha afegit: “com dèiem aquell dia som gent de pau, volem votar i votarem perquè no hi ha cap altra via”. Gas ha acabat recordant als empresonats i els exiliats: “per tots ells seguirem endavant i continuarem amb allò que ens vam comprometre a fer, i fins que no aconseguim la independència i la República de Catalunya no pararem”. L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, ha afirmat que “l’1 d’octubre és una victòria moral del poble perquè malgrat rebre la visita dels cossos de seguretat vam salvar les urnes i no van aconseguir evitar el referèndum”.  Segons Moliné “a més de la voluntat del poble de Catalunya, l’actitud de l’Estat espanyol no ens deixa altra via possible que la de la República”. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós,  ha valorat l’actitud de la ciutadania: “la societat de manera ferma, convençuda i il·lusionada van defensar els drets i les llibertats del poble català quan més difícil era defensar-ho”. Per a Caparrós “l’únic objectiu de les forces policials era escarmentar i atemorir aquells que volien votar però l’1 octubre es va començar a construir la independència i lliberta del nostre país que  acabarem aconseguint malgrat tot el que hem patit, patim i patirem”.

Esquerra critica que la falta de decisions dels governs espanyols sobre el Castor ens hagi costat 70 M€ de mantenir-lo hibernat

El grup republicà ha registrat 33 propostes de conclusions per incorporar-les al dictamen de la comissió d’investigació del Parlament   Els diputats ebrencs Alfons Montserrat, Irene Fornós i Lluís Salvadó; han donat a conèixer la proposta de conclusions que ha presentat el grup parlamentari republicà per ser incorporades al dictamen de conclusions generals de la comissió d’investigació del Castor. Lluís Salvadó ha començat la seva intervenció  recordant que com a ebrencs “ens semblava imprescindible, per dignitat territorial, impulsar la creació d’aquesta comissió”. Abans de detallar el contingut de les 33 conclusions de l’informe republicà ha denunciat “la concertació i connivència dels principals responsables de les polítiques energètiques i d’infraestructures del govern espanyol a l’hora de facilitar i adaptar a mida els procediments perquè es poguessin desenvolupar els actes administratius del projecte Castor”. El diputat ha criticat la inacció en el desmantellament de les instal·lacions: “entre el 2013 i el 2018 han passat sis anys des que es va aturar el projecte Castor, i ni els governs del PP, ni els del PSOE, han pres cap decisió sobre el desmantellament, mentre que el cost assumit per l’administració arran del manteniment de la hibernació de la planta ja ha arribat als 70 M€”. Salvadó ha destacat  “les il·legalitats existents en tot el projecte com demostren les cinc sentències judicials que hi ha contra el Castor, a més de tot un cúmul d’irregularitats clares i explicites que esperem que algun dia acabin en sentències”. Les conclusions exposen “la necessitat de detectar les responsabilitats i els responsables del que ha passat; i que la resposta de qui ho ha de pagar sigui ACS. A més de portar a terme tot el procés per fer que el govern de l’Estat acabi desmantellant la planta en unes condicions de seguretat i de control on intervinguin la Generalitat i les administracions locals del nostre territori”.

Esquerra defensa la creació d’un front institucional i una comissió parlamentària sobre els bous

Els alcaldes i diputats de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya han rebutjat l’aprovació que va fer ahir el Parlament de Catalunya de la supressió de la Festa dels bous. El president de la Federació i diputat, Alfons Montserrat, ha afirmat: “exigim respecte als ciutadans de l’Ebre, a la seva cultura i les seves tradicions; i a l’hora volem continuar treballant per eliminar el patiment dels animals en la celebració d’aquests tipus de festes”. És per això “que no estem d’acord amb l’aprovació d’ahir i els tres diputats ebrencs vam votar-hi en contra”. Montserrat ha dit que “aquest tipus de regulacions s’han de treballar des del diàleg i la col·laboració entre partits, entre territoris i entre visions diferents. Escoltant a tothom”. Per la qual cosa el diputat ha fet saber que Esquerra va presentar una esmena que no va ser acceptada on es demanava: “constituir una Comissió d’Estudi Parlamentària amb l’objecte de proposar les iniciatives legislatives i reglamentàries en la regulació de les festes tradicionals amb bous, que permetin eliminar el patiment dels animals i millorar la seguretat de les persones en el transcurs dels espectacles”.   Montserrat ha anunciat que treballaran amb la resta de formacions polítiques del territori per portar aquesta proposta al Parlament. El diputat ha recordat que la Llei 34/2010 que regula avui les festes amb bous va comptar amb 114 vots a favor, el 85% del Parlament. “Va ser un gran punt de trobada que permetia compatibilitzar les diferents postures i ara pot seguir tenint recorregut per fer possible compatibilitzar la tradició i la modernitat, d’acord amb les exigències culturals i morals del moment”. Ha dit Montserrat.   Front institucional L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat que es formarà un front institucional d’alcaldes en defensa de la festa dels bous per obrir el debat parlamentari i veure com es resolt aquesta situació.

Esquerra demana que les veus republicanes de l’Ebre tornin amb força a Madrid

La diputada Norma Pujol i el senador Miquel Aubà han començat la roda de premsa de valoració de la legislatura solidaritzant-se amb els nou independentistes detinguts ahir. Pujol ha denunciat “l’intent de l’Estat d’associar independentisme amb violència” i ha recordat que han demanat la compareixença del ministre Marlaska per donar explicacions. La política flixanca ha atribuït la repetició electoral “a l’arrogància i la irresponsabilitat del PSOE de Pedro Sanchez”. Els republicans però, malgrat la repressió, continuen allargant la mà al diàleg.   Pujol ha insistit a fer sentir la veu del territori a les Corts Espanyoles: “les veus republicanes de l’Ebre han de tornar amb força a Madrid”. Perquè segons ella “els vots tornaran a ser  la millor resposta a la repressió i la millor defensa de les Terres de l’Ebre i la seva gent davant les agressions que ens amenacen des de Madrid”. En aquest sentit ha exposat diferents exemples de la inoperància del govern Sànchez en aquells temes que afecten les Terres de l’Ebre. “La comissió d’investigació del Castor no s’ha posat en marxa i no s’ha proposat cap calendari de desmantellament”. Pujol també ha denunciat la no actualització de la declaració d’impacte ambiental de les variants de Gandesa i Corbera d’Ebre, que continuen caducades; les deficiències en les infraestructures ferroviàries o la no revisió dels Plans d’Emergència Nuclear. La diputada ha criticat al govern del PSOE per mantenir davant el Tribunal Constitucional el recurs del PP contra l’impost nuclear català, fet que va possibilitar que el Tribunal l’acabés tombant. “El PSOE ha fet impossible, que ara per ara, es pugui desenvolupar un pla de reactivació econòmic i laboral de les zones nuclears abans del tancament de les centrals”. Ha dit. Miquel Aubà ha denunciat ”la situació d’indefensió de la nostra pagesia” com s’ha vist amb el sector del cítric per l’Acord Comercial dels països Sud-africans amb la Unió Europea.

Esquerra reuneix els càrrecs electes de l’Ebre per reforçar el lideratge municipalista

La Federació de l’Ebre d’Esquerra va reunir dissabte passat a Rasquera més d’un centenar de càrrecs electes republicans entre els quals hi havia alcaldes, regidors, consellers comarcals, diputats i representants del Govern a les Terres de l’Ebre. El diputat i president de la Federació, Alfons Montserrat, va explicar que l’objectiu de la Trobada de càrrecs electes pretenia “seguir fent del municipalisme uns dels principals projectes del nostre lideratge”.  Durant l’acte es van exposar les línies d’actuació del model de territori que està implementant el partit des de les diferents institucions on està present. La Trobada també va servir per explicar, sobretot a aquells que s’han incorporat als ajuntaments aquesta legislatura; quina és la presència del republicanisme a les diferents institucions, com s’organitza i coordina el partit al territori, i quines estructures i  serveis d’assessorament i suport es pot oferir als electes. A més d’Alfons Montserrat l’acte va tenir com a ponents nacionals: Lluís Salvadó, Vicesecretari general de Coordinació Interna; Marc Sanglas, Secretari d’Estratègia Municipal; Cristina Gómez; Secretària de Coordinació Municipal; i Sus Martí, Secretària d’Organització.