Ebre

Totes les notícies

El president Roger Torrent avala la candidatura de Francesc Barbero a Flix

Esquerra Republicana-Entesa per Flix ha presentat el seu candidat a l’alcaldia a les properes municipals, Francesc Barbero, aquest cap de setmana amb la presència i el suport del president del Parlament, Roger Torrent.  “La candidatura que tirarem endavant tindrà voluntat integradora i serà àmplia i transversal, sumant gent d’àmbits diversos i plurals. En definitiva, la candidatura serà un reflex del poble”, ha declarat l’alcaldable. A més, ha afegit: “El compromís amb Flix serà el fil conductor de la candidatura”. Clausurant l’acte, el president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que és des dels ajuntaments on es construeixen els pilars dels republicanisme. “Com explicava el Francesc, és escoltant a tothom, parlant amb tothom, posant-se a la seva pell i empatitzant, compartint els seus mals de cap i les seves pors i, sobretot, els seus anhels, com es construeix la República. I això és el que fem a nivell municipal”. Tot seguit, Torrent ha sentenciat: “La República passa per guanyar les eleccions municipals”. L’encarregada de presentar l’acte ha estat la directora general de Joventut de la Generalitat i actual regidora de Flix, Norma Pujol. La sala de Ca Don Ventura, escollida per celebrar l’acte, s’ha quedat petita i molta gent s’ha vist obligada a seguir-ho des del carrer. En acabar, s’ha celebrat un vermut a la plaça de l’Església. En els propers mesos, Barbero anirà desvetllant els altres noms de la llista i el seu programa electoral. El candidat a l’alcaldia per Esquerra Republicana-Entesa per Flix agafa el relleu de l’actual alcalde, Marc Mur, que en les passades eleccions va aconseguir la majoria absoluta. Actualment, Barbero és 1r Tinent d'alcalde de Flix, diputat provincial i regidor des de 2011, anteriorment ho havia estat en la legislatura 2003-2007.  

Esquerra dóna suport a la moció contra la massificació eòlica a la Terra Alta i critica que CiU i PSC la rebutgin a Diputació

El diputat Paco Gas afirma que “Esquerra Republicana votem el mateix arreu, però els convergents i socialistes diuen sí a la Terra Alta i no a la Diputació”. El Grup Polític d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha donat suport a la moció, que la CUP ha presentat al Ple de la Diputació de Tarragona, contra la massificació eòlica a la Terra Alta. El text demanava l’adhesió al manifest “Prou massificació eòlica a la Terra Alta” i donar-hi suport públic. Però ha estat rebutjat amb els vots contraris de CiU, PSC, C’S i PP. Es dóna la circumstància que el Consell Comarcal de la Terra Alta va aprovar per unanimitat aquesta moció el 21 de desembre, és a dir, CiU i PSC havien votat a favor del manifest al Consell Comarcal de la Terra Alta però avui no. El diputat ebrenc d’Esquerra Republicana a la Diputació i alcalde de Roquetes, Paco Gas, critica el canvi de posició de CiU i PSC. “A diferència dels d’Esquerra que votem amb coherència el mateix aquí que allí, els convergents i els socialistes o bé enganyen la gent quan voten sí a la Terra Alta o bé els enganyen avui quan voten en contra del mateix manifest a la Diputació”. Paco Gas afegeix que “no és la primera vegada, i segurament tampoc en serà l’última, que CiU i PSC capgiren el seu vot en funció de l’administració que representen”. Esquerra Republicana defensa l’energia sostenible com a motor de canvi econòmic i de lluita contra el canvi climàtic; però també vol que el territori arribi a acords amb les administracions i les empreses per la implantació d’aerogeneradors. El diputat republicà, Paco Gas, ha volgut expressar el seu suport als viticultors, empresaris turístics i entitats com la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora, i ha reclamat una resolució satisfactòria de la situació davant la possible imposició de més aerogeneradors a la comarca.

Esquerra Republicana, satisfeta amb les inversions i els compromisos anunciats amb l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre

Esquerra Republicana de la Ribera d'Ebre ha volgut mostrat la seva complaença pels compromisos adquirits avui per la consellera de Salut, Alba Vergés, amb l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. Vergés ha anunciat una inversió de 5 milions d’euros en els propers quatre anys; i que l’hospital tindrà una direcció pròpia amb una dependència directa del CatSalut.   El portaveu d'ERC a la Ribera, Josep Maria Sáez, ha volgut manifestar "la satisfacció del territori per atendre les demandes d'inversió que tant des dels professionals de l'Hospital, com des del  mateix territori, portem reclamant i no ha sigut fins ara que la Conselleria de Salut ha donat resposta de forma clara amb un Pla d’Inversions".   Sáez ha reblat que "des del territori, volem donar les gràcies a la feina que estan fent la consellera Vergés i la gent del Departament de Salut, conscients de les necessitats que tenim -acabar amb la dependència de Reus i millorar el nostre hospital- i, per tant, amb l'anunci que es fa avui es reconeix també que podem tornar a tenir un hospital amb infraestructures de qualitat. Per tant, els beneficiats seran els professionals que hi treballen cada dia i la gent de la zona que en fem ús".   I ha reclamat als actuals gestors de l'Hospital que depenen de l'Ajuntament de Reus, que “posin celeritat en tot allò que se'ls plantegi des de la Conselleria per fer aquest procés de transició ràpid i bé".      

Esquerra Republicana presenta una moció en defensa dels citricultors als ajuntaments

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, diversos regidors d’Esquerra Republicana del Baix Ebre i el Montsià, acompanyats de la diputada al Parlament, Irene Fornós, i el president de la federació de l’Ebre del partit, Alfons Montserrat, han presentat una moció en defensa del sector citrícola aquest dilluns al matí, als Serveis Agraris d’Alcanar. Aquesta moció insta al govern espanyol a sol·licitar l’activació de la clàusula de salvaguarda. “L’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i els països de l’Àfrica Meridional preveu que en el cas que la importació de cítrics repercuteixi negativament en la venda i la comercialització de les varietats europees es pugui activa una clàusula de salvaguarda, però l’estat espanyol no ho ha volgut fer”, ha declarat el president de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Alfons Montserrat. “Demanem que el govern espanyol estableixi ajudes directes als pagesos que s’han quedat amb la seva fruita penjada als arbres sense poder-la collir”, ha remarcat l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig. Esquerra Republicana també reclama que es reforcin les mesures de control fitosanitàries de les importacions per augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles i garantir la seguretat alimentària dels consumidors. A més, el partit republicà insta al govern espanyol a fer estudis d’avaluació sobre l’impacte econòmic i mediambiental d’aquest acord de lliure comerç. Aquests estudis ja es van demanar l’any 2016 quan el Senat, a instancies d’Esquerra Republicana, va aprovar una moció en defensa dels citricultors on s’establien diverses mesures. Els regidors d’Esquerra Republicana dels municipis del Baix Ebre i del Montsià afectats per la problemàtica dels cítrics presentaran aquesta moció en el proper ple dels respectius ajuntaments i als Consells Comarcals.  

Paco Gas serà alcaldable per Esquerra Republicana a Roquetes per última vegada

L’assemblea local d’Esquerra Republicana a Roquetes ha escollit a Paco Gas com a candidat a les properes eleccions municipals. L’actual alcalde va ser l’únic que va presentar la seva candidatura en un procediment obert a tota la militància de la població.   Gas va acceptar tornar a encapçalar la candidatura d’ERC-Roquetes a les eleccions municipals amb una condició: “És l’última vegada que em presentaré a les eleccions municipals”.   Serà, per tant, una candidatura que unirà l’experiència amb renovació, garantia de gestió rigorosa i transparent amb els reptes de futur,  veterania amb  joventut, i l’alternança entre dones i homes en tota la llista.  A partir d’ara, ja es començarà a treballar el nou programa i la candidatura que acompanyarà Paco Gas en el seu últim repte electoral.   Des de la secció local d’ERC  s’ha valorat molt positivament el treball dut a terme al llarg de les tres últimes legislatures, amb la realització a Roquetes de les inversions més grans dels últims trenta anys -principalment entre els anys 2008-2012-, i la capacitat de gestió que Paco Gas ha tingut en moments difícils com els actuals, on s’ha aconseguit l’estabilitat pressupostària, la reducció del deute i el compliment de totes les mesures econòmiques imposades pel govern de l’estat, sense haver reduït cap dels serveis que habitualment es presten des de l’ajuntament, havent congelat els impostos i taxes durant els últims cinc anys, reduint l’IBI d’urbana i rústica per a l’any 2019  i havent incrementat de forma notable tots els serveis socials, així com el manteniment del suport econòmic i logístic al conjunt del teixit associatiu del nostre municipi.   També s’ha valorat la trajectòria personal de Paco Gas respecte tot el procés cap a la independència, on ha estat un referent territorial important i ha de ser una garantia de futur per a què des de l’ajuntament de Roquetes es segueixi impulsant el procés que ha d’aconseguir l’alliberament de les preses i presos polítics, el retorn de les exiliades i exiliats, i que Catalunya esdevingui un nou estat d’Europa.

Francesc Barbero serà cap de llista d’Esquerra Republicana a Flix

L’assemblea local d’Esquerra Republicana de Flix va escollir a Francesc Barbero per encapçalar la llista electoral a les municipals, aquest dissabte passat. Barbero agafarà el relleu de Marc Mur al capdavant d’una candidatura àmplia del sobiranisme d’esquerres a Flix, que en les passades eleccions va aconseguir la majoria absoluta sota el nom d'Entesa per Flix. “És una responsabilitat enorme, que agafo, amb molta il·lusió liderar aquesta candidatura per les properes municipals. Impulsarem una llista renovada que incorpori el màxim de sensibilitats possibles dins d'una idea conductora que és el compromís amb Flix”, ha declarat Francesc Barbero. Actualment, Barbero és 1r Tinent d'alcalde de Flix, diputat provincial i regidor des de 2011, anteriorment ho havia estat en la legislatura 2003-2007. Amb aquesta amplia experiència en la governança municipal, el candidat ha apuntat els principals reptes que té Flix: acabar amb èxit la descontaminació  de l'embassament i seguir treballant per la reindustrialització i diversificació de l'economia local.

Aubà insta al govern espanyol a actuar per solucionar la crisi dels cítrics

El senador d’Esquerra Republicana, Miquel Aubà, ha sol·licitat la compareixença del ministre d’Agricultura, Luis Planas, davant la Comissió d’Agricultura del Senat perquè respongui sobre la crisi dels cítrics provocada, en part, per l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i alguns països de l’Àfrica Meridional. “El ministre ha d’explicar que pensa fer el Ministeri amb el compromís que es va arribar l’any 2016 al Senat, a instàncies d’Esquerra, en el qual els partits polítics es van comprometre a vetllar per la situació de l'entrada dels cítrics a Europa i, per tant, oferir solucions si es produïa una situació de crisi com la que s'està produint actualment”, ha declarat el senador. En aquest compromís al Senat fa tres anys, s’instava al govern a realitzar estudis i informes d’avaluació per conèixer l’impacte econòmic i mediambiental d’aquest acord comercial sobre el sector citrícola; la possibilitat d’activar una clàusula de salvaguarda; mesures compensatòries a pagesos i productors; i mantenir i reforçar el control i la vigilància dels productes. “A hores d'ara encara no s’ha publicat cap estudi. Demanem al ministeri que si no el té, el faci i que es posicioni sobri quin model agrari proposa”, ha afegit Miquel Aubà. En paral·lel, Aubà també ha presentat nou preguntes per escrit al govern espanyol sobre els efectes de l’acord comercial. “Si no hi ha un model de gestió agrari, això no va a cap lloc, els joves no es poden quedar en un territori que es va desertitzant; i on l’agricultura acaba en mans de grans empreses o en mans de distribuïdores que acaben venent per davall dels preus de cost”, ha reblat el senador.    Miquel Aubà i l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, s’han reunit aquest matí amb representants del sector citrícola locals. Roig ha agraït el suport i la feina que està fent el senador i el grup d’Esquerra al Senat i ha declarat que cal “continuar endavant i  seguir lluitant pels interessos dels nostres pagesos i pageses”.

Esquerra Republicana-Més Deltebre reclama la creació de la Comissió de la Finca ‘Bombita’

El grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Deltebre presentarà una moció al ple municipal exigint al govern espanyol la creació de la Comissió mixta per a la gestió de la Finca ‘Bombita’, en compliment de la resolució emesa per la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic al 2011. “Farem el que calgui perquè l’Estat reactivi els compromisos que actualment es troben encallats”, ha assegurat la regidora Vanessa Callau.    Aquesta comissió gestionaria el model d’ús de la finca tan a nivell turístic, com a nivell sostenible i a nivell d’usos. “La Finca de 'Bombita' és un diamant en brut per al poble de Deltebre. És una finca d'un gran potencial, d'una gran trajectòria sostenible que va donar peu al naixement del Parc Natural del Delta de l'Ebre l'any 1983. Cal pensar quin paper ha de jugar en el present i el futur del Delta i, sobretot, en l'hemidelta esquerre”, ha remarcat l’alcaldable per Més Deltebre, Joan Alginet. L’actual govern municipal va iniciar passos importants per reclamar una presència a la finca de propietat estatal, sobretot,  en les festes de l’arròs, de la plantada i de la sega. No obstant, el grup deltebrenc d’Esquerra ho considera insuficient. “No ens conformem en que el poble de Deltebre entri només dues vegades a l’any a la finca, sinó que volem decidir el model de gestió de present i futur de Bombita”,  ha declarat Alginet. Paral·lelament a aquesta moció, el diputat al Congrés Jordi Salvador i el senador Miquel Aubà estan treballant per presentar iniciatives a les dues Cambres per desencallar la qüestió.        

Esquerra Republicana constitueix secció local al Mas de Barberans

La secció local d’Esquerra Republicana del Mas de Barberans s’ha presentat aquest dissabte passat, després de que s’hagués dissolt a finals dels anys 70. En l’acte de presentació, el president de la Federació de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha qualificat la data com a “dia històric”, perquè “tanca un cercle polític al retornar la tradició republicana al poble i fa possible que per primera vegada des de la recuperació de la democràcia Esquerra Republicana estigui present a les properes eleccions municipals”. A més de Montserrat, també ha intervingut el president de la Federació Comarcal d’Esquerra del Montsià, i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. El president montsianenc ha retornat als militants del Mas de Barberans el segell que va custodiar l’ampostí Víctor Cid i la seva família, després de la dissolució de la secció local quaranta anys enrere. Tomàs ha destacat que “avui Víctor Cid seria molt feliç en veure complert el seu desig de poder retornar el segell de nou a la gent d’Esquerra del Mas de Barberans”. El nou president del grup local, Ernesto Rillo, s’ha mostrat emocionat i ha expressat que l’1 d’Octubre va ser un punt d’inflexió per la creació de la secció, ja que davant la inacció de l’Ajuntament  a l’hora de facilitar un espai per poder votar als ciutadans de la població es van haver d’autoorganitzar per fer-ho possible. Rillo, després de  recordar que Esquerra Republicana va ser la força més votada a les anteriors eleccions catalanes,  ha afirmat que ara ‘treballarem per presentar un projecte transversal a les properes eleccions municipals amb voluntat de sumar i esperit constructiu’. La nova executiva local queda constituïda de la següent manera: president, Ernesto Rillo; secretari d’Organització, Marc Ferré; secretari de Finances, Joan Maria Romaní; secretari d’Imatge i Comunicació, Joaquín Andrés; i secretaria de la Dona, Anna Acisclo.