Ebre

Totes les notícies

Salvadó fa una crida a la gent de les Terres de l’Ebre a votar massivament

El candidat al Parlament Lluís Salvadó, acompanyat de l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós ha votat a primera hora del matí al col·legi electoral de l’Església Nova. Salvadó ha recordat que ‘hem demanat a la gent que surti a votar en massa perquè no només hi ha una confrontació sobre el que ha de ser el futur del país, sinó que també es posa en risc el model territorial de les Terres de l’Ebre que hem estat reclamant i ens mereixem’.   El candidat rapitenc ha destacat que ‘centrarem el màxim esforç a treure la gent de la presó perquè necessitem de forma immediata recuperar la normalitat democràtica, malgrat que som conscients que l’Estat espanyol vol portar a terme un escarni dels líders del moviment independentista i els vol continuar mantenint a presó pel fet de defensar unes idees polítiques diferents a les seves’.   Sobre els advertiments fets ahir per Rajoy, Salvadó ha manifestat que ‘confirmen que allò que opinen els ciutadans de Catalunya i la possibilitat que decideixin el seu futur en llibertat els interessa molt poc. A més, reflecteix que els catalans podem estar votant en un sentit i, en canvi, un partit que no arriba ni al 7 % pretén continuar subjugant i imposant-nos un model absolutament contrari. És una falta de respecte als ciutadans i a la democràcia, però a partir de la nostra no‑resignació i tossuderia Catalunya acabarà guanyant’.   El candidat republicà ha denunciat que ‘tenim una democràcia segrestada, amb presos polítics i exiliats, en què hem hagut de fer una campanya electoral en circumstàncies anòmales i amb tots els grans mitjans de comunicació espanyols treballant de forma compromesa a favor d’un bàndol. I on no és respecten els principis democràtics perquè els que defensen el 155 ja ens diuen que, si ells no guanyen, no respectaran els resultats dels ciutadans de Catalunya’.   L’alcalde Caparrós ha destacat ‘l’afluència excepcional de votants, davant una jornada en què ens ho juguem tot i en la qual els rapitencs tenim l’oportunitat de tornar els cops de l’1 d’octubre amb vots’.

Esquerra Republicana estarà present a totes les taules electorals de les Terres de l’Ebre amb 1.004 apoderats

Els candidats ebrencs d’Esquerra Republicana – Catalunya Sí, Lluís Salvadó, Irene Fornós i Maria Jesús Viña, acompanyats de la Directora dels Serveis Territorials de Justícia, Montserrat Ingla, van celebrar ahir una roda de premsa davant les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa per reivindicar l’inici d’aquesta obra impulsada per la Conselleria de Carles Mundó i valorar el desenvolupament de la campanya electoral.   Salvadó va recordar que ‘el nou Palau culminarà tot un seguit de projectes i iniciatives que es van engegar al nucli històric de Tortosa fa molts anys i que li han donat un impuls molt important, després de l’abandonament que havia patit, un fet que representa l’aposta de les institucions catalanes per reestructurar aquest espai urbà i donar, també en l’àmbit de la justícia, uns serveis de qualitat als ciutadans’.   El candidat republicà va fer balanç de la campanya electoral destacant que Esquerra Republicana – Catalunya Sí ha organitzat 59 actes públics a les Terres de l’Ebre, sent present a  cadascun dels pobles i EMD, a més d’organitzar 15 actes de tipus sectorial. El candidat republicà va destacar que ‘Esquerra, a hores d’ara, tenim 1.004 apoderats acreditats al conjunt de les quatre comarques; això vol dir que estarem presents a les 232 taules electorals a les Terres de l’Ebre i, per tant, podrem fer un recompte paral·lel per donar tranquil·litat que les coses es faran bé’.   Salvadó va fer una crida a trencar el possible empat que pronostiquen algunes enquestes entre Esquerra Republicana i Ciutadans, ‘perquè ens juguem el país i també la possibilitat d’impulsar projectes per anar articulant les Terres de l’Ebre i revertir la situació complexa que tenim’. El candidat va voler advertir que ‘el projecte que tenen els partits del 155 per a les Terres de l’Ebre és un projecte colonial, només pensen amb aquestes terres per fer Castors, transvasaments, posar cementiris nuclears i continuar posant peatges.

Esquerra Republicana és compromet a fer efectiu el Fons econòmic de l’impost nuclear per reindustrialitzar la Ribera d’Ebre

Els candidats ebrencs d’Esquerra Republicana – Catalunya Sí han refermat des de Móra d’Ebre en el seu compromís d’aplicar el 20 % de l’impost nuclear,  impulsat des del Departament d’Economia de la Generalitat i, en concret, per la Secretària d’Hisenda dirigida per Lluís Salvadó.   Salvadó, ara candidat, ha afirmat que ‘la Ribera d’Ebre ha tingut una solidaritat enorme amb el conjunt de Catalunya, assumint dues centrals nuclears que la resta de país no vol tenir. Ara ha d’haver-hi un compromís del conjunt del país perquè el dia que tanquin les centrals nuclears no quedi la comarca malmesa i, per tant, retornar aquesta solidaritat amb un esforç i compromís molt ferm des del Parlament i del  Govern.’   El candidat republicà ha manifestat que ‘Esquerra treballarem, com hem fet des del 2014, perquè l’impost nuclear sigui efectiu i impulsar projectes que puguin transformar i reactivar la realitat econòmica d’aquesta comarca de cara al futur. Per això ens comprometem que hi haurà un Fons Nuclear, i intentarem que el dotin les empreses que han explotat les centrals nuclears i que són les que han aconseguit uns beneficis enormes’   Tanmateix, Salvadó ha  fet saber que ‘si no ens en sortim per aquesta via, perquè l’Estat espanyol i els partits del 155 sempre defensen els interessos de les centrals nuclears i de les grans companyies elèctriques i no pas els interessos dels ciutadans ni del territori, haurem de dotar aquest Fons Nuclear amb els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya’.   Ara per ara, l’aplicació de l’Art.155 ha estroncat el desplegament del Fons nuclear derivat de l’impost. Salvadó, però, desitja que ‘amb el nou Govern, puguem evitar que el Tribunal Constitucional doni la raó al recurs presentat pel govern del PP i que puguem acabar de configurar i aprovar el reglament que dota el Fons Nuclear  i regula la gestió dels 12 M€ anuals que han de revertir al territori’.   El candidat republicà ha recordat que, en principi, l’impost nuclear pretenia revertir directament a les àrees nuclears un 10 % dels ingressos recaptats per ajudar en la seva reindustrialització; però després, amb la reformulació de l’impost, aquest percentatge es va incrementar fins al 20 %, fet que podria reportar uns 12 milions d’euros anuals a les dues zones nuclears.

Esquerra s’erigeix com la garantia per defensar el model d’escola catalana i els seus professionals

Els exconsellers d’Educació Josep Bargalló, Marta Cid i Ernest Margall han participat aquest matí en l’acte central de campanya organitzat per les JERC de l’Ebre a la URV de Tortosa. Abans, però, acompanyats dels candidats ebrencs al Parlament i de diferents persones de l’àmbit educatiu, han reivindicat amb una pancarta la defensa de l’escola catalana.   Josep Bargalló ha afirmat que ‘l’escola és un bé comú que s’estructura com un servei públic, a més de ser garantia de cohesió social i d’inclusió personal, és un model d’èxit gràcies al seu professorat’. Bargalló ha criticat ‘l’atac mediàtic i judicial’ que rep l’escola i els professors de part del bloc del 155: ‘Esquerra Republicana ens erigim com la garantia del seu treball. Estem i estarem al seu costat perquè allò que pot destruir l’escola és un professor atemorit, que és el que volen els del 155. Tant pel bé dels alumnes com de les famílies, el professorat ha de ser crític i professional com és, i això només es podrà tirar endavant amb la garantia d’un Govern que estigui al seu costat’.   Marta Cid ha destacat la importància del Pacte Nacional per l’Educació que van impulsar. ‘Es basava en la necessitat de la cohesió al voltant d’allò que vertebra sociològicament el nostre país. En canvi, ara estem veient un intent constant d’entrar dins l’escola per crear divisió i confrontació’, ha afirmat. Cid, en clara referència als atacs rebuts per l’Estat espanyol, s’ha preguntat ‘com podem fer una escola inclusiva, comunicativa i participativa de famílies, barris i entorns, si no se’ls vol deixar parlar d’allò que passa al carrer?’. La solució, segons ella, és ‘tenir confiança amb els professionals, que són els qui generen diàleg i fan créixer l’escola a partir de la realitat en què convivim, i Esquerra volem garantir que això sigui d’aquesta manera’.   Ernest Maragall ha advertit que ‘sense mestres lliures i respectats no hi ha escola lliure, i sense escola lliure no hi ha país’.

Irene Fornós: ‘Les polítiques de memòria són i han de ser un pilar fonamental en la República catalana’

Aquest matí, els candidats republicans al Parlament de Catalunya, Irene Fornós i Roger Heredia, acompanyats de la regidora morenca Cinta Agné, han estat a Móra d’Ebre per explicar les propostes que plantejaran sobre memòria històrica la propera legislatura. Fornós ha manifestat que ‘les polítiques de memòria són i han de ser un pilar fonamental en la República catalana’.   La candidata ha volgut donar rellevància a la feina feta des de les conselleries republicanes de Raül Romeva, Antoni Comín i Carles Mundó aquests darrers vint mesos. Així, ha destacat l’execució del Pla de Fosses, que ha permès localitzar 123 noves fosses a les Terres de l’Ebre i el Priorat; el Programa d'Identificació Genètica de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i l’aprovació al Parlament de la Llei de Reparació Jurídica de les víctimes de franquisme, per la qual es declaraven nuls els judicis sumaríssims.   Fornós ha afirmat que ‘ens comprometem a seguir desplegant els programes de Fosses i d’Identificació, a reforçar el COMEBE i ampliar-lo amb la incorporació de nous pobles del tram final del riu, protagonistes en l’inici de la Batalla de l’Ebre,  i també ha donat suport a totes les iniciatives i actuacions que es desenvolupin el proper any en el marc de la commemoració del 80è aniversari del començament d’aquesta Batalla’.   Roger Heredia ha denunciat la incompetència del Govern espanyol en polítiques de memòria. ‘És el segon país del món en nombre de fosses per obrir, hi ha 130.000 desapareguts i encara es manté vigent la sentència de mort del president Companys’. Ha afirmat Heredia abans de recordar que ‘aquest Estat repressiu i antidemocràtic no té cap voluntat de reparar les polítiques de memòria’.   El candidat republicà ha expressat preocupació per les conseqüències de l’Article 155 en les polítiques de memòria. ‘No sabem quin és el límit d’aquest article repressiu i, per tant, vull preguntar al PSC, PP i Ciudadanos si seran capaços de suprimir el dret més bàsic que tenen les persones de recuperar els seus familiars desapareguts.

Esquerra Republicana demana respondre en vots els cops de porra rebuts l’1 d’octubre

Més de 1.200 persones es van aplegar al Pavelló Firal de la Ràpita per escoltar els candidats d’Esquerra Republicana - Catalunya Sí en l’acte central de la campanya a les Terres de l’Ebre L’alcalde rapitenc Josep Caparrós va obrir l’acte afirmant que aquell era ‘el pavelló de la democràcia on malgrat les porrades rebudes l’1 d’octubre vam fer sentir la nostra veu’. Tot seguit va intervenir la candidata ebrenca Irene Fornós que va interpel·lar els votants a decidir quin futur volen per a les Terres de l’Ebre; i després, el cap de llista per Tarragona, Òscar Peris, va demanar ‘fer retronar les urnes perquè se senti des de Madrid, Estremera i Soto del Real’. El següent en parlar va ser el Conseller Raül Romeva recordant en l'inici del seu discurs als presos polítics: ‘ens vam conjurar amb ells a fer allò que en democràcia és imparable: sortir a guanyar, perquè si d’alguna cosa depenen aquestes persones, és de què nosaltres guanyem aquestes eleccions’.  Romeva va insistir en què ‘no podem dubtar perquè els del 155 no dubten gens a destruir la cohesió, la llibertat i els drets fonamentals d’aquest país’. El Conseller va lloar Oriol Junqueras: ‘ell representa com ningú el que volem fer col·lectivament, va abraçar gent d’orígens i tradicions molt diverses i va dir que era l’hora de sumar per construir un projecte de país i de societat que no vagi contra ningú, i per això fa por a l’Estat, perquè ell és la garantia de la transversalitat’. Romeva va donar pas a un emocionat Lluís Salvadó. El candidat rapitenc va criticar que ‘Ciudadanos per arribar a les Terres de l’Ebre necessiten un GPS perquè no saben on som, no tenen cap regidor, ni cap presència de l’Ebre destacada a les seves llistes’. Salvadó va alertar que ‘el 21 de desembre ens ho juguem tot; la República, l’escola catalana, la policia, els mitjans de comunicació i les polítiques socials. També ens juguem el futur de les Terres de l’Ebre perquè els del 155 són els del Càstor, els dels peatges per rescatar les autopistes radials de Madrid, els que han suspès l’impost nuclear i els del transvasament’.

Esquerra impulsarà un ens públic de les Terres de l’Ebre per gestionar la xarxa hospitalària de les quatre comarques

El candidats al Parlament Lluís Salvadó i Irene Fornós, acompanyats del director dels Serveis de Salut a les Terres de l’Ebre, Ismael Piñas, i de la regidora Maria Jesús Vinya, han presentat aquest matí la proposta d’impulsar un ens públic de les Terres de l’Ebre per gestionar la Xarxa Hospitalària del nostre territori.   Després de destacar que  durant aquesta legislatura el Departament dirigit per Esquerra ha recuperat per a les Terres de l’Ebre la Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut, Salvadó ha manifestat que ‘cal impulsar instruments per disposar des de les Terres de l’Ebre d’una xarxa hospitalària competitiva’.  Això ho ha contraposat amb el fet que ‘fins ara els hospitals de les Terres de l’Ebre han estat gestionats per instruments externs al territori amb unes prioritats també externes a les nostres, com desgraciadament s’ha vist amb el cas de l’Hospital de Móra d’Ebre’   És per això que Salvadó s’ha compromès a impulsar durant la nova legislatura ‘una empresa 100% pública gestionada de forma integrada i des de les Terres de l’Ebre per tal de gestionar a curt termini tota la nostra xarxa hospitalària ’; una empresa que des del Departament de Salut s’ha treballat per constituir-la amb el nom de Salut Ebre, i que haurà de començar a gestionar l’Hospital de Móra d’Ebre a partir del maig de 2018. Segons Salvadó  ‘posteriorment  aquest ens el treballarem per anar estructurant i desplegant d’acord amb les diverses administracions locals, amb l’objectiu que acabi proveint el servei hospitalari i sanitari de les Terres de l’Ebre’.   Pel candidat republicà ‘aquest és un ens estratègic, tant des de la perspectiva de millora de la qualitat assistencial dels ciutadans, com des de l’ocupació laboral que representen els milers de treballadors del conjunt d’Hospitals de les Terres de l’Ebre’. Un altre aspecte que ha volgut destacar d’aquest ens és ‘la possibilitat de revertir la dificultat que tenim per captar talent al territori amb l’arribada de nous professionals, i la de retenir els joves universitaris perquè no disposen aquí de projectes suficientment ambiciosos’.

Esquerra demana un lideratge institucional del màxim nivell al territori per desplegar tot el potencial d’Ebrebiosfera i fer que sigui un projecte de país

Aquest matí, els candidats republicans ebrencs al Parlament de Catalunya Lluís Salvadó, Irene Fornós i Alfons Montserrat han proposat per a la propera legislatura ‘desplegar tot el potencial de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre’. Segons Salvadó, aquest projecte reconegut per la UNESCO l’any 2013 és un ‘instrument imprescindible per impulsar les Terres de l’Ebre, millorar-ne la conservació i aportar valor als productes del sector primari i turístic del territori’.   El candidat ha afirmat que treballarà ‘perquè el projecte reporti tot el seu potencial sobre la nostra economia i societat’, i per  això  ‘ens comprometem que durant la propera legislatura hi hagi un lideratge institucional i polític de primer nivell des de les Terres de l’Ebre perquè aquest no sigui només un projecte del COPATE sinó de les màximes institucions del territori. Ha de ser un projecte de les màximes institucions de les Terres de l’Ebre, de la Delegació del Govern, els consells comarcals i la Diputació. I a partir d’aquí fer també que sigui un projecte del conjunt del país’.   De manera simultània, Salvadó creu que ‘cal ser capaços de donar valor a la marca Ebrebiosfera, fer-la atractiva, coneguda i reconeguda tant a Catalunya com als principals mercats europeus’. Per fer-ho possible, a més de les vies de finançament europees que ja s’estan treballant, el republicà demana aconseguir ‘un compromís econòmic més gran de les institucions per poder estructurar amb recursos propis un equip tècnic des del COPATE que doni aplicació pràctica als projectes del Pla de Gestió 2015-2023 de la Reserva de la Biosfera’.   Salvadó ha recordat que ‘el projecte Ebrebiosfera, a més de ser un projecte engrescador i transcendent és, al mateix temps, una eina de governança i de generar consensos per aconseguir avançar de forma cohesionada cap a un model de territori que aprofiti el valor i la riquesa mediambiental i patrimonial que tenim per repercutir-ho positivament cap a la nostra societat i economia’.

Irene Fornós: ‘Sortim a guanyar perquè com a país i com a Terres de l’Ebre ens ho juguem tot’

Acompanyats d’una cinquantena de militants i càrrecs del partit, els candidats ebrencs de la coalició Esquerra Republicana de Catalunya – Catalunya Sí van fer la tradicional enganxada de cartell d’inici de campanya  a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa.   La candidata Irene Fornós va manifestar que ‘aquesta és una campanya anormal perquè continuem tenint presos polítics, i entre aquests el nostre cap de llista Oriol Junqueras. Hi ha una voluntat expressa per part dels defensors de l’Art.155 de perpetuar aquesta situació per tal que les eleccions vagin a favor d’ells i no d’aquella gent que lluitem per la independència de Catalunya i fer República’.   Fornós va deixar clar que ‘encarem una campanya amb moltes ganes, farem actes a tots els pobles de les quatre comarques i sortirem a guanyar perquè com a país i com a Terres de l’Ebre ens ho juguem tot. Només guanyant podrem treure els presos, recuperar les nostres institucions, fent república i fer Terres de l’Ebre’