Ebre

Totes les notícies

Constituïda al Parlament la comissió d’investigació del Castor que presidirà el republicà Ferran Civit

Aquest matí s’ha constituït al Parlament de Catalunya la comissió d’investigació del Castor. El 29 d’octubre se celebrarà la primera sessió en la qual s’aprovarà el Pla de Treball i on els diferents grups polítics proposaran les persones que seran cridades a comparéixer. Els diputats ebrencs, Lluís Salvadó i Irene Fornós, seran els portaveus del grup republicà en aquesta comissió, i el diputat Ferran Civit la presidirà.

A la Plataforma en Defensa de l'Ebre

Amics i amigues de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, A Lledoners rebem moltes visites, rebem moltes cartes i molta informació del que passa al nostre país. Ara, també tenim la sort de poder veure TV3 i seguir les notícies cada dia puntualment. En les darreres cartes, i algunes de les visites que hem rebut, ens heu anat recordant que la Plataforma en Defensa de l’Ebre compliu 18 anys i que ho esteu celebrant amb tot un seguit d’actes que ens recorden la lluita i la reivindicació d’uns anys passats que encara no ha acabat, perquè la de la PDE és i sempre serà la lluita permanent. Sabent-ho, volíem ser-hi, no podíem faltar a la cita de celebració del vostre aniversari, un aniversari que segur que coincidirem a qualificar de benaurat, perquè sense vosaltres ni el riu ni el delta de l’Ebre continuarien vius.    Fa anys que tenim un vincle molt estret amb l’Ebre, hi tenim família i molt bons amics. Confessem una profunda enyorança de la nostra gent ebrenca i del paisatge ebrenc. Per això, quan n’hi havia que volien fer un transvasament que posaria en perill lo Riu i el Delta de l’Ebre, vam venir a manifestar-nos al vostre costat, perquè ens els estimem com si fossin nostres, perquè ens els sentim nostres. La Carme Forcadell també hi era ­−amb més motiu perquè és xertolina, és clar−, ens trobàvem sovint a les manifestacions. I avui tampoc no hi pot ser. Ella és a Mas d’Enric empresonada i volem aprofitar que us escrivim per demanar-vos que la reivindiqueu cada dia a tot arreu.  Més tard, com a diputats del Parlament Europeu, vam col·laborar amb la PDE per presentar iniciatives a Europa que ens donessin la raó contra el transvasament. Perquè teníem la raó que emportar-se l’aigua del riu no faria més que perjudicar les Terres de l’Ebre i, de retruc, tot el país. Perquè aquesta no és una qüestió menor sinó d’interès general, per a tots els catalans. Catalunya, sense el Delta i un riu vigorós, no seria sencera.

Aubà exigeix al govern espanyol que retiri de manera immediata el recurs d’inconstitucionalitat sobre l’impost nuclear català

Miquel Aubà durant el debat que s’ha fet aquest matí al Plenari del Senat de la moció sobre transició energètica, ha exigit que “el govern del PSOE  retiri de manera immediata el recurs d’inconstitucionalitat interposat pel govern del PP sobre l’impost català que grava el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custodia i emissions d’elements tòxics de les centrals nuclears”. Aubà vol que “deixen que la Generalitat de Catalunya pugui implementar el Fons Econòmic que farà possible la diversificació i reactivació econòmica, laboral i industrial de les zones que acullen les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós, abans que es produeixi el seu tancament”. El senador ha recordat que “el 20% del recaptat amb aquest impost es destinarà a les àrees d’Ascó i Vandellós fet que podria representar una aportació d’uns 12 milions d’euros anuals per atreure, captar i facilitar la instal·lació de noves empreses abans del tancament definitiu de les centrals” Aubà ha insistit en què la Generalitat no pot posar en marxa l’impost perquè el Tribunal Constitucional el va suspendre el mes d’octubre de 2016 arran del recurs presentat pel govern del PP. El senador republicà ha recordat que la ministra per a la Transició Ecològica va manifestar la voluntat de tancar el parc nuclear quan les centrals compleixin la seva vida útil tecnològica, però en canvi, “no ha previst cap actuació o Pla de futur per revertir l’impacte laboral negatiu que suposarà per aquells pobles i comarques que depenen del monocultiu nuclear” .  

Esquerra demanarà que les Comunitats de Regants disposin de bonificació obligatòria del 95% en els impostos cadastrals de bens rústics

El Grup d’Esquerra Republicana al Congrés vol evitar, amb aquesta mesura, que els agricultors sofreixin una doble càrrega impositiva que posaria en risc, en molts casos la viabilitat de les explotacions agràries de regadiu. El diputat, Xavier Eritja, ha registrat avui, com a portaveu d’Esquerra Republicana a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés, una Proposició no de llei per a incorporar les Comunitats de Regants com a mereixedores de bonificació obligatòria en les valoracions cadastrals dels bens rústics. D’aquesta manera, la formació republicana vol esmenar el greuge produït pel Procediment per a la Regulació Cadastral 2013-2016 que ha donat com a resultat un alt valor cadastral per als bens de les Comunitats de Regants, així como la conseqüent obligatorietat del pagament de l’Impost de Bens Immobles (IBI) Segons informa Eritja, les Comunitats de Regants ja han rebut per part de les Gerències Cadastrals ‘propostes de resolució d’acords d’alteració de les quals es dedueix una modificació dels criteris  que afecta les infraestructures indispensables per al regadiu com bassals, estacions de bombeig o estacions de filtratge’. Això significaria que aquestes instal·lacions que actualment no tenien assignat un valor cadastral i estaven exempts del pagament de l’IBI sota l’epígraf d’elements indispensables per a l’explotació agrària en una parcel·la rústica, ‘passarien a tenir un valor cadastral i se’ls aplicarà l’impost corresponent donant com a resultat un important increment de costos per als regants i el fet de que es carregui l’agricultor amb una doble imposició ja que es pagaria per ser regadiu i per participar de les infraestructures per a poder-ho ser, fet que posaria en risc, en molts casos la viabilitat d’aquestes explotacions agràries’. El diputat republicà demanarà a la Comissió d’Agricultura de la cambra baixa que repari el que considera un ‘oblit més que evident’ en el redactat del punt tercer de l’article 73 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, pel qual s’aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals que ‘concedeix el dret a una bonificació del 95% de la quota íntegra i, si és el cas el recàrrec de l’impost als bens rústics de les Cooperatives Agràries i d’explotació comunitària al qual caldria afegir-hi les Comunitats de Regants, com a entitats mereixedores de bonificació obligatòria’.

Concert solidari per la llibertat dels presos polítics i el retorn del exiliats celebrat a la Ràpita

Video de Canal TE del concert solidari per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, organitzat per la Plataforma Free Junqueras, celebrat a la Plaça 1 d'Octubre de la Rapita el passat 29 de setembre. Els diners recaptats s'han destinat a l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat formada per familiars dels presos i dels exiliats polítics catalans. El concert va comptar amb la col·laboració i presència dels següents grups i músics: Equus, Músics Rapitencs per la Llibertat, Noel Luna, Nautilus, Maskarats, Pep Sala, Èric Vinaixa, Joan Rovira, Xeic !, Llomillo Sukre, Dj Jota i DJ Jordi Caballé.  

Salvadó: ‘Les porres de la policia espanyola van aconseguir algunes urnes, però no es van poder emportar la dignitat dels nostres pobles”

Els diputats republicans Lluís Salvadó i Irene Fornós van participar ahir en els actes que es van celebrar ahir a Roquetes per commemorar l’1 d’octubre. Salvador va manifestar que “aquesta data marca un abans i un després en la història de Catalunya, allà es va arribar a un punt de no retorn com a país que ens va fer entrar en una nova fase”. Després de recordar la repressió i violència que van patir l’1 d’octubre els veïns de Roquetes, Móra la Nova i la Ràpita, Salvadó va afirmar que “les porres de la policia espanyola van aconseguir algunes urnes però no es van poder emportar la dignitat dels nostres pobles. La dignitat es va quedar tota al territori i van deixar uns pobles orgullosos d’allò que havien aconseguit de forma col·lectiva; defensar el dret a vot”. El diputat rapitenc va voler fer una crida “a mantenir-nos units i ferms perquè és l’única manera de guanyar i aconseguir la independència del nostre país”. La diputada Irene Fornós va destacar “la dignitat i valentia de la gent de les Terres de l’Ebre i com això ens va cohesionar a tots com a poble”. Fornós va tenir un record per als empresonats i exiliats; “perquè sense el seu compromís l’1d’octubre no hagués estat possible”. Per això va reivindicar “seguir lluitant en fermesa junts i cohesionats per la llibertat dels empresonats i el retorn dels exiliats”.  

Èxit del concert per la llibertat dels presos polítics que va aplegar milers d’assistents a la Ràpita

Milers de persones es van aplegar el passat dissabte a la Plaça 1 d’Octubre de la Ràpita per escoltar el concert solidari per la llibertat dels presos polítics i el retorn delsexiliats organitzat per la Plataforma Free Junqueras. El concert va comptar amb diverses intervencions polítiques. La primera va anar a càrrec del president del Parlament, Roger Torrent, que va estar acompanyat dels alcaldes republicans de Móra la Nova, Roquetes i la Ràpita; pobles que van patir la violència policial l’1 d’octubre. Torrent va agrair l’actitud dels ciutadans d’aquests municipis:  “L’1 d’octubre malgrat els cops i les envestides de la policia vàreu defensar les urnes i la democràcia, i això és una lliçó que es va veure a tot el món”. A més va afegir que:  ‘L’1’octubre ens ha de fer sentir orgullosos no només pel vam fer sinó pel que serem, pel que representa i per allò que va començar. Aquell dia vam sembrar la llavor de la República’. L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné,  va advertir que “no hi ha marxa enrere, només podem anar cap endavant, cap a la República”; mentre que Paco Gas, l’alcalde de Roquetes, va reivindicar que “no ens van poder aturar i seguirem lluitant perquè Catalunya sigui independent”. Josep Caparrós alcalde de la Ràpita va afirmar que “no volem ni podem oblidar el que va passar l’1 d’octubre perquè tenim presos i exiliats. Allà vam començar a guanyar la llibertat de Catalunya”. Després també van haver-hi intervencions de Lluís Salvadó, com ha detingut el 20 de setembre de 2017, i de Bernat Pegueroles,  que va llegir una carta de la seva muller, Carme Forcadell. El moment més emotiu de la nit es va produir quan van pujar a dalt l’escenari un grup de rapitencs que havien patit la repressió i violència policial l’1 d’octubre, i als quals se’ls va voler fer un reconeixement per part de la Plataforma Free Junqueras. L’alcalde Caparrós va cloure aquest homenatge llegint una carta que li havien fet arribar des de la presó Oriol Junqueras i Raül Romeva en record d’aquells fets, i en agraïment per la resposta que va donar el poble de la Ràpita.

Alfons Montserrat nou director de lnstitut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre

Aquest matí el Consell Rector de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) ha aprovat designar Alfons Montserrat i Esteller com nou director L'IDECE ha passat d'estar vinculat al Departament de Territori al de Vicepresidència, Economia i Hisenda, presidit pel conseller  Pere Aragonès. Montserrat començà la seva activitat política l’any 1999 com a regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament d’Alcanar, i a partir de l’any 2006 es convertí en l’alcalde, càrrec que ha exercit fins avui dia. Va ser president del Consell Comarcal del Montsià entre els anys 2005 i 2008 i vicepresident de l’Àrea de Reserva de la Biosfera del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), entre 2015 i 2017. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials  per la Universitat de Barcelona (UB), en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC);  és també Màster per ESADE en Administració i Direcció d’Empreses (MBA), i en Antropologia de la Medicina per la URV. Des de l’any 2016 és el president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya.   

Irene Fornós anuncia que la comissió d’investigació del Castor es constituirà al Parlament la setmana vinent

La diputada i portaveu de la comissió d’investigació del Castor al Parlament de Catalunya, Irene Fornós, ha fet saber que “la setmana vinent es constituirà la comissió i  es posaran en marxa els treballs que haurà de desenvolupar els següents mesos”.   Fornós ha manifestat que: ‘gràcies al fet d’impulsar al Parlament de Catalunya la creació de la comissió d’investigació del Castor hem forçat al PSOE a acceptar la creació també d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, lloc on sempre havien rebutjat les nostres peticions de crear-la. Lamentem que hagin tardat tants anys PSOE i PP a acceptar aquesta tirar-la endavant i ara esperem la màxima col·laboració per esclarir tots els fets’   Així doncs, la setmana vinent es nomenaran dels components de la Mesa de la Comissió. Segons Fornós “hi ha un acord de la Junta de portaveus perquè la presidència li correspongui al grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, com a grup impulsor de la Comissió”. Ha afirmat Fornós.   La diputada ebrenca ha explicat que “des d’Esquerra volem que la Comissió sigui un altaveu per totes aquelles entitats socials que des de fa anys estan treballant de manera rigorosa i eficient, contra el Castor i els poders que l’envolten. Sense la mobilització i les iniciatives portades a terme per entitats com la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia o l’Observatori del Deute de la Globalització hauria estat molt difícil posar en evidència l’estafa i el perill que ha representat el Castor ”.    La diputada ebrenca ha avançat que “Esquerra té la intenció de sol·licitar la compareixença d’una cinquantena de persones entre les quals hi ha Rafael Ribó, Jordi Marsal, Alfons Montserrat, Josep Giner, Florentino Pérez, Recadero del Potro, Alfons Pérez, Joan Ferrando, Simona Levi, Cristina Reverté, Evelio Monfort, Ignasi Nieto i Teresa Ribera”.   Esquerra pensa organitzar la seva proposta de compareixents a partir de quatre blocs diferenciats de temes a tractar.