Ebre

Totes les notícies

Rufián: “El Delta no pot esperar més i l’Estat ha de fer allò que no ha fet durant dècades per a protegir-lo”

Reunió del grup republicà del Congrés amb la Taula de Consens del Delta. Els diputats republicans al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián i Norma Pujol es van reunir de manera telemàtica ahir a la tarda amb la Taula de Consens del Delta, després que també  ho haguessin fet fa unes setmanes amb el grup republicà  del Parlament de Catalunya. Rufián ha valorat “molt positivament” la reunió i el nivell de coincidència amb la Taula. “El Delta no pot esperar més i l'Estat ha de fer allò que durant dècades no ha fet per a protegir-lo. Tindrà els estudis, els projectes i els diners per fer-ho, només manca la voluntat política”. Ha dit. El portaveu republicà s’ha compromès a “demanar al govern espanyol que el Pla que presentarà a finals d’any tingui un calendari d’actuacions, i sigui compartit i consensuat amb la resta d’administracions i entitats del Delta, on es puguin proposar o incorporar, si cal, més propostes”. “Esquerra  intentarem aprofitar la força negociadora que puguem tenir perquè el govern destini partides per a protegir el Delta i exigirem que es dediquin el màxim dels fons europeus també a aquest objectiu”. Ha manifestat. La diputada Norma Pujol ha recordat que algunes de les actuacions a fer són puntuals i immediates, com l’aportació de sorra al Trabucador, Illa de Buda i Marquesa, i d’altres a mitjà termini, com la transferència dels sediments. A més ha advertit que “l'Estat té l'obligació d'actuar per protegir el Delta davant l'emergència que pateix, i ara disposarà dels fons europeus de reactivació per protegir el litoral, una oportunitat única que no es pot desaprofitar”. Pujol ha volgut recordar que “la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) té una gran responsabilitat en la protecció del Delta que no pot defugir. Cal la creació d'un Pla integral de gestió de sediments de la Conca, i l’actuació immediata per redactar i executar els projectes de transferència de sediments cap a la desembocadura”.

Esquerra presenta mocions rebutjant la llei de bombers de l’Estat

Envaeix competències i recentralitza els bombers.   El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, ha fet saber que “presentarem una moció a tots els ajuntaments rebutjant la invasió de competències que suposa la Llei Espanyola de Bombers proposada per Unidas Podemos que va rebre el suport de PP, Vox  i Ciutadans”. Segons Montserrat aquesta llei “suposa una pèrdua d’autonomia per aquells territoris que tenim un model propi de seguretat i emergències”. Així  el govern espanyol ha presentat dues propostes, que el PP ja tenia preparades el 2018: el  “Proyecto de acuerdo del consejo de ministros por el que se aprueba el Plan estatal General de Emergencias (PLEGEM)” i “la Proposición de  Ley de coordinación de los Servicios de prevención, extinción de incendios y salvamentos en el marco del sistema nacional de protección civil”. Segons Montserrat “per intentar arreglar el caos que tenen a l’Estat en aquesta matèria Unidas Podemos defensa una llei que vol aplicar la recentralització i la uniformitat, amb una clara invasió de competències autonòmiques i locals en matèria d’emergències”. Montserrat ha denunciat que “s’intenta homogeneïtzar els cossos sota la coordinació única centralitzada de l’Estat sent ell qui decidirà, entre altres coses, on hem de tenir els parcs de bombers, com han de vestir els uniformes, quins horaris faran o que ha de posar al logotip dels camions. I com l’Estat no té bombers i bomberes propis fan una llei per dirigir i disposar dels nostres mitjançant la creació del Director General de Bomberos de España. Pel que respecta a la formació s’estarà sotmès al que indiqui la Escuela Nacional de Protección Civil, quan a Catalunya ja existeix una escola de bombers”. La moció republicana demana al govern espanyol que retirin aquestes propostes, i els recorda que el cos de Bombers de la Generalitat existeix des de l’any 1982 i té les competències exclusives en prevenció d’incendis i protecció civil, que exerceix a partir d’un model català propi i mixt (professional, voluntari, d’empresa).

El Parlament, a instàncies d’Esquerra, aprova demanar al govern espanyol fons europeus per protegir el Delta

També s’insta el Departament de Territori a invertir 6 M€ al Delta, abans d’acabar l’any El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció del grup d’Esquerra Republicana on s’exposen diverses actuacions per assegurar la protecció del Delta de l’Ebre. La  diputada Irene Fornós ha agraït “que aquesta moció tan important per al Delta s’hagi aprovat amb gran voluntat d’acord i per unanimitat de tots els grups parlamentaris”, d’aquí la incorporació i transacció de diverses esmenes. De fet no ha tingut cap vot contrari. Fornós, després d’explicar la vulnerabilitat que pateix el Delta de l’Ebre i l’afectació que té en l’activitat socioeconòmica, sobretot  el sector agrari; ha reivindicat que “ara és l’hora del Delta, ara li toca al Delta, i no fer res seria una irresponsabilitat de perdre l’oportunitat d’actuar abans no sigui massa tard”. La diputada ha destacat l’acord de la moció on es “reclama al Govern de l‘Estat que en el marc del Fons europeus de Recuperació i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, prioritzi per al 2021 l’execució dels projectes redactats pel Ministeri per protegir el Delta i iniciar els estudis i projectes executius per a la restauració del trànsit de sediments dels embassaments de Ribar-roja i Flix”. Fornós ha recordat que l’Estat disposarà de 8.640 M€ de fons europeus per a la protecció dels litorals i per tant caldrà que també s’hi destinin al Delta. “Si el delta de l’Ebre té una oportunitat per fer totes les actuacions de protecció, és  ara. El govern de l'Estat pot, i ha de destinar els fons europeus per fer tot allò que durant dècades no ha fet. Des de transferir els sediments cap a la desembocadura fins a poder acabar el camí de guarda de la Badia dels Alfacs”. Ha afirmat. La diputada ha manifestat que “la situació extrema en què es troba el Delta també requereix mesures urgents” i per això la moció insta el Departament de Territori i Sostenibilitat a executar projectes i inversions del Pla Delta, abans d’acabar l’any, amb els 6M€ que té assignats per protegir el Delta.

Montserrat: “La inhabilitació dels membres de la Mesa del Parlament és una nova injustícia i persecució a l’independentisme”

Els diputats d’Esquerra Republicana al Parlament, Alfons Montserrat i Lluís Salvadó, i la diputada, Irene Fornós, han volgut mostrar el seu “suport i solidaritat” als membres de la Mesa del Parlament; Anna Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó, als quals el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat a vint mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros per haver permès els plens del 6 i 7 de setembre de 2017, en què es van aprovar la llei del referèndum i de transitorietat jurídica. El diputat i president de la Federació de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha afirmat que “aquesta aberració democràtica és una condemna a la llibertat d’expressió i una nova mostra de la injustícia i persecució que pateix l’independentisme”. Per a Montserrat ha reivindicat que “exercir la democràcia no és cap delicte i l’única manera de fer justícia era amb l’absolució”. Lluís Salvadó ha afirmat que “estem davant d’un nou atac al parlamentarisme i a la llibertat d’expressió. Poder debatre, parlar i discutir lliurement qualsevol tema plantejat  en seu parlamentària no pot ser considerat delicte, perquè aquest és un dret i una obligació a la qual ni ara, ni mai, hi renunciarem". La diputada Irene Fornós ha denunciat que “no jutgen fets, busquen venjança, i per això la presidenta del Parlament Carme Forcadell és a la presó. Un nou escàndol jurídic i democràtic amb dues actuacions diferents per fets idèntics, que en cap cas són delictius, però que acaben amb onze anys i mig de presó per a la presidenta Forcadell i vint mesos d’inhabilitació per a la resta de membres de la Mesa”. “L’Estat espanyol només sap respondre amb repressió i atacant els nostres drets polítics, però així no anirà enlloc, perquè l’única solució possible està en l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. Ha afirmat la diputada republicana.

Rodríguez: “La retirada del monument feixista és el millor homenatge que podem fer als represaliats del franquisme”

Esquerra commemora el 80è aniversari de l’assassinat de Companys La Federació de l’Ebre d’Esquerra ha commemorat el 80è aniversari de l’assassinat del president Lluis Companys, dipositant ofrenes florals al davant de les plaques d’homenatge i record als alcaldes republicans afusellats pel franquisme, Josep Rodríguez, de Tortosa i Vicent Soro, de Gandesa. Josep Rodríguez, nét de l’alcalde tortosí i president de la sectorial de memòria de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, ha “reivindicat a tots els ebrencs represaliats i assassinats pel franquisme”; i ha “reclamat a l’Estat espanyol la reparació de totes les víctimes del franquisme i la nul·litat dels Consells Sumaríssims”. Rodríquez que ha demanat “tancar ferides” i “la necessitat de veritat, justícia i reparació”; ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “la retirada del monument feixista és el millor homenatge que es pot fer als represaliats del franquisme”. La regidora i presidenta de la secció local d’Esquerra a Tortosa, Maria Jesús Viña, ha lloat la trajectòria políticosocial de Lluís Companys al qui ha definit com“un símbol, un personatge de referència que va lluitar sempre pels valors republicans d’igualtat, fraternitat i llibertat”. A la vegada ha denunciat que “el seu crim encara resta impune. França i Alemanya van demanar perdó, però Espanya encara no”. Viña ha afegit que “els represaliats no han tingut la restitució i el reconeixement que es mereixen per part del règim espanyol. D’aquí que demanem justícia i reparació, perquè és un deure polític i legal de tot estat democràtic”. Xavier Faura, regidor de Tortosa i president del Consell Comarcal del Baix Ebre, ha tancat els parlaments recordant que “l’any 2004 la vicepresidenta del govern espanyol, la socialista Maria Teresa Fernández de la Vega, es va comprometre a aprovar una llei per anul·lar els judicis sumaríssims, però no s’ha fet”. “Tampoc tretze anys després de l’aprovació de la Llei de memòria històrica, ni PP ni PSOE han mostrat cap interès per esborrar les restes del franquisme”, ha dit posant com a exemple el monument franquista de Tortosa.

Esquerra demana al govern espanyol que no posi traves a la retirada del monument franquista de Tortosa

Telechea:  “Aquest monument ha de caure. Contra el feixisme ni un pas enrere!” La diputada republicana Carolina Telechea ha demanat al govern espanyol que “no posi traves” a la retirada del monument franquista de Tortosa perquè “aquest monument ha de caure, com també cauran els feixistes que malgrat canviar de nom defensen al dictador. Contra el feixisme ni un pas enrere!”. Així ha finalitzat Telechea la interpel·lació que ha fet a la ministra Calvo durant la sessió de control al govern; i que ha començat recordant-li que “fa tretze anys que es va aprovar la llei de desmemòria històrica, una llei amb moltes carències que obligava l’Estat a retirar tota la simbologia franquista dels carrers, però tretze anys després, ni PP ni PSOE han demostrat gens d’interès a esborrar les restes del franquisme”.   La diputada republicana ha contraposat aquesta actitud amb la de la Generalitat que “sí que està compromesa amb la memòria, la veritat i la reparació, i d’això se’n diu antifeixisme”.  Un fet que ha aprofitat per destacar la “feina feta pel conseller Raül Romeva per retornar la memòria i la dignitat a les víctimes de la dictadura”. Telechea ha destacat que el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució on es demanava la retirada del monument franquista de Tortosa. A més ha lloat la determinació del Departament de Justícia, amb la consellera Esther Capella al capdavant, que “per responsabilitat amb les víctimes del franquisme”, ha pres la iniciativa de treure el monument, té un informe tècnic per procedir a la seva retirada i està disposat a assumir-ne el cost econòmic. “Així que està tot llest i esperem que el govern espanyol no hi posi traves. Per tant el govern facilitarà, o bé dilatarà indegudament aquest tema?”, li ha preguntat la diputada republicana a la ministra Calvo. Telechea  ha refermat que “Esquerra Republicana som un partit republicà que estem al servei de les víctimes del franquisme.

Esquerra reclama per al Delta part dels fons europeus que el govern espanyol gastarà en protegir el litoral

Salvadó recorda que l’Estat preveu destinar-hi 8.640 M€ El diputat Lluís Salvadó, la diputada Irene Fornós i l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, han reclamat, al costat de l’inacabat Camí de guarda de la Badia dels Alfacs, que el govern espanyol pagui els projectes i actuacions per a protegir el Delta de l’Ebre amb els fons europeus de recuperació que pensa destinar a preservar el litoral. El diputat republicà ha afirmat que “fins ara sabíem que fer per a protegir el Delta de l’Ebre, en coneixíem quina era la diagnosi i les solucions però no teníem els recursos econòmics”, aquest fet però ara pot canviar perquè, “amb els fons del pla de reactivació europea se’ns obre una finestra d’oportunitat històrica que hem de ser capaços d’aprofitar per assegurar la protecció del Delta”. Salvadó ha destacat que amb l’objectiu de reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia la Comissió Europea ha engegat un pla de recuperació creant el fons Next Generation EU amb un pressupost de  750.000 M€ per al període 2021-2024; i dels quals a l’Estat espanyol li’n corresponen 72.000 M€. El diputat ha recordat que “amb aquests diners el govern espanyol desplegarà l’anunciat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del qual destinarà  8.640 M€ a Infraestructures i Ecosistemes Resilients;  amb l’objectiu de preservar l’espai litoral i aturar les conseqüències del canvi climàtic”. Segons Salvadó part d’aquests diners el govern els hauria de destinar a la protecció del Delta: “Hem de fer el mateix que l’any 2004, quan vam aconseguir que Europa financés els 166 M€ per netejar l’embassament de Flix. En aquests moments no en necessitem tants, però tenim una nova oportunitat històrica de poder acabar d’una vegada per totes en aquesta situació de tenir projectes redactats, de saber el que hem de fer i que no tinguem diners per a poder fer-ho”. D’aquí que reclami “al Govern de la Generalitat, al conjunt de forces socials i institucionals del territori i als grups del Congrés fer prou força perquè el 2021 puguem disposar d’aquest finançament europeu, que és quan l’Estat destinarà 27.

Fornós: “La producció d’arròs, el cultiu del marisc i la pesca estan amenaçats, si no protegim el Delta”

La diputada republicana Irene Fornós ha preguntat avui al Parlament a la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà sobre la importància del Delta de l’Ebre per al sector primari. Fornós ha afirmat que “la producció d’arròs al Delta de l’Ebre, el cultiu de marisc i la pesca estan amenaçats si no protegim el Delta de l’Ebre”. La diputada ha destacat la simbiosi i dependència mútua existent entre el Delta i el sector primari a la vegada que ha reclamat una major implicació  i més actuacions per poder revertir la fragilitat del Delta. En aquest sentit ha advertit que “qualsevol temporal, i no cal que siguin tan violent com el Glòria, tornarà a posar en evidència que el Delta de l’Ebre està en perill”. Ha dit Fornós, atribuint-ho a “una fragilitat motivada per la regressió, la subsidència, la minva de cabals del riu i les conseqüències del canvi climàtic”. La diputada ha reclamat al “govern central que es posi les piles per fer possible l’arribada al Delta dels sediments retinguts als embassaments de Riba Roja i Flix”. Davant la situació extrema què es troba el Delta, Fornós ha defensat la necessitat d’aplicar mesures urgents “i per això demanem que els 6 M€ aprovats als darrers pressupostos de la Generalitat, el Departament de Territori, els destini a les mesures per protegir el Delta, tal com es va comprometre. Al calaix del Departament no hi fan res”. Ha afirmat. La diputada ha acabat reivindicant “un Delta ple de vida, on les generacions presents i  futures també s’hi puguin guanyar la vida continuant fent de pagès, de pescador i mariscador. On la gent  del Delta pugui continuar vivint al Delta i viure gràcies al Delta”. La Consellera Jordà per la seva part ha explicat les accions de suport al sector primari del Delta que el seu Departament ha portat a terme, i ha manifestat que “ha de ser del tot imprescindible protegir el Delta perquè si no s’actua de manera imminent evitant el retrocés de la línia de la costa, el sector de la pagesia i tota l’activitat que hi té relació, està en perill de desaparèixer”.

Fornós, Pujol i Tomàs a Amposta

Tomàs demana al conseller Calvet que gasti els 6 M€ destinats a protegir el Delta abans d’acabar l’any

Esquerra esmena la Llei del canvi climàtic introduint la gestió dels sediments La Federació de l’Ebre d’Esquerra ha donat a conèixer les diferents iniciatives parlamentàries i accions en defensa de la protecció  del Delta de l’Ebre, que està portant a terme des de diferents institucions. El secretari d’organització de la Federació i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat que” hi ha molta feina a fer en la protecció del Delta i en aquests moments hi ha diners per tirar-la endavant”; és per això que ha demanat “al Departament de Territori del conseller Calvet que es fiqui les piles perquè té dos mesos per tirar endavant accions per valor de 6 M€, que ens han d’ajudar a protegir el Delta”. “No volem que se’ns posin més excuses, perquè hi ha feina per a fer en la protecció del Delta, i hi ha 6 M€ per a fer-la, i  el que no tolerarem és que no es puguin gastar aquests diners”. Ha afirmat Tomàs, abans de recordar que els alcaldes republicans estant presents a la Taula de Consens pel Delta i al Front Institucional. Front des d’on es treballen propostes conjuntes amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, i on l’Ajuntament d’Amposta ha contractat dos tècnics ambientals per redactar les al·legacions als EPTI i al Pla de Conca que faran arribar als ajuntaments, per poder presentar-les. Norma Pujol, secretària general de la Federació i diputada al Congrés , ha fet saber que en l’àmbit europeu la Federació de l’Ebre d’Esquerra està col·laborant amb la Plataforma en l’organització d’una jornada sobre deltes europeus; i a les Corts Esquerra esmenarà el Projecte de Llei de canvi climàtic i Transició energètica per introduir-hi la gestió dels sediments en l’apartat que fa referència a “la planificació i gestió de l’aigua”. Segons la diputada, “de manera sorprenent  aquest apartat del Projecte de Llei no fa cap referència a la gestió de sediments, un aspecte fonamental per aturar la regressió i la subsidència del Delta”.