Ebre

Totes les notícies

Preocupació d’Esquerra perquè el govern no ha previst encarregar els informes pel desmantellament del Castor

Miquel Aubà s’ha mostrat “preocupat perquè el govern espanyol encara no ha previst quan i a qui encarregarà els informes que han de garantir el procés de desmantellament de les instal·lacions del Castor”. El senador republicà ha fet aquesta declaració després d’haver rebut resposta a diverses preguntes plantejades al nou govern socialista. Les preguntes es van registrar amb posterioritat a la proposició no de Llei impulsada per Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, i que fou aprovada amb el vot del PSOE el 14 de febrer de 2108. Aquesta proposició instava el govern a “sol·licitar els informes tècnics que garanteixin que el procés de desmantellament de la plataforma no comportarà riscos mediambientals ni nous terratrèmols a la zona. I en cas que es garanteixi aquesta situació, s’ordeni la clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i les instal·lacions”. Aubà  ha preguntat quines accions ha fet el govern per realitzar o encarregar els estudis mediambientals per desmantellament les instal·lacions del Castor, quan es començaran i finalitzaran aquestes accions,  i quin organisme, institució o empresa ho farà. En les respostes el govern explica que en aquests moments no es pot concretar un horitzó temporal per a l’inici dels treballs, ni tampoc els òrgans competents ni les empreses que haurien de fer-ho. “Desitgem que hi hagi més diligència en les accions del govern perquè fins ara només hem escoltat bones paraules i bons propòsits de la ministra Ribera però ni li coneixem cap acció pràctica que ens confirmi que pensa desmantellar el Castor aviat, ni ens ha facilitat l’accés als diferents informes tècnics del projecte que li hem sol·licitat”, ha afirmat Aubà.   

Esquerra exigeix que no hi hagi demores en la transició de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre al CatSalut

Alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores, representants institucionals d’Esquerra Republicana-AM a la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat i el senador Miquel Aubà han donat suport aquest matí a la tancada de 24h organitzada pel comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. “Hi som per denunciar la utilització dels diners del fons de reserva per evitar la dissolució de l’empresa que gestiona l’Hospital de Reus. Aquest fons de reserva s’ha fet a base de precarització de les condicions de treball dels professionals de l’hospital i de retallades de sous i d’inversions i manteniments. Una mesura que és èticament reprovable. Això no pot ser”, ha destacat el president de la comarcal riberenca, Josep Maria Sáez. Des d’Esquerra a la Ribera d’Ebre es fan dues reclamacions. En primer lloc, es demana que el grup Reus Salut (Hospital Sant Joan SA, Sagessa, GECOSHA) acceleri al màxim tot allò que estigui a les seues mans perquè el CatSalut n’assumeixi la gestió el més aviat millor; i que no demorin res i acceptin amb celeritat el que el CatSalut vagi proposant durant la transició. “No acceptarem demores ni excuses, el procés de transició s’ha de fer el més ràpid possible, el ritme el marcarà el CatSalut i els gestors de Reus han de ser diligents”, ha assegurat Sáez. En segon lloc, es reclama que “no facin política de terra cremada mentre se’n van, que facin els manteniments i inversions previstos, i que no precaritzin més les condicions laborals dels treballadors”. En tot cas, s’exigeix que es regularitzin les condicions precàries en que es troben alguns membres del personal, perquè CatSalut ho entomi en les millors condicions. “L’objectiu de tot és i ha de ser millorar els recursos i les condicions per millorar la qualitat de l’atenció als usuaris de les tres comarques, cuidant als treballadors” ha dit Saéz. La federació riberenca d’Esquerra Republicana es va mostrar satisfeta la setmana passada amb la decisió del CatSalut de la Generalitat d’assumir la gestió l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

Sergi Sol presenta a Tortosa el llibre ‘Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures’

L’excap de gabinet d’Oriol Junqueras, Sergi Sol, ha presentat el seu llibre Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures aquest dilluns a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. El llibre narra, des de la perspectiva més íntima del cercle de col·laboradors del vicepresident Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana. “Intento explicar tantes coses com puc, però vam decidir, per consell dels advocats, no facilitar la imaginació del jutge Llarena perquè, com ja ha demostrat,  té una gran imaginació i no cal adobar-la”, ha explicat l’autor. L’acte també ha comptat amb la presència de Xavier Faura, l’alcaldable d’ERC-Tortosa Sí; i amb Carolina Telechea, diputada al Congrés dels Diputats. Faura ha comentat la impressió que li va fer Junqueras quan el va anar a visitar a la presó: “Un home molt ferm, d’idees molt clares, amb una energia absoluta, i amb un dinamisme que no semblava que fos una persona que porta a la presó més d’un any”. Faura també ha fet èmfasi en la línia política marcada per Junqueras: “Ara s’ha demostrat que la línia correcta és la línia Junqueras, la línia del diàleg, la línia d’eixamplar la base, la línia de sumar, s’ha acabat definint com la línia correcta per anar cap a la independència”.  

Alfons Montserrat exigeix el desmantellament del Castor

El president de la Federació de l’Ebre d’ERC i exalcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha comparegut a la Comissió d’Investigació sobre el Projecte Castor del Parlament de Catalunya aquest dilluns. Montserrat ha demanat als diputats que treballin i “facin tot el que convingui perquè un malson com aquell no torni a passar” i ha reclamat que s’acabi el projecte definitivament: “No es pot tenir aquesta espasa de Dàmocles damunt d’un territori fent-lo patir”. L’exalcalde d’Alcanar ha denunciat les dificultats que van tenir per obtenir informació durant tot els procés i l’opacitat. També ha remarcat la no cooperació institucional per part de Madrid: “Ho vam viure en solitud, la Generalitat sí que ens va donar suport, però del govern central ningú ens va donar cap tipus d’informació, ni de com havíem d’enfrontar els terratrèmols, ni cap trucada”. Montserrat ha destacat el paper de l’Ajuntament d’Alcanar durant aquesta crisi i ha recalcat que el consistori sempre ha estat en tot moment al costat de la gent. A més, Alfons Montserrat ha criticat durament les declaracions que va fer Florentino Pérez, en un programa de televisió, assegurant que els ciutadans no van percebre els terratrèmols.  

Aubà exigeix reprendre amb urgència les obres del Pla de Restitució Territorial

El senador Miquel Aubà ha traslladat el malestar dels Ajuntaments afectats per les obres del Pla de Restitució Territorial al Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, en la seva intervenció a la Comissió de Transició Eclògica del Senat aquest dijous. “És molt urgent actuar perquè sinó alguns pobles poden veure afectat el subministrament d’aigua potable”,  ha destacat el sendor ebrenc. Aubà ha denunciat: “L’Estat només ha gastat 35.000 euros en el Pla de Restitució en el últims dos anys, malgrat que les partides del Pressupostos Generals de l’Estat destinades al pla i a la descontaminació de Flix ascendeixen a més de 43 milions d’euros”. El senador ha emplaçat al Secretari a fer una reunió amb els alcaldes del municipis que tenen obres pendents. Per la seva part, Morán s’ha compromès també a fer una reunió de les tres administracions (municipis, Generalitat i govern central).  El Secretari de Medi Ambient ha explicat que de les 44 obres previstes del pla només n’hi ha 14 d’executades. A més, ha reconegut que tan la Generalitat com els Ajuntaments han “fet bé la seva feina”. Tot seguit, el Secretari ha assegurat que el pla està paralitzat perquè l’Advocacia de l’Estat va canviar de criteri l’any 2015 en determinar que la legislació impedia que els projectes aprovats per altres administracions fossin executats per Acuamed. En conseqüència, es va fixar que aquests projectes havien de ser aprovats pel ministeri per ser executats. Davant aquest fet, Aubà ha criticat la passivitat de l’Advocacia. Morán ha respost que el govern està definint quina ha de ser els tràmits correctes per reprendre els projectes i, un cop acabats, començaran la licitació d’obres. Aquest matí, a la mateixa comissió, el senador Aubà també ha interpel·lat al Secretari d’Energia sobre el gasoducte terrestre del Castor, les afectacions provocades per aquest i la restitució i indemnització als propietaris de les finques expropiades per la construcció d’aquesta infraestructura.

Esquerra reivindica la necessitat d’abordar com a grans temes de país els plans d’emergència nuclear i la investigació del Castor.

Els diputats ebrencs Lluís Salvadó i  Irene Fornós han volgut posar en relleu el fet que el Parlament de Catalunya, a proposta del Grup Republicà, porti a debat, estudi i investigació dos temes territorials de la màxima importància, com són, el cas Castor i els plans d’emergència nuclear. Fornós ha manifestat que “volem  que  aquests dos temes de territori també ho siguin de país, i aquest se’ls faci seus”.   Lluís Salvadó, en aquest mateix sentit ha recordat que l’objectiu de la moció sobre els plans d’emergència  "pretén que el Parlament fiscalitzi un tema que és estratègic per al país i rellevant per a les nostres terres". El diputat ha denunciat que “aquesta és una matèria de l’Estat espanyol que és gestiona de manera negligent”.  D’aquí que “amb la creació de la comissió d’estudi al Parlament i tota la pressió institucional i parlamentària que hi posem intentarem aconseguir que les competències de la gestió dels plans d’emergència nuclear passin a la Generalitat de Catalunya”. Esquerra  portarà la moció aprovada al Parlament a totes les institucions de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. El diputat ha enumerat els objectius que es volen aconseguir: “que la Generalitat tingui les competències de la gestió del PENTA; que s’ampliï dels 10 km fins als 20 km  el radi de protecció i emergència dels plans d’emergència, tal com estableix la directiva comunitària europea  EURATOM; i que es doten de les infraestructures i mitjans necessaris els municipis per poder fer efectius els plans”. A més Salvadó ha insistit en què es demanarà al Govern espanyol la retirada del recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost nuclear català. “Exigim que ens permetin destinar  els 12 milions d’euros anuals  de l’impost a preparar el nostre territori per quan es produeixi el tancament de les centrals i no haguem de tancar comarques com la Ribera d’Ebre”. Ha dit. La diputada Irene Fornós ha valorat molt positivament l’inici de les sessions de la comissió d’investigació del Castor: “volem que aquest sigui un tema que el país se’l faci seu i se’ns permeti aclarir moltes coses a partir de les explicacions dels seixanta compareixents.

El Senat aprova, a proposta d'Esquerra Republicana, apujar les bonificacions dels peatges per als transportistes, a l’AP-2 i a l’AP-7

La iniciativa vol compensar l’obligatorietat per als vehicles de transport pesat a desviar-se de la N-340 i la N-240 al seu pas per determinats trams de les províncies de Castelló, Tarragona, Barcelona i Lleida. El Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana al Senat ha aconseguit aprovar una moció que insta el Govern Espanyol a apujar les bonificacions dels peatges, que els transportistes han de pagar a causa dels desviaments obligatoris cap a les autopistes de peatge AP-7 i AP-2. “El seu caràcter obligatori ha d’anar acompanyat d’una compensació econòmica que en compensi el compliment, tenint present la fràgil situació que pateix el sector del transport per carretera com a conseqüència de la crisi econòmica, i la forta competència d’empreses que provenen d’altres països”, ha insistit Castel, que també ha recordat que “el sector ha advertit del risc de deslocalització d’empreses que donen feina a flotes locals i de proximitat”. La iniciativa estableix un 100% de bonificació en els trams restringits i d’un 75% a la resta de recorreguts que discorrin per trams afectats. Es tracta d’una important millora de les bonificacions respecte del que va aprovar el Govern Espanyol en un primer moment, que en el millor dels casos només arribava al 50% de l’import del peatge als transportistes, en funció del trajecte. La Senadora Castel també ha recordat que és obligació del Ministeri de Foment el manteniment de les infraestructures viàries: “des del moment en què es reconeix que alguns trams de la N-340 i la N-240 no són segurs, s’està reconeixent que hi hagut deixadesa en el manteniment de les vies. La seva ineficiència genera despesa i ha de ser la mateixa administració titular de les vies i del seu manteniment  qui es faci càrrec d’apujar i pagar les bonificacions. No la Generalitat. I si no, que traspassin la titularitat i els fons, i ja ens n’encarregarem nosaltres”. La iniciativa s’ha aprovat sense cap vot en contra.

Salvadó: “Fa 30 anys que l’Estat espanyol no s’atreveix a fer cap simulacre general d’emergències perquè sap que posaria en evidència les seves vergonyes”.

Esquerra Republicana ha denunciat al Parlament la negligència de l’Estat, que, amb la cobertura dels tribunals, no assumeix responsabilitats: “posa en risc centenars de milers de persones o provoca centenars de terratrèmols i no passa res”. Esquerra Republicana ha portat al Parlament de Catalunya la reivindicació, “per dignitat”, del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre de la necessitat d’un bon pla d’emergències nuclears. I ho ha fet de la mà del diputat ebrenc Lluís Salvadó. “Volem denunciar una gravíssima negligència de l’Estat espanyol que algun dia li pot costar molt cara als ciutadans de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre”, ha dit el diputat republicà, que ha afegit, contundent, “fa 30 anys que l’Estat no s’atreveix a fer cap simulacre general d’emergències, perquè sap que es posarien en evidència les seves vergonyes”. De fet, com ha explicat Salvadó, les lleis europees obliguen a fer un simulacre general cada 3 anys i amb l’accident de Fukushima, fa més de set anys, “el món va descobrir” que s’havia de preveure com a mínim l’evacuació dels 20 kilòmetres al voltant de les centrals nuclears. En aquest sentit, Europa va aprovar l’any 2012 una directiva, però el govern espanyol no l’ha transposada, ni ha adaptat els seus plans nuclears. “Posen en risc a centenars de milers de persones o provoquen centenars de terratrèmols i no passa res”, afirma Salvadó, “ningú assumeix responsabilitats i els tribunals encobreixen el que provoquen des de les administracions centrals de l’Estat o des de les grans empreses del règim, però ves amb compte que no deixis parlar en aquest Parlament de segons què, que acabes en presó preventiva”. El diputat republicà ha posat de relleu la negligència de l’Estat i la falta de respecte envers la ciutadania del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre quan ha explicat que el Parlament de Catalunya va aprovar un impost nuclear que volia destinar els fons a preparar el futur econòmic dels territoris afectats per les centrals i, alhora, a millorar els plans d’emergència.

Esquerra demana al Parlament la creació d’una comissió d’estudi sobre els plans d’emergència nuclear.

El diputat Lluís Salvadó, en nom del Grup Parlamentari Republicà, portarà demà divendres al Ple del Parlament una Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre els plans exteriors d’emergència de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Salvadó ha explicat que ‘la seguretat nuclear és un tema central i davant la manca històrica d’infraestructures i recursos per fer una aplicació efectiva dels plans d’emergència és hora que passem de la denúncia a l’acció, i exposem en seu parlamentària quina és la situació real’. Per això la moció republicana demana, entre altres acords, ‘constituir una comissió d’estudi al Parlament de Catalunya sobre els plans d’emergència nuclear a les centrals d’Ascó i Vandellós i les mesures i infraestructures necessàries’. Salvadó s’ha felicitat que la ministra Ribera s’hagi mostrat escandalitzada per la no celebració de cap simulacre nuclear general a Tarragona durant els darrers trenta anys. ‘A més d’incomplir el PENTA que compromet a la Direcció de Protecció Civil i Emergèncias del Ministeri d’Interior i al Consejo de Seguridad Nuclear a coordinar “almenys, un simulacre general cada tres anys”, se’ns  impossibilita comprovar l’eficàcia real del PENTA  a l’hora de posar en pràctica les mesures de protecció i les actuacions d’emergència”. Ha afirmat el diputat. La moció del Grup Parlamentari Republicà  exigeix al Govern de l’Estat que dugui a terme en la seva totalitat la transposició immediata de la Directiva 2014/87/EURATOM. A més també insta al Ministeri d’Interior a què aprovi un nou Pla d’Emergència Nuclear Exterior a les Centrals Nuclears d’Ascó i Vandellós (PENTA) adequant-lo a la Directiva 2014/87/EURATOM del Consell de la Unió Europea, ampliant la Zona I (zona de mesures de protecció urgents) incorporant els municipis amb un nucli de població dins del radi comprés entre 10 i 20 quilòmetres des de la central nuclear.