Ebre

Totes les notícies

Més d’un miler de persones reclamen al concert Free Junqueras de Miravet la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats

Més d’un miler de persones es van aplegar al concert celebrat a Miravet en solidaritat amb els presos polítics catalans i les seves famílies impulsat per la plataforma Free Junqueras. L’alcalde del poble, Toni Borrell, va obrir l’acte advertint que ‘encara que es pensin que ens ho han pres tot, no pararem mai, perquè si no van acabar amb nosaltres en 40 anys de dictadura i 300 des del 1714, no ho faran ara que som més que mai’. Després de l’actuació del grup Solk, l’escriptor Andreu Carranza va llegir el manifest que reclamava la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. L’activista Manolo Tomàs va alertar que ‘hi ha una part de la societat que es pensa que això no va amb ells i que només afecta als que volem la República o la independència, però això és una involució, un avís a navegants. No val a amargar-se, ara s’ha de donar la cara’. Tomàs va demanar a la gent de les Terres de l’Ebre ‘lluitar com sempre hem fet, amb idees molt clares, perseverança, dignitat i intel·ligència’. Després de Guardet lo Cantador i la seu rondalla, Conxita Pujol, alcaldessa de Ginestar, va denunciar la manca de separació de poders i les maneres franquistes que perviuen a l’Estat espanyol. ‘Tenim un deure immens amb els empresonats i exiliats. Tenim el deure de resistir, aguantar, persistir, mantenir la nostra raó, defensar els nostres drets i ser-ne molts més’, va manifestar l’alcaldessa, que va destacar el compromís dels ajuntaments amb ‘els drets i les llibertats de tothom’. Abans de les actuacions de Joan Rovira, Èric Vinaixa, Mascarats i Dj Jordi Caballé, el portaveu de l’Associació Catalana dels Drets Civils, Ferran Civit, company de la consellera d’Agricultura exiliada, Meritxell Serret, va expressar l’agraïment cap als empresonats i exiliats: ’gent que ha donat el seu compromís, la seva llibertat i la seva dignitat per tots nosaltres’. Civit va demanar ‘transformar la ràbia en creativitat i la indignació en il·lusió’, a més de ‘confiança i calma per fer entre tots un país lliure de persones lliures’.

Castel: ‘El PP continua tapant les vergonyes del Castor i per això no vol que es faci una auditoria externa sobre les indemnitzacions a ESCAL UGS’.

La republicana Laura Castel ha defensat davant la Comissió d’Energia del Senat una moció instant el Govern a fer una auditoria externa amb relació a les indemnitzacions a l’Empresa ESCAL UGS, S.L, concessionària del projecte Castor. La moció, que ha rebut el suport de la resta de grups, ha estat rebutjada amb els vots del PP i l’abstenció del PNB. Castel ha denunciat que ‘el PP continua tapant les vergonyes del Castor i per això no vol que es faci una auditoria externa sobre les indemnitzacions a l’empresa ESCAL UGS’. La senadora ha demanat que ‘l’auditoria externa analitzi el procediment seguit en aquesta concessió i l’adequació de la clàusula de responsabilitat patrimonial de l’Estat a la normativa, i si aquesta actuació s’ha ajustat als principis d’igualtat, publicitat i concurrència. També ha demanat que aquesta auditoria sigui presentada pel ministre en compareixença parlamentaria’. Castel ha manifestat que ‘el Castor és un dels escàndols tècnics, polítics i econòmics més grans de les darreres dècades’ i per això ‘exigim actuacions per determinar i investigar les responsabilitats de qui va tramitar, gestionar i aprovar aquest projecte’. La senadora ha fet referència a la Llei de contractes del sector públic, al Reial Decret Llei 13/2014, amb el qual es va justificar la indemnització a Escal UGs, i a l’actuació de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, arran de la sentència del Tribunal Constitucional. Davant ‘l’opacitat de tot el procediment’, la senadora ha insistit que ‘cal facilitar els mecanismes necessaris per a la investigació per esclarir les responsabilitats tècniques, polítiques i econòmiques’.

Eritja: ‘Exigim al Govern espanyol que deixi de jugar amb el futur del Delta i compleixi el mandat d’impulsar un Pla de Gestió Integral dels sediments’

El diputat republicà Xavier Eritja s’ha mostrat molt satisfet per l’aprovació, a la Comissió d’Agricultura i Medi Ambient del Congres, de la Proposició no de Llei sobre la gestió integral dels sediments de la conca de l’Ebre, que recull gran part de les demandes de les organitzacions de la plataforma Campanya pels sediments. El text, que va rebre el suport de tots els grups excepte el PP, que hi va votar en contra, va ser presentat de manera conjunta pels grups Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea,  Esquerra Republicana, PSOE i PDeCAT. Eritja va exigir al Govern espanyol ‘que deixi de jugar amb el futur del Delta i compleixi el mandat d’impulsar un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l’Ebre’. El diputat va alertar sobre ‘l’amenaça i el perill de desaparició que pateix el Delta per la manca de sediments’ i  va fer una crida a ‘actuar de manera adequada perquè, si no, el Delta està condemnat a desaparèixer’. Com a exemple, va citar el recent estudi fet públic per la NASA que adverteix que el 40 % de la superfície del Delta pot quedar inundada pel mar Mediterrani l’any 2100. El diputat va apuntar els diversos factors que motiven aquesta situació: la retenció de sediments als embassaments de Riba-roja, Mequinensa i Flix; la manca de cabal del riu, els fenòmens de regressió i subsidència i l’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic. Eritja va recordar que, ‘fa un any, es va aprovar en aquesta Comissió una altra Proposició no de Llei presentada per Esquerra Republicana en què es demanava dotar d’una partida econòmica un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l’embassament de Riba-roja d’Ebre fins a la desembocadura de l’Ebre, i redactar i aprovar un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l’Ebre.  Però el govern del PP no ha fet res per donar compliment a l’acord’. La PNL aprovada al Congrés demana crear una Comissió política i tècnica formada per tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i cadascuna de les comunitats autònomes afectades, i per representants dels moviments socials per estudiar la problemàtica i les oportunitats de gestió dels sediments en el marc d’un Pla de Gestió Integral dels sediments de la conca de l’Ebre.

Aubà demana informació al Govern sobre el Pla de Restitució i els controls de l’aire en la represa de la descontaminació de l’embassament de Flix

El senador Miquel Aubà ha registrat nou preguntes per escrit al Govern espanyol sobre les obres pendents del Pla de Restitució Territorial i sobre la represa de la descontaminació de l’embassament de Flix. ‘Davant l’acord de l’Ajuntament de Flix i la preocupació mostrada pels veïns, demanem al Govern que ens expliqui els sistemes de control i els protocols mediambientals de l’aire que implementarà abans d’aquestes obres’, ha afirmat el senador. Aubà ha manifestat que ‘la manca d’un calendari per executar les obres del Pla de Restitució, paralitzades des de l’any 2016, i la necessitat que tenen alguns municipis que es portin a terme per assegurar un abastament i distribució òptima de l’aigua potable requereix d’unes explicacions que fins ara el Govern espanyol no ha donat’. És per això que el senador també pregunta si el Govern pensa fixar alguna priorització a l’hora d’implementar les obres. De les quaranta-quatre obres que inclou el Pla de Restitució Territorial, entre les quals hi ha captacions d’aigua, pous, conduccions i dipòsits, només se n’han executat tretze; la resta, trenta-una, es troben pendents d’adjudicació, de licitació o execució. El senador republicà ha demanat una reunió amb la Secretària d’Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, per accelerar i prioritzar les obres del Pla de Restitució que són de més urgència. D’altra banda, en les seves preguntes, Aubà demana conèixer la quantitat econòmica executada durant l’any 2017 de la partida prevista als Pressupostos Generals de l’Estat, tant per al Pla de Restitució com per a la descontaminació de l’embassament de Flix.  

Més de 600 ebrencs signen el manifest Free Junqueras que llegirà l’escriptor Andreu Carranza al concert de Miravet

En cas de mal temps el concert es farà al Casal municipal. La campanya Free Junqueras, impulsada per amics i familiars d’Oriol Junqueras per reclamar la llibertat del president d’Esquerra i de la resta de presos polítics catalans, ha recollit fins ara més de 600 signatures d’ebrencs mitjançant les paradetes que s’han fet a diversos pobles. Entre les persones que han signat el manifest, hi ha activistes socials com Manolo Tomàs, Evelio Monfort, Dolors Róo i Manel Alves; els pagesos Pep Suñé i Hilari Curto; l’arquitecte Joan Manuel Margalef, l’il·lustrador Ignasi Blanch, l’advocat Josep Canicio, el cantant Josep Bordes i el catedràtic d’universitat, Josep Sánchez Cervelló. El manifest també es pot signar a la web http://www.freejunqueras.org/#manifest L’escriptor Andreu Carranza llegirà el manifest durant el concert solidari que se celebrarà el proper dissabte 24 de març a les 18 h a Miravet. En principi,  el lloc escollit per a l’esdeveniment és la plaça de l’Arenal, però si fa mal temps es traslladarà al Casal Municipal del mateix municipi. També hi haurà la presència de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i del diputat Ferran Civit, parella de la consellera exiliada Meritxell Serret, representant l’Associació Catalana pels Drets Civils, que és a qui es destinaran els beneficis del concert. Aquesta entitat aplega les quinze famílies dels membres del Govern cessat, a més de les famílies de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. El concert, que serà gratuït, comptarà amb les actuacions del grups i músics ebrencs següents: Èric Vinaixa,  Joan Rovira, Solk, Sílvia Ampolla, Guardet lo Cantador i la seua rondalla, Mascarats i el Dj Jordi Caballé.

Miravet acollirà un concert solidari amb músics ebrencs per reclamar la llibertat d’Oriol Junqueras i la resta de presos polítics catalans

El proper dissabte 24 de març a les 18 h se celebrarà a la plaça de l’Arenal de Miravet un concert solidari per reclamar la llibertat d’Oriol Junqueras i de la resta de presos polítics: Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Jordi Sánchez. Així ho ha anunciat l’alcalde de Miravet, Toni Borrell, que ho ha emmarcat dins la campanya Free Junqueras impulsada per amics i familiars del president d’Esquerra Republicana. Al concert, que serà gratuït, actuaran el grups i músics ebrencs següents: Èric Vinaixa,  Joan Rovira, Solk, Sílvia Ampolla, Guardet lo Cantador i la seua rondalla, Mascarats, i el Dj Jordi Caballé. Els fons que es recaptin es destinaran a l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat formada per les quinze famílies dels membres del Govern cessat en aplicació del 155, a  més de les famílies de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Borrell, amic personal d’Oriol Junqueras des de fa més de vint anys i que l’ha acompanyat per pels pobles de les Terres de l’Ebre per conèixer i explicar la seva història, ha desitjat que ‘el lliure esperit del nostre riu li doni la llibertat a ell, i que nosaltres ajudem al lliure esperit del nostre riu perquè sigui més fàcil donar-li la llibertat i també a tots nosaltres’. L’alcalde ha afirmat que, amb el concert, ‘pretenem fer força i expressar la necessitat de tenir govern aviat, perquè com més aviat el tinguem més aviat el Govern podrà fer pressió allà on sigui necessari per aconseguir que aquestes quatre persones puguin aconseguir la llibertat’. Per a Borrell, ‘pensant-hi tots cada dia, en ells, i amb actes com aquest, estem fent que el dolor d’aquelles persones més properes i familiars més íntims sigui més portador, perquè l’estem distribuint entre molts d’altres’. Rosanna Fatsini, directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, a més de manifestar la seva adhesió personal a la campanya Free Junqueras, ha denunciat que amb l’aplicació del 155 ‘com a Govern, hem vist estroncades les nostres funcions, i ha provocat que no puguem portar la nostra tasca diària com voldríem’.

Gran suport de la ciutadania de les Terres de l’Ebre a la iniciativa Free Junqueras

Moltes mostres de suport, aquest matí, dels ciutadans de les Terres de l’Ebre a la  iniciativa de la Plataforma Free Junqueras per reclamar la llibertat del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la resta de presos polítics: Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Jordi Sánchez. A les Terres de l’Ebre les parades informatives s’han instal·lat a l’Ametlla de Mar, l’Aldea, Roquetes, Tortosa, Alcanar, la Ràpita, la Sénia i Móra d’Ebre. Els diputats republicans Lluís Salvadó i Irene Fornós han estat presents a les parades de la Ràpita i Tortosa, respectivament. Molts ciutadans s’han apropat a les parades per mostrar la seva l‘adhesió i solidaritat mitjançant la signatura del manifest de suport a l’Oriol Junqueras i la resta d’empresonats. Fornós ha manifestat que la campanya impulsada pels familiars i amics d’Oriol Junqueras  ‘vol mostrar la denúncia i el rebuig a l’empresonament dels polítics catalans, i a la vegada, expressar la solidaritat cap al seu entorn més proper, que són els qui més pateixen aquesta injustícia’.   Demà diumenge també es faran parades informatives a Gandesa, amb la presència del senador Miquel Aubà, Miravet, les Cases d’Alcanar i Camarles. A Amposta, se celebrarà un vermut musical solidari a les 12 h al Racó del Riu. La Plataforma Free Junqueras denuncia que l'Estat espanyol actua de manera venjativa contra Oriol Junqueras i l'acusa sense fonament dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, obeint el mandat de la majoria del poble de Catalunya. L'empresonament d'Oriol Junqueras, juntament amb els de Jordi Cuixart, Quim Forn i Jordi Sánchez, mostra els límits i la feblesa d'un Estat que és capaç de conculcar drets fonamentals per derrotar els seus adversaris polítics.  

Montserrat: ‘Exigim una via de comunicació ràpida, segura i gratuïta, i mentre no existeixi, la millor alternativa a l’N-340 és la gratuïtat de l’autopista’

Els diputats Jordi Salvador i Irene Fornós, acompanyats dels senadors Miquel Aubà i Laura Castel i del diputat provincial Miquel Subirats, s’han reunit aquest matí amb els alcaldes d’Alcanar, la Ràpita, l’Aldea, el Perelló i l’Ametlla de Mar per valorar la inoperància del Govern espanyol a l’hora d’aplicar les mesures a què s’havia compromès per  descongestionar i reduir la sinistralitat de la carretera N-340. L’alcalde d’Alcanar i president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Alfons Montserrat, ha lamentat que ‘la problemàtica continua igual’, fet que ha atribuït a un ‘dèficit crònic d’inversió a les nostres terres’. Montserrat ha demanat ‘solucions i no expectatives’ i per això ha exigit ‘una via de comunicació ràpida, segura i gratuïta’. L’alcalde ha recordat que ‘la solució que reivindiquem és que, mentre no hi hagi aquesta alternativa a l’N‑340, s’estableixi la gratuïtat de l’autopista en els trams de l’Ebre i Tarragona; si més no, en clau de mobilitat interna’, fet que milloraria el desenvolupament del territori i acabaria amb la sinistralitat. La portaveu d’Esquerra a la Comissió de Foment del Senat, Laura Castel, ha anunciat que presentaran una moció al Ple de la Cambra reclamant-ne la gratuïtat i la compareixença del Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per reclamar-li una ‘calendarització’ de les  actuacions a fer. Castel també ha recordat que l’N-340 forma part del Corredor del Mediterrani i cal convertir-la en una infraestructura competent. Per això demanaran que l’Estat compleixi amb els reglaments de la Unió Europea i el Connecting Europe, que reclama la intermodalitat dels serveis de transport. La senadora ha criticat les excuses del Govern espanyol per no posar en funcionament les mesures anunciades sobre l’N-340: ‘"Quan volen fer una cosa de forma exprés i sumaríssima, ho fan. Per exemple, van tancar les delegacions del Govern a l’Exterior i el Diplocat amb un procediment sumaríssim i exprés, una forma d’actuar que no han volgut tenir amb la gratuïtat de l’autopista’.