Ebre

Totes les notícies

Esquerra recrimina a Florentino Pérez que no assumeixi les seves responsabilitats en el Castor

Esquerra Republicana, de la mà de la diputada Irene Fornós, ha exigit al president d’ACS, Florentino Pérez, que assumeixi les seves responsabilitats en el projecte Castor, durant la compareixença d’aquest a la comissió d’investigació del Parlament aquest dilluns passat. Pérez s’ha espolsat les responsabilitats en tot moment. En resposta a aquesta actitud, Fornós ha incidit: "Encara que per a vostè aquest 1 per cent que ens ha dit que representa de tot el seu grup sigui ínfim i ridícul, per a molts ha estat un autèntic malson i un robatori per a la majoria dels ciutadans”.    Fornós també ha posat en qüestió el finançament del projecte provinent del Banc Europeu d’Inversions (BEI). “Com pot ser que el BEI concedís el finançament quan no es tenien les garanties prèvies que requereix aquest organisme?”. La diputada ha apuntat que podem estar davant d’un cas d’ “influències o pressions polítiques”.   La diputada ebrenca també ha demanat al president d’ACS que revelés quants diners de la indemnització ha cobrat el seu grup empresarial fins al moment. A més, Fornós ha exigit que es torni aquesta quantia ja que el Tribunal Constitucional va anul·lar aquesta indemnització i, també, li ha demanat si es faria responsable del cost del desmantellament.   Tanmateix, la diputada ha destacat que tots els “problemes legals subseqüents” tenen el seu origen en la clàusula que indicava que en cas d'extensió de la concessió l'empresa adjudicatària tindria dret a rebre una compensació per "el valor residual de les instal·lacions". Fornós ha afegit que aquest tipus de clàusula és “inèdita en contractes per a instal·lacions similars”, però “habitual en els contractes on ACS hi està involucrada”. La diputada també li ha preguntat si  “hagués acceptat tirar endavant amb aquest projecte sense aquesta clàusula”.   A més, la republicana li ha etzibat: “Sembla ser que vostè té un concepte molt curiós de l'empresa privada consistent en socialitzar el risc i privatitzar el benefici.

Ara Sí, Movem Tivissa i Independents de la Serra tanquen un acord de governabilitat

Ara Sí-Acord Municipal, l’Agrupació d’electors Movem Tivissa i l’Agrupació d’Independents de la Serra d’Almos-FIC han signat un pacte de governabilitat pels propers quatre anys a Tivissa. Montse Perelló d’Ara Sí serà investida alcaldessa del municipi aquest dissabte.   Els punts en comú de les tres formacions polítiques que han facilitat la negociació han estat: el model de territori i de comarca; fer de la transparència, el diàleg i la participació els principals pilars de l’acció de govern; i la voluntat de canvi.  

L’alcalde republicà de Móra la Nova sorprès de que se l’investigui per l’1 d’Octubre

L’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné, ha declarat com a investigat pels fets de l’1 d’Octubre aquest matí davant la jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Falset. Al sortir, Moliné ha explicat que la jutgessa li ha fet preguntes en referència a l’obertura del col·legi electoral. “Com a Ajuntament no vam facilitar la jornada, però tampoc la vam impedir”, ha declarat el batlle moranovenc.   Moliné ha assegurat que ha estat una “sorpresa” que se l’investigui per l’obertura del col·legi i ha apuntat que aquesta investigació deriva de la denúncia que va presentar l’Ajuntament pels desperfectes produïts al local electoral aquella jornada i per la denúncia que van presentar tres veïns per lesions. “És molt estrany, sembla que tot em torni a mi. Al final surto jo perjudicat com a representant del poble”, ha emfatitzat l’alcalde.   Al davant de la porta del jutjat s’hi ha concentrat diversos alcaldes d’Esquerra Republicana del territori; diversos càrrecs del partit com la Secretaria d’Organització, Sus Martí; la diputada del Parlament, Irene Fornós; el senador Miquel Aubà; i veïns i veïnes de Móra la Nova, en mostra de suport a Moliné.  

Els alcadables d'ERC de la Ribera d'Ebre quan van signar el manifest Per una Ribera viva i republicana el dia 19 de maig.

Esquerra Republicana s’oposa a la proposta d’ampliació del macroabocador de Tivissa

El president comarcal d’Esquerra Republicana a la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, ha fet públic el posicionament contrari de la federació comarcal del partit al projecte d’ampliació delmacroabocador de Tivissa.  “La Ribera d’Ebre ha hagut d’assumir durant els darrers anys els residus industrials d’arreu. Hem contribuït més que suficientment i hem sigut més que solidaris. Estem farts d’haver d’assumir això i a sobre haver de tenir els nostres propis abocadors per gestionar els residus de les indústries de la nostra zona”, ha manifestat Sáez.   Els republicans riberencs estan preparant al·legacions d’oposició a aquest ampliació per presentar-les a totes les institucions municipals i comarcals on són presents. Josep Maria Sáez ha explicat que aquestes al·legacions tindran un contingut tècnic però també territorial. “No creiem que aquesta ampliació sigui necessària. No ho és per la Ribera d’Ebre, ni per les necessitats de les comarques que ens envolten. I encara s’entén menys que s’autoritzi aquesta ampliació quan a Riba-roja, ara per ara, hi ha 6’8 milions de tones autoritzades”. Esquerra Republicana de la Ribera d’Ebre proposa fer una reflexió de fons sobre el que està passant amb els macroabocadors de la comarca. “No es pot deixar la gestió dels residus industrials a mans de privats, exigim planificació a la Generalitat en aquest sentit. No pot ser que a la nostra comarca haguem d’assumir entre el macroabocador d’Urbaser i Griñó  a Riba-roja (amb unes dimensions de 34 hectàrees) i el macroabocador de GRT a Tivissa (que amb l’ampliació arribaria a les 69 hectàrees) arribant a les 103 hectàrees de macroabocadors a la nostra comarca pensats per acollir residus de fora del nostre àmbit geogràfic.”  Per acabar, el president comarcal d’Esquerra ha volgut destacar que la Ribera d’Ebre “han engegat un gran canvi”.  Segons Sáez, aquest canvi de model està “donant bons fruits i cal apostar-hi fortament”.

Esquerra Republicana i Junts arriben a un acord a Rasquera

Esquerra Republicana de Rasquera i Junts per Rasquera han signat  un acord d’estabilitat per la legislatura que s’enceta aquest dissabte. El candidat republicà, Josep Manuel Ramos, serà l’alcalde els primers dos anys i mig i passat aquest període es revisarà el pacte.   “Aquest és el millor acord per l’interès general del poble, ja que combina la joventut de la nostra candidatura i la seva experiència”, ha assegurat Josep Manuel Ramos.     Esquerra Republicana va ser la llista més votada el 26 de maig obtenint tres regidors; seguit de Junts per Rasquera amb dos regidors; i Primàries també amb dos regidors. El fet que els republicans rasquerans van ser la llista més votada ha estat un factor de pes a l’hora de la negociació.    

La diputada Irene Fornós intervenint en el debat sobre la Llei d'Espais Agraris al Parlament de Catalunya. //Foto: Marc Puig.

La Llei d’Espais Agraris garantirà el futur de la producció agrícola i l’equilibri territorial

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres passat la Llei d’Espais Agraris (LEA), que assegurarà la capacitat productiva del camp i afavorirà el relleu generacional i l’equilibri territorial.   Durant la seva intervenció en el debat de la Llei, la diputada ebrenca i ponent de la mateixa, Irene Fornós, ha volgut remarcar “el molt treball que hi ha darrere, no només del departament d’Agricultura, sinó també de tot el sector representat per la Taula Agrària”. A més, Fornós ha destacat que la nova legislació està feta des de la “transversalitat, del propi territori i de la gobernança republicana en horitzontal”.   La diputada també ha emfatitzat: “Serà el propi territori qui se l'haurà de fer seva, adaptant-la a  les necessitats des de baix cap amunt i estem convençuts que serà ben rebuda per tots aquells que encara no la coneixen a fons”.     La LEA defineix què són els espais agraris i els que són d’alt valor per tal de preservar-los i alhora posa en marxa un mecanisme per mobilitzar les terres, especialment les 45.000 hectàrees de conreus que estan en desús. Es vol, així, tenir tanta superfície agrícola productiva com es pugui per avançar en la sobirania alimentària i facilitar que nous perfils puguin accedir al sector facilitant així el relleu generacional.   Aquesta nova legislació preveu la creació de tres eines bàsiques: el Pla Territorial Agrari de Catalunya, l’Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari i el Registre de finques agràries en desús.   El Pla Territorial Agrari de Catalunya permetrà planificar els recursos disponibles, les necessitats i els dèficits de cada territori. Seran impulsats, elaborats i redactats per la ciutadania, societat civil i organitzacions agràries.   Pel que fa a l’Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari, aquesta eina preveurà mesures correctores i compensatòries per minimitzar l’impacte sobre l’activitat agrària. es posaran condicions en aquesta línia a l’hora d’executar infraestructures   I, per últim, el Registre de finques agràries en desús està pensat per protegir la producció agrària i afavorir l’accessibilitat als nous professionals.

Alfons Montserrat: "Les Terres de l’Ebre agafen impuls republicà"

Les candidatures d’Esquerra Republicana-Acord Municipal han guanyat les eleccions municipals en vots i número de regidors al conjunt de les Terres de l’Ebre. “Passem de 162 regidors del 2015 a 211 regidors convertint-nos en la primera força, superant així els nostres propis objectius que era d’arribar als 200 regidors”, ha remarcat el president de la Federació d’ERC de l’Ebre, Alfons Montserrat.   A més, el president republicà a l’Ebre ha destacat que de 15 majories absolutes obtingudes al 2015, ara els republicans n’han aconseguit 21. Montserrat també ha ressaltat que els republicans són la primera força a un total de 24 municipis de les Terres de l’Ebre.   “Esquerra Republicana-Acord Municipal s’ha situat com a primera força municipalista a l’Ebre amb un total de 33.437 vots”, ha declarat Montserrat.   Pel que fa al Montsià, Esquerra és el primer partit polític amb 14.261 vots i 53 regidors, 17 regidors més que fa 4 anys. Amb majories absolutes a Amposta, la Ràpita i Alcanar. A més, d’aconseguir regidor al Mas de Barberans des de la recuperació de la democràcia i augmentar a Masdenverge i a la Sénia. “Això suposarà 13 consellers comarcals, ara en teníem 9, i ,per tant, majoria absoluta al Consell Comarcal del Montsià”. En referència al Baix Ebre, els republicans amb 12.641 vots han aconseguit majories absolutes a Alfara de Carles, l’Ametlla de Mar, Perelló, Xerta, Paüls, Aldover i Tivenys. En aquests dos últims municipis, Esquerra Republicana ha presentat llista per primer cop. “Els 75 regidors aconseguits han suposat un salt important dels 51 anteriors. Aquest fet ens situa com a primera força política a la comarca i suposa tenir 11 consellers al consell comarcal”, ha explicat Montserrat. A la Ribera d’Ebre, Esquerra ha obtingut 4.542 vots i ha aconseguit majoria absoluta a Flix, Miravet, Garcia, Ginestar, la Torre de l’Espanyol, Vinebre i Móra la Nova. Aquesta formació política ha passat dels 50 als 57 regidors i a tenir 10 consellers comarcals, dos més que fins ara, i per tant, la majoria absoluta.

Diana Riba es compromet a ser la veu de l’Ebre a Europa

La candidata al Parlament Europeu per Esquerra Republicana, Diana Riba, ha assegurat que portarà tots els temes que preocupen als ebrencs a Brussel·les i que seguirà “treballant conjuntament com s'ha fet a les últimes legislatures, a través de l'Oriol Junqueras, del Raül Romeva, del Josep Maria Terricabras i del Jordi Solé”. En l’àmbit dels cabdals del riu i del Delta de l’Ebre, Riba ha remarcat que els parlamentaris republicans a Brussel·les estaran atents als intents de canviar la Directiva Marc de l’Aigua per tal d’incidir directament en aquestes matèries; i actuar de manera conjunta amb deltes d’altres països per portar a les institucions europees la problemàtica de la manca de sediments, la regressió i subsidència que pateix el Delta de l’Ebre. Pel que fa al magatzem de gas Castor, la candidata ha declarat: “Hem de seguir treballant per conèixer i veure com va sorgir, d'on van sortir els diners, i demanar responsabilitats al Banc Europeu perquè al final tot el tema econòmic s'està carregant sobre la ciutadania, a través de la factura de la llum”. En referència a la problemàtica dels cítrics, Riba ha assegurat que demanaran “que s’exigeixin als països tercers els mateixos controls fitosanitaris i les mateixes condicions de salut mediambiental en els seus cítrics que als agricultors d’aquí”.  Abans del la roda de premsa, la candidata republicana a les eleccions europees s’ha reunit amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i de la Plataforma en Defensa del Sénia; i amb el regidor d’Agricultura de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Monfort, que li ha transmès les preocupacions del sector citrícola.             

Els alcaldables joves republicans reivindiquen la necessitat d’implicar-se per canviar els municipis

Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal presenta un nombre destacat de llistes amb joves al capdavant en aquestes eleccions municipals del proper 26 de maig. Aquest és el cas de Jordi Forné, l’alcaldable d’Alfara de Carles, que amb només 22 anys es convertirà en alcalde d’aquest municipi a partir de diumenge perquè és l’única candidatura que s’ha presentat. “Hem de fer coses noves, perquè si les coses es fan igual tota la vida, al llarg del temps van perdent”, ha assegurat Forné. A més, el futur alcalde d’Alfara de Carles ha afegit: “Els joves hem d’implicar-nos i aportar el nostre gra de sorra”.   En la mateixa línia s’ha expressat el que va ser l’alcalde més jove de les Terres de l’Ebre l’any 2015, Joan Juncà de la Torre de l’Espanyol: “Sóc dels que pensa que el jovent hem d'implicar-nos, sobretot, amb el tema del despoblament rural. Si nosaltres no anem al capdavant, ningú ho farà per nosaltres”.   La candidata a l’alcaldia de Tivenys per Implicats-Acord Municipal, Eva Roig, ha destacat la importància de “rejovenir idees, propostes i iniciatives” per donar un impuls als nostres pobles. Roig també ha reivindicat una política municipal transparent “on tothom pugui donar les seves idees”.   Aquesta idea també ha estat compartida per l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig: “La proximitat, la col·laboració ciutadana, la cogoverenança amb els veïns i les veïnes han de ser la palanca que impulsi amb força cada pas que fem els joves quan governem els nostres pobles”.   Joan Roig també ha remarcat que els joves republicans governaran amb “optimisme, il·lusió, ferms a l'hora d'executar els projectes i propers amb el dia a dia”.   El president de la Federació d’ERC de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha destacat: “Els joves sempre han liderat i protagonitzat els canvis que s’han donat al llarg de la història i, per això, aquests joves seran la palanca de l’impuls republicà que faran avançar les Terres de l’Ebre i aconseguir la República”.