Ebre

Totes les notícies

La ‘macroparada’ Free Junqueras reclamarà arreu de les Terres de l’Ebre la llibertat del president d'Esquerra Republicana i dels altres presos polítics

El cap de setmana del 3 i 4 de març, Esquerra Republicana farà un gran desplegament al territori a iniciativa de la Plataforma Free Junqueras per reclamar la llibertat del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, com també de la resta de presos polítics: Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Jordi Sánchez. Les més de 150 parades impulsades per Free Junqueras comptaran amb la presència de dirigents i càrrecs electes institucionals d'Esquerra Republicana. A les Terres de l’Ebre, el dissabte hi haurà parades informatives a l’Ametlla de Mar, Roquetes, Tortosa, Alcanar, la Ràpita, la Sénia i Móra d’Ebre. El diumenge es faran a Gandesa, les Cases d’Alcanar i Camarles. A Amposta, aquest mateix dia se celebrarà un vermut musical solidari a les 12 h al Racó del Riu. La Plataforma Free Junqueras denuncia que l'Estat espanyol actua de manera venjativa contra Oriol Junqueras i l'acusa sense fonament dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, obeint el mandat de la majoria del poble de Catalunya. L'empresonament d'Oriol Junqueras, juntament amb els de Jordi Cuixart, Quim Forn i Jordi Sánchez, mostra els límits i la feblesa d'un Estat que és capaç de conculcar drets fonamentals per derrotar els seus adversaris polítics. L'empresonament i l'exili forçat d'adversaris polítics són la constatació definitiva del fracàs del Govern espanyol a l'hora d'abordar amb maduresa i sentit democràtic la reivindicació massiva, continuada i sempre escrupolosament pacífica d'una part importantíssima de la ciutadania catalana. La macroparada és una iniciativa que vol posar en relleu, un cop més, que la reacció de l’Estat posa en perill els principis democràtics més elementals. El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, ha manifestat que “ ens sumem a la macroparada Free Junqueras per reclamar la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos polítics, el retorn dels exiliats i la restitució de tots els seus drets polítics com a representants electes del poble de Catalunya”.

Jordi Salvador, diputat al Congrés

Esquerra presenta diverses preguntes al govern sobre els informes tècnics que reconeixen una errada greu en el disseny del Castor.

El diputat republicà Jordi Salvador ha presentat nou preguntes per escrit al govern espanyol, arran del reconeixement fet pel Ministre d’Energia, Alvaro Nadal, de que hi havia una errada greu en el disseny del Castor. Salvador ha manifestat que ‘el reconeixement de l’errada en el disseny del Castor a més de demostrar la necessitat de fer una auditoria tècnica de la totalitat dels informes i estudis tècnics fets durant el procediment de decisió i posterior construcció del Castor; pot suposar la confirmació de les observacions plantejades durant anys per científics de prestigi, com el geòleg i professor de la UB, Josep Giner’. El diputat ha registrat tres preguntes per saber qui va fer els informes tècnics amb els que es fonamenta el Ministre per dir que va haver-hi una errada greu de disseny. ‘L’opacitat, la confidencialitat i l’absoluta manca de transparència és la manta amb la que els governs de PSOE i PP han tapat totes les vergonyes polítiques, tècniques i econòmiques del Castor. Volem poder accedir a tota la informació per així poder la veritat del que ha passat. En tenim dret’. A més de formular dos preguntes sobre el gas matalàs i el personal tècnic, Salvador ha registrat cinc preguntes per saber quan el govern sol·licitarà els informes tècnics que han de garantir el desmantellament del Castor, tal com reclama la Proposició no de Llei aprovada a la Comissió d’Energia del Congrés el passat 14 de febrer. ‘Com durant la sessió de control al govern el Ministre no va voler respondre a la nostra demanda de saber quan donarà compliment al mandat parlamentari de sol·licitar els informes tècnics pel desmantellament del Castor, seguim insistint per saber quan ho farà i a quin organisme els sol·licitarà’. Ha afirmat el diputat republicà. Salvador ha manifestat que ‘hem de ser perseverants perquè sinó el govern ajornarà el desmantellament del Castor tot el que pugui en el temps, i mentrestant el consumidor de gas haurà de pagar cada any amb el seu rebut els 15,7 milions d’euros de la hivernació’.

Salvador: ‘El govern del PP continua marejant la perdiu sobre el Castor i es nega a concretar un calendari per fer els estudis tècnics per desmantellar-lo’.

El diputat republicà Jordi Salvador ha preguntat al Govern espanyol, durant la sessió de control celebrada al Congrés, respecte les actuacions que pensa fer el Ministeri per disposar dels estudis per desmantellar el Castor que reclama la Proposició no de Llei aprovada el passat 14 de febrer. Salvador ha lamentat la ‘manca d’explicacions precises del ministre d’Energia’. Segons el diputat, ‘el govern del PP continua marejant la perdiu sobre el Castor, es nega a concretar un calendari per fer els estudis tècnics i, per tant, no dona compliment al mandat parlamentari’. Cal recordar que la Proposició No de Llei instava el govern a sol·licitar els informes tècnics per garantir que el procés de desmantellament de la plataforma Castor no comportaria riscos i, en cas favorable, s’ordenaria la clausura definitiva de les instal·lacions i el segellat dels pous. Salvador, en la seva intervenció, ha demanat al ministre ‘que ens digui quin calendari tenen, quins estudis tècnics han reclamat i quan es finalitzaran per determinar si es pot o no desmantellar el Castor. I també si ja s’han encarregat i a qui’. El diputat, decebut per la falta de resposta del ministre, li ha reclamat ‘transparència’ i li ha recordat que ‘en altres llocs del món s’estan segellant pous de gas sense cap problema i de manera immediata’. Salvador ha definit la intervenció del ministre en termes futbolístics: ‘S’ha escapolit de l’escomesa apel·lant a no fer una qüestió política d’allò que, segons ell, ha de ser una solució tècnica, quan, precisament, el que se li demana és saber quan i amb qui començaran a buscar, mitjançant informes i estudis, la solució tècnica’. El diputat republicà ha mostrat ‘molta preocupació per la passivitat del govern a l’hora d’impulsar el desmantellament del Castor, en benefici d’ENAGAS, que cobra 16,7 milions anuals, a càrrec dels consumidors de gas, per mantenir hivernades les instal·lacions’.

El Congrés aprova, a proposta d’Esquerra, que es desmantelli de manera immediata el Castor si els informes tècnics garanteixen que no hi ha cap risc.

La Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés ha aprovat aquest dimecres la proposició no de Llei d’Esquerra Republicana que demanava la clausura, segellat dels pous i desmantellament immediat de les instal·lacions del Castor, entre altres mesures. Esquerra ha transaccionat la Proposició amb Ciudadanos i acceptat una esmena del PSOE i 4 de Unidos Podemos, per la qual cosa el text final  aprovat insta al govern espanyol ‘a sol·licitar els informes tècnics que garanteixin que el procés de desmantellament de la plataforma no comportarà riscos mediambientals ni nous terratrèmols a la zona. I en cas que es garanteixi aquesta situació, s’ordeni la clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i les instal·lacions’. La proposta ha estat aprovada per 20 vots a favor, cap en contra i 16 abstencions, que corresponen al PP (14) i als representants del grup mixt (2) a la comissió. El diputat republicà Jordi Salvador ha afirmat que ‘estem satisfets de l’aprovació perquè és un pas important per poder desmantellar aviat el Castor’, a la vegada que s’ha compromès ‘a fer control permanent al govern espanyol perquè encarregui els informes tècnics de desmantellament, cosa que ja hauria d’haver fet fa temps’. En la seva intervenció davant la comissió, Salvador ha denunciat que ‘ara com ara no hem rebut cap informe o explicació concreta sobre la perillositat del desmantellament del Castor a la que va fer referència el govern per justificar la seva hibernació’. A més, ‘tampoc s’ha fet cap estudi que expliqui quan i com es pot fer el desmantellament, i el seu cost’ El diputat tarragoní ha destacat que ‘segellar els pous i desmantellar el Castor és una qüestió exclusivament política, no tècnica; no suposa cap risc ni perillositat’, tal com ha certificat el geòleg i professor de la UB, Josep Giner, i d’altres científics. A més ha reclamat ‘la realització d’una Auditoria o informe tècnic complet de tot el projecte Castor’.

Aubà: ‘Si el Govern espanyol hagués actuat amb la mateixa diligència en aplicar els compromisos sobre l’N-340 que en aplicar l’Art. 155, el problema, ara, ja estaria resolt’.

El senador Miquel ha registrat vuit preguntes per escrit dirigides al Govern espanyol per conèixer quan i com aplicaran les mesures per descongestionar l’N-340 amb les bonificacions per als vehicles que circulen entre els peatges de l’autopista AP‑7 entre Peníscola i Vilafranca del Penedès, i el desviament obligatori dels camions de l’N-340 en aquests trams. Aubà ha justificat aquesta iniciativa parlamentària per ‘la incertesa mostrada pel ministre de Foment, que no ha concretat un calendari sobre quan i com es faran efectives les mesures per descongestionar l’N-340 i bonificar l’AP-7 a les Terres de l’Ebre, Tarragona i el Baix Penedès’. El senador ha afirmat que, ‘Si el govern espanyol hagués actuat amb la mateixa diligència en aplicar els compromisos adquirits sobre l’N-340 i les bonificacions a l’AP-7 que en aplicar l’Art. 155, el problema, ara, ja estaria resolt’. Aubà ha lamentat ‘les excuses’ que està fent servir el Govern espanyol per no haver fet efectius els seus compromisos a temps: ‘són els únics responsables de la situació que patim. Amb el 155, ells, a més, són Generalitat, i no han fet la feina que havien de fer’. Davant la urgència de la situació i del fet que la concessió de l’autopista acaba l’any 2019, Aubà ha manifestat que la solució més immediata i millor seria ‘aplicar la gratuïtat total dels peatges per a tots els vehicles i transportistes que circulen per aquests trams de l’AP-7, fins que s’acabi la concessió l’any 2019. El cost seria molt més barat que els més de 3.700 milions d’euros que ens costarà rescatar les autopistes radials de Madrid per després tornar a privatitzar-les’. El grup d’Esquerra Republicana, en les vuit preguntes, demana saber les actuacions que ha portat a terme el govern espanyol des del setembre de 2017, data en la qual es van anunciar els compromisos que havien de ser efectius a partir de l’1 de gener de 2018; si els implementarà en dos mesos i mig, com ha manifestat públicament, i si té prevista alguna mesura urgent.

Eritja: 'PP i C’s han demostrat la seva nul·la voluntat política de crear una ponència específica per assignar un valor cadastral just a les construccions en sòl rústic’

El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Xavier Eritja, ha denunciat davant del ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, que un any després que el ple de la cambra aprovés una moció instant el govern espanyol a elaborar una ponència específica que reguli l’assignació del valor cadastral aplicable a les construccions sobre sòl rústic indispensables per al desenvolupament d’activitats agrícoles, ramaderes i forestals per tal que no s’equipari aquest, com es fa actualment aplicant la llei 16/2012, de 27 de setembre, al valor cadastral urbà vigent a cada municipi, ‘ha quedat demostrat que n’hi s’ha fet res a aquest respecte, ni hi ha cap voluntat política de fer-ho’.   Durant la sessió de control al govern al ple del Congrés, el lleidatà ha recordat una vegada més a Montoro ‘el greuge que representa per a les activitats agrícoles, ramaderes i forestals que se’ls valorin les construccions on desenvolupen la seva tasca com si fossin de l’àmbit urbà, amb el sobrecost que això representa a efectes cadastral’. De la mateixa manera, ha constatat de nou que l’absència d’una ponència específica de la rústica crea una distorsió del valor real de les construccions rurals, suposa un greuge als propietaris que han d’assumir una càrrega fiscal que no els correspon, que deriva en un valor patrimonial no ajustat a la realitat i, ‘el més greu de tot, que acaba perjudicant greument el sector agrari’.   Eritja ja va denunciar fa un any que el procediment de regularització cadastral 2013-2016 s’havia ‘fet a corre-cuita i amb una clara intencionalitat recaptatòria, perquè es evident que si aquesta mesura ha permés un finançament dels municipis mitjançant l’Impost de Bens Immobles (IBI), però també a les arques de l’estat’ . De la mateixa manera que va qüestionar ‘la seva aplicació sense una ponència específica per a la rústica, com ja es va fer al seu moment amb l’urbana, fet que hauria estalviat el greuge en la valoració d’aquestes construccions’.

Aubà: ‘Quants accidents i víctimes més haurem de lamentar a l’N-340 per la negligència i la inoperància del govern espanyol?’

El senador Miquel Aubà ha preguntat, durant la sessió de control al Govern celebrada avui al Ple del Senat, sobre el retard en l’aplicació de les mesures per descongestionar l’N-340 amb bonificacions per als vehicles que circulen entre els peatges de l’autopista AP-7 entre Alcanar i Vilafranca del Penedès, i el desviament obligatori dels camions.   Davant la manca de concreció i l’absència d’autocrítica del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en la seva resposta, Aubà li ha etzibat: ‘Quants accidents i víctimes mortals més haurem de lamentar i patir a l’N-340, al pas per les Terres de l’Ebre i Tarragona, per la negligència i la inoperància del seu govern?’    El senador li ha recordat que ‘a causa del famós article 155, ara la responsabilitat de fer efectives aquestes mesures per evitar els accidents, la congestió i el col·lapse que pateix l’N-340 al pas per les Terres de l’Ebre, Tarragona i el Baix Penedès recau de manera única i exclusiva en el seu govern’, fent referència a l’accident amb víctimes mortals que es va produir el passat cap de setmana ‘en un tram en què des de l’1 de gener no hi hauria d’haver circulat cap camió, si s’haguessin aplicat les mesures a què es van comprometre’.   Aubà li ha fet saber que ‘la indignació dels ciutadans és màxima davant la negligència i la irresponsabilitat del govern’, com també pel fet que ‘ningú hagi assumit cap responsabilitat ni hagi explicat els motius del retard que estem patint’.   A més d’exigir-li que ‘de manera immediata’ apliquin les mesures compromeses, Aubà li ha demanat ‘la gratuïtat total dels peatges per a tots els vehicles i transportistes que circulen per aquests trams de l’AP-7, fins que s’acabi la concessió l’any 2019’.   El senador republicà vol que ‘el govern actuï amb el mateix esforç, determinació i pressupost que el que ha dedicat per rescatar les 9 autopistes fallides –la majoria, radials de Madrid–, per més de 3.

Salvador: “Exigim al Govern que retorni als consumidors els pagaments que han fet pel Castor”

El diputat republicà Jordi Salvador ha exigit al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, que ‘els costos del fracàs del Castor els paguin els seus responsables i no la ciutadania’. És per això que li ha exigit que ‘el govern retorni als consumidors els pagaments que han fet pel Castor amb el seu rebut de gas’. Salvador ha fet aquesta intervenció durant la compareixença del ministre a la Comissió d’Energia del Congrés, arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el Reial Decret Llei 13/2014 referent al Castor. Per al diputat, davant el contingut de la sentència, ‘s’hauria d’anul·lar la indemnització de 1.350,7 MEUR pagada a les empreses promotores del Castor i la seva repercussió en la factura dels consumidors de gas’. El diputat tarragoní ha qualificat el Castor com ‘un projecte inacabat, ple d’irregularitats tècniques, econòmiques, administratives i polítiques, del qual els governs del PP i el PSOE no n’han volgut assumir cap responsabilitat ni facilitar els mecanismes necessaris per investigar-lo’. D’aquí que hagi demanat al ministre la creació d’una Comissió d’Investigació parlamentària sobre el Castor. Salvador ha volgut recordar que ‘el Castor és una mostra dels famosos negocis de la llotja del Bernabéu’ i que el gran beneficiat del projecte ha estat ‘l’empresari amic  Florentino Pérez’. El fet que el Tribunal Constitucional determinés que no era ni pertinent ni necessari el pagament de la indemnització, d’una vegada i en un termini de 35 dies, demostra, segons el diputat, que ‘aquesta mesura només responia a l’interès, la urgència i les necessitat de Florentino’. Salvador ha lamentat ‘la manca de respostes’ del ministre, al qual li ha demanat que expliqués com el govern defensarà els consumidors de gas i els rescabalarà del pagament injust al qual són sotmesos, com i quan els retornaran els diners i qui n’assumirà responsabilitats. El diputat republicà també ha incidit en els 15,7 MEUR anuals de cost del manteniment de les instal·lacions hivernades i ha preguntat al ministre per què el govern demora el segellat dels pous de gas i el desmantellament, a més de si tenen un estudi del cost econòmic i un calendari per portar a terme aquest segellat i desmantellament.

Rufián: 'El Castor és el resultat d’aquell joc entre el sistema econòmic i polític espanyol, entre PP i PSOE, en què sempre guanya Florentino Pérez'

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, haurà de comparèixer en comissió al Congrés dels Diputats per informar sobre les conseqüències de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la indemnització del magatzem de gas Castor. La Diputació Permanent, reunida aquest matí, ha rebutjat primer la petició conjunta d’Esquerra Republicana i el PDeCAT perquè Nadal hagués de comparèixer en un ple extraordinari. PP i PSOE hi han votat en contra, mentre que Ciudadanos s’ha abstingut. Després, però, han tirat endavant dues altres propostes perquè la compareixença fos en comissió. El PP s’ha quedat sol oposant-s’hi. El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, que ha defensat la petició de compareixença davant de la diputació permanent, ha començat la seva intervenció denunciant que “el Castor és el resultat d’aquell joc entre el sistema econòmic i polític espanyol, entre PP i PSOE, en el que sempre guanya Florentino Pérez. Un projecte ideat i pactat pels liberals del BOE en aquell tipus de Ministeri anomenat llotja del Bernabeu”. El diputat republicà ha recordat que el Castor ha costat 10 vegades més d’allò anunciat i que la ciutadania és qui el pagarà mitjançant el rebut del gas fins a l’any 2034. Abans de denunciar les mancances tècniques, econòmiques i polítiques del projecte, Rufián ha manifestat que “si sona com un engany, es paga com un engany, i sembla un engany, igual és que el Castor és un engany”. El portaveu d’Esquerra ha exigit saber “qui s’ha lucrat i es segueix lucrant amb l’estafa del Castor” i ‘per què es va blindar un negoci sobre el qual hi havia tants dubtes tècnics i econòmics’. Rufián ha demanat que el ministre doni explicacions en seu parlamentària: “Que ens digui què pensa fer per rescabalar els consumidors afectats, i quants anys més es farà pagar a la ciutadania els 16 M€ que costa mantenir en hibernació les instal·lacions del Castor”.