Ebre

Totes les notícies

El president del Parlament, Roger Torrent, assistirà al concert solidari de la Ràpita per la llibertat dels presos polítics

Aquest  dissabte 29 de setembre, a les 19.00 h, se celebrarà a la plaça de l’U d’octubre de la Ràpita un concert solidari per reclamar la llibertat dels presos i polítics catalans i el retorn dels exiliats. El concert, organitzat per la Plataforma Free Junqueras, comptarà amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent; i dels alcaldes de Roquetes, Móra la Nova i la Ràpita.   Des de la Plataforma Free Junqueras es vol fer un reconeixement als pobles de les Terres de l’Ebre que van patir la repressió policial, als ferits de l’1 d’octubre de la Ràpita, als detinguts del 20 de setembre de 2017,  i als familiars dels presos polítics i exiliats. Per això també es comptarà amb la presència del rapitenc Lluís Salvadó, exsecretari d’Hisenda de la Generalitat; i de Bernat Pegueroles, parella de la presidenta Carme Forcadell, i membre de l’Associació Catalana pels Drets Civils.   Els músics i grups que participaran en el concert són: Equus, Músics Rapitencs per la Llibertat, Noel Luna, Nautilus, Maskarats, Pep Sala, Èric Vinaixa, Joan Rovira, Xeic !, Sukre, Llomillo, Dj Jota i DJ Jordi Caballé.   Com en els anteriors concerts solidaris organitzats per la Plataforma Free Junqueras, els fons que es recaptin es destinaran a l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat formada per familiars dels presos i dels exiliats polítics catalans.  

Salvador: “Ha arribat el moment d’acabar amb la impunitat dels responsables del Castor”

El diputat Jordi Salvador va celebrar que ahir el Ple del Congrés de diputats aprovés, amb el suport de tots els grups polítics, la creació d’una comissió d’investigació del Castor. Des del faristol de la Cambra, el diputat va afirmar que “ha arribat el moment d’acabar amb la impunitat dels responsables del Castor i exigim conèixer tota la veritat d’aquesta operació d’Estat anomenada Castor. Caigui qui caigui”. Salvador va recordar que “des del mateix dia d’agost de 2007 en el que el Ministeri d’ Indústria va publicar el projecte del Castor al BOE, Esquerra Republicana va mostrar la seva oposició presentant al·legacions. A més va ser el primer partit a registrar la demanda de creació d’una Subcomissió d’Investigació a la Comissió d’Indústria del Congrés, l’any 2013.  Petició que també vàrem presentar en les següents legislatures sense cap èxit”. Davant d’aquestes negatives Esquerra Republicana va impulsar, el passat mes de juny, la creació d’una comissió d’investigació del Castor al Parlament de Catalunya, que properament es posarà en funcionament. Salvador en la seva intervenció va insistir en què “s’investiguin les responsabilitats polítiques, tècniques i econòmiques  d’aquells que van autoritzar, tramitar, gestionar i aprovar la posada en funcionament del Castor”. I va demanar “que siguin els responsables del fracàs del Castor, i el seu amic Florentino, els qui assumeixin els costos del nyap, i no la ciutadania; que se segellin els pous de gas i es faci el desmantellament de totes les instal·lacions”  

Norma Pujol ha estat nomenada Directora General de Joventut

Avui el Govern de la Generalitat ha nomenat a la flixanca Norma Pujol i Farré com a nova Directora General de Joventut. Pujol ha estat, des del mes de maig de 2016, la coordinadora Territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre   També és regidora de Joventut, Igualtat i Cultura a l’Ajuntament de Flix des de juny de 2015 i fins 2017 també ho va ser d’Esports.   Norma Pujol és diplomada en Magisteri d’Educació Musical per la Universitat de Lleida (UDL) i té el postgrau en Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en Gestió i Direcció de Centres Educatius per la UDL. Ha treballat de mestra en diversos municipis de Catalunya i des de l’any 2015 té la plaça definitiva a la ZER Ebre (Riba-roja d’Ebre i la Palma d’Ebre). Vinculada a ERC de Flix des del 2007, n'és militant des del 2015 i Secretaria de la Dona de l'executiva local de Flix des del 2017.  Persona molt implicada en la vida associativa del municipi, ha estat Presidenta del Club Nàutic Flix entre 2012 i 2015 i és sòcia de diverses entitats culturals, socials i esportives com ara Associació Cultural la Cana, Grup Natura Freixe, Flexus Teatre, Agrupació Sardanista, Associació de Jocs Tothom a Taula, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, la Joventut Esportiva de Flix I l'ANC.  

ERC proposa un servei de bibliobús per fer arribar l’accés a la lectura a tota la demarcació de Tarragona

Presenta una moció que demana que la Diputació de Tarragona accepti desenvolupar un servei que la de Barcelona presta fa anys   El Grup Polític d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat una moció per al Ple del 28 de setembre que demana fer un estudi del servei de biblioteca mòbil, o bibliobús, per estendre l’accés a la lectura a tota la demarcació. Es dóna la circumstància que la Diputació de Barcelona porta temps prestant aquest servei. I hi ha hagut alguna comarca, com la Ribera d’Ebre, que va arribar a estudiar-ho.   El portaveu del Grup d’ERC a la Diputació, Pau Ricomà, explica que “ERC proposa una manera assumible per a la Diputació d’estendre un servei en indrets amb poca densitat demogràfica i allunyats de poblacions amb alguna oferta cultural permanent, per a persones que potser no tenen accés a les TIC sigui per dificultats tècniques de la xarxa, sigui per l’anomenada fractura digital entre generacions”.   “No tots els pobles tenen servei de biblioteca pública i ja coneixem l’experiència de la Diputació de Barcelona; creiem que la de Tarragona podria costejar aquest servei públic, que funcionaria a demanda dels ajuntaments” -ha afegit Ricomà- “i que s’hauria d’estructurar amb el suport de la xarxa de Biblioteques públiques de Catalunya”.   Ricomà remarca el compromís d’ERC d’universalitzar l’accés a la lectura a qualsevol indret, “però no només això, sinó que la biblioteca mòbil pot organitzar conta-contes i altres tipus d’activitats culturals en les hores que romangui a un nucli habitat”. Un servei que recorreria de manera programada les localitats oferint el servei de préstec i activitats addicionals.   La moció d’ERC cita l’article 22 de la Declaració Universal dels Drets Humans: tota persona té dret, segons l'organització i els recursos de cada país, a la satisfacció dels drets culturals indispensables per a la seva dignitat i el lliure desenvolupament de la seva personalitat.

Cinta Agné tornarà a encapçalar la llista d'Esquerra Republicana a l’alcaldia de Móra d'Ebre

La Secció Local d’Esquerra Republicana de Móra d’Ebre va escollir, el passat divendres 21 de setembre a Cinta Agné com a candidata a l’alcaldia de Móra d’Ebre per a les eleccions  municipals que tindran lloc el maig de l’any 2019. Agné, que va encapçalar per primera vegada la llista republicana a les eleccions de 2015, és l’actual portaveu del grup municipal, integrat per dues regidores i un regidor.   Un cop l’Assemblea de militants va ratificar l’única candidatura que es va presentar a l’elecció, l’alcaldable els va voler mostrar el seu agraïment i confiança, a la vegada que els va fer una crida a: “treballar per aconseguir uns grans resultats perquè només si Esquerra és forta podrem tenir una Móra d’Ebre forta i republicana”. Va manifestar la candidata.   Agné que va valorar de manera positiva l’experiència aconseguida durant aquesta legislatura d’oposició al govern municipal de majoria absoluta de CiU i PP; va expressar la voluntat de “continuar treballant al costat de la gent del meu poble, escoltant-la, recolzant-la, ajudant-la i solucionant-li, en la mesura del possible, els problemes que té, i per fer-ho possible necessitem tenir encara més força”.    Per acabar l’alcaldable republicana va demanar a la militància, ‘sumar i configurar entre tots una bona candidatura, sense renunciar a res ni a ningú, perquè només així podrem multiplicar els nostres resultats’.  

Miquel Aubà

Aubà arrenca al govern espanyol el compromís de redactar la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant de Gandesa

El senador Miquel Aubà ha arrencat el compromís del Secretari d’Estat d’Infrastructures, Pedro Saura, d’“iniciar de manera immediata els tràmits per redactar una nova Declaració d’Impacte Ambiental de la variant de Gandesa”. A més també es va comprometre a què “una vegada realitzada la Declaració es farien les expropiacions de terrenys pertinents”, ha afirmat el senador republicà. Aubà es va reunir el passat dimarts amb representants del Ministeri de Foment per desbloquejar la paràlisi amb la què es troben les variants de la carretera N-420 de Gandesa, Corbera d’Ebre i Riudecols. Totes tres amb la Declaració d’Impacte Ambiental caducada des de l’any 2012 i sense partida als Pressupostos Generals de l’Estat. En el cas de les variants de Corbera d’Ebre i Riudecols, també hi ha el compromís d’actualitzar la Declaració d’Impacte Ambiental però la tramitació s’allargarà una mica més degut a problemes d’aprovació dels projectes. A la reunió també es va acordar “fer un seguiment dels terminis i que els Pressupostos Generals de l’Estat incorporin una partida que facin possible portar a terme les obres”. El senador republicà es va interessar també pel desdoblament de l’N-420, futura Autovia A-68, de la qual encara s’està fent l’estudi previ de traçat. Aubà ha recordat que l’any 2006, dos mesos i mig, abans que el govern socialista decidís que l’A-68 connectaria l’Aragó amb el Mediterrani per Valdalgorfa, Morella i Vinaròs; es va celebrar a Gandesa un gran acte de consens territorial de l’Ebre i Tarragona, per demanar que el desdoblament i connexió es fes per terres catalanes. “Des d’Esquerra sempre hem demanat que el desdoblament de la N-420 passés per la Terra Alta i Tarragona, amb la possibilitat de connectar-se amb l'Eix de l'Ebre, fet que seria l’ideal per al nostre territori”, ha manifestat Aubà. Per acabar  el senador ha destacat la bona predisposició al diàleg i a escoltar dels nous representants del Ministeri, fet que contrasta amb el rebuig que havia patit fins ara del govern del PP.

Paco Gas: “La llibertat d’expressió no l’ha de poder coartar cap jutjat”

Militants, simpatitzant i representants institucionals d’Esquerra Republicana de Catalunya han acompanyat aquest matí a l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, als Jutjats de Tortosa on estava citat a declarar per no retirar els llaços grocs penjats al seu poble durant la campanya electoral del 21 de desembre. Abans d’entrar als Jutjats, l’alcalde ha estat ovacionat per les més de dues-centes persones que s’havien aplegat per expressar-li el seu suport i solidaritat. Gas en sortir del Jutjat ha afirmat: “seguim reivindicant la llibertat dels presos i les preses polítiques, i defensant que la llibertat d’expressió no l’ha de poder coartar cap jutjat’. Tot seguit ha destacat que ‘la connotació política dels fets és el que fa que haguem de passar pels jutjats nou mesos després d’haver-se produït”. L’alcalde li ha dit al jutge “que no hi havia cap motiu de delicte i que el poble té tot el dret a expressar els seus sentiments i la seva ideologia. I en aquest cas ho va fer amb llaços grocs per reivindicar l’alliberament dels presos i les preses polítiques, i el retorn dels exiliats”. Gas també li ha manifestat que “ens sembla absurd que se’ns torni a fer una citació judicial després d’haver demostrat que havíem complert amb tots els requeriments de la Junta Electoral”. Davant la pregunta del jutge de com és que havien tornat a aparèixer pel poble llaços grocs i cartells exigint la llibertat dels presos polítics entre els diferents requeriments que se li van enviar; Gas li ha contestat que “la gent del poble que reivindica la llibertat dels presos polítics és lliure de penjar o col·locar els llaços o cartells que cregui convenient”. Xavier Faura, advocat de Gas i de la secretària de l’Ajuntament, ha informat que va ser la Junta Electoral de Zona qui va obrir d’ofici la investigació a partir de tres informes fotogràfics dels Mossos d’Esquadra davant la presència de llaços grocs en edificis i mobiliari públic, i d’una estelada a l’Ajuntament de Roquetes.

Sus Martí

L’ebrenca Sus Martí liderarà la Secretaria d’Organització d’Esquerra Republicana de Catalunya

Esquerra Republicana ha aprovat aquesta tarda a l’Executiva Nacional una proposta amb diversos canvis en la direcció del partit per poder reforçar-se davant la repressió de l’Estat i legitimar i refermar el lideratge d’Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant de l’organització. Els canvis proposats en l’òrgan de l’Executiva Nacional, que s’hauran de votar i ratificar en el Consell Nacional del proper dissabte 22 de setembre, comporten la creació de dues vicesecretaries generals i l’entrada de quatre noves dones, una mostra clara de la voluntat de feminitzar el partit i de l’aposta per la igualtat en els òrgans de decisió que té Esquerra Republicana. Tres de les sis vicesecretaries generals que passaria a tenir el partit serien encapçalades per dones. I totes les incorporacions serien liderats per dones. Vilalta ha assegurat que “feminitzem el partit, incorporant més veus femenines per aconseguir la igualtat, tant al partit com a la societat”. Una d’aquestes dones seria l’ebrenca Sus Martí que passaria a liderar la Secretaria d’Organització en substitució de la diputada al Parlament i alcaldable a Pineda de Mar, Mònica Palacín. Martí és llicenciada en Filologia Catalana amb menció a Filologia Francesa (UB), té estudis de Ciències Empresarials i està cursant el Grau d’Administració i Direcció d’Empreses a la Universitat Oberta de Catalunya. Ha exercit de correctora i traductora de textos del castellà o el francès al català per a diverses empreses, administracions públiques, universitats i editorials com a professional independent autònoma. Des del 2015, ha estat assessora de càrrecs electes municipals i supramunicipals a les Terres de l’Ebre, com a integrant del Grup d’Esquerra Republicana de la Diputació de Tarragona. A més a més, durant més de 10 anys ha estat treballant com a càrrec tècnic de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, de suport als òrgans regionals, comarcals i locals del partit.

La plaça de l’1 d’octubre de la Ràpita acollirà un concert solidari per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans

Pep Sala, Èric Vinaixa, Xeic!, Joan Rovira, i Mascarats són alguns dels grups i músics que hi intervindran El proper dissabte 29 de setembre, a les 19.00 h, se celebrarà a la plaça de l’U d’octubre de la Ràpita un concert solidari per reclamar la llibertat dels presos i polítics catalans i el retorn dels exiliats. Neus Guiu, membre de la Plataforma Free Junqueras impulsada per amics i familiars del president d’Esquerra Republicana, ha recordat que aquest serà el tercer concert que organitzen a les Terres de l’Ebre després de celebrar el de Miravet i Xerta. Guiu ha destacat la simbologia que representa celebrar el concert a la Ràpita, perquè va ser ‘el poble més castigat de les Terres de l’Ebre per la Policia espanyola l’1 d’octubre’. El concert, que s’ha presentat davant del pavelló firal de la Ràpita, lloc on es va produir la votació i la posterior repressió l’1 d’octubre, comptarà amb la participació del músics i grups següents: Equus, Músics Rapitencs per la Llibertat, Noel Luna, Nautilus, Maskarats, Pep Sala, Èric Vinaixa, Joan Rovira, Xeic !, Sukre, Dj Jota i DJ Jordi Caballé. Com en els anteriors concerts solidaris organitzats per la Plataforma Free Junqueras, els fons que es recaptin es destinaran a l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat formada per familiars dels presos i dels exiliats polítics catalans. L’alcalde, Josep Caparrós, ha afirmat que, ‘amb el concert es posarà en valor allò que vam patir el poble de la Ràpita l’1 d’octubre i el fet que en aquest pavelló, davant la repressió de les forces policials de l’Estat, els rapitencs i les rapitenques es van trencar la cara per defensar el dret a votar. Llavors com ara, el nostre objectiu és el de defensar la democràcia, els drets i les llibertats del poble català, i la millor manera de continuar-ho fent és de manera festiva’. El Dj Jota Vizcarro ha manifestat que ‘l’1 d’octubre jo vaig estar aquí, en aquest lloc tan simbòlic, i vaig veure la repressió tan brutal que van portar a terme les forces de seguretat de l’Estat espanyol.