Ebre

Totes les notícies

Els alcadables d'ERC de la Ribera d'Ebre quan van signar el manifest Per una Ribera viva i republicana el dia 19 de maig.

Esquerra Republicana s’oposa a la proposta d’ampliació del macroabocador de Tivissa

El president comarcal d’Esquerra Republicana a la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, ha fet públic el posicionament contrari de la federació comarcal del partit al projecte d’ampliació delmacroabocador de Tivissa.  “La Ribera d’Ebre ha hagut d’assumir durant els darrers anys els residus industrials d’arreu. Hem contribuït més que suficientment i hem sigut més que solidaris. Estem farts d’haver d’assumir això i a sobre haver de tenir els nostres propis abocadors per gestionar els residus de les indústries de la nostra zona”, ha manifestat Sáez.   Els republicans riberencs estan preparant al·legacions d’oposició a aquest ampliació per presentar-les a totes les institucions municipals i comarcals on són presents. Josep Maria Sáez ha explicat que aquestes al·legacions tindran un contingut tècnic però també territorial. “No creiem que aquesta ampliació sigui necessària. No ho és per la Ribera d’Ebre, ni per les necessitats de les comarques que ens envolten. I encara s’entén menys que s’autoritzi aquesta ampliació quan a Riba-roja, ara per ara, hi ha 6’8 milions de tones autoritzades”. Esquerra Republicana de la Ribera d’Ebre proposa fer una reflexió de fons sobre el que està passant amb els macroabocadors de la comarca. “No es pot deixar la gestió dels residus industrials a mans de privats, exigim planificació a la Generalitat en aquest sentit. No pot ser que a la nostra comarca haguem d’assumir entre el macroabocador d’Urbaser i Griñó  a Riba-roja (amb unes dimensions de 34 hectàrees) i el macroabocador de GRT a Tivissa (que amb l’ampliació arribaria a les 69 hectàrees) arribant a les 103 hectàrees de macroabocadors a la nostra comarca pensats per acollir residus de fora del nostre àmbit geogràfic.”  Per acabar, el president comarcal d’Esquerra ha volgut destacar que la Ribera d’Ebre “han engegat un gran canvi”.  Segons Sáez, aquest canvi de model està “donant bons fruits i cal apostar-hi fortament”.

Esquerra Republicana i Junts arriben a un acord a Rasquera

Esquerra Republicana de Rasquera i Junts per Rasquera han signat  un acord d’estabilitat per la legislatura que s’enceta aquest dissabte. El candidat republicà, Josep Manuel Ramos, serà l’alcalde els primers dos anys i mig i passat aquest període es revisarà el pacte.   “Aquest és el millor acord per l’interès general del poble, ja que combina la joventut de la nostra candidatura i la seva experiència”, ha assegurat Josep Manuel Ramos.     Esquerra Republicana va ser la llista més votada el 26 de maig obtenint tres regidors; seguit de Junts per Rasquera amb dos regidors; i Primàries també amb dos regidors. El fet que els republicans rasquerans van ser la llista més votada ha estat un factor de pes a l’hora de la negociació.    

La diputada Irene Fornós intervenint en el debat sobre la Llei d'Espais Agraris al Parlament de Catalunya. //Foto: Marc Puig.

La Llei d’Espais Agraris garantirà el futur de la producció agrícola i l’equilibri territorial

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres passat la Llei d’Espais Agraris (LEA), que assegurarà la capacitat productiva del camp i afavorirà el relleu generacional i l’equilibri territorial.   Durant la seva intervenció en el debat de la Llei, la diputada ebrenca i ponent de la mateixa, Irene Fornós, ha volgut remarcar “el molt treball que hi ha darrere, no només del departament d’Agricultura, sinó també de tot el sector representat per la Taula Agrària”. A més, Fornós ha destacat que la nova legislació està feta des de la “transversalitat, del propi territori i de la gobernança republicana en horitzontal”.   La diputada també ha emfatitzat: “Serà el propi territori qui se l'haurà de fer seva, adaptant-la a  les necessitats des de baix cap amunt i estem convençuts que serà ben rebuda per tots aquells que encara no la coneixen a fons”.     La LEA defineix què són els espais agraris i els que són d’alt valor per tal de preservar-los i alhora posa en marxa un mecanisme per mobilitzar les terres, especialment les 45.000 hectàrees de conreus que estan en desús. Es vol, així, tenir tanta superfície agrícola productiva com es pugui per avançar en la sobirania alimentària i facilitar que nous perfils puguin accedir al sector facilitant així el relleu generacional.   Aquesta nova legislació preveu la creació de tres eines bàsiques: el Pla Territorial Agrari de Catalunya, l’Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari i el Registre de finques agràries en desús.   El Pla Territorial Agrari de Catalunya permetrà planificar els recursos disponibles, les necessitats i els dèficits de cada territori. Seran impulsats, elaborats i redactats per la ciutadania, societat civil i organitzacions agràries.   Pel que fa a l’Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari, aquesta eina preveurà mesures correctores i compensatòries per minimitzar l’impacte sobre l’activitat agrària. es posaran condicions en aquesta línia a l’hora d’executar infraestructures   I, per últim, el Registre de finques agràries en desús està pensat per protegir la producció agrària i afavorir l’accessibilitat als nous professionals.

Alfons Montserrat: "Les Terres de l’Ebre agafen impuls republicà"

Les candidatures d’Esquerra Republicana-Acord Municipal han guanyat les eleccions municipals en vots i número de regidors al conjunt de les Terres de l’Ebre. “Passem de 162 regidors del 2015 a 211 regidors convertint-nos en la primera força, superant així els nostres propis objectius que era d’arribar als 200 regidors”, ha remarcat el president de la Federació d’ERC de l’Ebre, Alfons Montserrat.   A més, el president republicà a l’Ebre ha destacat que de 15 majories absolutes obtingudes al 2015, ara els republicans n’han aconseguit 21. Montserrat també ha ressaltat que els republicans són la primera força a un total de 24 municipis de les Terres de l’Ebre.   “Esquerra Republicana-Acord Municipal s’ha situat com a primera força municipalista a l’Ebre amb un total de 33.437 vots”, ha declarat Montserrat.   Pel que fa al Montsià, Esquerra és el primer partit polític amb 14.261 vots i 53 regidors, 17 regidors més que fa 4 anys. Amb majories absolutes a Amposta, la Ràpita i Alcanar. A més, d’aconseguir regidor al Mas de Barberans des de la recuperació de la democràcia i augmentar a Masdenverge i a la Sénia. “Això suposarà 13 consellers comarcals, ara en teníem 9, i ,per tant, majoria absoluta al Consell Comarcal del Montsià”. En referència al Baix Ebre, els republicans amb 12.641 vots han aconseguit majories absolutes a Alfara de Carles, l’Ametlla de Mar, Perelló, Xerta, Paüls, Aldover i Tivenys. En aquests dos últims municipis, Esquerra Republicana ha presentat llista per primer cop. “Els 75 regidors aconseguits han suposat un salt important dels 51 anteriors. Aquest fet ens situa com a primera força política a la comarca i suposa tenir 11 consellers al consell comarcal”, ha explicat Montserrat. A la Ribera d’Ebre, Esquerra ha obtingut 4.542 vots i ha aconseguit majoria absoluta a Flix, Miravet, Garcia, Ginestar, la Torre de l’Espanyol, Vinebre i Móra la Nova. Aquesta formació política ha passat dels 50 als 57 regidors i a tenir 10 consellers comarcals, dos més que fins ara, i per tant, la majoria absoluta.

Diana Riba es compromet a ser la veu de l’Ebre a Europa

La candidata al Parlament Europeu per Esquerra Republicana, Diana Riba, ha assegurat que portarà tots els temes que preocupen als ebrencs a Brussel·les i que seguirà “treballant conjuntament com s'ha fet a les últimes legislatures, a través de l'Oriol Junqueras, del Raül Romeva, del Josep Maria Terricabras i del Jordi Solé”. En l’àmbit dels cabdals del riu i del Delta de l’Ebre, Riba ha remarcat que els parlamentaris republicans a Brussel·les estaran atents als intents de canviar la Directiva Marc de l’Aigua per tal d’incidir directament en aquestes matèries; i actuar de manera conjunta amb deltes d’altres països per portar a les institucions europees la problemàtica de la manca de sediments, la regressió i subsidència que pateix el Delta de l’Ebre. Pel que fa al magatzem de gas Castor, la candidata ha declarat: “Hem de seguir treballant per conèixer i veure com va sorgir, d'on van sortir els diners, i demanar responsabilitats al Banc Europeu perquè al final tot el tema econòmic s'està carregant sobre la ciutadania, a través de la factura de la llum”. En referència a la problemàtica dels cítrics, Riba ha assegurat que demanaran “que s’exigeixin als països tercers els mateixos controls fitosanitaris i les mateixes condicions de salut mediambiental en els seus cítrics que als agricultors d’aquí”.  Abans del la roda de premsa, la candidata republicana a les eleccions europees s’ha reunit amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i de la Plataforma en Defensa del Sénia; i amb el regidor d’Agricultura de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Monfort, que li ha transmès les preocupacions del sector citrícola.             

Els alcaldables joves republicans reivindiquen la necessitat d’implicar-se per canviar els municipis

Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal presenta un nombre destacat de llistes amb joves al capdavant en aquestes eleccions municipals del proper 26 de maig. Aquest és el cas de Jordi Forné, l’alcaldable d’Alfara de Carles, que amb només 22 anys es convertirà en alcalde d’aquest municipi a partir de diumenge perquè és l’única candidatura que s’ha presentat. “Hem de fer coses noves, perquè si les coses es fan igual tota la vida, al llarg del temps van perdent”, ha assegurat Forné. A més, el futur alcalde d’Alfara de Carles ha afegit: “Els joves hem d’implicar-nos i aportar el nostre gra de sorra”.   En la mateixa línia s’ha expressat el que va ser l’alcalde més jove de les Terres de l’Ebre l’any 2015, Joan Juncà de la Torre de l’Espanyol: “Sóc dels que pensa que el jovent hem d'implicar-nos, sobretot, amb el tema del despoblament rural. Si nosaltres no anem al capdavant, ningú ho farà per nosaltres”.   La candidata a l’alcaldia de Tivenys per Implicats-Acord Municipal, Eva Roig, ha destacat la importància de “rejovenir idees, propostes i iniciatives” per donar un impuls als nostres pobles. Roig també ha reivindicat una política municipal transparent “on tothom pugui donar les seves idees”.   Aquesta idea també ha estat compartida per l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig: “La proximitat, la col·laboració ciutadana, la cogoverenança amb els veïns i les veïnes han de ser la palanca que impulsi amb força cada pas que fem els joves quan governem els nostres pobles”.   Joan Roig també ha remarcat que els joves republicans governaran amb “optimisme, il·lusió, ferms a l'hora d'executar els projectes i propers amb el dia a dia”.   El president de la Federació d’ERC de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha destacat: “Els joves sempre han liderat i protagonitzat els canvis que s’han donat al llarg de la història i, per això, aquests joves seran la palanca de l’impuls republicà que faran avançar les Terres de l’Ebre i aconseguir la República”.

Roger Torrent: “Ara que ens parlen de cortesia parlamentària, nosaltres els parlem de decència política. Mai renunciarem als nostres valors”

El president del Parlament, Roger Torrent,  ha expressat: “Ara que ens parlen de cortesia parlamentària, nosaltres els parlem de decència política. Mai renunciarem als nostres valors”. A més, Torrent ha assegurat que “això no va de gestos, va de mirar-nos als ulls, de diàleg, de negociació. Però de tu a tu”, davant de més de 250 persones a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, en l’acte central de campanya de les eleccions europees  d’Esquerra Republicana a les Terres de l’Ebre.   Torrent també ha emfatitzat que el 26 de maig els republicans tenen “l’oportunitat històrica de canviar Europa” i fer que “rebenti tota la repressió i que l’Oriol Junqueras es planti al bell mig d’Europa”.   Al seu torn de paraula, la candidata al Parlament Europeu, Diana Riba, ha explicat que Junqueras i Romeva li han demanat que “cadascú de nosaltres siguem la seva veu”. Riba també ha recordat que “el 28 d’abril vam trencar els murs de les presons, i el dimarts l’Oriol i el Raül, entraran amb el cap ben alt al Senat i al Congrés”.   Per acabar, la candidata republicana a les eleccions europees ha demanat: “Trenquem ara també el mur de l’Estat espanyol. Fem que tots aquells que voldrien que es podreixin a la presó, vegin com el 26 de maig l’Oriol Junqueras entra al parlament europeu”.   Per la seva banda, el candidat a l’alcaldia de Tortosa per Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, ha remarcat que hi ha dos models de ciutat: “el de sempre o la Tortosa republicana, la que es rebel·la contra les injustícies, la que afavoreix les polítiques socials i d’igualtat de gènere, en definitiva, la Tortosa moderna i del segle XXI”.   “Enguany farà 80 anys que va assassinar a l’últim alcalde republicà de Tortosa, Josep Rodríguez. 80 anys després, tornarem a tenir un alcalde republicà a la ciutat, que serà Xavier Faura”, ha recordat la número dos dels republicans a les eleccions municipals a la capital de les Terres de l’Ebre.

Les candidatures d’ERC-AM subscriuen un manifest conjunt per una Ribera d’Ebre viva i republicana

Les dotze candidatures d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal de la Ribera d’Ebre s’han reunit per signar un manifest conjunt sota el lema “per una Ribera d’Ebre Viva i Republicana”. Aquest manifest el subscriuen els caps de llista en representació de les candidatures d’Acord Municipal a Ascó, Flix,  Garcia, Ginestar, Móra la Nova, Móra d’Ebre, Miravet, La Palma d’Ebre, Rasquera, Tivissa i La Torre de l’Espanyol. L’alcaldable de Flix, Francesc Barbero, com a portaveu, ha destacat que “volem incidir en com veiem el futur, els propers anys al conjunt de la comarca”. Per això, els republicans han presentat aquest manifest conjunt que posa en relleu una proposta de futur per la comarca que treballa eixos com la reindustrialització, la potenciació de productes locals i el turisme, les telecomunicacions i les comunicacions per carretera, tren o transport públic... tot plegat empeltat dels valors del republicanisme: posant al centre a les persones de la comarca.  Barbero ha afirmat que apostem per “la reindustrialització de la comarca a través del consens i iniciatives que portin valor afegit al nostre teixit empresarial, defugint models que qualsevol altre territori no acceptaria i que són clarament subsidiaris a la resta de país.” Des d’Esquerra Republicana-Acord Municipal, es vol posar en valor l’agricultura, la ramaderia, els productes locals i el turisme, els valors propis del territori. Reclamant “l’extensió de la Reserva de la Biosfera al conjunt de la comarca i fent que sigui també un agent dinamitzador del territori i del turisme”, ha dit el candidat a l’alcaldia de Flix. La Ribera d’Ebre és la primera comarca en producció energètica del país i “volem tenir veu pròpia en els debats sobre la transició energètica”, ha afirmat Barbero. El republicans defensen que és vital fer arribar la fibra òptica a tots els nuclis de la comarca, per “poder desenvolupar espais coworking rural i altres formes de teletreball, que ajudin a arrelar gent al territori, a fixar treballadors autònoms als nostres pobles i viles”.

Esquerra Republicana lidera el nombre de llistes municipals encapçalades per dones a l’Ebre

Esquerra Republicana és el partit polític que més llistes encapçalades per dones presenta a les eleccions municipals a les Terres de l’Ebre, un total de 14 candidatures: cinc a la Ribera d’Ebre (Garcia, Ginestar, Móra d’Ebre, Vinebre i Tivissa), cinc al Baix Ebre (Tivenys, el Perelló, Aldover, Benifallet  i l’EMD de Bítem), dos al Montsià (Masdenverge i la Galera) i dos a la Terra Alta (Arnes i Vilalba dels Arcs). En el cas de Vinebre i Ginestar són candidatura única.   A més, en tots els pobles de més de 3.000 habitants els republicans han presentat llistes cremallera, és a dir, completament paritàries amb el mateix nombre d’homes i dones. “Estem fermament compromesos en feminitzar la política i equilibrar la visibilització de les dones a les nostres institucions”, ha destacat la Secretaria de la Dona de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Maria Jesús Viña.   A més, Viña ha afegit: “Des d’aquesta plaça que porta el nom de la Neus Català, reconeguda lluitadora republicana, antifeixista i feminista, ens comprometem a treballar des del món local republicà per fer efectius els drets de les dones en igualtat de condicions en tots els àmbits de la vida pública i professional, i evitar qualsevol discriminació per raó de gènere o de dependència per raons socioeconòmiques”.   L’alcaldable per Projecte per Vinebre-AM, Gemma Carim, ha destacat la importància de la coordinació entre municipis i amb les entitats socials per tirar endavant les polítiques de dones. “Cal que cada dona i, en cada moment, pugui ser qui ella vulgui, i això és amb el que continuarem treballant”.    Al seu torn de paraula, la candidata a l’alcaldia de Masdenverge, Sònia Tomàs, ha declarat que els ajuntaments republicans tindran “les polítiques d’igualtat com un aspecte central” de les seves actuacions i que “incorporaran la perspectiva de gènere en el disseny i implementació de totes les polítiques que es facin”.