Ebre

Totes les notícies

La consellera Capella avala a Aubà com a alcaldable a Gandesa

Xerta, Camarles, Alcanar, Benifallet i Sant Jaume també han presentat les seves candidatures a les eleccions municipals aquest cap de setmana Alternativa per Gandesa-Esquerra Republicana ha presentat el seu candidat a l’alcaldia de la capital terraltina, Miquel Aubà, aquest divendres passat amb el suport i la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella.   Aubà ha expressat: “Estic encantat de poder servir a Gandesa quatre anys més, pel que convingui i amb aquesta il·lusió que no hem perdut amb els últims anys”. La consellera Capella ha destacat d’Aubà que és “un gran company i un gran senador”. A més, Capella ha explicat que Miquel Aubà compta amb “els trets característics del bon alcalde” que són la “capacitat de diàleg i de sumar”. A la mateixa hora, però a la comarca veïna, l’alcaldable per Més Xerta, Roger Aviñó, presentava la candidatura de la seva formació a les eleccions municipals, amb el suport de la diputada al Parlament, Irene Fornós. Més tard, a Camarles, la senadora Laura Castel i la directora dels Serveis Territorials de Salut, Mar Lleixà; donaven suport a Josep Antoni Navarro, alcaldable d’aquesta localitat per Esquerra Republicana, i a la resta de membres de la llista. El dissabte al migdia, Esquerra d’Alcanar presentava al seu candidat a l’alcaldia, Joan Roig; amb la companyia de Joan Tardà i de l’exalcalde de la població, Alfons Montserrat. A la tarda, era el torn de Benifallet, on els republicans de la població, amb Virgínia Borràs al cap davant, donaven a conèixer tots els membres de la seva candidatura municipal, amb la presència del senador Miquel Aubà i la directora general de Joventut de la Generalitat, Norma Pujol. El dia següent, diumenge al migdia, el candidat republicà a l’alcaldia de Sant Jaume d’Enveja, Joan Bertomeu; acompanyat de Lluís Salvadó, presentava l’equip que l’acompanyarà a la contesa electoral del 26 de maig.    

Norma Pujol serà la número dos al Congrés i Miquel Aubà tornarà a encapçalar la llista al Senat per Esquerra Republicana

El president de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha anunciat que Norma Pujol ocuparà el número dos de la llista del partit al Congrés dels Diputats per la demarcació de Tarragona; i que Miquel Aubà encapçalarà per tercera vegada consecutiva la candidatura del Senat. “Penso que, amb tota seguretat, podrem aconseguir treure el número dos al Congrés. Això, serà un instrument de primer nivell per portar les necessitats del territori a Madrid”, ha assegurat Montserrat. El president de la Federació també ha declarat que els dos candidats “són una combinació excel·lent d’experiència i joventut per portar la veu de l’Ebre a Madrid”.  A més, Alfons Montserrat ha posat en valor la “bona feina feta” durant aquesta legislatura del senador Miquel Aubà. L’actual directora general de Joventut de la Generalitat i regidora de Flix, Norma Pujol, ha explicat: “Les necessitats que patim des de fa anys necessiten de respostes que no arriben i les mancances són grans”.  Pujol ha posat exemples d’aquestes necessitats ignorades des de fa anys; concretament de la seva comarca, la Ribera d’Ebre; com la manca d’inversions a la línia ferroviària R-15, el retard de les obres de descontaminació de Flix o l’oblit en la construcció de les obres del Pla de Restitució. Per tot això, la candidata al Congrés considera que ara “és necessària la presència d’Esquerra Republicana a Madrid amb més força que mai”. Al seu torn, Miquel Aubà ha declarat: “Hem viscut una legislatura que no ha estat fàcil. I el balanç no pot ser positiu. Ni per al conjunt del país ni per a les Terres de l’Ebre”. El candidat al Senat ha remarcat que “ni amb el govern del PP ni amb el govern socialista, hem pogut aconseguir avenços en aquells temes importants per a les Terres de l’Ebre”. No obstant, Aubà ha assegurat que “ens farem sentir, i treballarem per aconseguir respostes i solucions a tots aquells temes importants que segueixen pendents”.

Alfons Montserrat: “El PSOE és el culpable de no poder invertir a les Terres de l’Ebre l’impost nuclear”

Diversos càrrecs d’Esquerra Republicana han respost, en roda de premsa, a les falses acusacions fetes per diversos membres del PSC sobre la gestió de l’impost nuclear. “El PSOE és el culpable de no poder invertir a les Terres de l’Ebre l’impost nuclear perquè no ha volgut retirar el recurs d’inconstitucionalitat vigent”, ha explicat el president de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Alfons Montserrat. Montserrat també ha aclarit que la Generalitat està recaptant l’impost però “en previsió que pugui tornar a passar el que ja va passar amb l’anterior impost nuclear, tombat pel Tribunal Constitucional a instàncies del PP; el govern de la Generalitat està reservant els diners recaptats amb el nou impost”. Mentre aquest impost estigui recorregut davant del Tribunal Constitucional, la Generalitat no pot aprovar ni desplegar el Reglament que ha de regular i gestionar el Fons econòmic derivat d’aquest impost. Al seu torn, el diputat provincial Francesc Barbero ha recordat que “Esquerra vam presentar una moció a tots els ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre, i també a la Diputació, on demanàvem al govern socialista la retirada del recurs”. Barbero també ha remarcat que aquesta moció es va aprovar, en alguns casos, amb suport fins i tot de regidors socialistes. No obstant, no es va aconseguir que el govern del PSOE retirés el recurs. El senador Miquel Aubà ha explicat que, l’any passat, després que la Ministra la Ministra de Transició Ecològica anunciés la voluntat de tancar les centrals nuclears quan finalitzin la vida útil de les centrals, “jo mateix al Senat li vaig recordar que el seu govern no tenia prevista cap actuació o Pla de futur per revertir l’impacte laboral negatiu que suposarà per aquells pobles i comarques el tancament de les nuclears”. Llavors, el senador també li va demanar la retirada immediata del recurs d’inconstitucionalitat. “El tancament de les centrals nuclears penja, a mitjà termini, com una espasa de Dàmocles sobre el futur econòmic dels municipis de la Ribera d’Ebre”, ha declarat l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné.

Irene Fornós: “Hem de trobar, entre tots, la millor manera per protegir les oliveres mil·lenàries”

El Ple del Parlament de Catalunya ha debatut avui la proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals presentada pel grup del PSC. “Ens sap greu la poca predisposició del grup proposant per buscar un consens de tots els grups i mirar-hi de treballar plegats”, ha destacat la diputada republicana Irene Fornós. A més, Fornós ha assegurat: “Avui és el primer dia que el grup dels socialistes es dirigeix a nosaltres, almenys al grup d’Esquerra Republicana, per parlar de la mateixa, com també pel fet que en cap de les diferents comissions dels departaments implicats han portat cap proposta de resolució encaminada a parlar-ne i obrir-ne el debat”. La diputada ebrenca també ha remarcat que tot i que el grup d’Esquerra Republicana no està d’acord en tots els punts d’aquesta proposició de llei, considera que la posada en marxa del debat d’aquesta llei “permetrà trobar, entre tots, la millor manera per poder protegir aquest paisatge”. Tanmateix, des del faristol del Parlament, Irene Fornós ha apuntat a la necessitat de “buscar la màxima implicació de tots els departament [de la Generalitat] afectats, sobretot del departament de Territori que és qui té la competència en espais naturals i en la protecció d’arbres monumentals”. La diputada republicana ha elogiat el paisatge de les Terres de l’Ebre i ha recordat que aquest territori és Reserva de la Biosfera. Així mateix, ha afegit que quan s’arranquen les oliveres “deixen un buit al paisatge, desapareix l’empremta d’uns éssers vius que són l’herència dels nostres avantpassats que vivien de la terra”.      

La crisi del sector citrícola arriba al cor d’Europa

L’impacte de l’acord comercial amb els països de l’Àfrica meridional sobre els productors de cítrics del país, amb conseqüències tant econòmiques com en l’àmbit fitosanitari, es va posar ahir sobre la taula de les institucions europees. Una delegació de representants del sector productor de cítrics d’Alcanar; l’alcalde del municipi, Joan Roig; el regidor d’Agricultura, Jordi Monfort; el president d’Esquerra Republicana a les Terres de l’Ebre, Alfons Montserrat i el senador Miquel Aubà entre altres, es van traslladar al Parlament Europeu per reivindicar que els productors locals puguen competir  en les mateixes condicions que els de països tercers. “Reivindiquem el nostre dret a ser un poble pagès. Volem acabar amb la competència deslleial, per això, traslladem a Europa la situació de crisi que patim, perquè és a Europa on es va aprovar el tractat de lliure comerç que està perjudicant els nostres citricultors”, va manifestar l’alcalde d’Alcanar.  La delegació ebrenca es van reunir amb el responsable tècnic de la direcció general d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Ricard Ramon Sumoy ; amb un dels membres de la comissió d’Agricultura, l’austríac Thomas Waitz, així com amb Jordi Sebastià, també de la comissió d’Agricultura i assessors del grup Aliança Lliure Europea (de la qual forma part ERC). En totes les trobades, els representants canareus van exposar la seua disconformitat en l’acord comercial amb els països de l’Àfrica meridional perquè comporta un gran desavantatge competitiu pel sector citrícola mediterrani. Mitjançant aquest acord, les importacions de cítrics s’allarguen fins al mes de desembre, quan els camps ebrencs estan en plena producció, la qual cosa permet a les distribuïdores exercir una forta pressió a la baixa sobre els preus. Tot i que el tractat preveu una clàusula de salvaguarda per protegir els productors europeus, aquesta no s’ha activat.

Norma Pujol i Miquel Aubà encapçalaran les llistes a les Corts Espanyoles per l’Ebre

El Congrés Regional de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre ha escollit els candidats que aniran a les llistes del Congrés dels Diputats i del Senat a les properes eleccions espanyoles, aquest dissabte passat, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Xerta. La directora general de Joventut de la Generalitat i regidora de Flix, Norma Pujol, ha estat elegida per ser la primera representant de l’Ebre per la demarcació de Tarragona a la candidatura al Congrés dels Diputats. “L’Ebre és un dels territoris més republicans de tot Catalunya i tenim lo deure de fer aflorar la nostra veu allà on calgui, especialment, a les institucions d'un Estat que mos té sistemàticament oblidats, quan no menystinguts”, ha declarat Pujol. Norma Pujol també ha volgut posar en valor el lloc on s'ha dut a terme el Congrés Regional, Xerta, “poble de la nostra Presidenta al Parlament empresonada injustament com tots i totes les altres preses polítiques” i ha fet referència a la seua tasca “en defensa dels nostre país”. Pel que fa al Senat, Miquel Aubà aspirarà a la reelecció i a encapçalar la llista de la demarcació de Tarragona. “Agraeixo la confiança revalidada dels meus companys per continuar defensant el territori i el país a Madrid, com he fet en aquesta passada legislatura”, ha remarcat Aubà. El senador també ha emfatitzat que tot i “no ser les nostres eleccions, sortirem a guanyar-les, perquè és necessari que la veu de l’Ebre arribi amb força a Madrid”. Els candidats que acompanyaran a Norma Pujol a la llista de la Cambra Baixa són: Anna Vidiella de Benifallet; Maite Bel de Santa Bàrbara; Eladi Galbe de Tivenys; i Conxita Pujol de Ginestar. I la representant de Jovent Republicà que anirà a la llista és Irina Gómez de Móra d'Ebre.  A la llista del Senat també aniran Vanessa Callau de Deltebre; Ester Martí de la Galera; i Sergi Borràs de la Torre de l’Espanyol. Finalment, el Consell Nacional del partit serà l’encarregat de validar l’ordre definitiu en que concorreran els candidats a les llistes.

Joan Tardà: “L’única manera de guanyar és construint camins amples, perquè hi càpiga gent diferent”

Faura defensa una Tortosa republicana que comporti un canvi de rumb cap a una ciutat més integradora Més d’un centenar de persones han omplert aquest dissabte la Plaça Lluís Companys de Ferreries, Tortosa, per escoltar el projecte de ciutat i de país d’Esquerra Republicana de Catalunya en l’acte “Ciutats republicanes, ciutats de progrés”. El diputat al Congrés, Joan Tardà, ha explicat que “l’única manera de guanyar és ser capaços de construir camins amples, no només perquè hi càpiga molta gent sinó perquè hi càpiga gent diferent”. Tardà també ha volgut recordar l’aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich: “Avui fa 45 anys que la dictadura va assassinar Puig Antich. No oblidem mai!”. El diputat republicà ha remarcat que per encarar els reptes del segle XXI “no es poden construir futurs basats en la venjança, és important que siguem capaços d’enfortir els valors que es basen amb la justícia, la reparació i la veritat”. Al seu torn, el candidat d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, ha destacat que el projecte de “la Tortosa republicana” significarà un “canvi de rumb cap a una ciutat més sostenible, més humana i més integradora”. Segons Faura, aquest model de ciutat “posa en valor, en primer lloc, a les persones” i pretén ser una “ciutat ecològicament sostenible, però a la vegada que formi part d’un territori que sigui econòmicament dinàmic”. L’acte ha començat amb la lectura d’una carta de Carme Forcadell per part de la regidora d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Tortosa, Maria Jesús Viña. “Si persistim, guanyarem!",  han estat algunes de les paraules d’encoratjament de Forcadell dedicades als tortosins i a les tortosines.  Forcadell ha transmès un missatge d’optimisme: “Des de les més altes institucions d'aquest país fins a la societat civil, cal que tothom prengui consciència de la importància del moment que estem vivint i encarar-lo com sempre hem fet: amb unitat estratègica i un gran somriure als llavis”.

La Diputació de Tarragona no secunda la moció de rebuig al projecte d’abocador a Riba-roja d’Ebre

Nou vots a favor: ERC, CUP i un sol de PDeCAT (Joan Piñol, de Móra d’Ebre). Una sola abstenció, de la diputada socialista Maria José Beltran (de Tivenys). I tota la resta, de PDeCAT, PSC, Ciutadans i PP, han estat vots en contra. D’aquesta manera ha quedat rebutjada al Ple de la Diputació de Tarragona la moció contra el projecte de macro abocador que es planteja al municipi de Riba-roja d’Ebre, un projecte contrari a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs i que marcaria molt negativament el futur de la comarca i les Terres de l’Ebre. La moció instava el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Agència Catalana de Residus i l’Ajuntament a què en paralitzin immediatament els tràmits i se n’oblidin. Però “malgrat dos vots discordants, el govern de la Diputació format per PDeCAT i PSC ha votat en contra del sentit majoritari del territori contra el projecte”, diu el diputat d’ERC i tinent d’alcalde de Flix, Francesc Barbero. “Lamentem especialment que la Diputació no hagi volgut posicionar-se al costat del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en contraposició al que la Diputació de Lleida va fer el 31 de gener passat, quan va recolzar el Consell Comarcal del Segrià que també havia rebutjat el projecte d’abocador adduint la proximitat del mateix amb els municipis lleidatans d’Almatret i Maials”, ha afegit Barbero. Malgrat el rebuig a la moció avui al Ple de la Diputació de Tarragona, ERC resta amatent al compromís que va fer públic el conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el sentit de trobar una sortida que eviti la realització del projecte de macro abocador a  Riba-roja d’Ebre. Damià Calvet es va reunir fa dies amb els alcaldes de la Ribera d’Ebre i va anunciar que els serveis jurídics de la Conselleria i del Consell Comarcal es posaven el 12 de març com a data per fer pública la manera d’aturar les tramitacions. El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar la moció de rebuig el 30 de gener, amb els vots en contra dels alcaldes de Riba-roja d’Ebre i de Tivissa (tots dos de CiU).

Joan Alginet presenta el projecte de poble de Més Deltebre-Esquerra Republicana

L’alcaldable per Més Deltebre-Esquerra Republicana, Joan Alginet, va fer aquest divendres passat la conferència El Deltebre que farem, en la qual va desgranar el projecte de poble que proposa el seu grup polític. Uns 400 veïns i veïnes es van aplegar per escoltar-lo al Centre Fluvial del Delta, que es va quedar petit per a l’ocasió. Alginet també va estar acompanyat a dalt de l’escenari per l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig. L’acte va començar amb la lectura d’un text, pensat per retre un entranyable reconeixement a les dones del Delta, per tot el que els ha calgut lluitar, sempre des de l’anonimat, per arribar fins avui. Després, va començar la conferència, en què es va fer la presentació del candidat per part de l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, fent al·lusió als seus orígens familiars; i la descripció detallada i precisa del lloc on va nàixer i créixer, agraint en tot moment a la seua família i al seu poble els esforços que han permès que “arribem on som, amb moltes mancances, sí; però amb una càrrega inqüestionable de dignitat”. Dignitat és una paraula que es va fer servir de forma reiterada en l’acte. Perquè, segons Alginet, aquesta paraula “és la base que suporta tot el que construïm i l’eix vertebrador de tot el que sentim; de tot el que, en definitiva volem fer i farem”. El contingut essencial de la conferència va consistir en la definició de cinc eixos d’intervenció, que es delimiten arran de les consultes i propostes que van sorgir de les 14 sectorials que es van mantenir amb persones i entitats vinculades o representatives del sectors productius i de consum, amb les potencialitats del territori o la manera com vehicular els teixit associatiu de Deltebre. “Vam prendre nota, en tot moment, dels punts fort i febles de què partim en el moment actual, potenciant, òbviament, tot allò que funciona i mirant de valorar els possibles desacords amb la dinàmica d’interrelacions dissenyada pel govern actual, entre els responsables públics i la societat, en general”, va explicar l’alcaldable.