Ebre

Totes les notícies

Aragonès demana que hi hagi un punt d’inflexió en el compromís de tot el país amb el futur de les Terres de l’Ebre

El coordinador nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser l’encarregat d’obrir el Congrés de la Federació de l’Ebre, celebrat a Arnes, on expressà “el compromís, la solidaritat i la voluntat de seguir treballant plegats” per afrontar els estralls del temporal Glòria. Aragonès va manifestar que “el conjunt del país ha d’expressar el seu compromís amb aquestes comarques” i “el que ha passat amb el temporal ha de ser un punt d’inflexió per posar el futur de les Terres de l’Ebre a l’agenda política”. En aquest sentit va afirmar que “caldrà buscar recursos on calgui i dedicar-hi el màxim d’esforços, així com repensar els models de gestió del riu i del Delta”. El vicepresident va explicar que “tenim tres vies d’ajudes i recursos que haurem de posar al  damunt de la taula; no només per l’emergència immediata, que hi és, sinó per implantar polítiques a curt  i mitjà termini que ens permetin afrontar el futur amb millors condicions”. En primer lloc, segons Aragonès, “tenim els recursos de la Generalitat de Catalunya. Rascarem de tots els Departaments, posarem al dia els equipaments que han estat danyats i, sobretot, haurem de prendre decisions a partir d’iniciatives del territori com és la Taula de Consens pel Delta”. En segon lloc el líder republicà va afirmar que ”hem de ser especialment exigents amb el Govern de l’Estat que és qui té les competències en matèria de costes i de gestió de la Conca de l’Ebre, per tal que qui té la responsabilitat posi també els recursos per restaurar el medi i evitar que episodis com aquests en el futur no tinguin l’impacte que han tingut”. Finalment, la darrera via apuntada per Aragonès per accedir a més recursos seria la d’aconseguir que la Unió Europea es comprometi a finançar la transformació ecològica que comporten fenòmens com el viscut i grans desastres. El vicepresident  va voler ressaltar que “treballar junts amb aquestes vies és el que ens ha de permetre restaurar i superar aquest primer impacte, però sobretot és fonamental fer polítiques a mitjà i llarg termini”.

Esquerra crida a alçar la veu contra RENFE i donarà suport a la manifestació de la Plataforma Trens Dignes.

Avui a Roquetes la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana ha celebrat la seva tercera Trobada Institucional de càrrecs. Alfons Montserrat, president de la Federació, ha recordat que l’objectiu de la Trobada és “tenir una estratègia d’actuació conjunta i coordinada  a l’hora de valorar i analitzar aquelles qüestions que són  importants per al territori”. Un dels temes que han abordat és la problemàtica dels serveis ferroviaris a les Terres de l’Ebre. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha afirmat que  “com a territori hem d’alçar la veu de manera contundent i des d’Esquerra donarem suport a la manifestació convocada per la Plataforma Trens Dignes”. A més Faura ha anunciat que “els quatre presidents dels consells comarcals de les Terres de l’Ebre convocarem els consells d’alcaldes i els demanarem que alcen la veu en contra de la situació que pateixen les comunicacions de les línies R15 i R16, i que es sumen a la reivindicació per pressionar de manera enèrgica contra les decisions i la política de RENFE” D’altra banda la diputada al Congrés, Norma Pujol, ha manifestat  que malgrat facilitar la investidura de Pedro Sánchez, “no som ingenus, sabem a qui tenim al davant i la nostra confiança amb el PSOE és mínima”. Tanmateix Pujol ha destacat que “hem aconseguit que reconeguin que tenim un conflicte polític i la creació d’un Mesa de negociació i diàleg al servei de tot un país, on volem parlar d’amnistia, autodeterminació i referèndum”. “La nostra abstenció ha estat l’oportunitat d’obrir un nou camí a través de l’empatia i del diàleg; però els nostres 13 vots seran importants a l’hora de prendre decisions i volem condicionar en tot allò que s’hagi de fer”. Ha afirmat. La diputada al Parlament de Catalunya Irene Fornós  ha valorat molt positivament la feina fins a meitat legislatura: “hem portat temes territorials importants al centre del debat parlamentari com ha estat la creació de la comissió d’investigació del Castor o bé la seguretat nuclear exterior”  En aquest sentit Fornós ha anunciat que “el grup Republicà hem registrat una Proposta de resolució al Parlament per crear una comissió d’estudi sobre els Plans de Seguretat Nuclear Exterior i sobre el futur socioeconòmic de la Ribera d’Ebre”.

Salvadó: “2.000 milions malversats amb el Castor i no hi ha ningú a la presó, ni cap expedient obert pel Tribunal de Cuentas”

Aquest matí el diputat Lluís Salvadó ha intervingut al Ple del Parlament de Catalunya en l’aprovació de les conclusions de la comissió d’investigació del projecte Castor. El representant del Grup Republicà, que és qui va impulsar la creació de la comissió, ha valorat positivament la feina feta. Salvadó ha definit el Castor com “un projecte amb 25 anys d’història, uns costos superiors als 2.000 milions d’euros, amb 5 sentències fermes en contra i que ha provocat més de 500 terratrèmols”. Malgrat això “després de cinc anys no hi ha ningú a la presó, ni cap expedient obert pel Tribunal de Cuentas”. El diputat ha recordat que “el Castor és un dels majors escàndols socials, polítics i econòmics que exemplifica el matrimoni de les grans constructores amb els poders de l’Estat; que ha comptat amb la imprescindible concertació i connivència els principals responsables de les polítiques energètiques i d’infraestructures del Govern espanyol del període 2.000-2014” En aquest sentit ha remarcat que “durant quinze anys van facilitar els actes administratius, legals i financers perquè fos possible desenvolupar el projecte, prenent decisions polítiques i administratives il·legals, irregulars, arbitràries, injustes que han posat en risc la seguretat i la salut públi­ca, prioritzant els interessos particulars de les empreses participants i contràries a l’interès general”. El treball de la Comissió ha permès, segons el diputat, constatar que “el projecte Castor va partir d’unes planificacions energètiques desmesurades que van permetre desenvolupar un projecte empresarial clàssic de l’economia del BOE que no era necessari per a l’interès general; ubicat en un emplaçament sísmicament inadequat, tècnicament insolvent, amb una administració permissiva, i que va comptar amb un finançament privilegiat pel BEI i la gran banca”. Salvadó ha “reprovat” l’actitud dels alts càrrecs de l’Administració de l’Estat i polítics dels governs del PP i del PSOE que no van voler comparèixer a la comissió menystenint així el Parlament.

Esquerra adverteix que les conclusions de la comissió del Castor obligaran l’Estat, Escal UGS i ACS a assumir responsabilitats

La comissió d’investigació del Castor impulsada pel Grup Republicà al Parlament de Catalunya aprovarà aquest divendres, després de més d’un any de compareixences, el dictamen de les conclusions presentades pels diferents partits. Lluís Salvadó ha volgut advertir que “les conclusions de la comissió d’investigació del Castor obligaran l’Estat, Escal UGS i ACS a assumir responsabilitats d’un projecte que ha estat un fracàs polític, empresarial, econòmic i social”.   Segons el diputat republicà “èticament i políticament no es pot defugir d’allò que han provocat, i la comissió ha deixat molt clar que els governs del PSOE i PP, així com les empreses Escal UGS i ACS, són els responsables del desastre del Castor”.   Per a Salvadó és evident, tal com s’apunta a les conclusions, que “va ser necessària la concertació i la connivència dels principals responsables de les polítiques energètiques i d’infraestructures del Govern espanyol del període 2000-2014 per fer possible la tramitació administrativa del projecte, amb decisions que es poden considerar irregulars, arbitràries, injustes i amb risc per la seguretat i la salut pública, prioritzant l’interès particular de les empreses participants i contràries a l’interès general”.   És per això que les conclusions que ha transaccionat i presentat de manera conjunta el grup Republicà amb els grups de Junts per Catalunya i Catalunya en Comú Podem insten el Govern de l’Estat a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor. De fet es considera que tant l’administració de l’Estat com aquells governs que han participat en la tramitació del projecte Castor han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer amb  una concurrència efectiva extremadament restrictiva o bé sense concurrència pública.   A més es va permetre que Escal UGS i ACS desenvolupessin un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos de caràcter econòmic, ni aportacions econòmiques.

Fornós demana no traslladar els residus industrials de l’abocador de Vacamorta al de Riba-roja d’Ebre

La diputada republicana Irene Fornós va aprofitar la compareixença del Director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost a la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament, celebrada ahir, per fer-li saber el “malestar de la Ribera d’Ebre pel possible trasllat de residus des de l’abocador de Vacamorta de Cruïlles fins al de Riba-roja d’Ebre”.   Fonós va justificar aquesta oposició “tant pel rebuig de la Ribera d’Ebre a la construcció d’aquesta instal·lació, com pel fet d’haver d’assumir, una vegada més, part de la brossa de la resta del país”.   Després que el senyor Tost informés sobre l’obligació del Govern de buidar l’abocador de Vacamorta, arran de la sentència judicial que el declarava il·legal; la diputada ebrenca li va preguntar “si era cert que el Departament estava estudiant la possibilitat de traslladar les 2,6 tones de residus industrials a l’abocador de Riba-Roja”. Fornós va apuntar que el diari Segre alertava sobre aquesta possibilitat.   Tot i que el Director Tost no va concretar quina seria la destinació final d’aquests residus, la diputada Fornós va celebrar que anunciés que “en cap cas l’abocador de Riba Roja d’Ebre seria el destí dels residus de Vacamorta”.   Tanmateix, en una altra Comissió celebrada fa pocs dies, en la que també es va debatre una proposta de resolució sobre l'abocador de Riba-roja, Fornós va demanar “el màxim rigor a l’hora de revisar les possibles irregularitats en les fases de construcció i atorgament de les llicències de l’abocador per frenar-ne així la construcció. La realitat però, va ser que malgrat el compromís del Conseller Calvet de fer el possible per aturar-lo, l’abocador es va construir sense cap problema”.   Fornós va deixar clar que “Esquerra hem rebutjat la construcció de l’abocador de residus industrials de Riba-roja perquè va en contra de l’eficiència mediambiental i econòmica, i agreuja el desequilibri territorial.

Esquerra guanya les eleccions i reivindica les Terres de l’Ebre com la punta de llança del republicanisme a Catalunya

Els candidats a les Corts espanyoles, Norma Pujol i Miquel Aubà, acompanyats del president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, han agraït a la gent de les Terres de l’Ebre el suport rebut a les eleccions del 10 de novembre que els ha convertit de nou en la primera força. Montserrat després d’afirmar que “les Terres de l’Ebre continuen sent la punta de llança del republicanisme a Catalunya”, s’ha mostrat agraït de què “la gent de les Terres de l’Ebre hagi fet una resposta clara i contundent a la sentència de la vergonya donant un triomf aclaparador a l’independentisme, que ens fa tornar més forts a Madrid, amb Miquel Aubà al Senat i Norma Pujol al Congrés”. El president ha destacat la uniformitat dels resultats que han portat Esquerra Republicana a guanyar a 49 dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre; destacant els triomfs per primera vegada, en unes eleccions generals, a Sant Jaume d’Enveja i Tivenys. A més també s’ha guanyat a les quatre comarques ebrenques i les seves capitals. Esquerra ha estat primera força a 11 dels 12 municipis del Montsià, se li ha resistit Mas de Barberans; també ha guanyat a tots els municipis del Baix Ebre i la Ribera d’Ebre; i a la Terra Alta ho ha fet a 10 dels 12 municipis, no sent possible a Arnes i Prat de Comte. Montserrat ha acabat la seva intervenció dient que “amb aquests resultats les Terres de l’Ebre són més republicanes, més independentistes i més d’esquerres que abans”. La diputada Norma Pujol ha començat la seva intervenció “donant les gràcies a les 30.274 persones que ens heu fet confiança a les Terres de l’Ebre”. A més també s’ha mostrat satisfeta perquè l’extrema dreta no ha aconseguit representació a la demarcació de Tarragona. Pujol ha afirmat que “la gent de les Terres  han omplert les urnes de llibertat”. La nova diputada s’ha compromès a “lluitar per l’amnistia, una taula de diàleg que ens aproximi a un referèndum d’autodeterminació, i per aquells temes pendents de l’Estat al nostre territori, fent sentir ben fort a Madrid la veu de les Terres de l’Ebre”.

Miquel Aubà i Norma Pujol criden a la participació electoral per donar un missatge clar i contundent a la sentència.

A mig matí els candidats republicans ebrencs a les eleccions generals han votat als seus col·legis electorals. El cap de llista pel Senat a la demarcació de Tarragona, Miquel Auba, ho ha fet a l’Ajuntament de Gandesa Aubà des d’on ha demanat: “que la gent vagi a votar, que ningú es quedi a casa i la participació sigui la més alta possible”. La candidata número dos al Congrés per la demarcació de Tarragona, Norma Pujol, des del davant del col·legi electoral ubicat a Can Don Ventura de Flix també ha demanat que la participació sigui molt alta: “avui les Terres de l’Ebre i Catalunya amb el seu vot han de donar un missatge clar i contundent contra la sentència. Omplim les urnes de llibertat, de drets, d’independència, d’autodeterminació i d’amnistia”. Pujol ha desitjat que “a Catalunya hi hagi una victòria incontestable de l’independentisme i  que Esquerra Republicana sigui la primera força del país”.

Miquel Aubà: “Tornarem més forts per fer sentir a Madrid la veu de la pagesia de les Terres de l’Ebre”

El cap de llista d’Esquerra al Senat, Miquel Aubà, acompanyat de la diputada Irene Fornós i l’alcalde d’Amposta han presentat les propostes en matèria agrària i mediamental dels republicans. Aubà ha afirmat que “tornarem més forts per fer sentir a Madrid la veu de la pagesia de les Terres de l’Ebre”. Un dels temes que plantejarà serà “que s’agilitzi el procediment d’autorització de registre i comercialització de productes fitosanitaris, perquè ara patim un gran retard i col·lapse que afecta negativament la competitivitat dels nostres pagesos”. En aquest sentit també reclamaran “que hi hagi un reconeixement mutu de productes fitosanitaris autoritzats amb altres països i que el govern espanyol deixi d’abusar de les autoritzacions excepcionals i temporals limitades d’aplicació de productes”. Esquerra també plantejarà a Madrid “la creació d’un Observatori de preus agrícoles estatal per donar a conèixer els preus reals dels productes i l’aplicació d’una nova Política Agrària Comuna amb pressupost per afrontar els greuges de la política aranzelària nord-americana que afecta directament a les exportacions d’oli i vi”. El candidat republicà ha insistit en què “el govern espanyol no defensa prou la nostra pagesia davant la Unió Europea i per això en el cas dels cítrics tornarem a exigir que demani a Europa activar  la clàusula de salvaguarda així com mesures compensatòries a pagesos i productors”. Aubà també ha manifestat el rebuig a l’acord comercial del Mercosur amb la Unió Europea “perquè suposarà l’entrada de molts de productes agrícoles, com l’arròs, que no pagaran cap aranzel i coparan els nostres mercats”. Pel que fa a les demandes mediambientals republicanes a Madrid la diputada al Parlament Irene Fornós ha explicat  que seguiran exigint un calendari de desmantellament immediat del Castor, la creació d’una comissió de seguiment per donar transparència a les actuacions a fer; que l’Ajuntament d’Alcanar i la Plataforma de les Terres del Sénia siguin considerats coma part afectada, i per tant informats de tot el que es farà; i que es retornin els diners als consumidors.

Rufián acusa des de Flix al president espanyol de “rebentar la separació de poders inherent a qualsevol democràcia”

Ahir la nit Esquerra Republicana va celebrar a Flix el seu acte central de campanya a les Terres de l’Ebre. Davant més de 500 assistents el cap de llista republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va denunciar que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi presumit de controlar la Fiscalia: “Sánchez està rebentant la separació de poders inherent a qualsevol democràcia amenaçant d’utilitzar la Fiscalia en contra de la dissidència política catalana”. I li va etzibar: “Pedro, ningú com tu mereix ser derrotat a Catalunya aquest 10N, deixa de fer el ridícul”. El govern espanyol sempre ha assegurat que la Fiscalia no obeeix ordres polítiques, però avui Sánchez s’ha vantat d’estar al darrere de l’extradició del president Carles Puigdemont. Rufián també va condemnar els insults i atacs recents de Sánchez a l’escola pública i als mitjans de comunicació públics catalans, així com la proposta del president espanyol d’incloure al codi penal l’organització de referèndums. El candidat va assegurar que “si el PSOE es troba fort i pot escollir, escollirà la gran coalició amb el PP i Cs”, i “l’únic obstacle a la regressió de drets” que això suposaria és Esquerra Republicana”. En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, va acusar Sánchez d’estar “obsessionat” per convertir-se en el portaveu de la dreta espanyola i d’estar al darrere de l’empresonament dels presos i les preses polítiques. També es va mostrar convençut que l’Estat “ens tanca a la presó perquè no sap fer res més, perquè és el que ha fet tota la vida i sap que som els únics capaços de crear grans majories i de guanyar”. Torrent va deixar clar que, malgrat el segle de presó pels seus companys i companyes, “no claudicarem”, perquè “la independència d’aquest país és irreversible”. Pel president del Parlament, “aquest 10N la tria és entre repressió o democràcia, el règim del 78 o la República, la gran coalició o Esquerra”.