Ebre

Totes les notícies

El Senat aprova la moció d’Esquerra per protegir els productors d’arròs de les importacions del Vietnam

La Comissió d’Agricultura del Senat va aprovar ahir la moció d’Esquerra Republicana on  es demanen diferents accions per corregir els efectes que pot provocar l’Acord de lliure comerç de la Unió Europea amb el Vietnam sobre els productors i els preus de l’arròs. La moció, que l’únic vot contrari que va rebre va ser el del partit socialista, va incorporar esmenes d’addició d’altres grups. El senador republicà Josep Rufà va destacar que “cal activar mesures de control i correcció davant un Acord que va entrar en vigor aquest mes d’agost i que pot representar una amenaça per al manteniment del conreu de l’arròs i la viabilitat de les explotacions del Delta de l’Ebre i l’Albufera”. En aquest sentit va apuntar que el govern vietnamita esperava augmentar les exportacions d’arròs a Europa en un 20% aquest any, i fins a un  44% l’any 2030. Rufà que va recordar les grans destrosses provocades pel temporal Glòria als arrossaires del Delta es va mostrar convençut que “l’aprovació d’aquesta moció pot ser una assegurança per als agricultors i les cooperatives d’arròs”. El senador però desitja “que la informació sobre l’evolució del mercat i dels preus de l’arròs que requereix la moció aprovada, es disposi dins d’un  termini raonable, i no passi com en el cas dels cítrics, que quan s’ha pogut disposar dels informes pertinents el mercat d’aquí ja estava tocat, i no s’havia activat la clàusula salvaguarda”. Per acabar la seva intervenció Rufà va advertir que  “l’Acord amb el Vietnam inclou clàusules de salvaguarda que fan referència a la protecció del clima, els drets laborals i els drets humans, però caldrà veure quantes vegades es revisaran i qui les revisarà”. No debades aquest país s’havia compromès a respectar els drets laborals i a eliminar els treballs forçats i l’ocupació infantil. La moció d’Esquerra Republicana que s’ha aprovat demana al govern espanyol elaborar un informe mensual sobre l’evolució del mercat global, europeu i intern de l’arròs; a més d’un estudi semestral de l’impacte i les repercussions que representen els Acords de la Unió Europea amb Vietnam, Cambodja i Myanmar sobre les explotacions i els preus dels productors d’aquí.

Els alcaldes republicans de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova reclamen l’amnistia pels independentistes represaliats

Esquerra Republicana commemora l’1 d’octubre a Móra la Nova Els alcaldes republicans de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova, acompanyats de la secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Norma Pujol; els diputats Lluís Salvadó  i Irene Fornós i d’altres representants del partit, ha commemorat l’1 d’octubre davant del Pavelló Firal de Móra la Nova, lloc que va patir l’actuació policial el dia del referèndum. Pujol ha afirmat que “el principi de la resolució del conflicte polític amb l’Estat passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia”. A més ha fet una crida a participar en la campanya “Signa per l’Amnistia” impulsada per l’Associació Amnistia i Llibertat, que té per objectiu presentar una proposta de Llei d’Amnistia al Congrés de Diputats. Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, ha començat la lectura del manifest recordant que “l’1 d’octubre de 2017 la societat catalana va demostrar la voluntat de votar lliurement el seu futur”; i “la ciutadania va salvaguardar les urnes davant la violència policial convertint-ho, a ulls de tot el món, en la causa de la democràcia i la llibertat”. Caparrós  ha denunciat que “la repressió, la judicialització i la criminalització del moviment independentista no s’ha aturat, i avui dia són més de 2.800 persones les que l’han patit i la pateixen”; fent esment als processos judicials en els quals estant immersos els tres alcaldes ebrencs, el tinent alcalde de la Ràpita, Albert Salvadó i el diputat Lluís Salvadó. L’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, ha criticat “l’atac a la figura del president Quim Torra” i ha manifestat que “davant aquesta judicialització ens confrontem amb més política, més democràcia i solidaritat antirepressiva”. Gas ha advertit que “poden inhabilitar, prohibir, multar o empresonar, però no podran inhabilitar les idees, les ànsies de justícia i llibertat d’un poble que vol poder decidir lliurement el seu futur”.

Aragonès: “El paper que feia l’exèrcit com a garant de la unitat d’Espanya ara el fan els jutges”

El coordinador nacional d’Esquerra Republicana  i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va participar en la presentació del llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem), escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira, que es va fer al Museu de Tortosa, i on també va intervenir de manera telemàtica la mateixa coautora i secretària general del partit. Aragonès, arran de les darreres actuacions judicials, va afirmar que “el paper que abans feia l’exèrcit com a garant de la unitat d’Espanya ara el fan els jutges”.  A més va afegir que “la cúpula judicial té com aliats els que van validar el a por ellos”, fent referència al rei. En aquest sentit el dirigent republicà va manifestar que el monarca “es dedica a jugar amb la dreta judicial”, evidenciant que “el paper d’àrbitre del rei és una fal·làcia perquè monarquia i democràcia són com l’aigua i l’oli, dues coses que no es poden barrejar”. El coordinador nacional va recordar que  “la cúpula judicial no es renova pel bloqueig del PP, i segueixen allà en temps de descompte utilitzant-ho per condicionar les decisions democràtiques de la ciutadania”. Aragonès va defensar la negociació i el diàleg, l'autodeterminació i l'amnistia, com la solució per resoldre el conflicte; i va destacar que “Tornarem a vèncer és un full de ruta per aconseguir la victòria definitiva". Marta Rovira  va explicar que el llibre pretén “analitzar bé el que va passar l'octubre del 2017 i treballar sobre la base d'aquest aprenentatge". Rovira va demanar  assolir “una majoria imbatible”; i “estar molt presents en les lluites compartides amb persones que encara no saben que són independentistes però que ho acabaran sent”. La dirigent republicana  va destacar que “el que ens fa guanyar al moviment independentista és la dialèctica democràtica amb l’Estat, i plantejar l’embat amb termes democràtics, tenint l’urna com a icona”. Rovira va afirmar que “el referèndum pactat és la millor de les vies per resoldre el conflicte polític, però si no és possible haurem de tornar a plantejar un embat democràtic a l’Estat, i esperem que en aquesta cruïlla, si es dóna, en siguem moltes més, i estiguem més preparades”.

Fornós: “La resolució del Parlament servirà per impulsar la redacció del Pla director de Mobilitat de les Terres de l’Ebre”

Demana als Comuns que pressionin el govern espanyol per revertir el dèficit de serveis ferroviaris La comissió de Territori del Parlament ha aprovat, arran d’una proposta de transacció presentada per la diputada republicana Irene Fornós; “instar al Govern que a partir de l'enquesta de mobilitat de les Terres de l'Ebre, convocar la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre per revisar el resultat i redactar el Pla director de Mobilitat, amb la participació ciutadana i el conjunt d’agents del territori per a  permetre la seva posada en marxa”. Fornós ha manifestat que “la resolució del Parlament servirà per impulsar la redacció del Pla director i reactivar la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre”. La diputada ha rebutjat el punt de la Proposta de resolució presentada per Catalunya en Comú on es demanava dissoldre immediatament la Taula de Mobilitat per crear de manera immediata l’Autoritat Territorial de Mobilitat. La diputada ha reconegut “que hi ha un dèficit en la gestió de la mobilitat a les Terres de l’Ebre”, i que ara “la solució no depèn de crear un altre ens, quan ja n’hi ha un”; tot i que “cal fer autocrítica perquè el seu funcionament no acaba de ser del tot operatiu”. Fornós ha recordat “que per molts ens que s’acabin creant, sigui una Taula o bé una Autoritat Territorial, hi ha certes deficiències que pateixen les Terres de l’Ebre en matèria de mobilitat, que depenen de la valentia i les decisions polítiques”. I en aquest sentit la diputada ha emplaçat “els Comuns, que ja que formen part del govern de Madrid, el forcin per a què aquest greuge que tenim amb la connexió ràpida ferroviària entre València i Barcelona, i que no té aturada a l’Aldea, se solucioni”.

Esquerra impulsa des dels ajuntaments el foment de l’autoconsum d’energia fotovoltaica a les Terres de l’Ebre

Fixa l’objectiu de treballar pel triple 0: Energia km 0, 0 emissions i 0 oligopolis La diputada i Secretària General de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Norma Pujol, ha recordat que les Terres de l’Ebre “és un dels territoris més amenaçat pel canvi climàtic”,  i per fer-hi front treballem amb l’objectiu d’“assolir un nou model energètic més democràtic que permeti reduir les emissions contaminants”.  És per això que “els grups municipals d’Esquerra Republicana impulsarem des dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, el foment d’instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica”. El diputat Lluís Salvadó ha explicat que aquest impuls es farà mitjançant “l’aprovació d’una ordenança amb beneficis fiscals per a facilitar la implantació d’instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica, tant promovent-ho des dels ajuntaments, com facilitant a privats, particulars, comunitats de veïns o indústries un acompanyament perquè desenvolupin els seus projectes”. Salvadó ha afirmat que “Esquerra insistim en el foment de l’autoconsum d’energies renovables perquè permeten reduir la contaminació atmosfèrica i canviar el model energètic fent més eficient la xarxa de distribució, trencant el mercat oligopolístic actual i avançant cap a un model d’Energia km 0”. El diputat ha apuntat que el gran salt en el desenvolupament l’energia fotovoltaica s’ha produït a partir de l’any 2019 “a conseqüència del canvi legislatiu europeu i de la caiguda dels costos de les plaques fotovoltaiques”.  Així de les 4.800 instal·lacions fotovoltaiques que hi ha a Catalunya només 65 estant ubicades a les Terres de l’Ebre. “No ens podem permetre estar a la cua d’indicadors tan importants per al nostre futur com aquest: perquè volem que les Terres de l’Ebre tinguin un projecte modern vinculat als valors i atributs en els quals la Unió Europea sintonitza; i perquè perdem part de raó quan reivindiquem la protecció del Delta, però a la vegada tampoc nosaltres com a ciutadans, ajuntaments i administracions, fem allò que està en les nostres mans”.

Irene Fornós

Fornós: “La supervivència del Delta és una qüestió de país que ha de ser present al debat de política general”

Presenten una Proposta de resolució sobre la protecció del Delta i les actuacions a fer. La diputada Irene Fornós ha fet saber que el Grup d’Esquerra Republicana ha presentat amb Junts per Catalunya una Proposta de resolució sobre la protecció del Delta per ser votada en el debat de política general del Parlament de Catalunya. Segons Fornós “la supervivència del Delta de l’Ebre és una qüestió de país, i per assegurar la seva protecció i perdurabilitat calen majors cabals d’aigua i una gran aportació de sediments a la desembocadura; i per fer-ho possible és necessària una ràpida execució dels projectes anunciants per l’Estat”. La diputada republicana ha reclamat “la creació urgent d’una comissió mixta Estat - Generalitat, amb la implicació de tots els agents del territori, que permeti conèixer, debatre i establir un calendari de les actuacions a fer”. La Proposta de resolució demana “instar el Govern de l’Estat a la creació d’una comissió mixta Estat - Generalitat, amb la implicació de tots els agents del territori, per tal de reduir la vulnerabilitat del Delta de l’Ebre enfront dels impactes del canvi climàtic, assegurant la perdurabilitat tant del medi físic i de la biodiversitat d’espècies i ecosistemes així com del medi socioeconòmic que sustenta el Delta, mitjançant un riu de qualitat i amb majors cabals. Procurar per la ràpida execució per part de l’Estat dels projectes de protecció del litoral del Delta reclamats pel territori des de fa dècades per tal d’iniciar la restauració del trànsit sedimentari en els embassaments de Mequinensa-Riba-roja i Flix”.

Pujol: “El govern espanyol ens condemna a veure passar de llarg l’Euromed i patir un servei ferroviari deficient”

La diputada i secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Norma Pujol, ha registrat diverses preguntes per escrit al Govern espanyol sobre la possible aturada de l’Euromed a les Terres de l’Ebre després de saber que Renfe ha afegit dos nous serveis diaris entre Barcelona i València. Pujol ha afirmat que “El govern espanyol ens condemna a veure passar de llarg l’Euromed i patir un servei ferroviari deficient. Així amb la posada en marxa de la variant del corredor ferroviari entre Vandellòs i Tarragona l’oferta del servei de trens a les Terres de l’Ebre no ha millorat, i la planificació d’actuacions que s’havien de fer no sembla que hagi tingut l’efecte positiu que s’esperava”. La diputada s’ha mostrat decebuda amb la situació actual perquè “la única decisió que hem conegut durant els darrers mesos és l’acord entre Renfe i el Departament de Territori per suprimir dos de les quatre freqüències del tren Avant, que connectava Tortosa i el Camp de Tarragona durant els caps de setmana, quan només portava un mes en funcionament”. Pujol ha criticat el fet que “mentre el govern de l’Estat augmenta la freqüència diària d’Euromeds entre València i Barcelona, a les Terres de l’Ebre només els veiem passar de llarg després de deixar-nos sense parada, i a més, són incapaços de compensar-ho amb uns altres serveis ferroviaris que tinguin iguals prestacions i un mateix preu de bitllet”. La diputada ha lamentat que “el Departament de Territori no hagi comunicat cap acció per fer possible que els bitllets d’altres serveis ferroviaris com el Talgo ofereixin als ciutadans de l’Ebre un preu competitiu com si que s’oferia abans amb el bitllet de l’Euromed; tal com va apuntar el Secretari General de Mobilitat, Isidre Gavín, durant la concentració de Trens Dignes a l’estació de l’Aldea”.

Esquerra presenta a la Ràpita “Tornarem a vèncer”, la proposta estratègica independentista de Junqueras i Rovira

Esquerra Republicana va presentar el passat dijous 10 de setembre a la Ràpita el llibre 'Tornarem a vèncer (i com ho farem)' d'Oriol Junqueras i Marta Rovira. El llibre, escrit a quatre mans entre el president i la secretària general dels republicans, vol ser una proposta estratègica posada al servei de l’independentisme perquè aquest esdevingui hegemònic i es pugui assolir la República Catalana. L’acte, que va comptar amb les intervencions de la regidora de Cultura, Erika Ferraté, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el diputat  al Parlament, Lluís Salvadó; és la primera presentació de les més de trenta que s’han previst fer a les Terres de l’Ebre. Salvadó va desgranar el contingut del llibre esmentant les lliçons a extreure a partir de la diagnosi de les fortaleses i febleses extretes arran de l’1 d’octubre. Entre les fortaleses importants el diputat va destacar la celebració del referèndum malgrat els intents de l'Estatd'aturar-lo per la força. Per a Salvadó“va ser una victòria que va permetre guanyar a tot un Estat". Un fet però que, tal com apunta el llibre, contrasta amb febleses com la de no poder aconseguir l’objectiu posterior de guanyar la independència. La proposta republicana, segons va explicar el diputat,  planteja“aprendre de l’experiència viscuda per fer un pla d’acció que maximitzi les fortaleses i redueixi les febleses, i per preparar el país per d’aquí uns anys tornar-ho a fer”. Tal com apunten els autors del llibre a més caldrà que l'independentisme esdevingui majoritari a tot Catalunya, la qual cosa requerirà del "bon govern republicà" i de fer "molta feina a tots els barris i ciutats del país”. Aquesta majoria independentista haurà de ser àmplia i reiterada en les diverses convocatòries electorals, per portar l’Estat a acordar un referèndum d’autodeterminació, i en cas de negar-s’hi, no es descarta, en cap cas,activarla via unilateral. El diputat republicà afirmà que "la conclusió del llibre és quehem d'aprendre d'allò que vam fer bé i d’allò altre que no vam fer prou bé, i tornar a provar-ho,aplicant el sentit comú, quan el país estigui preparat i tinguem possibilitats de guanyar.

Montserrat: “La Catalunya postpandèmia ha de continuar sent una Catalunya industrial”

El diputat Alfons Montserrat ha intervingut al Ple del Parlament, com a portaveu d’Esquerra Republicana, en el debat sobre política industrial que s’ha produït avui. Montserrat ha afirmat que “la Catalunya postpandèmia ha de continuar sent una Catalunya industrial, que competeixi en valor afegit i no en preus; basada en el coneixement i no en la mà d’obra barata; i amb una indústria dinàmica, innovadora i sostenible, tant econòmicament com ambientalment”. El diputat ha defensat “una nova planificació industrial, més sostenible, orientada cap a una economia circular, amb visió global, innovadora i tecnològicament avançada”. A més ha recordat que cal seguir treballant amb eines, tan essencials, com el Pacte Nacional per a la Indústria. Montserrat ha advertit l’important que és “tenir un Estat que no ens jugui a la contra”, tot recordant que el Departament d’Economia i AQR-Lab han quantificat la pèrdua del PIB català en 9,8 punts a causa de la falta d’infraestructures i inversió de l’Estat espanyol. Entre els reptes que ha d’afrontar el sector industrial el diputat republicà ha anomenat la d’adaptació de les pràctiques al combat del canvi climàtic, la revolució digital i garantir unes condicions de treball dignes. En aquest sentit ha “exigit al govern espanyol la derogació de la reforma laboral” i s’ha solidaritzat amb els treballadors que estan lluitant per mantenir els seus llocs de treball a les plantes de Nissan, Saint Gobain i Bosch.  “És mitjançant el diàleg, la negociació i la concertació com s’estan afrontant i afrontaran els reptes actuals i futurs de la indústria catalana”. Ha afirmat Montserrat. El diputat també ha volgut insistir en el paper que ha de jugar l’Agència Catalana d’Energia en el camp industrial: “ha de ser una eina important de governança que lideri un nou model energètic 100% renovable, 100% democràtic, de km 0, i sobretot, que actuï amb la participació del territori”.